Loading

Kamp Yaparken Ne Giyilir? Doğada Giyinme

Kamp demek doğanın içinde olmak demek. Dolayısı ile konu sadece kamp değil aslında; Doğada Giyinme konusuna değineceğiz. Doğa ise sınırsız güzelliğinin yanı sıra çok bilinmeyenli bir denklem. Hava koşulları, börtü böcek vakaları, güneş ya da kar yanıkları, çamurlu yollar, dere yatakları, sarp kayalıklar ve daha nice doğaya dair koşulları vardır kamp hayatının. Kamp yapmaya karar verdiğinizde, doğada geçirilecek zaman için doğru donanımlarla ve kıyafetlerle hazır olmak önemlidir. Kamp süresince giyilecek giysiler de bu donanımın bir parçasıdır.

- REKLAM -

Geçen “Kışın Giyinme” ile ilgili özel bir yazı hazırlamıştım. Ona BURAYA tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öncelikle kamp kıyafetleriniz, kamp yapılacak mevsim, kamp alanında sizi bekleyen iklim, kamp süresince yapmayı planladığınız aktivitelere uygun kalınlık ya da incelikte olmalıdır. Kamp kıyafetlerinin birden fazla amacı vardır. Öncelikli görevleri koruyucu olmaktır. Bu nedenle birden fazla amaca hizmet edebilir fonksiyonlarda donanıma sahip giysiler tercih edilmelidir. Yani seçtiğiniz kamp kıyafeti sizi güneş yanıklarına karşı korurken aynı zamanda böcek sokmaları ve ısırıklarına karşı da korumalıdır. Özellikle ara mevsimlerde gün boyu ılıman zaman zaman sıcak hava koşulları altında olunacağı, ancak gece ısı farklarının yoğun yaşanacağı bilinmelidir. Bu durumda ara mevsimlerde gündüz ve gece ısı farklarına göre çoklu seçenekli giysi ile yola çıkmak akıllıca olur. Bu makalemizde kamp süresince doğru bir deneyim yaşamanıza yardımcı olacak “doğada giyinme ve kamp giysileri” ile ilgili ipuçları bulacaksınız.

Kampa Giderken Ne Giymeli?

Yola çıkarken giydiğiniz kıyafetler ilk gün deneyimlerinizi yaşayacağınız giysinizdir. Dolayısı ile doğada giyinme ilk dikkat edilecek konulardan biridir. Kamp alanına vardığınızda, kampınızı kurarken, hamağınızı asarken, yemek için yakacak odun ararken, kamp süresince size ev olacak alanı düzenlerken üzerinizde yola çıkarken giydikleriniz olacaktır. Bu nedenle araba kullanmanıza engel olmayacak rahat bir şeyler giyerken, kamp alanına vardığınız zaman yapacağınız aktiviteleri de göz önünde bulundurarak gerekli giysi donanımını planlamak akıllıca olacaktır. Rahat kesimli pantolonlar hem araba kullanmak hem de sonrası aktiviteler için idealdir. Üzeriniz ise çıkarılabilir ve giyilebilir katlardan oluşmalıdır. Uzun ya da kısa kollu tshirt, hava durumuna göre sweatshirt hem yolculuk hem de sonrası için uygundur.

Medeniyetten doğaya uzanan  yolculukta seçtiğiniz kıyafetlerin biraz çamurlanması ya da kirlenmesi hatta lekelenmesini dert etmeyeceğiniz parçalardan oluşmalıdır. Kamp hayatında; toprağı kazmanız, ateş çukuru açmanız, yedek benzini depoya koymanız, yağ, yakıt gibi maddeleri kullanmanız gerekecektir; tüm bu aktiviteler beraberinde bugüne dek tanışmadığınız bir çok lekeyi de getirir. Doğaya çıkarken kıyafetlerinizin outdoor kıyafetler olduğundan ve kirlenmelerinin sizin için sorun olmayacağından emin olun.

Kamp alanına vardıktan sonra yapılacak aktiviteler fiziksel aktivitelerdir bu da terlemeye neden olur. Varış saatinize ve hava durumuna göre üzerinize ikinci bir parça almak isteyebilirsiniz. Rüzgarlık, yağmurluk ya da fermuarlı bir sweatshirt bu aşama için işinizi görecektir. Ancak unutulmamalıdır ki ter ve toprak birleştiğinde çamur olur, elbette kamp hayatında kirlenmek güzeldir ancak eğer rüzgarlık ya da yağmurluğunuz tüm seyahatiniz boyunca sahip olduğunuz tek koruyucu ise onu kurulum aşamasının dışında bırakmak isteyebilirsiniz. Çamurlu süreçler için yedek bir üst bulundurun.

Kamp Hayatında Yatma Zamanı Ne Giyilmelidir?

Kamp hayatında yatma zamanı giyecekleriniz ile ilgili tek kural “ISLAK OLMAMASI”dır bu kural dışında aslında ne giydiğinizin pek de önemi yoktur. Doğa aktiviteleri sonrası iç çamaşırı hatta çoraplarınıza kadar ıslanabilirsiniz ya da giysileriniz nem alabilir. Kendiniz için bir iyilik yapın ve tüm bu parçaları çıkarın. Rahat ve temiz giysiler giyin. Kurumaya ihtiyacı olan her parçayı çadırın dışında güvenli bir alanda kurumaları için asın.

Uyku saati için uzun iç çamaşırı, termal içlik ya da mikropolar pijama düşünebilirsiniz. Unutulmamalıdır ki yatma için seçtiğiniz giysilerle bir uyku tulumu içinde uyuyacaksınız ve uyku tulumları eğer doğru hava koşuluna göre seçilmiş ise sizi koruyacaktır. Aşırıya kaçılmış uyku zamanı kıyafetleri de uyku tulumu içinde terlemenize, su ve nem içinde kalmanıza neden olur. Ter ve nem, gece hava koşullarıyla birleştiğinde sizi ısıtmak yerine daha da üşütecektir. Uyku tulumu içine giyilecek gece giysileri hafif, ince ve terlemeye neden olmayacak malzemeden üretilmiş olmalıdır. Eğer çok üşüyor ve mutlaka bir ek donanıma ihtiyaç duyuyorsanız o zaman bunu uyku tulumu üzerine koyacağınız bir battaniye ile çözmeye çalışın. Uyku tulumunun içini kalınlaştırmaya çalışmayın. Ayrıca başınızı geceleri sıcak tutmak için bere veya şapka takabilirsiniz.

Eğer sabahları giyinirken ürperiyor, kıyafetleriniz soğuk geliyorsa; bir sonraki günün kıyafetlerini, gece yatarken uyku tulumu içine koymak iyi bir çözümdür. Vücut ısınız kıyafetleri gece boyu ısıtacaktır.

 

Kampın İlk Günü… ve Doğada Giyinme

Kampın ilk günü, gerçekleştirilecek aktivitelere göre tam donanımlı giyinilmesi gereken gündür. Sabah güne erken başlangıç saatinden yatış vaktine kadar bir çok farklı ısı dengesi yaşayacağınız ve zamanın neredeyse tamamının açık havada geçeceği bu günde, kat kat giyinmek en doğru çözümdür. İç çamaşırınızdan başlayarak teri ve nemi emme özelliğine sahip yünlü kumaştan üretilmiş giysiler tercih edilmelidir. Yün, insan derisi ile uyumu en yüksek malzemedir. Hem teri ve nemi hızlıca çeker ve kurur hem de soğuk hava koşullarında soğuk ile vücut arasında en sağlıklı bariyeri oluşturur.

Kamp seyahatlerinde seçilecek kıyafetler; hem soğuk hem sıcak havalarda vücut ısınızı koruyarak, ilgili hava koşullarında sizin için en uygun beden iklimini destekler malzemeden yapılmış olmalıdır.

Doğada Giyinme ve Kumaşlar

Yünlü kumaş sonrası en sağlıklı ikinci seçenek ipekli kumaşlardır. Özellikle çok hareketli kamp seyahatleri için vücut ile temasında en doğru çözümü ipekli kumaşlar verir.

Son olarak tercih edilecek kumaş türü yüzde yüz pamuklu kumaşlardır. Yünlü kumaş teri emip, vücudu kuru tutarken pamuklu kumaş sadece teri emer. Tüm gün bedeninizde kuruluk hissinden uzak bir malzeme ile sarmalanmak hoşunuza gitmeyebilir. Bu nedenle hızlı kuruyan, nefes alabilen ve vücut ısınızı koruyacak malzemelerden üretilmiş giysilerin seçilmesi önemlidir.

Kamp yapılacak süre boyunca eğer hava sıcak olacak ve sıcak kalacaksa, içlik ya da iç çamaşırınız sizi rahat ettirecek malzemeden (yünlü, ipekli ya da pamuklu) seçtikten sonra bi şort bi t-shirt yeterli olacaktır. Dilerseniz yanınıza bir rüzgarlık alabilir ya da gece kamp ateşi karşısında bacaklarınızın üzerine atacağınız ince bir battaniye ile ısınabilirsiniz.

Unutmayın: Kamp sırasında en büyük düşmanınız “TER” dir, soğuk ya da sıcak değil…

Doğada Giyinme diyince sentetik malzemelerden üzerilmiş polar gibi giysiler sizi sıcak tutabilir, mutlu edebilir ama kuru kalmanızı sağlamaz. Bu nedenle her koşulda en iyi çözüm “yünlü” kumaşlardır.

Kuru ve Serin Kalmanın Önemli

Kamp seyahatlerinizde eğer “kuru” ve “serin” olabilmeyi başarırsanız hedeflenen noktaya ulaşmışsınız demektir. Soğuk hava kampları aynı zamanda “ıslak hava kampları” da demektir. Sizi yağmur, kar, rüzgar gibi hava olaylarından koruyacak olan şey: kabuğunuz yani dış giysinizdir.

Bu durumda dış giysi olarak seçilecek malzemenin önemi ortaya çıkar. Mont, rüzgarlık, yağmurluk ve benzeri dış giysilerin seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; dışarıdaki nemin içeri girmesini önleyecek ama aynı zamanda içerideki nemin dışarı çıkmasına izin verecek malzemeden üretilmiş olmasıdır. Nefes alabilen aynı zamanda da “water- proof” özellikli kumaşlardan üzerilmiş dış giyim malzemeleri yüksek fiyatlı olsalar da en doğru çözümü sunarlar, “water-resistant” ibaresi ile satışa sunulan mont ve benzeri donanımlar ise nem ve suyun içeri girmesini önlerken hava akışına da izin vermezler. Fiyat olarak  “water-resistant” daha ucuzdur. Bu durumda satın alma kriterinde ilk dikkat edilecek konu kumaşın “water- proof” mu  “water-resistant” mı özellikli olduğudur.

Kamp sırasında ıslanır ya da terlerseniz, katmanlar halinde giyindiğiniz tüm sistemin yarattığı vücut ısınız değişmeye başlar, kendinizi üşümüş ve rahatsız hissedersiniz. Bu sistemin doğru ısı geçişleri ile organize olması için doğru malzemelerden üretilmiş giysiler satın almaya dikkat edin.

 

HATIRLANMASI GEREKEN EN ÖNEMLİ 2 KURAL!

  1. Her zaman kuru ve temiz giysilerle uyuyun. Uyku zamanında gün boyu üzerinizde olan her parçayı çıkarın, her seferinde çorap ve iç çamaşırlarınızı kuru ve temiz olanlarıyla değiştirin.
  2. Uzun kollu t-shirtler ve pantolonlar sizi sadece sıcak tutmaz aynı zamanda da olası düşme, çarpma ve yaralanmalara karşı korur/daha hafif atlatmanıza yardımcı olur.

 

 

Kampta Kendinizi Koruyacak Şekilde Giyinin!

Kamp hayatında vahşi doğanın içinde olduğunuzu ve kontrolün doğada ve doğal yaşamda olduğunu unutmayın. Sizin kontrolünüzde olan ise kendinizi korumak! Kamp hayatında sivri sinekler ve böcekler canınızı sıkmasın istiyorsanız cildiniz ile onlar arasına bir bariyer koymakta yarar var. Sivrisinekler genellikle gece devriye gezerler, kamp hayatında hangi mevsimde olursa olsun geceleri serindir. Bu nedenle uzun kollu giysiler, pantolon, çorap ve ayakkabı gibi aparatlar sıcak yaz günlerinde dahi kamp hayatında sizin için giyilmesi sorun olmayacak kıyafetlerdir.

Kamp sırasında çadırın içine taşımak istemeyeceğiniz böcekler giysilerinize tutunarak sizinle dolaşmak isteyebilirler. Bu davetsiz canlıları çadır içinde ağırlamamak için, çadır içine girmeden evvel giysilerinizi silkelemek ya da en üst katmanı dışarıda bırakmak doğru bir tercih olabilir.

Güneş yanıkları, kamp hayatının en sıkıcı deneyimlerinden olabilir. Bu nedenle koruma faktörlü kremlerin yanı sıra uzun giysilerle gölgeleme yapabilirsiniz.

 

Tepeden Tırnağa Doğada Giyinme

Doğa sporları, doğada yaşam tepeden tırnağa giyim donanımı konusunda özen ister. Vücudunuzun her noktasını özenle koruduğunuzdan emin olun. Güneş yanıkları ya da soğuğa karşı mutlaka bir şapka giyin. Bu bir bere de olabilir, siperlikli bir kasket de. Tarzınıza ve mevsime uygun bir seçim yapın ancak başınızı korumak mutlaka yanınızda bir şey olsun, bu bir bandana dahi olabilir.

Baştan sonra gözler de korunmak ister. Güneşin keskin ışıkları ya da sert rüzgarlara karşı yanınızda mutlaka bir güneş gözlüğü olsun. Kar ya da kum fırtınası söz konusu ise, sert hava koşullarına göre daha donanımlı bir gözlük kullanmak da isteyebilirsiniz.

Genel hatları ile vücudunuzu nasıl korumanız gerektiği ile ilgili detayları yazımızda anlattık. Özet olarak kat kat, kuru tutan ve hava sirkülasyonuna izin veren giysilerle bedeninizi koruduğunuzdan emin olun.

Ayakkabılar

Ayaklar bir diğer önemli konu. Ayakkabı seçiminde mutlaka outdoor sporları için üretilmiş ayakkabılar tercih edilmelidir. Yapacağınız aktivitelere göre farklı sınıflarda kategorilendirilen outdoor ayakkabılar genellikle su yalıtımlıdır. Outdoor ayakkabılar; yapılacak aktiviteye göre farklı ağırlıklarda üretilir. Ağırlık değerleri markadan markaya da değişiklik gösterir. Ayaklarınızın içinde rahat olduğu, ayakkabı ağırlığının ise sizi yormayacak değerlerde olduğundan emin olun.

Ayakların kuru ve sıcak kalması tüm kamp seyahatiniz süresince çok önemlidir. Bu nedenle ayakkabı kadar çorap seçimi de önemlidir. Yün çoraplar hem yaz hem de kış ayları için uygundur. Terleme yapmaz, teri ve nemi hızlıca emer ve kurur/kurutur.

 

Keyfini çıkaracağınız eğlenceli doğa deneyimleriniz olmazsı dileği ile…

 


Destek olmak için;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

 

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku