Loading

Kamp Tentesi Kurulum Önerileri – Tarp Shelter

Kamp Tentesi ( tarp ) sizi sadece yağmurdan veya güneşten korumaz aslında doğru kullanıldığı zaman çok güzel bir barınak vazifesi de görür. Tente kamp hayatını sevenler ve doğada vakit geçirenler için hafif, hızlı kurulan ve çok farklı seçeneklere sahip olan önemli bir ekipmandır.

- REKLAM -

Kaya tırmanışçıları, sırt çantalı yürüyüşçüler, bivakçılar, kısaca yükü hafif, yolculuğu pratik kılmak isteyen tüm doğa gezginleri gece konakladıkları alanlarda kamp çadırı yerine tente kullanmayı tercih ederler. Tente, hafif oluşuyla kolay taşınır, ekstra yük oluşturmadığı gibi yağmur, rüzgar gibi sert hava koşullarında korunma sağlar. Pratiktir, hızlı kurulur, çantada az yer kaplar… Outdoor mağazalarında görmeye alışık olduğumuz yeşil renkli brandalardan farklı olarak ekstra hafif tenteler ince ama güçlü naylon ya da polyesterden üretilirler, su geçirmez özelliklerinin yanı sıra yoğun suya dayanıklıdırlar.

Barınak Kamp Tentesi (Tarp Shelter) Özellikleri…

Bir çadır yerine kullanılan bir muhtelif su geçirmez branda, plastik veya naylondan oluşan ve açık havada bir katman olarak kullanılan doğa ekipmanıdır. Ultra hafif disiplini ile doğada gezenler ve sırt çantalı gezginler için uygun konaklama seçenekleri sunar.

Tabii bir çadırdan daha hafif ve daha ucuzdur ve kurulumu daha kolaydır. Ancak, daha açık olduğu için yağmur, kar, rüzgar, soğuktan ve böceklerden bir çadır kadar çok koruma sağlamaz.

Sırt çantalı gezginler için üretilen ekstra hafif barınak tenteleri (tarplar) genellikle kare formda satışa sunulsa da boyut ve şekiller markalara göre değişiklik gösterebilir. Yaygın ebat ölçüsü 3 metre x 3 metre ya da 3 metre x 2 metredir. Ağırlıkları ortalama 250 gram ile 1 kg. aralığındadır.

Tarplar genellikle, kurulum kolaylığı sunan germe ve sabitleme (guylines) aparatları, ip ve direk donanımları tam şekilde satışa sunulur. Çoğu önceden monte edilmiştir. İhtiyacınız olan tek şey paracord ipler ve düğüm bilgisidir. Farklı düğüm sistemlerini öğrenmek için “Temel Düğümler” isimli makaleyi okuyabilirsiniz.

Tarpların, köşe ve kenarlarında yere ya da ağaç üzerine sabitleme kolaylığı sağlayan halkalar (delikler) bulunur. Bu halkalar; sert hava koşullarında daha güvenli bir alan yaratmanızı kolaylaştıran aparatlardır.

Barınak tentelerinin bir kısmı gerdirme çubukları ya da trekking direkleri de denilen sabitleme direkleriyle birlikte satışa sunulur. Direkler, tarpların iskelet kurulumu için gerekli aparatlardır. Bu nedenle satın alma aşamasında direk donanımı temin etmek önerilir.

Barınak Kamp Tentesi (Tarp Shelter) Kurulum Formları…

Tarplar çok çeşitli kurulum formlarıyla hazırlanabilir. Her bir form, farklı bir amaca hizmet eder. Güneş ve hafif yaz yağmurlarından korunmak için “A tipi çerçeve modeli” yeterli olurken, tek yönlü sert rüzgarlardan korunmak için “rüzgar siperliği”, yoğun yağıştan korunmak için “kapalı A çerçeve modeli” ile tente kurulumu yapmak gerekmektedir.

A Tipi Çerçeve Modeli Tente / Tarp Kurulum Adımları (Direkli)

A tipi çerçeve modelinde, tentenin her iki koridor başının A harfi benzeri form oluşturacak şekilde sabitlenmesi gerekir. Bunun için;

A harfinin tepe noktasından zemine inen alanlara birer direk yerleştirin. Direklerin sabitlenebilmesi için bu alanları önce kazmanız gerekecektir. (kurulum aşamasında direkleri içe doğru açılı koyun, tenteyi yerleştirdikten sonra zeminle 90 derece oluşturacak son şekline getirin.)

Tentenin dört bir kenarı boyunca yerleştirilmiş sabitleme halkalarının (ilmeklerin) yardımı ile, tentenin tam ortasını hedefleyerek, direk uçlarına sabitleme halkasını geçirin ve direkleri zemin ile 90 derece açı oluşturacak şekilde sabitleyerek tenteyi gerin. Ayrıca A harfinin tam orta çatısından zemine (ön ve arka cephelerde) 45 derecelik açı ile uzanan ve tentenizi gergin tutmaya yardımcı olacak ekstra sabitleyici kurun.

Tentenin zemin tarafında açıkta kalan uçlarını zemin ile sabitleyin. Tıpkı çadır kurulumunda olduğu gibi, sabitleme halkası geçirilmiş sabitleme çubuklarını zemine çakın. Eğer ihtiyaç duyarsanız orta bent üzerinde uzanan halkaları da zemine sabitleyebilirsiniz.

Sabitleme direklerini uzatarak veya kısaltarak ya da köşeleri yeniden konumlandırarak tentenin üçgen alan boşluğunu ihtiyacınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha fazla alan ve havalandırmaya ihtiyaç duyuyorsanız, her şeyi (direkler dahil) yükseltebilir, köşe ve kenarları yerden birkaç santim yukarıda bağlayabilirsiniz. Genel sığınak gerginliği için; çubuk, halka, mandal ve diğer sabitleme aparatlarını yeniden konumlandırarak ve takarak da ayarlayabilirsiniz.

A Tipi Çerçeve Modeli Tente / Tarp Kurulum Adımları (Direksiz)

Eğer ağaçlıklı bir alanda konaklama yapacaksanız ve yanınızda sabitleme direği taşıma istemiyorsanız (ya da yoksa) o zaman A formunda barınak tentesi kurulumunda ağaçlardan yardım alabilirsiniz. Bu kurulum için yanınızda halat bulundurmanız gereklidir.

Kamp Tentesi nin merkez çizgisi boyunca sıralanan üst ilmeklerinin (sabitleme kancaları) içinden ağaç ile bağlantı kuracağınız halatı geçirin. Bir ağacın etrafına bir bowline düğüm tekniği ile, diğer ağacın etrafına ise kamyoncu düğümü diye bilinen “trucker’s hitch” düğüm tekniği ile halatı bağlayın.

Tentenin halat üzerindeki kancalarını sabitlemek ve tenteyi germek için halat üzerindeki son kancayı ön ve arka düzleme prusik düğümü ile tutturun.

Barınak tentesinin köşe ve kenarlarını, sabitleme halkası geçirilmiş sabitleme çubukları ile toprak zemine çakın. Eğer ihtiyaç duyarsanız orta bent üzerinde uzanan halkaları da zemine sabitleyebilirsiniz.

Kapalı Uç A Tipi Çerçeve Modeli Tente / Tarp Kurulumu

Kapalı uçlu A formundaki tente modeli, rüzgar ve yağmura karşı açık olan modele oranla daha iyi koruma sağlar.

Tentenin merkez çizgisinin bir ucu bağlama direğine, diğer ucunu zemine doğru konik bir görünüm yaratacak şekilde indirin ve sabitleyin.

Ön cephede A harfinin ayaklarını oluşturacak şekilde zemine sabitleme yapın. Tam orta çatısından zemine (ön ve arka cephelerde) 45 derecelik açı ile uzanan ve tentenizi gergin tutmaya yardımcı olacak ekstra sabitleyici kurun.

Ön 2 ve arka 2 yan kenarları kazın. Tentenin zemin tarafında açıkta kalan uçlarını zemine sabitleyin. Tıpkı çadır kurulumunda olduğu gibi, sabitleme halkası geçirilmiş sabitleme çubuklarını zemine çakın. Tentenin zemine temas eden tüm yüzeylerini sabitleyebilirsiniz.

Rüzgar Siperliği – Tek Yönlü Rüzgara Karşı Tente / Tarp Kurulumu

Adından da anlaşılacağı üzere, tek yönlü yani rüzgarın ne taraftan geldiğinin belirli olduğu hava koşullarında korunaklı barınma yapabilmenize olanak tanıyan tente kurulum modelidir.

Kamp Tentesi ni 2 ucundan zemine sabitleyin. Ve zeminde açılı bir L harfi oluşturacak şekilde form verin. Sabitleme direklerinden (trekking direği) birini bu L’nin tam kesişim noktasına doğru, hafif açılı şekilde yerleştirin. Daha sonra direğin tepe ucuna, tentenin halkasını geçirip hafifçe gerin.
L’nin sağ bitiş noktasına açılı olarak diğer sabitleme direğini yerleştirin. Karşıdan baktınızda rüzgara sırtını veren kısım bir yamuğu, yan cephe ise bir üçgeni andırıyor olacak şekilde tarpınızı konumlandırmış olacaksınız.
Barınak tentesinin çatısını oluşturacak üçgeni ise, açıkta kalan ucunu zemine doğru bir halat gererek oluşturabilirsiniz.

C Form Tarp Kurulumu

C Form tarp kurulumu, tıpkı rüzgar siperliği tarp kurulum modelinde olduğu gibi rüzgarın yönünün belirli olduğu hava koşullarından korunma amaçlıdır. Bu kurulum modelini diğerinden ayıran en temel özellik, barınak tentesinin zemine uzanan ve böylelikle ekstra zemin izolasyonu sağlayan yapısıdır.

Tenteyi bir bölümü zemine bir bölümü de çatı kısmına yayılan, form olarak köşeli bir C harfini oluşturacak şekilde konumlandırmak için, tentenin bir yüzü uzunluğu ölçümünde iki yan tarafına destek çubuklarını çakın.
Tentenin ¼’ü çatı, ¼’ü zemin, 2/4’ü sırt olacak şekilde oranlayarak destek çubuğuna yerleştirip, 45 derecelik açı ile uzanan ve tentenizi gergin tutmaya yardımcı olacak ekstra sabitleyici kurun. C Form tarp kurulumunda sabitleme direklerinin her tarafından zemine uzanan sabitleme ipi kurulması gerekmektedir. Zeminde açıkta kalan halkaların hepsini sabitleme çivisi ile zemine çakın ve bitti…

 

Kamp Tentesi yani Tarp Kamp ve doğa hayatı içinde kullanabileceğiniz ve bana sorarasanız her daim yanımızda bulunması gerek bir ekipman. Bunun dışında kullandıkça sizde çok farklı kurulum şekilleri üretebilir ve geliştirebilirsiniz. Şimdiden herkese keyifli kamplar dilerim!

 


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

 

 

 

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku