Loading

Doğadaki Tehlikeler | Doğada Sizi Öldürebilecek 8 Şey

Doğadaki Tehlikeler | Sizi Öldürebilecek 8 Durum

Sterinizi azaltıp enerji seviyenizi yükseltse de, şehir gürültüsünden uzaklaşmanızı ve daha fazla oksijen solumanızı sağlasa da doğada işler her zaman planlandığı gibi pürüzsüz ilerlemeyebilir. Aniden bastıran yağmur, yiyecek stoğunuzun azalması, çadırınızın su alması ya da kamp tüpünüzün sizi yarı yolda bırakması gibi aksilikler, doğada sizi öldürebilecek şeyler göz önüne alındığında son derece masum kalabilir. Peki doğadaki tehlikeler nelerdir?

- REKLAM -

Bu yazıda doğada sizi öldürebilecek 8 şey ve alabileceğiniz bazı basit önlemler hakkında bilgiler bulacaksınız. Doğadaki tehlikeler neler ve ne gibi önlemler alınabilir hemen başlayalım.

Doğada Sizi Öldürebilecek Şeyler Nelerdir? Karşılaşılabilecek 8 Tehlike

Yaralayıcı düşüşler

Özellikle tek başına yapılan kamp aktiviteleri esnasında, yaralayıcı düşüşler fazlasıyla risklidir. Kafa travmaları ya da omurga zedelenmelerinde, bilinç kaybı oluşabilir ve gerekli ilk yardımı alamadığınız her saniye hayati tehlike yaşayabilirsiniz. Yüksek kayalıklara ekipmansız tırmanmamak, zemininden emin olunmayan bölgeden uzak durmak, uygun tabanlı ve bilek koruyuculu outdoor ayakkabı ve yürüyüş batonları kullanmak sizleri bu tehlikeden büyük ölçüde koruyabilir.

Dehidrasyon

Doğadaki tehlikeler arasında dehidrasyon riski de yer alır. Yeterli sıvı alınmaması ya da yüksek efor gerektiren aktivitelerle yüksek miktarda sıvı kaybedilmesi, dehidrasyon riskini artıracaktır. Bunun için mutlaka, doğada olduğunuz süre boyunca yeterli sıvı aldığınızdan emin olmalısınız. Yanınızda mutlaka temiz su bulundurmalı ve güzergahınız üzerinde yer alan mataralarınızı doldurabileceğiniz su kaynaklarını tespit etmelisiniz.

Özellikle sıcak havalarda iyi bir termos hayat kurtarır 🙂 Önerdiğim ürünler için TIKLAYIN!

İrtifa hastalığı

Yüksek rakımlı tırmanış ve doğa aktivitelerinde, basınç değişikliği nedeniyle vücudunuz bazı alarmlar verebilir. İlk olarak burun kanaması, sonrasında baş ağrısı ve zihin bulanıklığı ile seyreden bir rahatsızlık yaşamanız olasıdır. Özellikle böyle aktivitelerde, belirli irtifaları aştıkça mola sürelerinizi artırmalı ve doğru beslenip yeterli sıvı aldığınızdan emin olmalısınız. Her ne kadar masum görünse de irtifa hastalığı, hayatınızı ciddi anlamda tehlikeye sokabilir.

Zehirlenme

Doğadaki tehlikeler arasında en önemlisi de zehirlenmelerdir. Doğa aktivitelerinde,farklı bitki ya da bitki köklerini yemek her zaman doğru olmayabilir. Tanıdığınız bir bitkiye benzese bile, zehirli olma olasılığı yüksek yeşillik ve meyvelerden uzak durmalısınız. Kaynağını bilmediğiniz suları kullanmamalı ve özellikle yabani mantar türlerinde yeterli bilgi sahibi değilseniz, tüketmekten kaçınmalısınız. Besin zehirlenmeleri, doğa aktivitelerinde özellikle hastane ve sağlık merkezlerine uzak mesafelerde, ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Hipotermi

kış kampı denince doğru giyinmek önemlidir.

 

Düşük sıcaklıklar, vücudunuzun uzun süre maruz kalması durumunda ciddi bir hipotermi tehlikesi yaratabilir. Bu durum doğadaki tehlikeler arasında ilk sıralarda yer alır. Metabolizmanızın yavaşlamasına, hareketlerinizin ağırlaşmasına ve kas kontrolünüzün kaybolmasına sebebiyet verebilir. Hipotermiden kaçınmak için kıyafetlerinizin ıslak kalmasından kaçınmalı, su geçirmez ayakkabı ve aksesuarlar kullanmalı ve uygun ısı değerlerine sahip uyku tulumları ve montlar kullanmalısınız. Ayrıca, spor marketlerinde satılan cep sobaları da ellerinizin ve vücut ısınızın korunmasına destek olabilir.

Düşen kayalar ve ağaç dalları

Yürüyüş, tırmanış ya da kamp gibi doğa aktivitelerinde, ölümcül sonuçlar doğurabilecek bir diğer şey düşen kaya ya da ağaç dallarıdır. Kamp alanlarında çadırınızı olası tehlikelerden uzak ve mümkün olduğunca açık alanlara kurmanız sizi bu tehlikeden koruyabilir. Yürüyüş ya da tırmanışlarda, uygun ekipmanlar kullandığınızdan ve çevreyi iyi tanıdığınızdan emin olmalısınız. 

Ateş, kesici aletler vb. nedeniyle yaralanma

Doğa aktivitelerinde kesici aletlerle yaralanma, yaranın oluştuğu bölgeye bağlı olarak hayati bir boyut kazanabilir. Özellikle tek başınıza gerçekleştireceğiniz doğa aktivitelerinde, kesici, delici ve yanıcı aletler kullanırken dikkatli olmalı ve keskin eşyalarınızı muhakkak kılıflarında taşımalısınız. Yanınızda uygun bir acil durum kiti bulundurmak ve acil durum müdahaleleri hakkında bilgi sahibi olmak hayat kurtarabilir. 

Doğa aktiviteleri yaparken doğadaki tehlikeler konusunda bilinçli olmak sizi birçok olumsuz durumdan korur. Aktivitenizi yapacağınız bölge hakkında önceden bilgi edinmeyi, yanınızda yeterli yiyecek ve içecek bulundurmayı, çantanıza sizi sıcak tutacak yedek kıyafetler koymayı unutmayın.

Bir ayı tarafından saldırıya uğramak

doğadaki tehlikeler

Doğadaki tehlikeler denince akla gelen ilk şey ayı saldırılarıdır. Doğa aktivitelerinde, bir ayı tarafından saldırıya uğramak istemiyorsanız her şeyden önce bulunma ihtimalleri olan ortamlardan uzak durmalısınız. Bu konudan Ayılar ile Kamp Hakkında Bilgiler yazımda ayrıntılarıyla bahsetmiştim.

Yanınıza her ihtimale karşı tedbir amaçlı işaret fişeği gibi yüksek ses çıkaran bir malzeme alabilirsiniz. Kamp alanında yüksek sesle konuşmak ya da şarkı söylemek de ayıların alana yaklaşmamasını sağlasa da geç saatlerde bunlar uygun bir yöntem olmayabilir. Biber gazı kullanımı hem ayıların zarar görmesi ihtimali hem de onları daha da sinirlendirebilmesi nedeniyle doğru bir seçenek değildir.

Bir diğer önlem olarak, yiyecek ve yiyecek artıklarını çadır alanından en az 90 metre uzağa koymanız olacaktır. Çadırınızın içerisine yiyecek almadığınızdan ve mangal ekipmanlarınızı kullanım sonrası koku kalmayacak şekilde temizlediğinizden emin olmalısınız. Yemek hazırlarken kullandığınız giysilerinizi, uyurken mutlaka değiştirmeli ve tüm bu yiyecek kokularının ayılar için bir davetiye olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız.

Şimdiden keyifli ve güvenli kamplar…

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku