Loading

İlkbahar Kampı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlkbahar, ılıman ve ılımlı havasıyla doğa yürüyüşü ve kamp yapmak için ideal zamanlardan biridir. En güzel kıyafetlerini giyinip kış uykusundan uyanan doğa, davetkar yapısıyla sizi doğal yaşamın içine çeker. Baş döndüren kokusu ile çiçeklenmiş ağaçlar, gölgesinde dinlenmeye çağırırken, kuş cıvıltılarına eşlik eden börtü-böcek benzersiz bir senfoni sunar. Elbette ilkbaharda doğada geçirilen zaman hep güllük gülistanlık değildir. Yine de ilkbahar kampı ile doğanın yeniden canlamasını izlemek paha biçilmez.

- REKLAM -

İlkbahar Kampı : Bahar Kampı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler…

İlkbaharda doğa yürüyüşü ve kamp yapmayı planlayan herkesin öngörülemeyen sağnaklar, ıslak ve çamurlu ortamlar, gündüz gece arası ısı farkları ve daha birçok mevsimsel sürprize hazırlıklı olmaları gerekir. Özellikle doğada geçirilen zamanın artması ile tedbirli ve donanımlı olmanın önemi de artar. Peki, ilkbaharın ilk kamp seyahati öncesi nelere dikkat etmeli, kamp tatilinin sorunsuz geçmesi için neler yapmalısınız?

1- İlkbahar Kampı yaparken Çamurlu ve Yumuşak Zeminlere Hazır Olun!

Karlı ve yağmurlu havaların yerini ılıman bahar yağışlarına terk ettiği geçiş sürecinde, özellikle Mart ve Nisan aylarında, toprak altında biriken su, zeminin yumuşak olmasına neden olur. Yeniden doğuş serüveninde doğa için toprağı değerli bir besin kaynağına dönüştüren bu rezervler kamp kurmak için uygun zemin bulmayı zorlaştırır. Çadır kurulacak alanın belirlenme aşamasında sorun, sadece çamurlu bir ortamda kamp yapmak değil, aynı zamanda yumuşak zeminde kamp kurmak anlamı taşır ki bu durum çadırı sabitlemek için ihtiyaç duyulan zemin sabitleme çivisinin kolaylıkla sert bir rüzgarda yerinden çıkması demektir.

Zeminin bu yapısını değiştiremeyeceğimize göre ilkbaharda kamp yaparken dikkat edilmesi gereken ilk kural, çadırın sabitlenmesinde kullanılacak zemin sabitleme çivilerinin sağlam ve ağır olmasıdır. Bahar kampına çıkarken çadırınızı zemine sabitleyeceğiniz çivinin mevsim-zemin uyumlu olduğundan emin olun.

2- Kamp Alanı ya da Doğa Yürüyüş Parkurlarının Değişen Yüzüne Hazırlıklı Olun…

Bahar mevsiminin gelişi ile kendinizi kış rehavetinden kurtararak, bir an evvel doğanın kucağına bırakmak istiyor olabilirsiniz. Ancak tam da bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer ana başlık kendini gösterir. Kış sonrası ilk kamp tatili demek beklenmeyeni beklemek demektir. Patikalar, eriyen karların yarattığı erozyon, devrilmiş ağaçlar, fırtına ya da doğal afetler nedeni ile kaybolan veya silinen tabela ve yönlendirmeler, su seviyesi yükselmiş dereler, balçık dere yatakları ve benzeri değişimler alışılageldik rotanızın sizin için yabancı bir parkura dönüşmesine neden olabilir. Sizin için aşina olan kamp rotaları dahi kış sonrası doğanın gücüne yenik düşmüş ve başkalaşmış olabilir. Kendinizi bir anda devrilmiş ağaçların arasında ya da derin çamurda yürürken hatta geçilmez bir akıntının tam da ortasında bulabilirsiniz.

İlkbahar kampı yapmaya karar verdiğinizde gideceğiniz alanı ne kadar iyi tanıyor olursanız olun, bir önceki mevsimin bazı izleri silip – değiştirebileceği gerçeğini unutmamak önemlidir. Olası değişimlere karşı mekan etüdü yapmak ve ona göre alternatif rotalar belirlemek bahar kampının sorunsuz geçmesine yardımcı olur. Ayrıca kış aylarında, karlı ortamlarda, size rahat yürüyüş imkanı tanıyan iğne uçlu batonlar, karda ayaklarınızın batmasını önleyen tabanlıkların bir süre daha kamp seyahatlerinize eşlik etmesi akılcı olur.

3- Koşulları Kontrol Edin…

İilkbahar kampı , özellikle öngörüleri zorlaştırır. Yola çıkmadan önce bulunduğunuz bölgede hava sıcaklığı doğada zaman geçirmek için uygun gibi gözükse de kamp yapılacak yere vardığınızda büyük ısı farklılıkları yaşayabilirsiniz. Gün içinde güneş yüzünü gösterdiği sürece sorun yok gibi gözükse de geceleri sıcaklıklar eksili değerlere düşebilir ya da dağlık alanlar halen kar ile kaplı olabilir.

Uyku tulumu, mat, çadır gibi gerekli kamp malzemelerinin mevsimin değişken yüzü ile uyumlu olması baharda kamp seyahatinizin olumlu geçmesine yardımcı olur. Koşullarla uygun donanımı yanınıza aldığınızdan emin olun.  

4- Kamp Donanımınızı 2 Farklı Mevsim Özellikleri Gözeterek Oluşturun…

İlkbahar Kampı yaparken hatırlanması gereken altın kurallardan biri hem giyim hem de donanım açısından gece-gündüz farkı ile 2 farklı mevsime göre hazırlık yapılması gerektiğidir. Kışlıkları kaldırmayın, baharlıkları çıkarın… Yağmurluk, rüzgarlık, mutlaka yüzde yüz yün içlik, sweatshirt, tshirt, eldiven, şapka, polar malzemeden üretilmiş giysiler, pantolon, şort gibi kat kat giyinip değişen hava koşullarına göre katmanlardan kurtulacağınız bir giyim modeli benimsemek önemlidir.

Giyim donanımı ile ilgili bir diğer dikkat edilmesi gereken altın kural, bol yedekli bir çanta hazırlanmasıdır. Beklenmeyen yağışlar, çamurlu parkurlar giysilerinizin ıslanmasına ya da daha fazla kirlenmesine neden olur. Bu nedenle hem kuru hem de temiz kalmak için yedek kıyafet ve ayakkabılar hayat kurtarır.

Çadırınızın 3 mevsim uyumlu çadır olması, özellikle yağış ve çamur faktörü gözetilerek kanvas kumaştan yapılmış çadır tercih edilmesi önerilmektedir. Bahar kampı yaparken uyku tulumu bir diğer yatırım isteyen donanımlardan. 3-4 mevsim uyumlu bir uyku tulumu, termal içlik, ekstra bir termal battaniye gündüz-gece arası ortalama 10 ile 15 derece hatta zaman zaman daha fazlasının söz konusu olduğu ısı farklarında kuru ve konforlu bir konaklama yaşamanıza yardımcı olacaktır.

Bahar aylarına yalancı denilmesi bir tesadüf değildir, bahar aldatır. Gündüz güneşin sıcak yüzüyle ısınan hava, geceleri ayaza dönerken, kampçılar için bir diğer tehlikeyi “hipotermi”yi de beraberinde getirebilir. Sanılanın aksine hipotermi, bahar aylarında kış aylarından daha çok görülür. Baharla birlikte süregelen yağışlar, nemli ortamı, dolayısıyla da ıslak kalmayı getirir. Islak ortamda vücut ısıyı daha çabuk kaybeder ve sıcaklık oranı donma noktasına varan gecelerde daha çok hipotermi vakası görülmesine neden olur. Bahar kampı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri mutlaka ve mutlaka kuru kalmaktır.

5- Sıcak ve Doyurucu Yemeklerden Oluşan Bir Kamp Menüsü Hazırlayın…

Yemek, vücudun yakıtıdır. Özellikle soğuk havalarda kamp yaparken yenilecek yemeğin önemi büyüktür. Bu nedenle kamp seyahatinizi planlarken doğru bir beslenme programı da hazırladığınızdan emin olun. Bahar kamplarında gündüz güneş ve ılıman hava ile yorulan bedenin gece aniden değişen hava ısısına hazırlanması gerekir.

Sıcak içecekler, doyurucu çorbalar, tok tutması ile ünlü yulaflı tatlar, ön pişirmesi yapılmış- güveçte hazırlanmış- protein değeri yüksek yemekler hem sağlıklı hem de doyurucu beslenmenize yardımcı olur. Yemekleri önceden pişirip, dondurmak ve sonrasında kamp ateşinde ısıtarak sıcak ev yemeği tüketmek kamp hayatı için iyi bir beslenme modelidir. .

6- Doğal ve Yaban Hayatın Canlılarına Karşı Tedbirli Olun

 

İlkbahar kampı ile birlikte sadece doğa değil böcek dünyası da uyanır. Sivrisinekler, kara sinekler, kene ve diğer haşereler bahar ile birlikte ortaya çıkar. Açık alanlarda bu tür canlılarla mücadele için üretilmiş özel spreyleri kullanabilir ya da uzun kollu giysiler, pantolonun çorap ya da botların içine sokulması gibi geleneksel ve doğal yöntemleri benimseyebilirsiniz.

Bahar mevsimi sadece börtü böcek için değil hayvanlar alemi için de uyanış anlamı taşır. Kış uykusundan uyanan ve aç olan ayılar; tilki, çakal, kurt gibi yaban hayvanlar da zorlu kış koşullarının ardından yemek bulma derdine düşer. Bu nedenle kamp alanını temiz tutmak, etrafta yiyecek kokusu bırakmamak yapılacak kampın güvenliği açısından önemlidir.

7- Islak, Çamurlu Kamp Malzemelerinin Toplanması ve Eve Dönüşte Dikkat Edilmesi Gerekenler…  

İlkbahar kampı yaparken bir diğer dikkat edilecek konuda ıslak kamp malzemelerini toplamaktır. Islak, çamurlu kamp malzemelerinin toplanması ve arabaya yerleştirilmesi sürecinde daha fazla alanın kirlenmemesi için paketleme yaparken büyük boy bir torbadan faydalanmak akıllıca olur. Bu nedenle bahar kampı yaparken yanınıza mutlaka ekstra poşet aldığınızdan emin olun. Eve varış sonrasında kamp donanımınızı temizlemek, yıkamak, havalandırmak ve kurutmak ilk işiniz olmalıdır.

Sorularınızı yorumlara bırakabilirsiniz, ayrıca Sonbahar Kampları ile ilgili bilgilere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 


Destek olmak için;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

2 Yorumlar
  1. Ulaş diyor

    Yazı akıcı eline diline saglik hocam denmesi gereken herseyi yazmışın

    1. Gökhan Konaş diyor

      Teşekkürler, beğenmenize sevindim.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku