Loading

Kamp Yapmayı Kolaylaştırmanın 14 Yolu…

Doğa; farklı hava koşulları, zengin tabiat çeşitleri, doğal yaşam canlıları ve daha benzeri bir çok seçenek sunar. Haliyle kamp yapmak da doğa ile aynı geniş yelpazeyi paylaşır. Açık alanda yaşam kuralları doğa tarafından konulur. Böcekleri ya da yabani hayat canlıların varlığını kontrol edemezsiniz, aniden bastıran bir yağmuru ya da gece gündüz oluşabilecek ısı farklılıklarını… Doğada güç doğanın elindedir, bu gücün içinde siz sadece kendi yapacaklarınızın kontrolünü elinizde tutarsınız. Bu yazıda yeni başlayanlar için basit öneriler ile kamp hayatınızı kolaylaştıracak 14 önemli ipucu paylaşacağım.

 

- REKLAM -

1- Hava Durumu Tahminlerine Göz Atın…

Kamp tatilinizi planlarken gidilecek mekanda nasıl bir hava durumunun sizi beklediğini öğrenmek, sizi olası hava durumu gelişmelerine karşı hazırlıklı tutar. Havanın nasıl olacağını kontrol edemezsiniz ama yaklaşmakta olan bir yağmur ya da rüzgar fırtınasına karşı donanım önlemlerinizi önceden hazırlayabilirsiniz.

2- Kamp Süresince İhtiyacınız Olacak Her şeyi Önceden Planlayın…

Kamp sırasında yiyeceklerinizi yani yemek listenizi planlayın. Kamp ekipmanınızı inceleyin ve bir liste yapın. İhtiyaç listenizin her detayını temin ettiğinizden emin olmak için seyahat öncesi listeyi iki kez kontrol edin. Planlı olmak kontrolü elinizde tutmayı kolaylaştırır.

3-Bir Kişiyi Finansal Konular İçin Görevlendirin…

Kamp alanı rezervasyon ücretleri, otoparkı ve diğer izinler ile ilgili maliyetler, ulaşım giderleri, yeme-içme ile ilgili harcamalar ve benzeri masraf ve masraflar grupla yapılan kamp tatillerinin ortak giderleridir. Kampın bütçe giderleri, paylaşılacak maliyetler ve faturaların nasıl ayrılacağı ile önceden plan yapmak ve finansal konularda aranızda bir kişiyi görevlendirmek keyifli zamanların artmasına yardımcı olur. Tıpkı grup oyunlar gibi kasa bir kişide olsun:)

4- Ön Pişirme Zaman Kazandırır.

Mümkün olduğunca çok yemeği önden pişirin ve dondurun. Dondurulmuş yiyecekler kamp tipi buzluğunuzu daha uzun süre soğuk tutacaktır ve ön pişirme, kamp ızgarasında saatlerce zaman harcamak yerine doğadan daha fazla keyif almanızı sağlar.

5-  Pet Şişelerden Buz Rezervi Yapın…

Kamp tipi buzluğunuzun alabileceği kapasite ve adette pet şişesini içilebilir su ile doldurup, dondurun. Bu formatta dondurulmuş su şişeleri uzun sürede çözülür. Bu şekilde hem gıdalarınız için yeterli buz elde edersiniz hem de çözüldükten sonra ekstra içilebilir suyunuz olur.

6- Yakacak Odun ve Çıra Alın…

Özellikle kampın ilk günü ulaşım, kurulum gibi çok aktiviteli bir gündür. Keşif yapmak, akşam ateşi için odun ve tutuşturucu bulmak gibi detayların gereksiz iş yüküne dönmemesi için, kamp alanına yakın bir yerden yakacak odun ve kamp ateşine hızlıca kavuşmanızı sağlayacak çıra almanız kamp yapmayı kolaylaştıracaktır.

7- Çadırınızı Kurduğunuz Gibi Toplayın ve Fazla Dağılmayın!

Çadır kurulumunda izlenecek adımların tersi ile çadırı toplamak ve tüm donanımın tekrardan çantanın içine koymak, gereksiz kayıpların önüne geçer. Böylece hem bir sonraki kamp seyahatiniz için tüm donanımınızın düzgünce yerleştirildiğinden emin olursunuz hem de kolayca toplanmış olursunuz. Ayrıca kamp süresi boyunca eşylarınızı mümkün olduğunca derli toplu tutarsanız giderken hem kolay toplanır, hem de eşyalarınızın kaybolmasına engel olursunuz. Genelde yaşanan en büyük sorun bu olur.

8- Karanlığa Kalma!

Çadır, her zaman mutlaka hava kararmadan kurulmalı ve toplanmalıdır. Alana ulaştığınızda ilk yapılacak şey çadırın kurulması ve ateş yakılacaksa odun toplanması olacaktır. Kamp alanından ayrılacağınız gün ise uyanınca ilk iş çadırı toplarsanız bütün gün keyifli zaman geçirebilir, toplanma stresini üzerinizden atmış olursunuz.

9- Çadır İçi Işık Kaynağı Edin…

Gece çadır içi kitap okumak için ya da başka ihtiyaçlar için ışık kaynağına ihtiyaç duyabilirsin. Pilli küçük bir gece lambasını pet şişelerle sabitleyerek güzel bir ambians yaratılabilir ayrıca susama durumunda da hemen baş ucunda seni bekleyen su şişelerine sahip olabilirsin.

10- Organize Olmak Düzen Getirir…

Kamp alanına vardığınız anda, kamp ve çevresinde ihtiyacınız olacak alanları belirlemek önemlidir. Kamp ateşi, yemek, temizlik, çadır, çöp tenekesi, depolama ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınız için alanlar belirleyerek bu alanları organize edin. Her şeyin alanını belirlemek ve yerini tespit etmek ihtiyaç anında hızla hareket etmenize yardımcı olur.

11- Çadır Giriş Alanı Organizasyonu…

Çadır girişine kapaklı bir kova yerleştirin (ortalama 10 litre kapasiteli kova yeterli olacaktır) Bu kova giriş alanında ayrıca oturup ayakkabılarınızı çıkarabileceğiniz bir tabure görevi de üstlenecektir. Ayakkabılarınızı çıkardıktan sonra doğrudan kovanın içine koyarak onları güvenli bir alanda korumaya da almış olursunuz. Ayrıca yine çadır girişine koyacağınız solar led ışıklı aydınlatma üniteleri de gece çadır girişini aydınlatarak size rehber ışıklık edebilir.

12- Çöplerinizi Düzenlice Paketleyin

Çöpler, tüm doğa canlıları için cazibe merkezidir. Çadır alanınızın diğer canlılar tarafından keşfedilmesini, ziyaret edilmesini istemiyorsanız çöplerinizi çok iyi paketleyerek kamp alanından uzaklaştırdığınızdan emin olun. Çift emniyetli çöp poşetleri, kokuyu içeri hapseden alüminyum folyolar kamp hayatı içinde hayat kurtaran aparatlardır. Eğer bölgede yabah hayatı çoksa çöpleri çadır alanından 50-100 metre uzağa bir ağaca asarak dağılmasına engel olabilirsiniz.

13- Yemek Saatinde Mutlaka 1 Tencere Su Kaynatın…

Yemek sırasında yemek sonrası bulaşıklarınızı yıkarken ihtiyacınız olacak suyu ısıtmak size zaman kazandırır. Ayrıca bu su içilebilir su ise yemek sonrası sıcak içecekleriniz için de ona ihtiyaç duyacaksınız.

14- Düzen, Kolaylık Getirir.

Her sabah uyandığınızda pijama, temiz çorap, bere gibi uyurken giydiğiniz eşyaları uyku tulumunuzun içine katlayarak koyun. Böylece gece karanlığında onları bulmak için efor harcamamış olursunuz.

Eğer kamp hayatını kolaylaştıracak ekstra ipuçlarınız varsa siz de yorum kısmında paylaşarak, kamp hayatına yeni başlayan kişilere rehberlik edebilirsiniz…

Herkese iyi kamplar!

 


Destek olmak için;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

 

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku