Loading

Salda Gölü ‘nde Kamp ve Saldivler Hakkında Bilgiler

Salda Gölü son yılllarda o kadar popüler oldu ki, o kadar anlatıldı ve fotoğraflandı ki; hiç gidip kamp yapmak içimden gelmiyordu. İstanbul – Antalya – İstanbul olarak yaptığım yaklaşık 75 gün süren turun dönüşünde Burdur üzerinden geçerek Salda Gölü ‘ne uğramaya karar verdim. Hem de Ocak ayı olduğu için kimseler olmaması keyfini çıkarmak için ideal bir zaman olacaktı.

- REKLAM -

Niyetim 1-2 gün kamp yaparak gölde botla gezmek ve fotoğraf, video çekmekti. Saldivler diye tabir edilen Beyaz Adalar  kısmında değil ama gölün arka taraflarındaki ormanlık bölgede kamp kurma şansım oldu. Yalnız hayran olduğum bu güzelliğin sebebini araştırınca tabii ki etkilendim ve aslında daha  çok üzüldüm diyebilirim.

Salda Gölü Beyaz Adalar

Salda Gölü

Salda Gölü, göller yöresi diye anılan Burdur’da bulunuyor. Yeşilova ilçesine bağlı ve ilçe merkezine 4 km mesafede. Etrafı kireç kayalar ve çam ormanları ile çevrili bir doğa harikası. Türkiye’nin en derin gölü olarak geçiyor. Dünyanın en temiz 5. gölü olarak geçiyor ve turkuaz rengi görüntüsü ile gerçekten büyülüyor. 7km ‘ye 9km büyüklüğünde bir göl. Göl ile daha detaylı bilgi aşağıda…

Son yıllarda göl ve çevresinin zarar görmesi sebebi ile Salda Gölü ‘nde kamp yapmak 2019 yılında yasaklanmış.

 

Salda Gölü Nerede?

Ulaşımı kolay, tüm bölge asfalt yol ile ulaşmak mümkün. Aşağıda konumunu inceleyebilirsiniz. Antalya’ya 162km , Burdur ‘a 75km, Denizli ‘ye 102km, İstanbul’a ise 611km mesafededir.

Salda Sahilleri Neden Beyaz?

Salda Gölü 2 milyon yıl önce antiklinal sahasında olan ve kıvrım eksenlerinin alçaldığı çöküntü havzasında çevre sularının toplanmasıyla meydana gelmiştir. Gölün doğu ve batısı dik kıyılarla çevrilidir. Göl turkuaz rengini göl tabanını oluşturan stromatolit adı verilen arkaik dönemde oluşmaya başlamış ve oluşumu hala devam eden bakteriyel kökenli beyaz kayaçlardan alır. Bu kayaçlar su içinde oluşur ve rüzgar ve akıntıların etkisi ile parçalanarak sahile yığılır. Aslında o beyaz görünen yerler kumsal değil, parçalanmış kayaçlardır. Bu beyaz oluşum yüzünden de Saldivler adını almıştır ama yapısının Maldivler ‘deki beyaz renkli kumlarla ilgisi yoktur.

Salda Gölü Beyaz Adalar

Fauna ve Florası

Barındırdığı ve ev sahipliği yaptığı özel bitki ve hayvanlar sebebi ile Salda, Önemli Doğa Alanı (ÖDA), Önemli Kuş Alanı (ÖKA), Önemli Bitki Alanı (ÖBA) ilan edilmiştir. Özellikle kış aylarında çok çeşitli ve fazla sayıda kuşun barınma alanı olarak geçiyor. 18 çeşit özel bitki türü bulunmakta ve 3 endemik balık türü ile gerçekten özel bir alan.

Göl çevresinde ise Bölgenin iklim şartlarına uyum sağlamış kavun, karpuz, nohut, anason, haşhaş yetiştirilmektedir. Salda civarında aynı zamanda yerli tohumdan ve yağmura dayalı üretilen çörek otu da bulunmaktadır. Lavantacılık bu bölgede yeni yeni yapılmaya başlanan bir üretim biçimidir.

Not : Fauna ve Flora nedir, öğrenmek için TIKLAYIN!

Salda Gölü ‘inde Kamp

Göl beyaz olan yerlerinde 2019 yılında beri kampa izin verilmiyor, gölün batı tarafındaki ormanlık arazide kamp yapmak mümkün gibi görünse bile son gelişmelerden sonra artık maalesef oralarda da kamp yapmak mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Göl Tehlike’de mi?

Alan içerisinde tehdit oluşturan unsurların başında tarım faaliyetleri için su rejimine yapılan müdahaleler bulunmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gölü besleyen su kaynaklarından birisi olan Değirmen Deresi üzerindeki Yeşilova Değirmendere Göleti ve Sulama Projesi’nin bir kısmı tamamlanmış olup projenin alandaki olası etkisi yeterince bilinmemektedir.

Salda Gölü Barajları

Alandaki bir diğer tehdit, yerleşim birimlerinin ve turistik tesislerin baskısıdır. Göl kıyısındaki yapılaşma özelikle dar yayılışlı bitki türlerini tehdit etmektedir. Yerleşim birimlerinin atıkları gölde kirliliğe neden olmaktadır. Ayrıca suya kesinlikle girilmemesi ve beyaz sahillere basılmaması gerekmektedir.

Salda Gölü Beyaz Adalar

Korumak ve Farkındalık Yaratmak

Salda Gölü ‘nü korumak ve farkındalık yaratmak için oluşturduğum bir video var. Şu ana kadar benzerini görmediğin için Çevre Mühendisi arkadaşım Deniz Tekten ile bir video hazırladık. Şu yapılabilecek en kolay ve hızlı şey sanırım bu videoyu veya bu yazıyı paylaşmak olacaktır.

Doğa Derneği’nin Faaliyetleri

Doğa Derneği, Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) çalışmasını Salda Gölü’nde her sene gerçekleştirmektedir. Dernek gölün su kaynakları üzerine yapılan barajların etkileri üzerine çalışmalar yapmış ve gölde yaşayan endemik balık türlerini araştırmıştır. Doğa Derneği her ay düzenli olarak gölün farklı noktalarından su analizleri (asitlik oranı, sıcaklık, oksijen oranı, tuzluluk oranı) gerçekleştirmektedir.

Salda ‘da kışlayan Dik Kuyruk Ördek

Özel Notlar

Salda Gölü ve çevresi, 14.06.1989 tarihinde 1.derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış iken, bu karar Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun 28.07.1992 tarih ve 1501 sayılı yeni kararı ile tadil edilerek, Salda Gölü kıyısındaki bazı mahaller, 2.derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Sonrasında ise 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiş, 15.03.2019 tarih ve 30715 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır.

 

Bu görüntülerin sona ermesi dileği ile…

 

Kaynak : Doğa Derneği / dogadernegi.org/salda-golu/

 


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

 

 

 

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku