Loading

Çadır Nasıl Kurulur ve En İyi Kamp Yeri Nasıl Bulunur?

Yeni Başlayanlar İçin Çadır Kurulumu Temel Bilgiler ve İdeal Kamp Yeri Bulmanın İpuçları…

- REKLAM -

Deneyimli kişiler için çadır kurulumu, kamp hayatının en kolay kısmıdır. İster bir kamping alanında ister doğanın tam ortasında çadır kurmak, ne yaptığını bilen insanlar için pratik ve hızlı bir deneyimdir. Ancak söz konusu ilk defa kamp çadırı kurmak olduğunda işler biraz karışır. Çadır kurarken izlenmesi gereken uygulama adımları, ilk defa karşılaşılan terimler, doğada geçirilecek zamanı karmaşık hale getirebilir ve kişi kendini saatler süren bir kurulum sürecinin içinde bulabilir.

Satın ya da ödünç alınan kamp çadırı ile ilk defa geceleyecek kişiler için çadır kurmanın temel adımlarını, çadır için doğru zemin ve yer seçiminin inceliklerini bu makalemizde bulabilirsiniz.

Çadır Nasıl Kurulur?

Çadır kurulum aşamalarını anlatmaya başlamadan önce, ilk defa çadır ile tanışacak kişilere tüm çadırların birbirinden farklı olduğu bilgisini hatırlatmakta yarar var. Tarzlar benzer olsa da tüm çadır modelleri markadan markaya değişiklik gösterir. Genellikle ilk defa doğada geceleyecek kişiler “modern çadır” seçeneklerine yönelir biz de bu nedenle makalemizde modern çadırların kurulum adımlarına odaklanacağız.

Modern çadırlar temel olarak 3 ana yapı üzerinde şekillenir; sineklikli iç katman, kubbe formu için bükülebilen direkler, yağmur ve diğer hava koşullarına karşı koruyucu özellikli dış katman.

Eğer farklı bir donanıma sahipseniz bu makale size kurulum aşamaları açısından fayda sağlamayabilir ancak doğru kamp alanı seçimi tüyoları tüm çadır formları için aynıdır, okumaya devam edin…

Adım Adım Çadır Kurulumu…

Çadırınızı kurmak için mümkün olan en iyi yeri bulduğunuzda, kollarınızı sıvayın ve çadırınızı kurmaya başlayın!

1- Çadırınızı Açın: Çadırı çantasından çıkarın. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çadırın tüm parçalarının düzenli ve dikkatli bir şekilde çıkarılmasını sağlamaktır, unutulmamalıdır ki “küçük bileşenler kolay kaybolabilen ya da hasar görebilen aparatlardır”. Eğer kurulum rüzgarlı bir havada gerçekleşecekse o vakit, çantanın ve açığa çıkarılmış çadırın üzerine uçmasını ve dağılmasını önleyecek bir ağırlık koymak önerilir.

2- Parçaları Birbirinden Ayırın: Çantayı boşalttıktan sonraki adım doğru şekilde tasnif yapmaktır. Sineklikli iç katman, koruyucu özellikteki dış katman gibi… Kazıklar ve direkleri çıkarın, kurulum için hazır hale getirin…

3- Direkleri Bağlayın: Çadır direkleri, kolay kurulum ve kolay toplanma için esneyebilen iç-ip mekanizma kullanır. Direkleri açarak uygun renk koduyla işaretlenmiş olanları birbirine bağlayın. Farklı uzunluk ve farklı renk kodlarını görebilmek için direkleri açtıktan sonra zemin üzerine yayarak gerekli eşleştirmeyi yapabilirsiniz.

4- Koruyucu Katman Kullanın: Pek çok çadırın zemin kısmı oldukça ince kumaşla kaplıdır. Bu ince kumaş sert bir zemin ya da taşlık alanda zarar görebileceği gibi, içinde konaklarken sizi rahatsız da edebilir. Çadır ile zemin arasına koruyucu bir katman yerleştirmek hem çadırın kumaş zemini korur hem de ekstra yalıtım sağlayarak konaklama sürecine olumlu etki eder.

5- Direkleri Çadıra Bağlayın: Çadır kurulumunda direk bağlantısı 2 farklı yolla yapılır.

Yol- 1: Bazı tünel veya kubbe çadırlarında, direkler klipslerle tutturulur.

Önce iç katmanın bağlandığı kurulumlarda;
İç çadır katmanını yere serin.
Her bir direk için doğru bağlantı yerini bulun (renk kodları ile belirlenir)
Direk uçlarını direk bağlantı noktaları ile birbirine tutturun ve bükün.
Tüm direk uçlarını iç çadır katmanı ile tutturduktan sonra, iç çadırın yanlarını ve üstünü direklere klipsleyin.

Yol- 2: Bazı çadırlarda direklerin tutturulacağı klipsler yerine manşonlar vardır. Bu durumda, kutup uçlarını çadırın tabanındaki çadır eklerine sabitlemeden önce direkleri manşonlardan kaydırın. Direkler çadır tavanında birbirine bağlanarak sabitlenir.

6- Köşeleri Kazıkla Zemine Sabitleme: Öncelikle çadırınızın kapılarının doğru yöne baktığından emin olun – eğer değilse çadır ve zemini doğru konuma çevirin. Çadırınızın dört köşesini kazıkla yere sabitleyin. Kazığı yerleştirmeden önce köşeleri birbirinden çekerek çadırdaki boşluğu giderdiğinizden emin olun. Kazıkları, çadırdan uzağa doğru 45º açıyla zemine doğru itin ve mümkün olduğunca zemine doğru ilerlediklerinden emin olun. (gömmeyin!)

7- Dış Katmanı Yerleştirin: İç katmanı sabitledikten sonra dış katmanı, çadır kapısının pozisyonu ile uyumlu şekilde yerleştirin. Dış katman içindeki tırnakları, kilps ya da manşonları kullanarak iç katman ile sabitleyin. Dış katmanın açıkta kalan uçlarını, zemine kazıklar yardımıyla çakın.

8- Dış Katman Kazıklarını Çakın… Çadırın üst katmanını yerleştirdikten sonra kazıkları çakarak zemine sabitleme yapın. Bu kurulum adımında üst katmanın açık uçlarının gergin bir şekilde iç katmandan uzaklaştırarak sabitlemek önemlidir. Yeterli gerginliğin sağlanmaması durumunda dış katman bollaşmış olarak en ufak rüzgarda adeta bir kanat çırpması gibi iç katmana çarpacak, çarpma ve dokunma ile iç katmanın gerekli şekilde korunamamasına neden olacaktır.

9- Sabitleme İplerinin Kullanımı: Son olarak, çadır kazıklarını ve sabitleme iplerini kullanarak çadırınızı yakındaki ağaç veya kayalara sabitlemeniz gerekecektir. Guylines adı verilen bu güvenlik metoduyla sert rüzgarlı hava koşullarında çadırın durağanlığını arttırmak hedeflenmektedir. Ayrıca sabitleme ipleri çadırın dış katmanını iç katmandan uzak tutulmasını da sağlarlar. Bu, çadırdaki hava akışını korumak, çadırın içine yağmur girmesini önlemek ve yoğuşma olmamasını sağlamak için de önemlidir.

Çadır Alanı Nasıl Seçilir?

En Mükemmel Çadır Alanını Seçmenizi Sağlayacak 7 Temel İpucu

1- Evde Deneme Yapın: Kamp alanında saatler sürecek bir çadır kurma deneyiminden sizi kurtaracak en temel ve basit kural, ilk defa kurulumunu yapacağınız çadırın nasıl çalıştığını görmek için evde deneme yapmaktır. Bu deneme size deneyim kazandıracağı gibi çadırınızın tüm parçalarının eksiksiz olup olmadığını ve işlevini tam olarak yerine getirip getirmediğini de test etmenize olanak tanır.

Yeni çadırınızı kontrol etmek size gereksiz bir işlem gibi görünebilir, ancak bu gerçekten bir zorunluluktur. Yeni satın alınan çadırlar bile eksik donanım ya da yanlış bileşenlerle satılmış olabilir. Yorgun bir günün sonunda kamp alanına ulaştığınız bir zamanda böylesi bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız, çadır ekipmanınız yeni dahi olsa önceden kontrol etmeyi asla ihmal etmeyin.

2- Kamp Alanına Erken Gidin: İlk defa çadır kuracaksanız kamp yapacağınız alana erken gitmek hem en iyi kamp yerini seçmek hem de çadır kurulumunu karanlıkta yapmak zorunda kalmamak için önemlidir.

3- Kamp Alanındaki En İyi Kamp Yerini Seçin: En iyi kamp yerini seçmek kamp alanında geçireceğiniz bir kaç günü sorunsuz tamamlamanız anlamına gelir. Bu nedenle en iyisini bulana kadar tüm detayları incelikle gözden geçirin.

  • Tuvaletler: Tuvalet ve duş bloğunun hemen yanında kamp yapmaktan kaçının, aynı zamanda ondan çok da uzağa gitmeyin. Tuvalet alanına ne kadarlık bir mesafede kamp yeri belirleyeceğiniz geceleri tuvaleti ziyaret etme eğiliminize bağlı olabilir. Eğer cevabınız “asla” ise o zaman tuvalet alanından en uzak noktayı seçebilirsiniz. Eğer cevabınız “sık sık” ise o zaman hem kendiniz hem de diğer kampçıların konforu için tuvalet alanına yakın noktalardan birini seçin.
  • Manzara: Gün boyunca kamp alanında kalacaksanız o zaman manzara sizin için önemli kriterlerden biri olacaktır.
  • Su temini: Su kaynağına yakın olmak su kaplarını ve şişelerini doldurmak için avantajlıdır ancak sivrisinek mevsimindeyseniz, bu çekici olmayabilir.
  • Trafik: Kulağa tuhaf gelebilir ancak kamp alanlarında da ana ‘yollar’ vardır. Trafiğin ortalama hızı muhtemelen 20 km’nin altında olmasına rağmen, mümkün olan en sakin alanı elde etmek için, yoldan uzak bir kamp yerini tercih edin.

4- Potansiyel Komşularınızı Tespit Edin: Kamp için en mükemmel alanı seçmek için keşif yaparken önerilen kamp alanlarının yakınındaki insanları dikkatlice not edin. Eğer sabah uykunuzdan feragat etmek istemiyorsanız küçük çocuklu ailelerden uzak olmak isteyebilirsiniz. Aynı şekilde, geceleri kamp ateşinin etrafında uzun saatler geçirmeyi planlıyorsanız, kendinizi de çocuklu ailelerden uzaklaştırın ve onların gece uykusu almalarına izin verin.

5- Güneşin Kamp Yerine Etkisini İnceleyin: Kamp alanının ne kadar güneş alacağını ve bunun günün hangi saatlerinde olduğunu not edin. Güneşin açısı, yılın hangi zamanında kamp yaptığınıza ve iklime göre değişiklik gösterir. Güneşin sıcaklığı ve ışığı sabah saat 5’te yükseldiğinde sizi uyandıracak mı? Yoksa öğleden sonra saat 16:00’da gölgede titreyecek misiniz? etüt edin.

6- Hava Durumunu Değerlendirin: Havanın mükemmel olmasını beklemeyin. Kamp için seçtiğiniz tarihlerde öngörülen hava tahmini muhteşem görünse bile, beklenmedik değişiklikler olabileceğini her zaman gözetin. Kamp yapılacak bölgede, hangi rüzgar hangi yönden esiyor araştırın. Bu şekilde aniden rüzgar çıkacakmış gibi çadırınızı konumlandırabilir ve kurulumunu ona göre yapabilirsiniz. Gerektiğinde ekstra koruma sağlamak için arabanızı çadırınıza yakın bir yere park edebilirsiniz.

7- Zemini Kontrol Edin: En mükemmel kamp yerini seçerken en detaylardan biri, uyumayı düşündüğünüz zeminin kontrolüdür. En iyi manzaraya ve en sessiz noktaya sahip olabilirsiniz, ancak engebeli ve rahatsız bir zeminde uyuyorsanız, o zaman bunların hiçbiri önemli olmayacaktır. Bu nedenle zeminin sadece mümkün olduğunca düz olduğundan, kayalardan veya ağaç dallarından arınmış olduğundan emin olun.

Loading

- REKLAM -

2 Yorumlar
  1. serkan diyor

    Özellikle hava karamaya başladığı sıralarda çadır kurmaya çalışılıyorsa küçük parçalara ayrıca dikkaet edilmeli, en güzeli fermuarlı bir cebin içinde tutulmalıdır.

  2. İçerik paylaştığınız için teşekkürler

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku