Loading

Yeni Başlayanlar İçin Kamp Hayatı : 44 Önemli İpucu

Kamp hayatı na girişte ilk deneyimi önemlidir. Doğru zamanda ve doğru mekanda yapılacak ilk kamp deneyimi hayat boyu hatırlanacak güzellikte anıları beraberinde getirirken, bilinçsizce çıkılan bir kamp tatili de hayatınızın en kötü seyahatine dönüşebilir.

- REKLAM -

Eğer ilk kez kamp yapacaksanız o zaman rehber niteliğindeki bu makale tam da size göre. İlk kamp seyahatinizi nerede ve ne zaman planlamanız gerektiğinden, kamp sırasında ihtiyacınız olacak kıyafetlerin listesine; kamp alanında neler yapabileceğinizden, iyi bir kamp uykusu için ihtiyacınız olacak donanıma kadar her türlü bilginin yer aldığı makalemizi okuduktan sonra teoride ilk kamp seyahatiniz için hazır olacaksınız.

Bu arada Yeni Başlayanlar için Kamp Ekipmanlarıyazısına da gözatabilirsiniz!

İlk Kamp Seyahatinizi Planlarken…

Seyahat planı yapmak eğlenceli bir süreçtir. Bu süreci neye ihtiyacım olacak endişesi ile alt alta uzayan ihtiyaç listesi yaparak geçirmek yerine araştırma ve planlama yaparak geçirmek, rafine bir kamp hayatının anahtarıdır.

1- Yaz Aylarında Kamp Yapın! Daha önce kamp hayatı konusunda tecrübeniz yoksa, ilk kez çadırda uyuyacaksanız o zaman yaz ayları ilk kamp deneyimi için ideal mevsimdir. Çadırda uyumak ve uyanmak, sıcak bir mevsimde daha az donanım anlamına gelir, böylece bir sürü pahallı ekipmanı, henüz sizin için uygun tatil modeli olup olmadığını bilmediğiniz kamp hayatı için satın almak zorunda kalmazsınız. Ayrıca sıcak bir mevsimde kamp yapmak, çadırda geçirilecek sürenin daha kısa, doğada geçirilecek sürenin daha uzun olmasını sağlayacaktır.

2- Eve Yakın Bir Yerde Kamp Kurun! İlk sefer kamp yapmak için en ideal nokta eve yakın bir kamp alanı ya da varsa arka bahçedir. Eve yakın kamp kurmak; hava koşullarının değişmesi ya da çadırda uyumanın size göre olmadığını düşündüğünüz anda geri dönebilme şansı sunar.

3- Deniz Seviyesine Yakın Konumlarda Kamp Alanı Seçin! İlk kamp deneyimi için yüksek irtifalardan uzak durmak önemlidir. Dağlarda kamp yapmak, gece çöktüğünde aniden düşen sıcaklık demektir. Bu da çok soğuk bir gece deneyimi yaşayacağınız anlamına gelir. Düşük irtifalarda gece gündüz arası sıcaklık farkı dağlardaki kadar yüksek değildir. Bu da ilk kamp deneyimi için önemli bir detaydır. Kamp hayatı na alışana kadar deniz seviyesine yakın kamp yapmaya alıştıktan sonra daha yüksek irtifalarda çadır kurmanız önerilir.

4- Donanımlı Bir Kamp Alanı Tercih Edin! Kamp alanlarının pek çoğu konforlu bir tatil yaşamanızı sağlayacak donanımdadır. Çocuk oyun parkları, restoranlar, dükkanlar hatta bungalov tarzı konaklama alanları… İlk kamp seyahati için donanımlı bir kamping seçmek istediğiniz zaman çadırdan çıkıp bir bungalova yerleşmek, çocukla kamp deneyimi yaşıyorsanız onlar için güvenli oyun alanına sahip olmak ve hatta alışveriş yapmanıza olanak tanıyan dükkanların olması, unutulan (ki bu her zaman mümkündür) donanımları tedarik edebilmenizi sağlar.

5- Kamping Alanına Mutlaka Önden ve Önceden Rezervasyon Yapın! Kamp yapmaya karar verdiğinizde, gidilecek kamp alanına önceden rezervasyon yapmak önemlidir. Özellikle yüksek sezonda (ki yaz ayları yüksek sezon kabul edilir) kamp alanları çok hızlı dolar ve son dakika kendinize uygun bir kampingde yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

6- Kamp Tatilinizi Kısa Tutun! İlk defa kamp yapacaklar için gerçekçi olan kamp süresi 1 en fazla 2 gecedir. Henüz kamp yapmanın, çadırda uyumanın sizin için uygun olup olmadığını bilmiyorsanız kendinizi test etmeden 1 haftalığına rezervasyon yapmak en kötü karar olacaktır.

7- Deneme Kampı Yapın! Evde, bahçede hatta balkonda 1 gece uyku tulumu içinde geceleyeceğiniz deneme kampı, kamp hayatının size uygun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacak küçük bir deneme sürüşü gibidir. Özellikle çocuklarla ilk defa kamp hayatına giriş yapacaksanız o zaman mutlaka önden böyle bir deneme yapmanız önerilir. Uzak mesafeler için yola çıkma riskini böylece bir kez daha gözden geçirebilirsiniz.

İlk Kamp Seyahatinde Nasıl Giyinmeli – Neler Götürülmeli?

İlk kamp seyahati için kıyafet çantası hazırlarken doğru seçimlerle ihtiyaç kalemlerini belirlemek, her türlü hava koşuluna uygun tercihlerle hareket etmek, koşullar değiştiğinde dahi sizi hazırlıklı kılacaktır. Kamp hayatı nın sizin için uygun olup olmadığını test etmeden kıyafet alışverişine çıkmanızı asla önermiyoruz. Bunun yerine elinizdeki kıyafetlerden kamp hayatı ile uyumlu hangilerini yanınıza alacağınızı bilmeniz daha akılcı bir adım olacaktır.

8- Su Geçirmez Özellikli Bir Mont Hayat Kurtarır! Kamp seyahati için üzerinde biraz bedel ödemeye değer en önemli kıyafet “su geçirmez özellikli bir mont”tur. Gore-tex astarlı veya eşdeğer özellikte su geçirmez özellikte bir mont, aniden bastırabilecek yağmurlu bir havada sizi kuru kalmanıza yardımcı olacaktır.

9- Kat Kat Giyinmenize Yardımcı Katmanları Yanınıza Alın. Değişen hava koşullarına karşı en ideal olanı kat kat giyinip-soyunmaktır. Sabah erken saatleri havanın ısısı, gün ortasına doğru değişim gösterir, geceleri ise her iki gün diliminden farklı ısı değerleri ile karşılaşabilirsiniz. Tüm bu süreç içinde doğru olan değişim ile uyumlu katmanları yanınızda bulundurmaktır. Giysileri ilk kez kamp yapacak kişiler için mutlaka outdoor ile uyumlu malzemeden üretilmiş olması gerekmez. Yün kazaklar, polar sweatshirtler hemen herkesin dolabında var olabilen giysilerdir.

10- Kirlenmek Güzeldir… Kamp yapmak, doğada olmak deyim yerindeyse “jilet gibi” tertemiz, ütülü, lekesiz olmak gibi kavramlardan sizi uzak tutar. Elbette her zaman şık ve güzel görünebilirsiniz ancak ateş yakarken is, çadır kurarken çamurla tanışılmayan kamp hayatı neredeyse imkansızdır. Bu nedenle “jilet gibi” kıyafetleri evde bırakın ve kirlenmek güzeldir diyeceğiniz rahat kıyafetlerinizi yanınıza alın…

11- Rahat Kıyafetler Giyin! Kamp yaparken daha çok eğilip, bükülecek, çömelecek hatta çadırda ve çadıra girip çıkarken dizlerinizin üzerinde hareket edeceksiniz bu nedenle kıyafetlerinizin hareketlerinizi kısıtlamayacak şekilde rahat olması önemlidir. İçinde sıkışık ve rahatsız hissettiğiniz kıyafetleri asla yanınızda getirmeyin.

12- Ayakkabı Tercihiniz Konforlu Olsun: Kamp süresince ayakta bir hayli zaman geçirmek zorunda kalacaksınız. Ayakkabı tercihinde ilk kriter içinde rahat olduğunuz bir çift ile yola çıkmak olmalıdır. Ayrıca; toz, kir, su, çamur gibi farklı zeminlerle karşılaşılabileceğinden ayakkabılarınızın outdoor aktivitelere göre üretilmiş modellerden olması kampta zamanın sorunsuz geçmesini sağlayacaktır. İlk defa kamp yapacaksanız ve outdoor ayakkabılarınız yoksa içinde en rahat olduğunuz spor ayakkabılarınızla da yola çıkabilirsiniz.

13- Yünlü ya da Polar Bir Bere Çantanızda Olsun: Yaz ortasında bile, gece sıcaklık değeri beklenmedik bir anda düşebilir. İşte tam da bu noktada rahat ve sıcak bir bere, gece boyunca sıcak kalmanıza yardımcı olur. Berenin uyku sırasında giyilebilecek kadar rahat olduğundan emin olun.

14- Yanınıza Güneş Koruyucu Şapka Alın: Özellikle yazın kamp yaparken tüm günü dışarıda geçirmeniz gerekecek, bu nedenle sizi güneşten koruyacak bir şapka bulundurun. Ayrıca şapka takmak, sık saç yıkama alışkanlığınızı evde bıraktığınız kamp alanında en büyük kurtarıcınız olacaktır.

15- Güneş Gözlüğünü Unutmayın: Kırılıp-çizilmesin diye ucuz bir güneş gözlüğü ile yola çıkmayın. Kamp yaparken tüm günü dışarıda, güneş altında geçireceksiniz. UV ışınlarından sizi ve gözlerinizi koruyacak en iyi güneş gözlüğünüz yanınızda olsun.

İlk Kez Kamp Yapacaklar İçin Kamp Alanında Yemek

Kamp alanında sürekli hazır yemek yemek istemiyorsanız o zaman hazırlanacak yemek menüleri konusunda organize hareket etmenizi öneririz.

16- Kolay Menüler Hazırlayın! Kamp alanında yemek pişirmek ev ortamında yemek hazırlamaktan çok daha zordur. Bu yüzden planlanacak menüleri mümkün olduğunca basit tutun. Taze ve sağlıklı malzemelerle de son derece pratik ve kolay yemekler pişirebilirsiniz.

17- Normal Koşullarla Yediğinizden Daha Fazlasını Yanınıza Alın: Tüm gün doğada ve kamp hayatında olmak size daha çok kalori harcatacaktır. Bu nedenle daha sık ve fazla acıkabilirsiniz. Yemek porsiyonlarının doğada harcadığınız eforla doğru orantılı olmasına dikkat edin, ayrıca yemek saatleri dışında atıştırmalıklara da ihtiyaç duyacaksınız.

18- Öğünlerinizi Planlayın! Sabah-öğlen ve akşam yemeklerinde yiyeceklerinizi önceden planlamak kamp sürecinde size zaman kazandırır. Ön pişirme yapılmış hatta kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği şeklinde öğün paketleri hazırlamak kamp alanında yemek yapmayı pratik hale getirir.

19- Taze Yiyeceklerinizi Soğutucuda Saklayın! Kamp alanında tüketilecek gıdaları saklamak ve korumak zor olabilir bu nedenle bozulabilir gıdalar yerine daha uzun süre dayanıklı et ya da sebzeleri tercih etmek ve bunları bir soğutucu içinde muhafaza etmek önerilir.

20- Ön Pişirme Yapın! Kamp alanında tüketilecek yemekleri evde ön pişirmesini yaparak hazırlamak hem zamandan tasarruf sağlar hem de gıdaların daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur. Ayrıca çadırınızı kurup ilk öğün saati geldiğinde yemek hazırlamakla uğraşmak yerine ön pişirmesi tamamlanmış yemekleri sadece ısıtarak tüketmek, ilk kamp deneyiminde yemek pişirme faslını çok daha yönetilebilir kılacaktır.

21- Suluk Bulundurun! Kamp alanına giderken yanınıza su almayı unutabilirsiniz. Endişe etmeyin. Kamp alanlarında su bulmak son derece kolaydır. Ancak suyu çadır alanına taşımak için mutlaka bir araca ihtiyacınız olacaktır bu nedenle yanınızda suluk bulundurmayı unutlayın. Hem içmek için hem de yemeklerinizi hazırlarken su ihtiyacı için yanınızda matara bulundurmak önemlidir.

İlk Kez Kamp Yapacaklar İçin Kampta Yemek Pişirme

Kampta yemek yapmak, evde yemek yapmaktan çok daha zordur. Özellikle ilk defa kamp yapıyorsanız bazı şeylerin ters gitmesi olasılık dahilindedir ve tüm bu terslikler bile ileride keyifle anılacak hatıralara dönüşecektir. Bir kez kamp alanında yemek pişirmeye başladığınızda ve zamanla pratik kazandıkça yemek yemek kadar pişirmenin de tatmin edici bir deneyim olacağından emin olabilirsiniz.

22- Pişirme Ocağı: Pişirme ocağını, çadırdan uzakta, rüzgardan izole bir alanda konumlandırın. Eğer tek kişilik yemek hazırlayacaksanız tek brülörlü, birden fazla kişi için yemek yapacaksanız çift brülörlü ocak satın almanızı öneririz.

23- Ocak İçin Yakıt: Kamp için pişirme ocakları genellikle gaz ile çalışır. Yanınıza yeteri kadar dolum yapabileceğiniz yedek gaz aldığınızdan emin olun.

24- Kamp Ateşinde Yemek Pişirmek: Yemek pişirmek için kamp ateşine güvenmek iyi bir fikir değildir. Ancak, bazı tatlı ve atıştırmalıklarınız için kamp ateşinden yararlanmak kamp ritüellerinin en keyiflilierindendir. Tadını çıkarın…

25- Kamp İçin Pişirme Ekipmanları: İlk kamp deneyimi için kampa özel pişirme ekipmanı satın almanıza gerek yoktur. Sadece mutfağınızda olanlarla yetinin. Ateşte yemek pişirmeyi planlıyorsanız en eski tavalarınızı, yemek yemek için tek kullanımlık plastik veya metal tabak-çatal ve hatta bardak tercih edebilirsiniz.

26- Bulaşıkları Yıkamak: Bazı kamplarda yıkama tesisleri vardır, gitmeden önce araştırmakta yarar var. Eğer bulaşıklarınızı yıkamak için kamp alanında herhangi bir donanım yoksa o zaman bulaşıkları yıkamak için kendi donanımınızı yanınızda getirmeniz gerekecektir. (leğen, kap, sünger vb.)

İlk Kez Kamp Yapacaklar İçin İyi Bir Gece Uykusu Donanımı

Konfor ve çadırda uyku birbirine zıt kavramlar gibi gözükse de günümüzde doğru donanıma sahip olarak çadırda konforlu bir uyku çekmek mümkündür. Kötü bir gece uykusu tüm kamp gezinizi kabusa çevirebilir bu nedenle iyi bir gece uykusu için önerilerimize mutlaka kulak verin.

27- İyi Bir Çadır Seçin! Çadır seçimi kamp malzemeleri içinde en önemli donanımlardan biridir. Kamp sırasında hava beklenmedik bir şekilde dönebilir, aniden bastıran bir yağmur ya da birdenbire şiddetini artıran bir rüzgar fırtınasının ortasında kendinizi bulabilirsiniz. İşte tam da bu tip zamanlarda “keşke” dememek için çadır satın alırken asa ucuza kaçmayın. Söz konusu ilk kamp seyahati olunca hemen gidip çadır satın almak yerine ödünç almayı tercih edin. Böylelikle hem kamp hayatının size uygun olup-olmadığını henüz test etmemişken böylesi bir donanım için bütçe ayırmamış hem de ödünç aldığınız çadırın satın alma kriterlerinize uyup uymadığını deneyimlemiş olursunuz.

28- Çadırınızı Kurmayı Deneyin! Kulağa tuhaf gelebilir ancak daha önce hiç kullanmadığınız bir çadırı kurmak saatlerinizi alabilir. Çadırınıza dair her şeyi anlamak ve tüm bileşenlerin doğru çalıştığından ve çadır çantasının içinde eksiksiz olduğundan emin olmak için evinizde ya da arka bahçenizde bir kurulum çalışması yapmaya değer.

29- Çadırınızı Herhangi Bir Yerde Kurmayın! Evinizden uzakta, çadır içinde bir kaç geceliğine de olsa çadırınızı mümkün olan en iyi ve en doğru yere kurun, rastgele bir yere değil. En iyi kamp alanını seçip, en doğru pozisyonda kurmak için ne kadar gerekiyorsa o kadar zaman ayırın!

30- Üstünüze Örtmek İçin Sizi Sıcak Tutacak Bir Şeyler Alın! İdeal olanı uyku tulumudur. Ancak ilk kez kamp yapacaksanız ekstra bir donanım almadan eldeki çözümlerle de yola çıkabilirsiniz. Evdeki yorgan ya da battaniyeniz soğuk geceler için uyku tulumundan sonra en iyi çözümdür. Kamp alanı için yola çıkmadan evvel hava durumunu kontrol etmek ve ona göre yanınızda yedek battaniye bulundurmak gece serinleyen havalarda da güvenli ve konforlu uyku uyumanıza yardımcı olur.

31- Kamp (uyku) Matına Yatırım Yapın! İyi bir uyku matı konforlu uykunun anahtarı gibidir. Uyku matı konforun yanı sıra çok iyi bir zemin izolasyonu da sağlar. Uyku matına yapacağınız yatırım her kuruşuna değer bir yatırımdır.

32- Yastık Getirin! Evet, yastık çoğu zaman atlanan bir detaydır. Konforlu bir uyku için her zaman kullandığınız yastığı yanınızda getirmek evinizde alıştığınız uyku düzenini kamp alanına taşımak ve deliksiz bir uyku çekmek anlamına gelir.

33- Ses ve Işığı Perleyin! Eğer uykusu hafif kişilerden biriyseniz o zaman ses izolasyonu için kulak tıkaçları almak kamp alanında konforlu bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır. Kamp alanları hareketli mekanlardır, gece geç saatte çadırına giden bir grubun neşeli sesleri ya da sabah erken saatte güne başlayan çocuklu ailenin sizi uyandırmasını istemiyorsanız kulaklarınızı tıkamak ideal çözümdür. Ayrıca güneşin doğuşu ile uyanmak ve güne başlamak istemiyorsanız uyku gözlüğü takarak uykuya dalmak gün ışığını perdelemenizi sağlayacaktır.

34- Yeterli Işık Kaynağı Aldığınızdan Emin Olun! Kamp hayatına yeni başlayanlar için gecenin karanlığında çadır kurmak, çadırda bir şeyler aramak oldukça sıkıntılı bir süreçtir. Bir kafa lambası ya da fenerine sahip olmak ellerinizi serbest olarak kullanmanızı sağlayacağı için en ideal ışık kaynağıdır.

İlk Defa Kamp Yapacak Kişiler İçin Kampta Yapılabilecek Aktivite Önerileri

Tüm kamp işlerini bitirdikten sonra, biraz eğlenceye ihtiyacınız olacak! Elbette sakince oturup kitap okumak boş kalan zamanları değerlendirmenin en iyi yollarından biridir. Kitap okumanın yanı sıra size hoşça vakit geçirtecek yaratıcı birkaç aktivite önerisinde de bulunmak istiyoruz…

35 – Kamp Ateşinin Etrafında… Kamp ateşinin başında oturup bir çubuk parçalamaktan daha terapik bir şey yoktur. Ancak amacınız parçalamak değil de yararlı bir şeyler yaratmak ise o zaman keskin bir cep bıçağı bulundurmak ve onunla elinizdeki çubuğa şekil vermek seçeneklerden biri olabilir.

36- Oyun Zamanı… Kamp alanı ve kamp hayatı çocukluk günlerine geri gitmek ve çeşitli oyunlar oynamak için ideal mekanlardır. Hatta eğer yanınızda çocuklarını varsa bu çok daha kolaydır. Kamp ateşinin etrafında kağıt oyunlarından takım sporlarına; hazine avına çıkmaktan ormanda saklambaça kadar pek çok oyun oynayabilirsiniz…

37- Yürüyüşe Çıkın… Doğada olmak maceracı ruhu beslemek için doğru zamandır. Kamp işleri bitince yürüyüşe çıkarak civarı keşfedin. Bir şelale veya nehir boyunca karşılaşılabilecek güzel bir manzara veya çevrenizdeki tarihi mekanları araştırın ve yürüyüşünüzü planlayın. Yanınıza su ve atıştırmalık bir şeyler almayı da sakın unutmayın.

38- Kamp Ateşi Şarkılar Söyleyin… Bir kere kamp ateşi başında şarkı söylemenin tadına vardınız mı ondan vazgeçemeyeceksiniz. Kamp hayatı nın en klasik ritüellerinden biri kamp ateşi etrafında şarkılar söylemektir.

İlk Kez Kamp Yaparken Güvende Kalın…

Doğada olmak “yarı” savunmasız olmak demektir. Açık havada her zaman tehlike vardır. Olası risklerin neler olabileceğini bilmek ve onlara karşı önlem almak, tehlikeli bir durumla karşılaşma potansiyelinizi en aza indirecektir.

39- İlk Yardım Çantasını Bulundurun! Doğada her zaman için küçük kesikler, yaralanmalar hatta kıymık batması gibi basit ama can sıkıcı koşullar muhtemeldir. Böylesi bir durumda hemen müdahale yapabileceğiniz donanımda bir ilk yardım çantasına sahip olmak önemlidir.

40- Kamp Ateşini Söndürürken Dikkat! Eğer kamp ateşi yaktıysanız onun güvenli ve gerektiği şekilde söndüğünden emin olun. İlk kamp hayatı içinde yapmak isteyeceğiniz en son şey bir orman yangını başlatmaktır. Küllerin içindeki közleri su ile söndürün.

41- Ayı ve benzeri Vahşi Hayvanları Uzak Tutun: Doğa tüm canlıların ortak yaşam alanıdır. Ancak kamp alanınızdan onları uzak tutacak tedbirleri almak sizin sorumluluğunuzdur. Cazibe oluşturabilecek yiyecekleri kamp alanından uzak tutun. Kamp alanında yemeklerinizi koruyabileceğiniz özel yerler mevcutsa yiyecek ve çöplerinizi size gösterilen alanlarda saklayı eğer yoksa o zaman yiyecekleri kamp alanınızdan uzakta ağaçlara asmanız gerekir. Çöpleri de uygun şekilde atmalı veya yiyeceklerinizle birlikte depolamalısınız. Böylece vahşi hayvanları kamp alanından uzak tutabilir ve gece yarısı atıştırması için yiyeceklerinize girmelerini önlemiş olursunuz. .

İlk Defa Kamp Yapacaklar İçin Diğer Önemli İpuçları

İlk kampta düşünecek bu kadar çok detay olduğunu kim bilebilirdi? Üstelik bu sadece başlangıç. Ne kadar çok kamp yaparsanız o kadar çok öğrenirsiniz. Ve ne kadar çok öğrenirseniz, o kadar çok kamp yapmak isteyeceksiniz. Ancak, yeni başlayanlar için kampı mümkün olduğunca harika bir deneyim için önemli diğer detaylar;

42- Kamp Alanına Geç Gitme!: Kamp alanına geç varmak karanlıkla mücadelenin yanı sıra sona kalmış ve genellikle de en kötü kamp alanlarından birine razı olmaktır. Ayrıca karanlıkta çadır kurmak en deneyimli kampçılar için bile kolay değildir. Mümkün olan en erken saatte kamp alanına varın ve harika bir kamp alanı seçip gece için çadırınızı kurarak, hazırlanın.

43- Gürültüyü Azaltın! Modern çadırlar barınak sağlamada harika seçeneklerdir ancak söz konusu ses geçirgenliğine gelince aynı şeyi söylemek pek de mümkün değildir. Çadır içinde sessiz hareket etmeye özen gösterin. Ayrıca çadır dışında geçirilen zamanlarda da diğer kampçıların huzurunu bozmayacak şekilde kısık sesle sohbet edin, abartılı ve gürültülü hareketlerden kaçının.

44 – Arkanızda İz Bırakmayın! Kamp ve yemek yaptığınız alanı mutlaka temiz bırakın. Çöpünüzü, yemek artıklarını, poşet ve gıda ambalajlarını asla ardınızda bırakmayın. Düzenlice toplayın, paketleyin. Eğer bulunulan bölgede çöpler için tanımlanmış bir alan yoksa çöpünüzü yanınıza alın ve bir çöp bulana kadar yanınızda taşıyın.

 

BENZER ÖNERİLEN İÇERİKLER

Kamp Hataları – En Çok Yapılan 24 Önemli Kamp Hatası

Tek Başına Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Önemli Konu



Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku