Loading

Fauna ve Flora nedir?

Fauna ve Flora doğada zaman geçirenlerin sıklıkla duyduğu 2 terimdir. Peki tam olarak ne anlama geliyor ve ne işe yarıyor?  Yaşam kendi doğası içinde mükemmel bir uyum ile var olur. Her coğrafi bölge, yapısal özellikleri, iklimi, kaynakları, bitki örtüsü, ağaç familyası, börtü-böcek ya da hayvan türleri ile bir diğerinden ayrılır. “Flora” ve “Fauna” terimleri genellikle bir coğrafi bölgenin bitki türleri ve vahşi yaşamını tanımlamak için kullanılan kolektif terimlerdir. Her ikisi de bir bölgeye veya bir zaman dilimine özgü bitki veya yaban hayatı gruplarına atıfta bulunur. Örneğin, ılık bir bölgenin flora ve faunası; iklim özelliği ile uyumlu tropikal bitki örtüsü (Flora) ve egzotik hayvan türlerinden (Fauna) oluşmaktadır.

 

- REKLAM -

Flora Nedir?

Flora, çiçekle ilgili anlamına gelen çiçek kelimesinin köküdür ve latince kökenli bir kelimedir. Çiçek tanrıçası Flora’dan adını almıştır. Terim bir grup bitkiyi ya da bakterileri ifade eder. 

Fauna Nedir?

Fauna da latince kökenli bir kelimedir. Roma mitolojisine göre Fauna, orman ve ovaların iyi kalpli ruhu Faunus’un kız kardeşidir. Terim hayvan yaşamını veya belirli bir bölge, zaman periyodu veya ortamdaki hayvanların sınıflandırılmasını ifade eder. Örneğin Amazonlardaki örümcek türlerinden “Amazonların Örümcek Faunası” ya da milyonlarca yıl önce yaşamış sürüngen türlerinden söz edileceği zaman “Jurassic Devri Sürüngen Faunası” denilerek atıfta bulunulan dönem ya da coğrafya sınırları kapsamında yaşam süren/sürmüş olan bir türden söz edebiliriz. 

Herhangi bir bölgenin flora ve faunası; bitki ve hayvan türlerinin bulundukları bölge ile uyumlu büyüme veya üreme alışkanlıklarını, yine aynı çevrede birbirleriyle olan bağlantılarının biyolojik olarak araştırılmasıyla belirlenir. Örneğin, bir bölgenin su florası ve faunası, bir coğrafi bölgedeki veya çevresindeki sularda bulunan bitki ve hayvan yaşamını ifade eder.

Biyologlar ve çevreciler bölgelerin flora ve faunasını çeşitli nedenlerle incelerler. Bu nedenlerin başında ilgili bitki ve hayvan türlerinin, bu türlerle uyumlu ya da onlara bağlı yaşam süren canlı formlarının korunması vardır. Araştırmalar, biyoloji hakkında yeni şeyler öğrenme, biyolojik çeşitliliği tespit etme, sürdürülebilirlik adına yapılacak çalışmaların şekillendirilmesi amacını taşır. 

Flora ve Faunanın Önemi

1- Ekolojik dengeyi korur

Flora, fauna için solunum amaçlı ihtiyaç duyulan oksijeni üretir ve serbest bırakır. Buna karşılık, fauna floranın fotosentez için ihtiyaç duyduğu karbondioksit üretir ve serbest bırakır. Bu simbiyotik bir ilişkidir. İnsanlar hem flora hem de fauna olmadan var olamazlar. Nefes aldığımız oksijen floradan gelir ve nefes verdiğimiz karbondioksit flora için hayati önem taşır. 

Bu sisteme ek olarak, insanlar gıda, ilaç ve su kaynakları açısından flora ve faunadan çok büyük oranda faydalanırlar. Ana besin kaynağımızı bitki ve hayvan türleri oluşturur. Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinin %90’ı floradan gelir. Eğer Flora olmasaydı, su da olmazdı ve dolayısıyla insan da var olamazdı… 

 

2- Günlük Yaşam Dengesi Açısından Değerlidir

Ormanlar, parklar, açık ve yeşil alanlar, vahşi yaşam, hayvanlar, deniz kısaca içinde yaşanan coğrafyanın bize sunduğu tüm flora ve fauna zenginliği insanın duygularına hitap etme yeteneği vardır. Bu nedenledir ki fırsatını bulduğumuz her an yaşam sürdüğümüz beton duvarları yıkıp doğaya kaçmak isteriz. İstatistikler, her yıl yarım milyar kadar insanın, ulusal parklar, rekreasyon alanları, yerli ormanlar, tarihi yerler, vahşi yaşam sığınakları ve vahşi ve doğal nehirler gibi güzel korunan manzaraları ziyaret ettiğine işaret ediyor. Tam da bu sebeple flora ve faunanın günlük yaşamımızdaki önemini çok büyüktür..

 

3- Yerel Ekonomilerin Kalkınmasına Katkı Sağlar… 

Flora ve fauna, turizm konusunda dünya ekonomilerinin çoğuna güçlü katkıda bulunur. Örneğin, Amazon’un flora ve faunası çok sayıda bilim insanını ve kaşifin ilgi odağındadır. Amazon yağmur ormanlarının Brezilya ekonomisine her yıl yaklaşık 50 milyon dolar katkı sağladığı söylenmektedir. Karayipler, Bahamalar, Panama, Endonezya ve benzeri egzotik tatil yerleri, yaygın flora ve faunası nedeniyle herhangi bir ülkeden daha fazla turist çekmektedir.

Flora ve Faunayı Korumanın Yolları…

Fauna ve Floranın korunması için yapılması gereken en önemli şey; “saygı göstermek”. Söylenişi ile kolay, işleyişi ile çok derin anlamları olan saygı göstermekten kastımız, yaşam formlarının kendi doğal akışı içinde varlığını sürdürebilir kılacak her alanda özenli davranmak. İnsan olarak hayata devam edebilmemiz için fauna ve floranın ne denli önemli olduğunu yazımızın başında söylemiştik. Bu bilinçten hareketle, yok edersek yok oluruz ilkesi tüm ana hatları ile benimsenmeli ve insan, kendi yaşam pratiği içinde kapladığı alan oranında tükettikleri ile yok etmemeye, tükettikleri oranında üretmeye, korumaya, yaşatmaya özen göstermeyi öğrenmelidir. Nasıl mı? 

 

  • Üreme döneminde hiçbir canlıyı avlama! Yaşam formlarının sürdürülebilir olması için üremeye ihtiyaçları vardır. Hiç bir form bir diğerinin yaşam döngüsünü kıracak şekilde hareket etme hakkına sahip değildir. Balıkların üreme zamanlarında balık avlamak sonrasında da ekolojik sistemi bozacak kadar tehlikeli balık çiftlikleri ve su ürünleri yetiştiriciliği tesisleri ile denizlerdeki diğer organizmaları yok etmek flora ve faunaya zarar verir.
  • Vahşi yaşam türlerinin yaşam alanlarına ve hayatlarına müdahale etme! Çin’de bir dönem bambu ağaçlarının kesilmesi ile tek besin kaynağı bambu sürgünleri olan Pandaların nesli tehlikeye girmişti. Yine bambu ağaçlarına yönelik müdahalelerden koalaların soyu tükenme tehlikesi yaşamıştı. Çok uzak değil geçtiğimiz ay Avustralya’da çok su tükettikleri gerekçesi ile binlerce devenin katledilmesinin ardından su ve sel baskınları görülmüştü…
  • Tüketimi azalt, çöp üretme, değiştir, dönüştür ve yeniden kullan… Çöplerin ayrıştırılması, geri dönüşüm destekli hareketlerin yaşantımızın bir parçası haline gelmesi, tüketimin dengelenerek yeniden kullanma yöntemlerinin benimsenmesi, çöplerin doğru şekilde atılıp, toplanması içinde yaşadığımız dünyaya karşı öncelikli sorumluluğumuzdur.
  • Her alanda enerji tasarrufu yapın! 

 


Destek olmak için;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku