Loading

Kamp Hataları – En Çok Yapılan 24 Önemli Kamp Hatası

Kamp Hataları yazımı derlerken, başlangıç seviyesinden bugüne kadar yaptığım tüm kamplarda aldığım notları inceledim. Kazandığım iyi/kötü deneyimlerin yanında, kamp yapan kişilerin farklı deneyimlerine de şahit oldum. Kamp yapmak; doğa ile mükemmel birlikteliği kurmak demektir. Kuşların cıvıltısı, taze ve temiz havanın hafifliği, yeşil ile mavinin dinginleştirici etkisi derken kulağa oldukça romantik gelen bir deneyim yaşayacağınızı düşünüyor olabilirsiniz. Doğru bilgi ve donanım ile benzersiz bu tecrübe, pratikte teoride olduğu kadar cömert olmayabilir. 

 

- REKLAM -

KAMP HATALARI

 

1. Kamp Rotanız ve Yeriniz Hakkında Hiçbir Şey (veya çok az) Bilmek

Ana ve en sık yapılan kamp hataları ndan biridir. Gidilecek nokta hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, doğru donanım, bölgesel koşullara hazırlık, ihtiyaç listesi gibi daha birçok detayın dikkatlice hazırlığı demektir.  

Bir arkadaşınızın sosyal medya hesabından fotoğraflarını görmüş olmanız, gidilecek yer hakkında bilgi sahibi olduğunuz anlamına gelmez. Varış noktasının doğru şekilde araştırılması gerekir. Kamp yapılacak alan bir tesis mi? Öyleyse izin ve rezervasyon bilgiler, yılın hangi dönemlerinde açık olduğu, gidilecek tarih diliminde sizi nasıl bir havanın beklediği, tuvalet ev duş gibi tesis donanımlarının neler olduğu, yemek gibi ihtiyaçların nasıl çözüldüğü gibi detaylar hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. 

Eğer vahşi doğada, yani bir tesise bağlı kalmaksızın konaklayacaksanız daha fazla araştırma yapmanız gerekir. Gidilecek bölgenin yasal olarak kamp yapmaya engel herhangi bir prosedürü var mı?, ulaşım yolu açık mı?, gidilecek bölgede zemin nasıl? (arazinin durumu, toprağın türü…), bölgedeki su kaynakları (akarsu, nehir, göl, gölet…), bu su kaynaklarının kamp alanına mesafesi, kamp alanının herhangi bir su yatağında (su olmasa bile) ya da su yolunda olup olmadığı (aniden bastıran bir yağmurda sel sularına maruz kalabilirsiniz) gibi bir çok alan araştırması yapılmalıdır. Bir diğer konuda bölgedeki vahşi yaşamla ilgili bilgi almaktır. Bunun için, Google’da yer etiketlemesi yapın ve haritaları doğru okuyun, seçilen rota ile ilgili bilgisi olan blog yazarlarına, arkadaşlarınıza deneyimlerine ilişkin sorular sorun. 

2. Kamp Alanına Sizi Ulaştıran Patika/Yol Hakkında Yeterince Bilgi Sahibi Olmamak 

Kamp yapmanın amaç değil araç olduğu, dağcılık, hiking, trekking gibi doğa aktivitelerinde patika, yol ve izler ile ilgili bilgi sahibi olmak ayrı önem taşır. Her ne kadar konaklama gecelik yapılacak olsa da, kamp alanına geri dönüş yolunu bulmanın söz konusu olduğu durumlarda sizi alandan uzaklaştıran ve sonrasında tekrar alana ulaştıracak patika hakkında iyi analiz becerisi gerekir. Analiz yapabilmenin temelinde bilgi vardır. Kaç metrede yol alıyorsunuz, hava koşulları buzlanma ve benzeri tehlikeleri barındırıyor mu, olası bir yağış söz konusu mu, eğer yağış olursa patikanın/yolun kapanma riski var mı? Bu ve benzeri etütler, sizi kamp alanına güvenle ulaştıracaktır. Aksi durumlarda kampın toplanarak tırmanış, yürüyüş gibi aktivitelerde siz eşlik etmesi gece konaklamanın güvenle yapılmasını sağlar. 

 

3. Kamp Alanına Çok Geç Ulaşmak

Bu da benim en çok yaptığım Kamp Hatalar ından biri. Kamp alanına, hava karardıktan sonra varmak, kamp alanının kurulumu için büyük sıkıntı yaratır. Elbette aracınızın farı gibi ışık kaynaklarıyla kampınızı kurabilirsiniz, ancak belli bir alan için güvenlik sağlayabilir, tüm detayları iyice göremezsiniz. Kamp alanınız herhangi bir sel rotası üzerinde mi?, etrafta çadırın üzerine düşebilecek ölü dallar mevcut mu?, kamp alanınızın aydınlatması, ayı çantasının asılması, dereden su alabilmek gibi kamp alanı güvenliğine ilişkin hiçbir detayı hava karardıktan sonra sağlayamazsınız. 

Geceyi doğada geçirecekseniz önce güvenliğinizi sağlamalısınız. Bu nedenle kamp alanına hava kararmadan varmaya dikkat edin. Yürüyüş, tırmanma gibi aktivitelere ayırdığınız zamanı iyi planlayın ve gün batmadan evvel kamp alanına dönün ya da yeni bir kamp alanı planlayın. 

Kampa giderken ihtiyacınız olacak malzemelerin uzun listesi için TIKLAYIN! 

 

4. Kamp Alanına Nasıl Kullanacağınızı Bilmediğiniz Donanım İle Gelmek

Yeni alınan, ödünç alınan herhangi bir donanıma sahipseniz, bu donanımın mutlaka nasıl kullanıldığını önceden kontrol edin. Bu bir çadır ise mutlaka önceden kurun ve toplayın (hatta bunu bir kaç sefer yapmak size pratiklik kazandırır), yeni bir ocak ise mutlaka önceden deneyin, tüm parça ve aksamlarını kontrol edin, değiştirilmesi ya da yedeklenmesi gereken parçalar varsa mutlaka yanınıza alın. Şarjlarınızı doldurun. Gideceğiniz yerlerde her zaman düşündüğünüz imkanlara sahip olamayabilirsiniz. 

 

5. Yemek Pişirmek ve Isınmak İçin Bir Tek Kamp Ateşine Güvenmek… 

Çıtır çıtır yanan, sıcacık bir kamp ateşi kamp alanının vazgeçilmez keyiflerindendir. Koşullar uygunsa kamp ateşi yemek yapmak, ısınmak için yeterli olabilir ancak aniden bastıran bir yağmur sizi bu keyiften alıkoyacağı gibi aç kalmanıza ve üşümenize de neden olabilir. Ayrıca bölgede odun bulamamak da önemli bir konudur. Kamp alanında yemek ve ısınmak için kamp ateşine güvenmek çok yapılan kamp hataları na girer ve çok önemli bir hatadır. Yanınızda mutlaka alternatifler bulundurun. Hazırlıklı olun.  

 6. En Temel Donanımı Evde Unutmak… 

Yola çıkmadan önce, ihtiyacınız olan her şeyi yanınıza aldığınızdan emin olmak için mutlaka kontrol edin, bir daha kontrol edin ve tekrar kontrol edin… Eksiksiz donanım ile yola çıkıldığından emin olmanın tek yolu, bir liste yapmaktır. Asla geride bırakılmaması gereken en önemli unsurlardan bazıları: bir ışık kaynağı (fener, lamba…vs), ilk yardım çantası, bir ateş kaynağı, yiyecek, su ve uygun kıyafetlerdir. Bu kamp hataları na girer mi bilmiyorum. Biraz saflık diyebiliriz buna 🙂

 

7. Yanına Ekstra Kuru ve Isı Yalıtımlı Kıyafet Almamak Önemli Kamp Hataları na Girer

Kamp tatilinin sağlıkla tamamlanabilmesi için günlük kullanım haricinde giysi yedeklemek önemlidir. Giysi donanımın ısı yalıtım özellikli olması, pamuklu yerine sentetik ya da yün kumaş tercih edilmesi önerilir. Ekstra kıyafetler, gece sizi kuru ve nemden uzak bir uykuya hazırlar ayrıca gündüz-gece arası ısı farkları gözetildiğinde soğukla mücadelede avantaj sağlar.  

Sıcak çoraplar, uzun kuru içlik, mevsime bağlı olarak bere, eldiven gibi donanımları fazladan yanınıza aldığınızdan emin olun. İyi bir gece uykusu bir sonraki günü zinde karşılamanızı sağlar. Soğuk, nemli ve ıslak kıyafetlerle uyumaya çalışmanın hayati tehlikesi de vardır, soğuk gecelerde hipotermi yaşayabilirsiniz. Bu konu hayati kamp hataları na girer.

Kamp yaparken ve doğada zaman geçirirken nasıl giyinilir ile ilgili bilgiler için  BURAYA tıklayabilirsiniz.

 

8. Hava Durumunu Hafife Almak… 

Hava durumu değişkendir. Uzun vadede tahmin edilmiş hava koşullarını kontrol ederek seyahatinizi planlamış olsanız dahi öngörülebilen ve öngörülemeyen bir çok hava olayı ile karşılaşmak mümkündür, donanımlı olun. 

Seçilen rotada gidilecek tarih aralığında yağmur beklenmiyor olabilir, siz yinede yanınıza su geçirmez özellikte giysiler almayı unutmayın. Dağlarda hava durumu hızlı değişir. Ayrıca yorgun olduğunda insan normal zamandan daha çok üşür. Kamp alanınız bir vadide konumlanmışsa, nem oranı yüksek ve soğuk daha hissedilir orandadır. 

Hava durumu ne söylüyor olursa olsun çadırınızı mutlaka ani yağmur ya da sert bir rüzgar fırtınasından sizi koruyacak şekilde konumlandırın. Ayrıca bilgi, hayat kurtarır. Her türlü hava koşulunda kamp güvenliğini sağlamaya yönelik ipuçlarını mutlaka öğrenin. Hava iyi diyerek durumu önemsememek üzücü sonuçlar doğurabilir. Kamp hataları nın maalesef geri dönüşü yoktur. Doğa şakaya gelmez.  

Kamp her zaman günlük güneşlik havada yapılmaz, seçtiğiniz tarihlerde yağış ya da rüzgar olduğunu gördüğünüzde mutlaka programınızı iptal etmeniz gerekmiyor. Çadırınızı ve kendinizi bu tarz havalara göre korumanın yollarını öğrenin. Nemli ortamlarda çadırın içinde havanın yoğuşmasını engellemenin püf noktalarını araştırın. Bu bilgileri öğrenmek olası durumlarda çadırın içine yağan bir yağmur ile uyanmaktan sizi korur. 

 

9. Kamp ve Yürüyüş Kurallarını Görmezden Gelme… 

Toplumun her noktasında olduğu gibi kamp ve doğa yürüyüşlerinde de kurallar vardır. Bu kurallar hem sizin, hem çevrenizin hem de doğanın belli saygı kuralları çevresinde gözetilmesi ve korunması esasına dayanır. Doğanın içinde tek başınıza olabilirsiniz ancak bu yalnız olduğunuz anlamına gelmez. Özellikle vahşi doğa kampı yapacakların “iz bırakmama” kuralına harfiyen uyması aksi halde asla vahşi doğa kampı yapmaması gerekir. Kamp alanlarında da sizinle birlikte kamp yapan kişilerin rahatsız edilmemesi esastır. Bağırmak, yüksek sesle şarkı söylemek sizin için eğlenceli olabilir ancak etrafınızdakilerin sessiz kalma, sessizliğin içinde olma isteğine saygılı olunmalıdır. 

 

İşte Özet Temel Kurallar 

1 – Önceden plan yapın ve hazırlanın
2 – Çadırınızı düzgün ve kamp yapmaya uygun bir alana kurun.
3 – Atıklarınızı uygun şekilde paketleyin, belirtilen yerlere atın ya da uygun bir alan bulana kadar yanınızda taşıyın.
4 – Kamp ateşi etkisini en aza indirin, kamp alanından ayrılırken ateşi söndürdüğünüzden emin olun.
5 – Etrafı bulduğunuz gibi bırakın, temiz ve düzenli…
6 – Vahşi hayata saygılı olun
7 – Diğer kampçıları düşünün, rahatsızlık verecek hareketler ve gürültü yapmaktan kaçının

 

 10. Evcil Hayvanlarınızı Uygun Olmayan Yerlere Götürme 

Köpeğinizle yürüyüş ve kamp yapmak harika bir fikir olabilir, ancak önceden araştırma yapmalı ve kuralları kontrol etmelisiniz. Bu nedenle sürekli tasma ile köpeğinizi kontrol altında tutmanız gerekebilir. Ayrıca kamp ya da yürüyüş rotanızda karşılaşabileceğiniz diğer kampçılar ya da yürüyüşçüler köpekten korkuyor olabilirler. 

Ayrıca köpeğinizi de çok iyi tanımanız gerekiyor, trekking yapacak kadar güçlü mü? Etrafındaki her harekete havlayacak mı? Çadırınızda sessizce uyuyabilir mi, yoksa tüm kampçıları uykusuz bir gece mi bekliyor?

Sadece bunlar değil tabii ki, diğer hayvanlarla etkileşimi de önemli. Kamp yapacağınız yerdeki vahşi hayvan durumunu da öğrenmeniz gerekiyor. Hiç yanınıza gelmeyecek vahşi hayvanlar köpeğinizin bıraktığı kokular ve çıkardığı sesler yüzünden keşfe gelebilir veya diğer hayvanlara saldırarak zarar görebilir.

11. Yanlış Kamp Yeri Seçimi… 

Doğru bir kamp yeri seçmek kolay değildir. Bir kamp alanında (camping) kalırken seçim pek de zor değildir ancak vahşi kamp yaparken doğru kamp yeri seçimi çok önemlidir. Yanlış bir kamp yerinde konaklamak tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. 

Peki, mümkün olan en kötü yeri seçmek için ne yapabilirsiniz? Önemli Kamp Hataları

  1. Çadırınızı iki yüksek dağ arasındaki dar bir vadide en alçak noktaya kurmak, 
  2. Eski, kuru hatta kırılmış dalları olan ağaçların altında kamp kurmak,
  3. Hayvanların su ya da yol güzergahında güzel bir yer bulmak, 
  4. Yağmur sularının akış yataklarında kamp kurmak, 
  5. Çamurlu (sivrisinek istilalı) kıyıları olan harika bir nehir, göl yatağının hemen yanında konumlanmak, 
  6. Soğuk Rüzgarlarıyla esintili bir uçurumun kenarında kamp yapmak, 
  7. Hava tahminlerinde fırtına uyarısı olmasına rağmen güzel manzarayı kaçırmamak için en yüksek ve korunmasız tepede çadır kurmak. 

 

12. Kamp Süresince Fantastik bir Zayıflama Diyeti Yapmaya Karar Vermek

Kamp hataları diyince beslenme oldukça önemli bir konu haline geliyor. Yürüyüş ve tırmanışlarda oldukça fazla kalori yakacaksınız. Bu nedenle de doğru şekilde beslenmek, karbonhidrat ve yağ yönünden zengin gıdalar tüketmek, harcağınız enerjinin dengede kalmasını sağlar. Beslenmeden zayıf bir kamp tatili, yakıtsız araba ile yol almaya benzer… Kısaca yapamazsınız, yapmamalısınız. Doğa yürüyüşleri ve kamp sırasında zaten yediğinizden daha fazlasını yakıyor olacaksınız.

 

13. “Hafiflik” Çılgınlığına Kendini Kaptırmak, 

Doğada geçirilen zamanda hafiflik  size büyük fayda sağlar. Daha kolay hareket edersiniz, az yorulursunuz vs. Ancak donanım söz konusu olduğunda hafiflik her zaman en iyi çözüm olmayabilir. En çok yapılan Kamp Hataları ‘ndan biri de budur. 

Ekipman seçiminde sadece ağırlığı değil, her şeyden önce ihtiyaçlarınıza ve kullanım güvenliğine uygunluğu dikkate alınmalıdır. Çok hafif bir uyku tulumu (ki genellikle yaz ayları için önerilir) ile uygun olmayan bir mevsimde başbaşa kaldığınızda donma tehlikesi ile karşılaşabilirsiniz. Böylesi bir durumda omuzlarınıza ekstra bir yük bindirmediğiniz için mutlu değil pişman olursunuz. 

Kamp donanımını satın alırken birçok faktörü göz önünde bulundurmanız gerekir: fiyat, ağırlık, dayanıklılık, size uygunluğu, kullanımı, gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığı gibi… Tüm bu faktörlerin içinde hafiflik en kritik kriter değildir. Önemli olan: güvenlik ve konfordur.

14. Körü körüne Her Yeni Çıkan Donanımı Satın Almak…

Kamp alanında ihtiyacınız olan donanım modayı takip etmez… Adı üzerinde amaç ihtiyaçları karşılamaktır. En parlak, neonlu çadır çarpıcı renkleriyle sizi cezbediyor olabilir, ancak son model olması evdekinin işe yaramadığı anlamına gelmez. Bireysel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmadan bir donanım almak, sadece gereksiz para harcamanıza neden olur. Ayrıca o donanımın çok cazip ve son model olması ihtiyacınız olduğunu yanılgısını da desteklemez öncelikle yapacağınız kamp türüne uygunluğu araştırılmalıdır.

Kamp yaparken öncelikli hedefiniz “hayatta kalmaktır”, sonra geçirilen anlardan zevk almak gelir. Bu zevk kısmının içine son moda donanımları eklemek istiyor olabilirsiniz, bu zevkler ve renkler meselesidir, bize karışmak düşmez. Uzun yıllardır kamp yapan biri olarak söyleyebilirim ki en pahallı en dayanıklı, en ucuz en hantal anlamına gelmez. İhtiyaç ne ise, donanım ona göre belirlenir. Eğer vahşi alanlarda yürüyüş ya da kamp yapmak gibi bir niyetiniz yoksa GPS monitörüne veya kişisel işaret bulucuya da çok fazla para harcamaya gerek yoktur. 

 

15. Çıplak Uyumak…

Çıplak veya sadece iç çamaşırıyla uyumanın vücut ısısını koruduğu yönünde bir inanış var. Üzgünüz ama bu bir şehir efsanesidir. Uyku tulumu içinde mutlaka tüm vücudunuzu saran bir içlik ile uyumalısınız. Bu sadece sizi değil aynı zamanda da uyku tulumunu korumak için gereken bir kuraldır. Uyku tulumu içinde çıplak uyumak, vücudun nemi ile uyku tulumu arasında bir katman olmaması, dolayısıyla vücut neminin emilememesi anlamına gelir. Nemli ortam üşümenize neden olur ve aşırı soğuklarda hipotermi gelişir. Mevsimine göre bu da önemli Kamp Hataları na girer. 

Uyku tulumları eğer iyi bakılırsa ortalama 20 yıl sorunsuzca size hizmet getirebilir. Bu nedenle çok sık yıkanması önerilmez. Eğer uyku tulumu içinde çıplak uyursanız, vücudun nem ve yağı uyku tulumuna nüfuz eder dolayısıyla da daha sık dezenfekte edilmesi gerekecektir. Nemden kurtulmak kolaydır, sıklıkla havalandırarak nem sorunu önlenebilir ancak vücut yağları için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değildir. Eğer çıplak uyumak gibi bir düşünceniz var ise bunu hem kendiniz hem de uyku tulumunuz için yapmayın…

 

16. Eski Bir Harita ile Yola Çıkmak…

Günümüz teknoloji çağı ne haritası diyebilirsiniz. Öyle hemen peşin hükümlü olmayın. Bazı insanlar vahşi hayatı seven, kamp yapmaktan hoşlanan aile bireylerinden bayrağı devr alırlar. Çocukluk anılarınızı yaad etmek, anne ya da babanızla gittiğiniz bir kamp gezisi ya da doğa yürüyüşü nostaljisi yaşamak isteyebilirsiniz. Bu aşamada eski bir harita, yol tarifi ya da 15 yıldan uzun zamandır o rotaya gitmemiş bir kişiden yol tarifi almak, kör bir maceraya atılmak gibidir, yapmayın… Geçen zaman içinde yollar değişmiş, kapanmış ya da yenileri açılmış olabilir. Her zaman güncel bilgilerin ışığında yola çıkın. Eski bir adrese dahi gidecekseniz o adresin günümüzdeki durumu hakkında mutlaka ön araştırma yapın.  

 

17. Deneyimsizken ya da  Kamp Ateşine İhtiyaç Olmayan Yerde Ateş Yakma… 

Kamp yaparken mutlaka kamp ateşi yakılmalıdır gibi bir altın kural yoktur. Eğer daha önce hiç ateş yakmadıysanız, ateş ile ilgili yeteri kadar bilgi sahibi değilseniz ateş yakmaya çalışmayın. Vahşi doğada ateş tehlikelidir. Ne yazık ki kamp yapan, tırmanma, yürüyüş gibi aktivitelerde bulunan kişilerin pek çoğu çevreye en az etki ve tehlike ile sorumluluk sahibi bir ateş yakma konusunda yeteri kadar bilgi sahibi değildir. Bu başlık altındaki Kamp Hataları çok üzücü sonuçlar doğurabilir. Aman dikkat!

Ateş sadece yangın riskini beraberinde getirmez aynı zamanda alevlerden yükselen duman zehirli parçacıkları da etrafa yayar, bu dumanın solunması sağlık açısından tehlikelidir. Deneyimsiz ellerde yakılan bir kamp ateşi, doğru şekilde söndürülmez ve kapatılmaz ise günler sonra çıkan sert bir rüzgarda uykudaki közler yeniden alevlenebilir ve istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yüzeyde ateş söndürülmüş gibi görünebilir, ancak koşullar uygunsa günler sonra bile yangın başlayabilir. Bu nedenle bilgi sahibi olmadığınız alanlarda girişimci olmadan önce iki kere düşünün… 

 

18. Su Kaynaklarını Dikkatle Belirlememek

Kamp yapacağınız zaman ya da doğa yürüyüşlerinde su kaynaklarını planlamamak ciddi bir hatadır. Kamp rotanızı oluştururken suyunuzu doldurabileceğiniz nehirleri, akarsuları, gölleri ve dağ su kaynaklarını kontrol etmeniz gerekir. Yemyeşil ormana girmeniz, bol miktarda doğal erişim suyunun olduğu anlamına gelmez. Haritalar yanıltıcı olabilir. Haritalarda su kaynakları  mavi çizgilerle gösterilirler ancak oraya vardığınızda, seçilen mevsim ya da atipik olarak kuru hava sonucu kuru nehir yatakları bulabilirsiniz. Daha kurak bölgelere seyahatte su kaynaklarının varlığına daha fazla dikkat edilmelidir. 

İçecek suyunu arıtmak niyetindeyseniz, kaç şişe su alınması gerektiğinden ne tür bir arıtma sisteminden iyi sonuç alacağınıza kadar bilgi sahibi olmalısınız. Suyun durumu bu konuda size referans olacaktır. Temiz su için saflaştırma tabletleri yeterli olurken, bulanık ya da durgun sular için mutlaka bir filtrele sistemine ihtiyaç duyarsınız.  

Kamp alanına yakın su kaynağına sahip olmak iyidir. Çadırın hemen su kaynağının yanına kurulmasından bahsetmiyoruz elbette, su kaynağının yürüme mesafesinde olması yeterlidir. Böylece akşam yemeği için yeterli suya sahip olabilir, yemeklerden sonra bulaşıklarınızı temizlemek için su depolayabilir hatta temizlenmek ve ihtiyaçlarınız için de su sağlayabilirsiniz. Kullandığınız suyu su kaynağından uzakta bir yere dökmeyi de sakın unutmayın. 

 

19. Hatalı Yemek Menüsü Oluşturmak… 

Günübirlik kamp deneyiminde ne istiyorsanız yiyip içebilirsiniz ama söz konusu birkaç günlük seyahatler ise yemek menüsünün doğru oluşturulması gerekir. Kamp hayatında pratik çözümler önemlidir. Özel işlem gerektirmeyen, pişirilmesi kolay, dayanıklı, hafif ve hızlı yemekler Treking ve kamp ikilisi için akılcı çözümlerdir.

Çiğ yumurta, soğutmaya ihtiyaç duyan yiyecekler, fasulye gibi uzun pişirme süresi olan gıdalar araba kampları için idealdir ancak kamp seyahati için uzun süre dayanabilen, hafif ve hızlı pişen yiyecekler tercih edilmelidir. Hazırlanması en kolay ve zahmetsiz yemekler ise sadece sıcak su ilavesi ile hazırlananlardır. Yüksek protein içeriğine sahip toz çorbalar akşam yemekleri için iyi bir seçenektir. Bir kaç gün yürüyüş programının eşlik ettiği kamp seyahatlerinde ambalaj kutuları gereksiz yük getireceği için seçilmemelidir. 

Kampta Beslenme yazısı için TIKLAYIN!

 

20. Evinizin Mutfağını Kamp Alanına Taşımak… 

Portatif ızgara, çok sayıda tabak-çanak, bir dolu mutfak eşyası, kesme tahtası, bir dökme demir tava ve benzeri ihtiyacından fazla mutfak eşyasını yanında taşımak gereksiz yük anlamına gelir. Eğer bir çeşit gurme kampına katılmayacaksanız bunların çoğunu evde bırakın… Kamp alanında birkaç tencere ve tavaya ihtiyacınız yoktur, doğru boyutta bir tane genellikle yeterlidir.

Hala bazı insanların demir bir tava paketleyeceğine inanamıyorum, ama oluyor! Gereksiz yük, ihtiyaçtan fazla eşya ile kamp yapmak, kamp ruhunun özünden sizi uzaklaştırır. Geçici konaklamalarda o mekanı hızla terk etmenizi gerektiren bir durum oluştuğunda sizi kısıtlar. 

 

21. Kamp Hataları nın En Önemlisi Yanlış Ekipmanla Yola Çıkmak… 

Kamp yaparken doğru ekipman seçimi çok önemlidir. Öncelikle gidilmesi planlanan gezi yılın hangi döneminde, nasıl bir zeminde, kaç derece sıcaklıkta, hangi koşullar altında yapılacak bunun etüt edilmesi ve sonrasında bu koşullara en uygun donanımın listelenerek sadece ihtiyaçlar doğrultusunda olanların temin edilmesi gerekir.  Yazlık bir uyku tulumu ile serin ilkbahar kampı yapmak, ağır hantal bir uyku tulumu ile yaz aylarında kamp yapmak, tek kişilik kamp gezisine 4 kişilik çadır ile çıkmak, bir dolu pamuklu kıyafet (kamp yaparken pamuklu kıyafetler önerilmez) ya da 2 set yedek pil yanlış donanımla yol almak demektir. 

 

22. Tam Boyutlu Kozmetik ve Bakım Ürünleri Getirmek… 

Kamp alanında temizlenmek ve bakımınız için ihtiyaç duyduğunuz donanım kişiye özeldir. Bu maddedeki amacımız sizi getirmek istediklerinizden alıkoymak değil, boyutunu küçültmektir. İhtiyacınız olanı, ihtiyaç duyduğunuz kadar alın. Seyahat boyu denilen küçük plastik şişeler bakım ürünlerinin fazla yer kaplamadan sizinle birlikte gelebilmesine olanak tanır. Elbette bir ürünle birden çok amaca da hizmet getirebilirsiniz. Örneğin bebek şampuanı. Saçlarınızın yanı sıra vücut şampuanı olarak da kullanabilir, günlük bakımınızda hem el, hem yüz yıkamak için kullanabilir hatta makyajınızı da güvenle çıkarabilirsiniz.

Her bir işlem için ayrı ayrı ürün paketlemek ve yüklenmek yerine tek ürünle birden çok çözüm vaad eden ürünlere odaklanmak bu aşamada size kolaylık sağlayacaktır. Kimyasal içerikler yerine mümkün olduğu kadar doğa dostu organik ürünler tercih edin. Doğa hayatında ben makyajın yeri olmadığını düşünenlerdenim ama bazıları için makyaj kırmızı çizgi demek. Bu nedenle olabilecek en az adette makyaj ürünü ile yola çıkmayı hedefleyin, hatta hiç yapmayın. Su kaynağı bulamadığınız zamanlarda yüzünüzdeki makyajla uyumak zorunda kalabilir sabah da bakımlı görünmekten çok uzak olarak uyanabilirsiniz. 

 

23. Sivrisinek ve Böcek Kovucuları Evde Bırakmak… 

Evet hepimiz doğa severiz…  Ancak kendimizi bize zarar verecek canlılardan korumak da gerekir. Kamp hayatının en sıkıntı verecek deneyimi bazı canlılar tarafından zarar görmektir. Bu canlıları vücudumuzdan ve çadırımızdan uzak tutmak için donanıma ihtiyaç duyarız. Durgun su yatakları sivrisineklere, ormanlık alanın yemyeşil doğası ise kenelere ev sahipliği eder. Bu nedenle hem çadırı hem de vücudumuzu bu canlılardan uzak tutmak için sivrisinek ve böcek kovuculara ihtiyaç duyarız.

Sprey kutularda satışa sunulan sivrisinek ve böcek ilaçları sızıntı yapıp, sentetik kumaş donanımına zarar verebilir, bu nedenle roll on tipi olan sürülebilir olanları tercih etmek önerilir. Doğa yürüyüşü sırasında kol, bacak gibi bölgeleri korumak için uzun kollu kıyafetler de tercih edebilirsiniz ancak el ve yüz için mutlaka bir ürün yanınıza almalısınız. El ve yüzü kapatmak mümkün olmadığı için bir diğer korunulması gereken tehlike de güneş ışınlarıdır. Hava kapalı dahi olsa doğada geçirilen zaman süresince mutlaka bir güneş kremi çantanızda olsun ve sık sık kullanın. 

24. Uyku Sistemine Gereken Yatırımı Yapmamak… 

Kamp malzemesi satın alırken asla tasarruf sağlama çabası içine girmemeniz gereken kalemlerin başında uyku tulumu gelir. Uyku tulumu, hayatta kalmanızı sağlayacak en önemli donanımdır. Mutfak donanımınızda uygun fiyatlı ürünler alabilirsiniz, daha düşük kalitede bir ocak da tercih edebilirsiniz ama uyku tulumunda ucuza kaçmak istenmeyen sonuçları da beraberinde getirir. İyi bir gece uykusu hem keyifli bir seyahatin anahtarıdır hem de hayatta kalmanızı sağlar. Uyku sistemine yatırım yaparken gözetilmesi gereken iki ana konu vardır. Birincisi uygun mevsim, uygun zemin ve uygun malzemeye yatırım yapmak ikincisi konfor ihtiyaçlarını gözeterek yatırım yapmak. 

Soğuk havalarda, yorgun bir günün ardından eğer havada nem de varsa hipotermi gerçek bir risktir. Hava soğuk olmasa bile, ince bir ped üzerinde zemin ile doğru yalıtım sağlamayan bir uyku tulumu içinde uyumak, yaz mevsiminde dahi titreyerek uyanmanıza neden olabilir. Uyku tulumu satın alırken mevsim değerleri, uyku matı satın alırken yalıtım oranları (RV değeri) referans alınır. Konfor ihtiyaçları ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer sert zeminlerde uyumaya zorlanan bir yapıya sahipseniz ekstra yalıtım ve konfor sağlayan her mevsim ve hava koşulunda güvenle kullanılabilen şişme matlara yatırım yapabilirsiniz. Yine kişisel konforunuz için boyun yastığı (seyahat yastığı da denir) satın alabilirsiniz. İyi uyku doğada zinde olmanıza yardımcı olur. 

Çadırda Uyumak ve Konforun Sırları yazısını okumak için TIKLAYIN

Genel olarak yapılan kamp hataları aşağı yukarı bu şekilde. Konforlu bir kamp yaparak doğada kaliteli zaman geçirmek için bu maddelere mümkün olduğunca özen göstermeye çalışırsanız doğanın keyfini daha iyi çıkarabilirsiniz.

Herkese iyi kamplar…

 


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

2 Yorumlar
  1. Nihal garip diyor

    Muhteşem ip uçları…

  2. Türkay diyor

    Ve çöpleri gittiğimiz yerlerde bırakmak. Oradaki doğal yaşamı unutmak gibi bir takım kötü alışkanlıkları bırakmamak.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku