Loading

Strese Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

Strese Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

Ani değişimler veya baskı hissettiren durumlar, vücudumuzun tehdit algısı geliştirmesine sebep olur. Stres, insan bedeninin tehlike ve tehdit durumuna karşı gösterdiği doğal bir reaksiyondur. Bu reaksiyonun temel işlevi, vücudu harekete geçirerek tehlikelere karşı savaşmak veya onlardan kaçmak için gereken gücü elde etmektir. Stres, her ne kadar evrimsel süreçte işlevsel bir olgu olsa da gündelik yaşamda birtakım sorunlara sebep olabilir. Yoğun stres, fiziksel ve psikolojik sorunları da beraberinde getirir.

- REKLAM -

Alışkın olunan rutinin değişmesi genellikle strese sebep olur. Bu durumda olumsuz bir gelişme olmasa dahi gerilmek, baskı altında hissetmek ve tedirgin olmak mümkündür. Yeni bir eve taşınmak, iş değiştirmek veya aşina olunmayan bir ortamda bulunmak gerginliği tetikleyebilir.

Yoğun iş temposu, gerginliğin en çok rastlanan sebepleri arasındadır. Gün içinde yetişmesi gereken işler, başlı başına bir gerginlik ve baskı unsurudur. Özellikle önceden planlanmayan, gündelik düzeni bozan işler yoğun bir baskıya sebep olur. Böyle bir durumda gergin hissetmek normaldir. Stres, bu durumda bir sonuç olmanın yanı sıra aynı zamanda tetikleyici bir unsur hâline gelir. Gerginlik, işlerin kontrolünü ve kriz yönetimini zorlaştırır.

Maddi ve psikolojik sorunlar gündelik yaşamın parçasıdır. Bu problemler genellikle birbirini tetikler ve yoğun bir gerginliğe sebep olur. Özellikle maddi sorunların yaşandığı dönemlerde bu hissiyat normaldir. Ekonomik problemler, anksiyete durumunu ve çaresizlik hissini tetikleyebilir. Tüm bu süreçler, gündelik yaşamda yoğun bir stres hissedilmesine sebep olur.

stress azaltma

Stres Belirtileri Nelerdir?

Hızlı nefes alma durumu, stresin en bariz belirtisidir. Vücut gerginlik hissettiğinde dakika başı solunum artar. Bu durum, nefes darlığı problemi yaşayan kişiler için zorlayıcı olabilir. Hızlı solunum, özellikle anksiyete ve panik atak rahatsızlıklarında gerginliğin belirtisidir. 

Stresin tehlikeli belirtileri arasında kalp ritminin hızlanması ön plana çıkar. Gerginlik esnasında kan basıncı yükselir ve kalp daha yüksek bir hızla çalışmaya başlar. Bu durumda göğüs kısmında bir sertlik ve baş dönmesi hissedilebilir. Solunum ve kalp ritminin hızlanması dışında başlıca stres belirtileri şunlardır;

  • Vücut ısısının artması
  • Ellerde ve vücut genelinde görülen terlemeler
  • Mide yanması
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk ve hâlsizlik hissi

 

Gerginlik sürekli hâle geldiğinde uyku problemlerine sebep olur. Vücut gerilim hâlindeyken sürekli tetikte olduğu için verimli bir uyku düzenine sahip olmak zorlaşır. Uyuma güçlüğü veya aşırı uyumak, gerginliğin sık görülen belirtileri arasındadır.

Stresinizi Azaltmaya Yardımcı Nefes Teknikleri Nelerdir?

Etkili bir stres yönetimi için vücuttaki kortizol seviyesini azaltmak gerekir. Bu da düzenli nefes egzersizleriyle mümkündür. Doğru nefesleri almak, söz konusu hormonun salınımını büyük ölçüde azaltır. Düzenli teknikler uygulayarak gevşemeyi ve rahatlığı vücudunuzda hissedebilirsiniz.

5-5 nefesi olarak bilinen yöntem stres yönetimi için sıklıkla uygulanan metotlardan biridir. Bu yöntemin amacı, solunumu kontrol altına alarak bilinçli ve ritmik bir hâle dönüştürmektir. Söz konusu yöntem, nefes alma ve verme sürelerinin 4’er saniye olarak belirlenmesi ile başlar. Vücut bu düzene alıştığında süreler ve periyot uzatılır. Stres için nefes teknikleri arasında yer alan bu yöntemi uygulayarak gerginlikten kurtulmak mümkündür.

Breath Hub ile Sizin için En Doğru Tekniği Keşfedin!

Gelişmiş stres yönetim teknikleri içeren Breath Hub, gündelik hayatta hissettiğiniz gerginlikten kurtulmanıza yardımcı olur. Bu uygulama, solunum konusunda uzman kurumlar olan Nefes Koçluk Federasyonu (Breathe Coaching Federation) ve Nefes Bilimleri Okulu (Breathing Sciences School)’nun onayıyla geliştirilmiştir. Aplikasyonda yer alan teknikleri uygulayarak stresten arınabilir ve daha iyi bir yaşamı deneyimleyebilirsiniz. Breath Hub’ı indirerek yenilenmeyi ve dinginliği keşfedebilirsiniz.

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku