Loading

Tente / Tarp Kampı Rehberi

Son günlerde popüler ile olan Tarp Kampı ile ilgili tüm bilgileri sonunda derleyip hazırlayabildim. İster sırt çantalı bir gezgin olun, ister ilk fırsatta doğaya kaçan bir maceracı ruh; kamp denilince hemen herkesin aklına geceyi konforlu geçirebileceği kamp çadırı gelir. Denenmiş ve onaylanmış olmasının yanı sıra güvenli bir seçenek olarak kamp çadırı; kamp malzemelerini ıslanmaktan, kişiyi hipotermi olmaktan koruyacağı için kampçılık ile kamp çadırı neredeyse birlikte anılır. Oysa profesyonel sırt çantalı gezginler ya da kampçılar kamp çadırının tek seçenek olmadığını, doğada barınmak için, her türlü hava koşulunda kullanım kolaylığı sunan, hafif, çok yönlü ve uygun fiyatlı “barınak tentesi adıyla da anılan tarpın” da gayet yeterli olduğunu bilirler.

- REKLAM -

Özellikle yükünü hafif tutmak ve nereden başlayacağını bilmeyenler için kapsamlı bir rehber niteliğindeki bu makalemizde tarp kampçılığı ile ilgili tüm detay ve ipuçlarını tüm detayları ile bulacaksınız.

Sizin için seçtiğim TARP / TENTE modellerini görmek için TIKLAYIN!

Tarp Kampı – Tente Neden Kullanılır?

“Kamp çadırı varken neden tarp kullanmalıyım?”

diye merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle Tarp ’ın tam anlamıyla ne demek olduğunu açıklayalım… Tarp, su geçirmez, taşınması ve toplaması kolay, fazla yer kaplamayan, pratik kullanımıyla konaklama ve/veya dinlenme alanı oluşturabilen, genellikle muşambadan üretilmiş bir nevi yarım çadır olarak tanımlanabilir. Bu özellikleriyle Tarp’lar;

  • Hafiftirler,
  • Ucuz ve ekonomiktirler,
  • Değiştirmesi kolaydır (kendiniz yapabilirsiniz)
  • Birçok yerde ve farklı konfigürasyonlarda kurulabilir (her türlü hava koşuluna özel kurulum formülleri vardır)
  • Paketlendiğinde çok küçük alan kaplarlar.

Birçok gezgin ağırlıktan ve yerden tasarruf etmek ister. Tarp tentesi bu ikisini de vaat eden bir seçenektir.

Bunlara ek olarak, sırt çantanızda bir tarp tentesi bulundurmanın daha bir çok avantajı da vardır. Doğada barınak yapımının yanı sıra Tarp’ı; çadırınız için tente, gölgelik, çadırın altına sererek çadır altlığı, ihtiyaç anında yağmurluk hatta iki ağaç arasına gererek hamak olarak da (tabii ürün uygunsa) kullanabilirsiniz.

Tarp Kampı Kimler İçin Uygundur?

Kaya tırmanışçıları, sırt çantalı yürüyüşçüler, bivakçılar, kısaca yükü hafif, yolculuğu pratik kılmak isteyen tüm doğa gezginleri tarp kampı için uygun adaylardır. Tarp tentesi, ağırlıktan ve yerden tasarruf etmekten çok daha fazlasını vaat eder. Tarp kampı ya da diğer bir deyişle barınak tentesi; direklere ihtiyaç duymaz, böcek ağları yoktur ve ağırlık ve hacim eklemek için çift duvarlı sistem de yoktur. Tüm bu olmazlar beraberinde sadeliği getirir, doğada geçirilen zamanın niteliğini artırır. Tarp kampı demek doğaya dokunmak demektir.

Tarp tentesi, doğa ile aranıza duvarlar koymaz; böylece nefes almak için daha fazla alana sahip olur, kendinizi doğaya kaptırmak için daha fazla fırsat yakalarsınız. Elbette doğa ile bu denli başbaşa olmak aynı zamanda onunla mücadele etmek anlamını taşır. Bir tarp tentesinin altında gecelemek, gecenin getirdiklerini de kabul etmek demektir. Böcekler, sıçrayan yağmur suları, çamur gibi… Doğa size neyi sunuyorsa tarp kampında onu peşinen kabullenmiş olursunuz.

Eğer tarp kampının püf noktalarını dikkate alır ve doğru şekilde uygularsanız o zaman siz de bir kamp çadırı içinde geceliyormuşcasına güvenli, sıcak, böceksiz ve kuru olmayı başarabilirsiniz.

Tarp Tente ve Ek Donanım

Sırt çantalı gezginlerin çoğu, tarp kampını daha konforlu hale getirmek, acemiliklerini gizlemek için daha fazla teçhizatla yol almayı seçerler. Bazı durumlarda fazla donanımla hareket etmek doğru bir yaklaşım olabilir ancak her zaman için ekstra donanım ekstra ağırlık ve yük demektir.

Bivaklar (Bivys) – Bivak Kampı

Bivaklamak ve Tarp tentesi en iyi kombinasyonlardan biridir. Yağış ve rüzgarsız iyi hava koşullarında bivy’yi tek başına, tarp tentesini ise siperlik/güneşlik/yağmurluk amaçlı kullanabilirsiniz. Koşullar değişip şartlar ağırlaştığında hava durumuna uygun kurulum seçenekleriyle barınak tentenizi doğru şekilde konumlandırıp, bivak içinde konforlu bir uyku uyuyabilirsiniz.

Bivaklar, uyku tulumunun su geçirmez kozaları gibidir. Bivaklar pratik kullanımlı donanımlardır. Düşük rüzgar profiline sahip oldukları için neredeyse her yere kolaylıkla yerleştirilebilirler. Bu özellikleriyle özellikle kaya tırmanışçıları ve dağcılar için idealdirler.

Tarp kampçıları için ise bivaklar, yağmur ve rüzgara karşı ekstra yalıtım sağlayan donanımlardır. Gerçekten de bazı zorlu hava koşulları için bivak bulundurmak akıllıca ve gerekli bir harekettir. Ancak hem tarp hem de bivak ile yola çıkmak en az standart bir çadır taşımak kadar ağır ve hacimli yük anlamına da gelir.

Tarp ile bivak kullanımının en yaygın nedeni aşırı yağmurdan korunmaktır. Bunu daha iyi bir eğimle (Kapalı uçlu A formu kurulumu ile) ya da bir çöp torbası kullanarak çözebilirsiniz. Tarp ile birlikte bir çöp torbası taşımak, bivak taşıma yükünden sizi kurtarır. Maliyetsiz, hafif ve çok sayıda kullanım alanıyla yanınıza alacağınız bir çöp torbası sert veya yağışlı hava koşullarından sizi % 99 oranında korur.

Sineklik…

Böcek ve sineklerden korunmak için ekstra kamp sinekliği donanımına sahip olmak isteyebilirsiniz. Sineklikler her ihtimale karşı taşınabilecek kadar hafiftirler ve sizi sinek, böcek gibi canlılardan uzak tutarlar. Yine de her eklenen donanım hacim ve yük demektir. Eğer gerçek anlamda yoğun böcek ve sinek olan bir bölgeye gidiyorsanız o zaman tarp yerine hafif kamp çadırlarını da tercih edebilirsiniz. Seçim size kalmış…

Zemin Örtüsü…

Tarp kampı yaparken zemin örtüsü kullanmak zorunda mısınız? Cevap basit: Evet. Her zaman bir zemin örtüsü kullanmalısınız! Zemin örtüsü, sizi ve donanımımızı toprağın gizli neminden korur. Ayrıca zemin örtüsü, uyku pedi ile yerdeki çam iğneleri, kayalar ve kalıntılar arasında sağlam ve dayanıklı bir bariyer sağlar.

Zemin örtüsünün en önemli işlevi, uyku pedi ve çantanızı yağmur suları ile temasını en aza indirmeye yardımcı olmaktır. Zemin örtüsü malzemeleri herhangi bir su geçirmez malzeme olabilir, ancak aşağıdakiler yaygındır:

  • Tyvek (en popüler ve ideal malzemedir)
  • Cam elyaf (zayıf ve düşük işlevlidir)
  • Naylon
  • PVC muşamba
  • Branda
  • Kalın plastik muşamba

Zemin örtüsünü doğru yerleştirmek, sizi istenmeyen sürprizlerden uzak tutar, aksi halde altınızdan akan bir nedir ile uyanabilirsiniz. Zemin örtüsü alırken seçiminizin kullanım alanınızdan büyük olmasına dikkat edin. Örtünün üzerinde kapladığınız hacmi gözeterek dört bir kenarından boşluk bırakın.

Boşluk bırakılan kenarları alttan katlayarak bir nevi yastıklama yapın. Katlanmış kenarlar yağmur sularının zemin örtüsünün üzerine gelmesini önleyecektir.

Tarp tentesinin zemine çakılı kenarı ile örtünüz arasında en az 15-20 cm. Mesafe bırakın. Böylece tarp tentesinin üzerinden süzülen suların zemin örtüsünün üzerine akmasını mani olursunuz.

Tarp Kampı , Tente Nereye Kurulur?

Tarp kampından zevk almanın en önemli adımı tarp tentesini nereye konumlandıracağını bilmekten geçer. İlk zamanlar bu konuda biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz ama makalemiz sayesinde ve zamanla benzersiz deneyimleri sorunsuz yaşar hale geleceksiniz.

En İyi Gibi Gözüken Alanlar Yanıltıcıdır

Dümdüz zeminler ilk bakışta harika tarp kampı noktaları gibi görünebilir. Taş yığınları, yaprak öbekleri yoktur, zemin bu haliyle temiz ve elverişli gözükür, aldanmayın. Bu durum genellikle bir önceki şiddetli yağmurun neden olduğu su baskının kuru yaprakları da önüne katarak alandan temizlemiş olduğunun göstergesidir. Unutulmamalıdır ki eğimsiz zeminler yağmur sularının birikme alanlarıdır ve asla doğal bir havuzun içinde uyanmak istemezsiniz.

Tarp tentenizi kurarken hafif eğimli araziler ideal noktalardır, böylece yağmur suları altınızda birikmek yerine akıp gider.

Tarp Kampı Yaparken Uyku Pozisyonuna Dikkat!

Bu kural aslında tüm kamp türleri için geçerlidir ancak “tarp tentesi” altında uykuya dalmadan evvel başınızın konumunu dağların eğimine göre konumlandırdığınızdan emin olun. Başınız her zaman için vücudunuzdan daha yüksekte olacak şekilde uykuya dalmalısınız. Böylece kan, baş bölgesinde toplanmaz ve baş ağrısı sorunu yaşamazsınız.

Ağaçsız Bir Alanda mı Gecelemek Zorundasınız? Hiç Sorun Değil…

Tarp Kampı yani kamp tentesi için mutlaka ağaçlıklı bir alan bulmak zorunda değilsiniz. Tarplar genellikle, kurulum kolaylığı sunan germe ve sabitleme (guylines) aparatları, ip ve direk donanımları tam şekilde satışa sunulur. Çoğu önceden monte edilmiştir. İhtiyacınız olan tek şey halat ve düğüm bilgisidir.

Tarpların, köşe ve kenarlarında yere ya da ağaç üzerine sabitleme kolaylığı sağlayan halkalar (delikler) bulunur. Bu halkalar; sert hava koşullarında daha güvenli bir alan yaratmanızı kolaylaştıran aparatlardır.

Ağaçları, ağaç dallarını, yürüyüş sopalarını kullanarak harika tarp alanlar yaratabilirsiniz. Hayal gücünüzü serbest bırakın ve asla iki boyutlu düşünmeyin.

Korunaklı Bir Alan Seçin!

Tarp kampı,bir tente altında etrafı açık ya da yarı kapalı bir geceleme geçirmek demektir. Konaklamanızı sorunsuz ve güvenle tamamlamak için korunaklı alanlar bulmak ve yaratmak önemlidir. Tarp tenteleri sert rüzgar ve sel sularına karşı tek başına tam koruma sağlamaz, bu nedenle seçilecek mekan mutlaka korunaklı olmalıdır. Yoğun ağaçlıklı alanlar, ormanlık araziler kurulum alanlarıdır.

Eğer kötü hava koşulları bekleniyorsa…

Rüzgar yönünü belirleyin ve tarpınızı rüzgarın geliş yönüne göre eğimlendirin. Doğru tarp kurulumu ile sert rüzgarları konaklama alanınızdan uzak tutabilirsiniz. Rüzgarın sertlik derecesine göre verdiğiniz eğimin açısını yere kadar da uzatabilirsiniz.

Koşulların çok kötüleştiği durumlarda rüzgar yönünü perdeleyecek çalı, ağaç, kaya gibi doğal oluşumlardan yararlanarak tarpınızın rüzgar alan cephesini koruma altına alabilirsiniz.

Uyku Pozisyonu

Tarp altında uyku pozisyonunu ayarlarken başın, ayak seviyesinden yüksekte konumlandırılması önemlidir. Hafif eğimli bu uyku pozisyonu, yağmur sularının yokuş aşağı akıp gitmesi anlamına gelir, böylece suların içinde yüzer pozisyonda uyanılan sabahları yaşamamış olursunuz.

Tarp Kampı için Tente Tasarım ve Boyutları

Tarp tasarım ve boyutları, kullanım yeri ve amaçlarına göre farklılık gösterir. Herbirinin avantaj ve dezavantajları vardır.

Asimetrik Tarplar

Asimetrik formda üretilen tarplar, genellikle hamakta uyumayı tercih eden kampçılar için tasarlanmıştır. Zemin kullanımı için uygun değillerdir. Hamak üzeri tente olarak kullanılırlar.

Kare Tarplar

Tarp formlarının en klasik olanı ve yaygın kullanılanlarındandır. Doğru büyüklükte bir kare tarp, tüm donanım ve kamp malzemeleriniz için tonlarca alan yaratmanıza yardımcı olur. İki kişilik uyku için dahi ideal ebatlarda kare tarp bulmak mümkündür.

Dikdörtgen Tarplar

Genellikle yalnız yürüyüşçüler tarafından en çok kullanılan formdur. ları görür. Geniş ve uzundurlar, yapı itibariyle sırt çantalı gezgin şekline daha yakındırlar. Ağırlıktan tasarruf etmek için aşırı dar bir dikdörtgen tarp satın almamaya dikkat edin. Dikdörtgen tarplar ne kadar daralırsa, sert fırtınalarda yağmurdan koruma potansiyeli de o denli azalır. 1-2 kg. fazlalık için ıslanmaya değmez…

Konik Tarplar

Konik tarplar, ayak bölgesi baş bölgesine oranla daha dar gelen formlarda üretilir. Bu özelliği ile diğer tarplara oranla daha hafiftirler. Günlük yürüyüşler tarafından tercih edilen bu model, taşıma ağırlığını en aza indirirken, alan verimliliğinden en fazla yararlanacak şekilde üretilmiştir. Dış elementlere karşı sınırlı koruma sağladıkları için zorlu parkurlar ve kaya tırmanışçıları için önerilmez.

Materyallerine Göre Tarp Kampı

Tarplar sadece muşambadan üretilmez. Formlarındaki çeşitlilik gibi hazırlanış malzemelerine göre de farklılık gösterir.

Silnylon Tarplar

Su geçirmez bir yüzey elde etmek için, silikon ve naylon karışımı ile elde edilen, hafif oluşu ile popüler, sentetik-yapay bir tür elyaftır. Uygun fiyatlı, su geçirmez ve dayanıklıdır. Silpoly kumaştan ağır, Cam – boncuk (cuben) elyaftan çok daha ağırdır. Renk kartelası geniş fiyat olarak ekonomiktir.

Silpoly Tarplar…

Silpoly tarplar da tıpkı silnylon tarplar gibi silikon emdirilmiş polyester bir kumaştır. Su geçirmez ve hafiftirler hatta belli dokumalara oranla en hafif kumaşlardan biridir diyebiliriz hem bütçe hem de kütle olarak…

Cuban Tarplar ( Cam elyaf, boncuk elyaf)

En hafif malzemedir. Hafif olduğu oranda da pahallı bir seçenektir. Dezavantajlarından biri ve belki de en önemlisi, fiyat performans karşılaştırmasına göre dayanıksız bir seçenektir. Isı kaynağı yapılarak dikilebilir. Mühürlemeye gerek olmazsızcasına güçlü bir bağlantı sağlayan bu dikiş yöntemi suyun sızmasını önler.

Batonlar (Kazıklar), İpler ve Germe-Sabitleme Aparatları (Guylines)

Söz konusu tarp kampı olunca, kazıklar, halatlar ve sabitleme aparatları önem kazanır. Hava koşulları sertleştiğinde ipler ve halatlar tonlarca ağırlığında güce direnmek zorunda kalır. Zorlu şartlar altında isteyeceğiniz en son şey, yırtılmış bir muşamba, kopmuş, yerinden çıkmış-zarar görmüş bağlantı halat ve aparatlarıdır.

Bağlantı halat ve aparatları satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, tercih edilen bağlantı halatının gece yansıtıcı özellikte olmasıdır. 2 mm ve 2 mm’den daha az kalınlıkta ipler idealdir. 2 mm’den kalın ipler hantal, kalın ve ağırdır.

Tarpınızı sabitlemeniz gerektiğinde yürüyüş batonlarınızı kazık amaçlı kullanabilirsiniz. Bu nedenle seçiminizi çift fonksiyonu gözeterek yapmalısınız. Bir çok doğa yürüyüşçüsü titanyumdan üretilmiş, zemin tutuşu zayıf, ince yürüyüş batonlarına yatırım yaparlar. Tarp kampı yapacaksanız baton seçiminiz küçük, toprağı iyi kavrayan, dayanıklı ve hafif kazıklardan yana olmalıdır.

Kazık çakamadığınız ya da batonların zemini kavrayamadıkları bir durumla karşılaşırsanız doğa size ihtiyacınız olanı verecektir;

  • Bağlantı ip ve aparatlarınızı sabitlemek için köklerden yararlanabilirsiniz. Germe iplerinizi köklere bağlayarak sabitleyebilirsiniz.
  • Bir dal ya da bir çalılık da sabitleme yapmak ideal olacaktır.
  • Kazık yerine kayaları da tercih edebilirsiniz.
  • Düşmüş bir kütük ya da dal parçası da sabitleme amaçlı kullanılabilir.

Tarp Kampı için Düğüm Teknikleri…

Evet, tarp kampı öncesi birkaç düğüm tekniği bilmek gerekir. Birçok yürüyüşçü, iyi olan metal mekanik gergileri tercih eder, bunlar hızlı ve kullanışlıdırlar! Ancak, sadece bir-iki düğüm tekniğinde ustalaştığınızda, onlara bir daha asla ihtiyacınız olmayacaktır…

Kamyoncu Düğümü (Trucker’s Hitch)

Çadır kurulumu yaparken, tarp hattı hazırlarken ya da hamak bağlarken en çok kullanılan düğüm çeşididir. Kamyoncu düğümü ipi gerdirme işine yarayan düğümler düzenidir. Düğümü atmak için elinizin yardımı ile ana ipi ile gerginleştirip, ipin tam ortasına klasik bir ilmek atın. Bu ilmeğin ardından iki dirsek oluşturmanıza yardımcı olacak bir küçük ilmeği ilk ilmeğin içinden geçirerek yarım halka oluşturun. Son olarak ipin ucunu bu halkanın içerinden geçirip bir ya da daha fazla sabitleştirici ilmek atın.

Düzgün bağlandığında Kamyoncu Düğümü güvenlidir ve ipin tek bir çekilmesiyle tamamen çözülebilir! Düğümü çözmek ile uğraşıyorsanız, muhtemelen yanlış bir şeyler yapıyorsunuzdur.

Bowline Düğümü (İrbarço Düğümü diye de bilinir)

Bowline düğümü, çoğu insanın okulda ya da izcilik deneyimi sırasında ustalaştığı bir düğümdür. Hiç öğrenmediyseniz endişelenmeyin, uygulaması son derece kolaydır. Bowline düğümü, her bir gergi halatının bir ucunu tarp bağlarına sabitlemek için kullanılır. İpin bitiş noktasına, sabit bir nokta ile arasında bağlantı sağlamak amacıyla kaymayan bir ip halkasının yaratıldığı düğüm modelidir.

Diğer düğüm çeşitlerini öğrenmek için “Temel Düğümler – Önemli 6 Temel Düğüm” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

Tarp Tente Kurulum Formları ve Amaçları…

Tarplar çok çeşitli kurulum formlarıyla hazırlanabilir. Her bir form, farklı bir amaca hizmet eder. Güneş ve hafif yaz yağmurlarından korunmak için “A tipi çerçeve modeli” yeterli olurken, tek yönlü sert rüzgarlardan korunmak için “rüzgar siperliği”, yoğun yağıştan korunmak için “kapalı A çerçeve modeli” ile tente kurulumu yapmak gerekmektedir. Tarp kurulumu ile ilgili daha fazla bilgi için “Kamp Tentesi Kurulum Önerileri – Tarp Shelter” isimli yazımı okumanızı öneririm…

 


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur


kaynak : https://thehikingadventure.com/tarp-camping

Loading

- REKLAM -

1 yorum
  1. Koalakafalar diyor

    tarP malzemelerimizi alIp, kullaNImInı araştırdığımIz tam bu günlerde karşImıza çıkan bir yazI oldu.
    Elinize saĞlIk 😊

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku