Loading

Melikler Yaylası – Isparta Kampı

Melikler Yaylası kamp yapmak istediğim, uzun zamandır adını duyduğum, fotoğraflarına bayıldığım ama konumu itibarı ile bir türlü uğrayamadığım yerlerden biriydi. Konya’dan Antalya’ya inerken yolumu biraz değiştirip Dedegöl Dağı eteklerindeki Melikler Yaylası ‘na uğramaya karar verdim. Pişman mıyım? Tabii ki değilim. İzlediğim en keyifli manzaralardan biri, geçirdiğim en güzel gecelerden biriydi. Şansıma gece boyunca bulutların ay ışığının altında Dedegöl Dağı etrafındaki dansı büyüleyiciydi.

- REKLAM -

Dedegöl Dağı

 

Melikler Yaylası Kampı – Isparta

Doğada olmayı sevenleri her açıdan tatmin edecek konumlardan biri olan Melikler Yaylası Ispartaya il sınırlarındaki Aksu ilçesi, Yaka Köyü içinde. Etrafı sık çam ağaçları ile çevrili ve 1735 rakımda. Bu nedenle yazın dahi geceleri size soğuk yaşatabilir. Kışın ise genellikle yoğun kar nedeni ile ulaşım kapanıyor zaten. 3 mevsim aşağıda kısmında yörüklerin kaldıkları yaylanın üst kısmındaki düzlük alan sanki bir seyir terası gibi. Kampınızı nerede kurarsanız kurun nefis dağ manzarası size sürekli eşlik ediyor. Çevredeki imkanlar da dikkate alındığında aslında kamp için ideal çok ideal bir yer demek doğru olur.

Melikler Yaylası

Nasıl Gidilir?

Doğudan geliyorsanız Beyşehir Gölü kıyısından Yenişarbademli’ye, batıdan geliyorsanız Aksu’ye geliyor ve oradan tırmanmaya başlıyorsunuz. Doğudan gelirken 2. girişten, batıdan geliyorsanız 1. girişten girmeniz yolun kolaylığı açısından daha iyi. Yani kısaca girişi Vali Çeşmesi ‘nin önünden yapın. Yol oradan düz ve temiz diyelim.  Toplu taşıma kullanmak isteyenler için Isparta’dan Eğirdir’e, oradan Yenişarbademli minibüslerine binerek yaylaya ulaşabiliyorlar. Minibüsten indikten sonra 2-3 kilometre civarında bir yürüme gerekiyor.

 

Melikler Yaylası ‘nda Neler Yapılabilir?

Yukarıda da söylediğim gibi yayla her yönden zengin bir çoğrafyaya sahip. Bölgede yapabileceğiniz aktiviteler şöyle;

  • Öncelikle dağcılık ve yürüyüş merakı olanlar uygun mevsimlerde zirveye doğru tırmanışa geçebilir.
  • Yaklaşık 2 km ilerideki Pınarözü Mağarası ziyaret edilebilir. Türkiye ‘nin 12 kilometre uzunluğuyla en uzun mağarası olarak biliniyor. Yalnız sanırım bazı güvenlik problemlerinden dolayı mağarayı ziyarete kapatmışlar (Kasım 2019) Çevresindeki mesire alanında dere kıyısında oturabilir ve piknik yapabilirsiniz.
  • Pınarözü Mağarası yolu üzerindeki 700 yaşından büyük, 30 metrelik Beyçam Anıt Ağacı ‘na sarılabilirsiniz.
  • Bölgeye yakın Yaka Kanyonu ise gitmişken ziyaret edilesi önemli doğa harikalarından biri.
  • Melikler Yaylası ‘nın “Türkiye ‘nin En Karanlık Noktası” olduğunu ben de orada öğrendim, manzarada güzel olduğu için yıldız gözlemi ve gece çekimleri için kaçmaz konumlardan biri.
Yıldız Gözlemi Şenliği

Hangi Mevsimde Ziyaret Edilir?

Yazın hafta içi belki ama haftasonları sakinlik sevenlere kesinlikle önermiyorum. Aşağıdaki fotoğraflarda görebileceğiniz gibi zaman zaman farklı etkinliklerin de düzenlendiği Melikler Yaylası oldukça kalabalık oluyor. Benim önerim Eylül – Aralık ve Şubat – Nisan olacaktır. Kar kampı sevenler ise kışın yollar kapansa da yaylaya yürüyerek giderek karla kaplı dağ manzaralarının keyfini çıkarabilir ama çok soğuk gecelere hazırlıklı olmak lazım. Kısaca ideal mevsimler sonbahar ve ilkbahar olarak kayıtlara geçebilir.

Yaylada Ne Var, Ne Yok?

  • Kamp yapma imkanı VAR
  • Ateş yakma imkanı VAR, ama odun yok gibi (lütfen yakılmış yerleri tercih ediniz)
  • Tesis, restoran vs. YOK
  • Konaklama yeri; pansiyon, otel vs YOK
  • Temiz su kaynağı VAR (her tarafta çeşmeler mevcut)
  • Tuvalet VAR (ben gittiğimde – Kasım 2019 – oldukça temizdi)
  • Telefon pek çekmiyor, internet neredeyse YOK
  • Trekking sevenler için uygun parkurlar VAR
  • Gece gözlemi ve fotoğraf için güzek noktalar VAR

Melikler Yaylası konumu ve durumu itibarı ile nefis bir yer ve çok da temiz kalmış. Sizde lütfen bu konuda gerekli hassasiyeti gösterin. Şimdiden iyi kamplar.

Melikler Yaylası

Yayla kamplarını sevenler diğer yayla yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilir! 


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

5 Yorumlar
  1. Sevcan diyor

    Çekme karavan ile gitmeye uygun mudur yollar

    1. Gökhan Konaş diyor

      gidilir

  2. Hamdi Açık diyor

    Çok güzl anlatmıssınız kardeşim, orayı bende severim her yaz mesiminde mutlaka uğrak yerimdir yanlız bir eksiğiniz var ki, oda aksu sınırları içinde değil yenişarbaemli sınırları içinde kalmaktadır, yayladan doğuya doğru aşağı indiğinizde harika mesire yeri vardır, ismi pınargözü mağarasıdır, pınar gözü mağarası ile yayla arasında cukka pınarı varır buz gibi suyudur, bende gezmeyi doğayı çok severim selamlar

  3. Ayşe diyor

    Birkaç saatlik mesafemde olan yaylanın ismini hep duyardım ama bu kadar detaylı bilgilendirme harikaydı çok teşekkürler. İlk fırsatta oradayım sanırım..

    1. Hamdi Açık diyor

      o kadar yakın olupta gitmediyseniz çok şey kaçırmıssınız demektir

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku