Loading

Hiking Nedir? Hiking Çantamda Neler Bulunmalı?

Şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kuş sesine yakın olmak için, yığın binalar arasındaki betonda değil de mis kokulu toprağın üstünde yürümek için ve en önemlisi başkalarından daha çok kendini anlamak için sizlere alternatif bir spor dalı önerisinde bulunacağım. Hiking!

- REKLAM -

Hiking, günübirlik yapılan, herkesin kolaylıkla katılabileceği, iniş ve çıkışların zorlayıcı olmadığı, yoğun teknik ekipmanın gerekmediği, yürüyüş esnasında sohbete ve fotoğraf çekimlerine olanak sağlayan basit düzeyde bir doğa sporudur. Bu sporda parkurun başlangıç ve bitiş noktası belirlidir. Nitelikli Koruma Alanları veya Milli Parklar içinde bulunan geniş arazili lokasyonlarda yer alır. Bireysel veya ekip halinde yapılabilir. Trekking ile karıştırmamakta fayda var. Trekking daha zor alanlarda mola ve kamp içeren yürüyüşlerdir. İleri düzey bir hiking, trekking ile benzerlik göstermektedir.

Hiking nedir

Yaşadığınız şehirde yürüyüş yapan arkadaşlarınızla, yürüyüş kulüpleri veya seyahat firmalarıyla ya da sosyal medya kanalları aracılığıyla kendinize uygun alan, parkur ve tarihi seçerek başlayabilirsiniz. Başlangıç olarak kolay seviye bir parkur tercih etmenizde fayda var. Nasıl başlarım diye düşünürken belirli bir süre sonrasında periyodik olarak hiking yapıyor ve bu sporu ileri düzeye çıkarmış olacaksınız.

Peki günübirlik yürüyüş yaparken yanımda bana eşlik edecek malzemeler neler olmalı?

İşte sizler için başlıca derlediğim bir liste:

Hiking Ekipman Listesi
Hiking Ekipman Listesi 1

 

SIRT ÇANTASI: Yürüyüş ve kampların olmazsa olmazıdır. Sırtınızın uzunluğuna uyumlu olması gerekmektedir. Destekli ve belden ayarlanabilir bir çanta tercih etmelisiniz. Dengeyi sağlayabilmek için çantanın alt kısmına ağır eşyalarınızı koymayı unutmayınız. Hareket esnasında çanta içinde bulunan malzemelerin sallanarak sizi rahatsız etmemesi için aralarına hafif eşyalarınızı koyabilirsiniz. Yürüyüş esnasında sıkça kullanabileceğiniz harita, düdük, su matarası, pusula, güneş kremi, ilk yardım çantası ve el feneri gibi malzemeleri rahat ulaşabileceğiniz dış ceplere koymalısınız. Kısa parkurlar için çanta ağırlığınız 20 kg, uzun parkurlarda 60 kg ağırlığı geçmemesine özen gösterin.

YÜRÜYÜŞ AYAKKABISI: Yürüyüş yapmayı planladığınız alanın araştırmasını yapmanızı tavsiye ederim. Araştırmanızı sadece internet üzerinden değil o bölgede tur düzenleyen firmalar ve sosyal platformlar üzerinden sorgulayın. Yürüyüş yapacağınız zeminin toprak ve yer yapısı hareket esnasında sizi zorlayacaktır. Bu nedenle alana uygun ayakkabı tercih etmelisiniz. Toprak ve düz bir zeminde basit formda bir ayakkabı kullanırken, taşlı ve engebeli bir alanda bilekten saracak, taban yapısı kaymaya karşı önleyici ayakkabı kullanmalısınız. Karlı bir lokasyonda yürümeyi tercih ettiyseniz su itici, su geçirmez ve sıcak tutacak bir ayakkabı kullanmalısınız. Günümüz gelişmeleriyle birlikte su itici ayakkabı spreyleri ile kısa parkurlarda günü kurtaracak ayakkabınızı ve ayaklarınızı kuru tutabilirsiniz. Buzlu bir alanda yürüyüş yapacaksanız mutlaka ayakkabınız altına pençe ekipmanı kullanmalısınız.

PUSULA: Yürüyüş yapacağınız parkurun başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar doğru tamamlayabilmeniz için unutulan ama en önemli ekipmanların başında geldiği unutulmamalıdır.

KOL SAATİ: Yürüyüşe başlayacağınız saatin önemli olduğunu unutmayınız. Herhangi bir aksilik sonucunda belirli periyotlarda yürüyüş yaptığınız alanı kontrole gelen güvenlik görevlilerinden yardım istemeniz adına ve gün batmadan yürüyüşünüzü tamamlamanız için gerekeli bir malzemedir.

ÇAKI: Beslenme ve yürüyüş esnasında basit işlemler için gerekli olabilir.

İLETİŞİM ARAÇLARI: Bireysel bir yürüyüş tercih ettiyseniz mutlaka telefon yanınızda olmalı. Ekip ile yürüyüş gerçekleştiriyorsanız telsiz ile yürüyüşünüzü kontrol altına alabilirsiniz.

İLK YARDIM ÇANTASI: Yürüyüş ve kampların olmazsa olmazıdır. Umarım kullanmanızı gerektirecek bir durum olmaz.

Hiking Ekipman Listesi
Hiking Ekipman Listesi 2

 

ATEŞ BAŞLATICI: Seçtiğiniz parkur uzun ve mola verip sıcak bir şeyler içmeyi düşünüyorsunuz. Mutlaka yanınızda olması gereken kibrit, çakmak, ağırlık yapmayacak kuru ağaç parçaları taşıyabilirsiniz.

SU MATARASI: Yürüyüş esnasında terleme sonucunda vücudumuz yüksek derecede su kaybediyor. Vücudumuzun su dengesini sağlamayı unutmayınız.

HALAT VE PARAŞÜT İPİ: Zor yürüyüşlerde odun taşımak, tırmanışlar ekip arkadaşına yardım etmek ve acil durumlarda kullanmak üzere yanınızda bulundurabilirsiniz.

KARABİNA: Özellikle orta ve zor düzeyde yürüyüşlerde kullanılan malzemelerin çanta üzerine asılması için tasarlanmış bir alettir.

BATON: Nehir yatağı, karlı yollar, bataklık alanlar ve yayla yürüyüşlerinde sırt çantanızın ağırlığının bir kısmını alan ve bastığınız zemine daha güvenli tutunmanızı sağlayan en önemli orta-zor düzey yürüyüş ekipmanıdır.

BUZ BALTASI: Kış aylarında donmuş göl ve nehir bölgelerinde yürüyüş yapmak ve tırmanış yaparak yürüyüşünüzü tamamlamak istiyorsanız kullanmanız gerekecek bir malzemedir.

TOZLUK: Özellikle karlı bölgelerde ayakkabılarımızın ıslanmasını engelleyen dış koruyucudur. Taban bağlantısı deri ve çelik olanları vardır. Kullandığınız ayak tabanına göre tercihlerinizi gözden geçirin.

Hiking Ekipman Listesi
Hiking Ekipman Listesi 3

 

KASK: Kanyon yürüyüşlerinde ve ileri düzey tırmanış içeren yürüyüşlerde kullanmanız hayati önem taşımaktadır.

EL FENERİ: Gece yürüyüşü tercih ettiyseniz, mutlaka kafa lambası ile birlikte bulunması gereken ekipmandır.

DÜDÜK: Rotanızı kaybettiniz, ekip arkadaşlarınızdan uzaklaştınız veya vahşi hayvanlar karşısında istemediğiniz acil durumlarda size yakın olabilecek başka yürüyüş yapan insanlara veya güvenlik görevlilerine haber vermenizde fayda sağlayacaktır.

KAR/GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ VE GÜNEŞ KREMİ: Kış ve yaz dönemlerinde yüksek derecede gelen ışık ışınları yansıma yaparak gözlerinize zarar verecektir. Kış güneşi ve yaz sıcaklarında cildinizin tahriş olmaması için yürüyüş başlamadan güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyiniz.

MAT: Uzun bir parkur veya orta-zor derece bir parkur seçtiyseniz dinlenme ve besin takviyesi maksadıyla yapacağınız molalarda oturabileceğiniz bir malzemedir.

HARİTA: Milli park veya Nitelikli Koruma alanlarının internet üzerinde haritaları bulunmaktadır. Keşif ve fotoğraf çekme amacıyla yapacağınız yürüyüşlerde kaybolmamanız için yardımcı olacaktır.

BESİN TAKVİYELERİ: Hiking bir kardiyo sporudur. Yürüyüş esnasında kaybettiğiniz enerjinin takviyesini yapmayı unutmayınız.

Hiking yapmışken geceyi de kamp yaparak taçlandırmak isterseniz, Kamp İçin Gerekli Ekipmanlara göz atın.

Hiking nedir

 

Yazan ve Gezen : Emre KIZILTAN

Hesap : instagram.com/solonaturetr

solonaturetr@gmail.com

 

 

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku