Loading

Kuzu Yaylası – Altıoluk Yaylası – Kocaeli

Kuzu Yaylası, Maşukiye / Kartepe’de bulunuyor. Kampçıların, doğa yürüyüşlerini sevenlerin, sessizlik arayanların kaçırmaması gereken bir nokta. Özellikle yeni kamp yapmaya başlayanların tercih edebileceği ideal bir kamp alanı. Konumuna buradan ulaşabilirsiniz.

- REKLAM -

Bizler şehirde yaz aylarında “hiç esmiyor, o değil de nem çok fena” serzeniştleriyle terlerken, doğanın tüm görkemiyle nasıl da esip geçebileceğine ve sizi planlarınız dışında nasıl da yönetebileceğine şahit olduğum, bana farklı bir deneyim yaşatan Kuzu Yayla ‘sı gezisi, ilkleri yaşadığım eğlenceli bir gezi oldu.

Kuzu Yaylası Hakkında

Bölge, Milli Park alanı olup girişi ücretli. Küçük araçlar için 14 TL ve çadır kurma bedeli 17 TL olmak üzere (4 kişi için) 31 TL ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz. Bu rakamları ödedikten sonra isterseniz 10 gün bile kalabilirsiniz.

Kuzu Yaylası Milli Parkı ‘nın kapısından içeri girdiğiniz andan itibaren yolda size Kabalak Otları eşlik ediyor. Ben de orada görüp öğrendim, nemi çok seven bu papatyagiller narin çiçekler sunup ve yapraklarıyla da hem öksürüğe iyi geliyor, hem de köklerinden turşu yapılıyor ve sofralarımıza farklı lezzetler katabiliyormuş.

Bu yeşil yolu tamamladığınızda (girişten itibaren 3 km), Kuzu Yaylası Milli Park tesisine ulaşmış oluyorsunuz. Fantastik dev kayın ormanlarının arasında, gürgen ağaçlarına, orman güllerine el sallıyorsunuz ve üç km önce nasıl da terlediğinize hayret ediyorsunuz, mevsim bir anda değişiveriyor. Sapanca’da 33 derece olan sıcaklık Kuzu Yaylası ‘nda 16 dereceye kadar düşüyor. O yüzden giderken yanınıza kalın birşeyler almayı ihmal etmeyin.

Tesisin girişinde beni oranın yetkilisi Lütfü Usta karşıladı. Lakabı diye düşündüğüm “Usta” nın, meğer soyadı olduğunu sonradan öğrendim. Çok sıcakkanlı, ilgili, konuşkan ve bölgeye hakim bir adam Lütfü Usta. Neler yapabileceğim konusunda hem ondan tüyolar alıp, bölge ile bilgi edinebildim, hem de çadırım için yer seçimimde ilgilenip, yardımcı oldu.

Biraz sohbet edip yerleştikten sonra, haritadan bulduğum ve daha yukarıda olduğunu bildiğim Altıoluk Yaylası’na doğru yola koyuldum. Ulaştığım da gördüm ki Altıoluk Yayla’sı o gün tamamen bana aitti. Asırlık kayın ve meşe ağaçlarının, rüzgarla buluşup çıkardıkları sesi dinleyip, kekik ve dağ çileklerinin kokusu eşliğinde, uçsuz bucaksız manzarasını izlerken kendinizi başka bir dünyada gibi hissediyorsunuz.

Yaklaşık 2 saat kadar Altıoluk Yaylası ‘nda zaman geçirip dinlendim ve manzaranın keyfini çıkardım. Altıoluk Yaylası rüzgar ve sükunet ortaklığı ile size eşsiz bir seyir alanı oluyor.

Altioluk Yaylasi
Altıoluk Yaylası

Altıoluk Yaylası ‘nı gördükten sonra çadırımı bu alana taşımayı düşünmüştüm, meteor yağmuru seyri için olağanüstü bir nokta idi, ancak şiddetli rüzgar sebebiyle Kuzu Yaylası ‘nda kalmayı tercih ettim. Yine de gece tekrar gelip buradan o görsel şöleni izlerim hayaliyle, tüm duyularıma hitap eden bu dingin ve huzurlu yerden beni bir sürprizin beklediği Kuzu Yaylası’na doğru geri dönüş yoluna geçtim.

Hayaller meteor yağmuru, gerçekler sis ve sağanak yağış

Tabii dönerken kamp ateşim için odun toplamayı ihmal etmedim (olacaklardan habersiz). Dönüş yolunda yavaş yavaş bastıran sisi, “heralde bulut geçiyor” diyerek çok dikkate almasam da hızlanması ile birlikte 30 saniyede çöküp yeryüzünü kaplayışına tanık olmak müthiş bir deneyimdi. Görüş mesafesi birara 2 metreye kadar düştü.

Kuzu Yaylası’na geri dönüp tesise ulaştığımda yağmur çiselemeye başladı ve sis olanca beyazlığıyla her yanı kaplamıştı. Artık yaylaya çıkış amacım koşar adımlarla benden uzaklaşıyordu. Meteor yağmuru izlemek yerine sis altında sağanak yağmurun tadını çıkarmak düştü bu gezinin payına.

Kuzu Yaylası

Yağmur hızını arttırınca akşam saat 8 civarında çadırıma girdim ve giriş o giriş, sabah gün doğana kadar çıkmadım ve yağmur hızını hiç kesmedi. Aslında bu geceyi çok güzel yapılmış olan tesisin restoranı içinde şömine başında da geçirebilirdim ama sağanak yağmur altında çadırda vakit geçirmek çok daha eğlenceli geldi. Benim için de önemli bir deneyim oldu. Ateş yakacağımı düşünerek aldığım yiyecekleri hazırlayamadığın için birkaç abur cubur ile geceyi geçirdim. Yağmurun şiddeti çok fazla olduğu için bu gürültüde uyunur mu diye düşünürken, temiz hava, mis gibi toprak kokusu ile birleşince yağmur da bir süre sonra ninni gibi gelmeye başladı. Yaz olmasına rağmen, her ihtimale karşı arabada tuttuğum uyku tulumu ve battaniye olmasa gece çok üşüyebilirdim. Sabaha karşı sıcaklık 12 dereceye kadar düştü.

Sabah olduğunda, yaylanın ve gökyüzünün tüm ıslaklığı eşliğinde toparlanırken bir hayli ıslandıktan sonra restorana geçtim. Şömine başında ısınıp, kahvaltının tadını çıkardım ve meteor yağmuru izleme umuduyla gelen ve aynı benim gibi şaşkınlıkla yağmura ve sise karışan insanlarla sohbet ederek günü yarıladım. Yağmur biraz kesilmiş olsa bir gece daha kalmaya niyetim vardı ama 20 saattir yağıyordu ve durmaya niyeti yok gibiydi.

Neden Kuzu Yaylası ‘na gidelim?

Yazının başında da söylediğim gibi yeni başlayanlar için ideal bir kamp alanı. Muhtelif yerlerde çeşmeleri sayesinde her daim temiz suya ulaşabiliyorsunuz. Hatta su o kadar güzel ki, dönüşte yanınıza almayı düşünebilirsiniz. Restoranda serpme kahvaltıdan tutun (25 TL) , et yemeklerine kadar, Türk Kahvesi ‘nden, soba üstünde demlenen taze çaya kadar herşeyi bulmak mümkün. Tuvaletleri temiz.

Milli Park olması sebebi ile güvenli bir alan, gece tesisin köpekleri nöbette olduğu için tedirgin olmanızı gerektirecek bir durum yok. Altıoluk Yaylası ‘na doğru 2-3 km yol, yürüyüş için harika bir parkur.  Çadırınızın yanında ateş yakabiliyorsunuz. Tabii önceden yakılmış yerleri tercih etmekte fayda var. (ateş yakarken dikkat etmeniz gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz) Kayın, ıhlamur, gürgen, çam ağaçları ve kabalaklar arasında ki patikalarda yürüyebilir, bölgede ki diğer yaylalara da ulaşabileceğiniz ideal trekking parkurları oluşturabilirsiniz.

Kısaca Kuzu Yaylası ‘nda ne var, ne yok ?

  • Tesis, kamp alanı, hamaklar ve hatta çocuk parkına kadar VAR
  • Konaklama yeri, pansiyon, otel, bungalov vs YOK
  • Restoran var, kahvaltı, ızgara çeşitleri, çay, kahve VAR
  • Temiz su kaynağı VAR
  • Ateş yakma imkanı VAR
  • Tuvalet VAR
  • 3G belirli bölgelerde VAR (çadırınızı kurarken ona göre seçebilirsiniz)
  • Trekking sevenler için uygun parkurlar VAR

Nasıl gidilir?

İstanbul – Ankara otobanından Kartepe tabelasını takip ederek Maşukiye’ye kadar geliyorsunuz. Kartepe’ye tırmanmaya başladığınızda 12. kilometrede Kuzu Yaylası Milli Parkı tabelasını ve girişini göreceksiniz. Kapıdan girdikten 3 km. sonra Kuzu Yaylası tesislerine ulaşıyorsunuz. Kuzu Yaylası’na kadar yol asfalt ve ulaşım rahat. Buradan Altıoluk Yaylası ‘na doğru 2-3 km kadar bir orman yolu var. Otomobiller için uygun değil. 4×4 aracınız varsa sorunsuz çıkabilirsiniz.

Altıoluk Yaylası ‘na yürüyerek gitmek isteyenler için benzersiz bir parkur ve finalde muhteşem bir manzara var.

Kısaca…

İlk defa bu kadar şiddetli bir yağmurda kamp yapma şansım oldu. Hem eğlendim, hem de harika bir gece geçirdim. Giderken hava durumuna bakarak çıkmıştım, 24 saatten önce yağmur görünmemesine rağmen doğa sabırsız davranarak bir gece önce yağmaya kadar verdi. Bazıları şikayet etse de benim için harika bir deneyim oldu.

Loading

- REKLAM -

12 Yorumlar
  1. hakan diyor

    Merhaba, kuzu yaylasından, altı oluk yaylasına normal araç ile gide bilinir mi? bU KAMP ALANI İÇİN EKİM AYI TERCİH EDİLE BİLİNİR Mİ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER,

    1. Gökhan Konaş diyor

      Maalesef normal araçla gidilemez..

  2. serkan diyor

    Merhaba, detaylı anlatımınız için teşekkür ederim.

    kasım ayının sonlarında kar varken gitmeyi planlıyoruz ama yol durumu, buzlanma, mahsur kalma riski vs. varmıdır acaba?

    1. Gökhan Konaş diyor

      O risk her zaman var ama yolları düzenli olarak açıyorlar, pek sorun olmuyor.

  3. Mustafa Serhat diyor

    Üstad şuan buradasın sanırım, aracını görmüş olabilirim. Maalesef bahsettiğin gibi bir yer değil şuan. Bildiğin mangalcı istilası var. Gürültü tavan yapmış durumda (saat 22:30) Gelecek olanlara tavsiye hafta içi veya bahar aylarında gelmeleri. Selamlar.

  4. erhan sarıhan diyor

    Merhaba,
    Sitenizi ve yazılarınızın bir kısmını okudum ve faydalı buldum. Paylaşımlarınız için teşekkürler. Acizane bir öneride bulunmak isterim. tanıtım ve gezi yazılarınıza ziyaret tarihlerinizi de eklerseniz mekanların mevsimsel koşulları,, giriş ücretleri, olanakları ile ilgili daha güncel bilgiler vermiş olursunuz. örneğin giriş ücreti ve hava sıcaklıkları ziyaret zamanına göre değişkenlik gösterebilir.

  5. yunus diyor

    lütfü ustaya nasıl ulaşabiliriz hafta sonu oraya gitmeyi pilanlıyoruz

    1. Gökhan Konaş diyor

      Instagtram ‘dan ulaşabilirsiniz @ustalutfu adresinden…

  6. Hamdi can bulut diyor

    ABİ OTOBÜSLERLE ULAŞIM NASIL ?

    1. Gökhan Konaş diyor

      Otobüsle ulaşım yok bildiğim kadarı ile.

  7. Akif diyor

    Tesis içinde elektrik yada ışıklandırma var mı?

    1. Gökhan Konaş diyor

      Bulunuyor, sorun yok.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku