Loading

Kampta Sıfır Atık : Doğa Dostu Kamp Yapmanın 20 Yolu

Eko düzeni korumak, sıfır atık ile yaşamak, ardında iz bırakmadan doğada olmak hemen her kampçının ortak hedefi olmalıdır. Sıfır Atık bilinci tüm dünyada hızla yayılıyor. Sadece doğanın içinde değil hayatın içinde de bir çok bilinçli çevreci, atıksız yaşam kurgulamanın yollarını arıyor. Siz de gıda seçiminden, deterjan tüketimine; ambalajlı ürünlerden, günlük tüketim eşyalarına kadar pek çok alışkanlık üzerinde yapılacak küçük değişikliklerle dünyanın daha sağlıklı nefes alıp vermesine katkıda bulunabilir, yeşil bir yaşamın kapılarını aralayabilir, doğa dostu bir hayatı benimseyebilirsiniz. Bu yazıda bir yaşam biçimi olarak benimsenmesi gereken sıfır atık kültürünün kamp hayatını kapsayan kısmını ele alacağız.

- REKLAM -

Kamp İçin Yiyecek ve İçecek Alırken Sıfır Atık Prensibi

Kamp hayatının en eğlenceli yanlarından biri de “yemek saatleri”dir. Kamp ateşi etrafında, günün yorgunluğundan sizi uzaklaştıracak alevlerin çıtırsı eşliğinde yenilen bir akçam yemeğinin keyfine kim hayır diyebilir ki… Ancak bu keyif saatleri eko-dengesinin en kolay yitirildiği saatlerdir. Öyleyse kamp yemeği alma, pişirme ve sonrasında iz bırakmayacak şekilde onu temizlemek için yapılması gereken yeşil ipuçlarına göz atalım…

1- Menüleriniz Hazır Olsun! Planlı bir şekilde, kamp süresince neler tüketileceğini önceden belirlemek, son dakika alışverişlerinden sizi uzak tutar. Son dakika yemek alışverişleri, daha çok poşet, paketli ürün ve dolayısıyla plastik demektir. İyi organize edilmiş bir yemek listesi hazırlamak, sağlıklı gıdalar anlamına gelir ki bunlardan en fazla organik atık ortaya çıkar, ayrıca yemeklerinizi evde hazırlayıp yola çıkacağınız için de yanınızda getireceğiniz saklama ve gıda kapları da sizinle birlikte geri döneceği için atık oluşmayacaktır.

2- Mümkünse Yerel Alışveriş Yapın! Menünüzü planlarken yerel yemek alışveriş seçeneklerinin neler olduğuna göz atmakta yarar var. Kamp alanının yakınında yerel bir çiftçi pazarı ya da yerel ürünler satan bir mağaza olup olmadığını araştırın. Kendi meyve ve sebzelerini üreten kişilerden alışveriş yapmak paketli gıdalardan ve gereksiz paketleme donanımlarından uzak durmanızı sağlar. Üstelik birinci üreticiden satın almak, satın alınan ürünlerin de daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

3- Sebze Ağırlıklı Barbekü Yapın! Eğer vejeteryan değilseniz mangalda sebze ağırlıklı menüler kulağınıza hoş gelmeyebilir. Ancak et, balık, tavuk gibi gıdaların yoğun tüketimi de eko denge üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Doğanın bir parçası canlıları tüketirken 2 kere düşünmek üzerinde yaşadığımız bu sistem için gereklidir. Ayrıca et ürünleri bozulabilme riskinin yanı sıra yabani hayvanlar için de cezbedici kokularıyla adeta bir davetiye niteliği taşır. İlk yeşil kamp deneyiminizde mangalda et yerine hellim-kabak-biber şiş, sarımsaklı krem peyniri ile tatlandırılmış ızgara gibi menüler hazırlayın. Çok seveceksiniz…

4- Şişe Suyu Almayın: Kişisel matara ve yemek yapımında kullanacağınız suyu depolamak için büyük su kabı yeşil kamp yaparken en çok ihtiyacınız olacak donanımlardır. Doğanın içinde olmak, doğal kaynak sularına yakın olmaktır. Pet şişelerde depolanmış sular hem kaynak sulara oranla sağlıksız hem de doğa için en zararlı atıklardır. Kaynak suyunu kaynatıp, soğutarak tüketebilir böylece içeriğinde mikrop barındırmasını da önlemiş olursunuz. Bir diğer seçenek ise termos kullanmaktır. Özellikle kısa gezilerde pet şişe tükemeden ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

5- Atıştırmalıkları Hazırlayın ve Tek Pakete Alın: Birden çok paket içinde atıştırmalık,çok fazla atık demektir. Atıştırmalıkları tek bir yerde toplayın eğer gün be gün sınıflandırmanız gerekiyorsa geri dönüşümlü paketler ya da atıştırma kapları sıfır atık ile geri dönmenizi sağlayacaktır.

6- Plastiğe Sarmayın: Yanınızda taşıyacağınız hiç bir gıdayı plastik poşete sarmayın, bunun yerine geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilmiş seçeneklere yönelin. Kağıt ambalajlar, tek seferlik olmayan poşetle sistemleri yeşil kamp için ideal çözümlerdir.

Sıfır Atık – Çevre Dostu Kamp Pişirme İpuçları

Çevre dostu kamp yapmak uzun vadeli organizasyon gerektirir. Tüm detay ve donanımların elden geçirilmesi, sıfır atık için gereken planlamanın yapılması için zamana ihtiyacınız olacak. Son dakika kampları, hızlı ve pratik yemek seçenekleri ile planlanmak zorundadır. Bu da çok fazla atık oluşması anlamına gelir. Çevre dostu yeşil kamp yapmak hem doğanın hem de insanlığın kazanması demektir, kamp seyahatleriniz yeşil olsun…

7- Alüminyum Folyodan Kurtulun

Kamp ateşinde ya da barbeküde alüminyum folyoya sarılı yemek pişirmek, hızlı yemek pişirmenin en pratik yoludur. Ancak tek kullanımlık ve doğa dostu olmayan bu malzeme israfın ve atığın ta kendisidir. Alüminyum folyo yerine tekrar kullanılabilen metal kaplara yatırım yapmak çok daha akılcı ve defalarca da kullanılabileceği için ekonomik bir çözümdür.

8- Tek Kullanımlık Çatal – Bıçak ve Sofra Takımlarından Uzak Durun! İdeali bambu çatal bıçak takımıdır. Hem çevre dostudur hem de estetiktir. Eğer yeni bir donanıma bütçe ayırmak istemiyorsanız evinizde kullandığınız çatal-bıçak takımları da tercih edilebilir. Metal veya sert plastikten kamp için üretilmiş olan alternatifler de tek kullanımlık seçeneklere olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve size ömür boyu hizmet eder.

9- Artık Yiyecekleri Uygun Şekilde Saklayın! Plastik donanımların hiçbiri doğa dostu değildir. Tek kullanımlık paketleme ürünlerinin hepsi yeşil kampın doğasına aykırıdır. Kamp yiyeceklerini güvenli şekilde saklamak için silikon malzemeden üretilmiş gıda saklama torbaları ve kapları, artık yemekleri yeniden paketlemek için de son derece kullanışlı ve uzun ömürlüdür.

10- Doldurulabilir Gaz veya Sıvı Yakıt Tercih Edin: Küçük gaz kartuşları özellikle sırt çantasıyla kamp ve yürüyüş yapanlar için uygun seçeneklerdir. Ancak tekrar kullanılamazlar ve geri dönüştürülmesi de zordur. Eğer yanınızda çok fazla yük taşımak istemiyorsanız, bir cep matarası (alkol taşımak için olanlardan) ve yeniden doldurulabilen sıvı yakıtla uyumlu bir ocak alabilirsiniz. Araba kampı için daha büyük doldurulabilir gaz kutuları tercih edilebilir.

Çevre Dostu Kamp Yapmaya Uygun Donanıma Sahip Olun

Çevre dostu yeşil kamp yapmak için seçilen donanım da aynı zihniyette olmalıdır. Tek seferlik kullanım sunan her türlü donanımdan uzak durmak ve ömürlük seçimler yapmak yeşil kamp yapmanın ilk kuralıdır. Kaliteli donanımlar için yatırım yapmak, sahip olunan malzemelerin sık sık yenilenme zorunluluğunun da önüne geçer. Bu aşamada bütçe ayırırken eli açık davranın, eğer yeterli bütçeniz yine de yeşil kamp yapabilirsiniz. Nasıl mı? İşte uygun donanımla kamp yapmanızı sağlayacak akılcı ipuçları…

11- Ödünç Al veya Kirala: Çadır ve uyku gibi büyük eşyaları ödünç almak veya kiralamak daha çevre dostu olmak için harika bir yoldur. Eğer çok sık kamp yapıyorsanız bu seçenek çok da pratik gelmeyebilir ancak nadiren kamp yapıyor veya kamp yapmakta yeniyseniz, o zaman bir daha asla kullanamayacağınız ekipmanlar satın almak yerine donanım sahibi olma konusunda size deneyim kazandıracak bu yöntem ile bir süre yol almak akılcı olacaktır.

12- Uzun Ömürlü Donanıma Yatırım Yapın: Kamp malzemeleri için yatırım yapmaya bütçe anlamında hazır olduktan sonra uzun ömürlü ya da yenilenebilir ürünler sunan markalarla ilerleyin. Bazı markalar geri dönüşümü destekleyen kampanyalar düzenler. Eski çadır ya da uyku tulumunu yenilemek için en ideal olanı bu kampanyaları takip etmektir. Bunun dışında ömürlük seçim yapabilmek için çok iyi araştırma yapmak ve kullanıcı yorumlarını da dikkate almak önemlidir.

13- Kamp Malzemelerinde Zarar Gören Parçaları Atmayın, Onarın! Kamp alanlarında sıklıkla geride bırakılmış kırık ya da bozuk bir kamp sandalyesine rastlayabilirsiniz. Sadece bir vida değişimi ya da ufak bir dikişle kullanımına devam edilebilecekken hasarlı kamp sandalyelerini kamp alanında terk eden insanların sayısı oldukça fazladır. Unutmayın! doğa dostu yeşil kamp sıfır atık felsefesini ilke alır. Hasarlı kamp malzemelerini ardınızda bırakmak bu felsefe ile tamamen zıt bir harekettir. Tamir edilip edilemeyeceğini anlamak için mutlaka hasar görmüş donanımınızı eve geri götürün ve onu yeniden kullanılabilir kılmak için tüm yolları araştırın.

14- Kozmetik ve Bakım Ürünlerinin Seyahat Boylarına Yatırım Yapmayın: Araba ile çıkacağınız kamp seyahatlerinde ihtiyacınız olan kozmetik ve bakım ürünlerini orjinal boyutunda taşıyabilirsiniz. Mutlaka küçülmeye gitmeniz gerekiyorsa evde halihazırda var olan küçük şişeler, kavanozlar da yeniden paketleme için yeterlidir. Seyahat boy kullanım sunan pek çok ürün tek seferlik dolum özelliğine sahiptir bu da içeriği bittikten sonra bir dolu atık anlamına gelir.

15- Elektronik Donanımları Güneş Enerjisi ile Şarj Edin: Çoğu elektronik donanım şarj edilebilir özelliktedir. Kafa lambası ya da el fenerlerinde kullanılan pilleri dahi şarj edilebilir özellikte satın almak bir dolu atıktan sizi kurtaracaktır. Elektrik enerjisinden tasarruf sağlamak için güneş enerjisi ile şarj edilebilir sistemlere yatırım yapmak, doğa dostu yeşil kamp zihniyetini destekleyen bir yaklaşım olacaktır. Günümüzde gezginler için bu özellikle üretilmiş güneş enerjisi panelli sırt çantaları dahi vardır.

Sıfır Atık için Atıkların Sınıflandırılması ve İmhası…

Atıkların sınıflandırılması önemlidir. Organik olanları doğa için faydalı atığa dönüşebilir yeter ki ne yaptığınızı bilerek hareket edin. Doğru atık imhası yeşil kampın en önemli adımıdır ve her şeyin üstünde tutulmalıdır.

16- Geri Dönüşümlerinizi Ayırın! Kağıt, metal, plastik, cam ve organik atıklar birbirinden ayrıştırılması gereken atıklardır. Bu ayırımı ev gibi sabit bir ortamda sınıflandırmak çok kolaydır ancak doğada bu sınıflandırmayı yapmak için ekstra donanıma ihtiyaç duyacaksınız. Yanınıza alacağınız bir kaç kap ya da kutu, atık sınıflandırması için en pratik yöntemdir. Böylece eve dönüşte saatlerce çöp poşeti içinden sınıflandırma yapmanıza gerek kalmadan süreci tamamlamış olursunuz. Geri dönüşümlerinizi ayırdıktan sonra onları eve görürün ve bu amaçla belediyeler tarafından konumlandırılmış geri dönüşüm kutularına atın.

17- Kağıt Havlulara Veda Edin! Doğa dostu yaşamın tüm temel prensipleri eski geleneksel yöntemlere adeta atıfta bulunur. Kurulama bezleri, havlular kısaca sürdürülebilir ve yeniden kullanılabilir olan kumaş donanımlar atık oluşumunu engeller. Kamp alanına ıslak mendil balyaları, kağıt havlu stoğu taşımak yerine ihtiyacınız oranında kumaş bez ve havlu getirin.

18- Kimyasal Olmayan Doğa Dostu Bulaşık Deterjanı ve Sabun Kullanın: Özellikle kanalizasyon sistemi olmayan doğal mekanlarda kamp yaparken seçilen deterjan ve temizlik ürünlerinin doğa dostu formülle üretilmiş olması önemlidir. Böylece ihtiyaç duyduğunuz hijyeni doğaya zarar vermeden karşılamış olursunuz.

19- Kamp Alanından Ayrılmadan Evvel Mutlaka Temizleyin! Çadırınızı ve size ait her şeyi toplayıp, sırt çantası veya arabaya yükledikten sonra kamp alanında herhangi bir çöp ya da atık kalıp kalmadığını kontrol etmek için mutlaka geri dönün. Kimi zaman toparlanma sırasında farkına varmadan küçük ya da büyük bir takım parçalar gözden kaçmış olabilir.

20- Asla İz Bırakma… Doğa dostu hareket etmek bir yaşam felsefesidir. Sadece kamp yaparken değil hayatımızın hemen her noktasında sıfır atık prensibiyle varolmak hem çevre hem doğa hem de geleceğimiz için önemlidir. Nasıl bulduysam öyle bırak, asla iz bırakma!

Belki her zaman hepsini gerçekleştirmek mümkün olmaz ne yapsak kardır diye düşünmek lazım. Varolabilmek için doğayı korumamız şart…

Benzer Faydalı Linkler

Kamp Hataları – En Çok Yapılan 24 Önemli Kamp Hatası

Kamp Yapmayı Kolaylaştırmanın 14 Yolu…


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku