Loading

Balta Nasıl Seçilir? Baltalar Hakkında Bilgiler

Baltalar erkeksi, ilkel cazibesi olan ve mükemmel hayatta kalma araçları olarak kabul edilirler. Bazı doğa insanları balta yerine pala tercih etse de, baltanın yetenekleri gözardı edilemez. Tabii balta diyince konu geniş. Çok çeşit var, hepsinin ayrı özellikleri var. Kampçı iseniz belki baltaya ihtiyacınız olmaz ama doğada fazla zaman geçirmeye başladığınız zaman önemini anlıyor, ihtiyaç duyuyorsunuz. Balta çeşitleri, yetenekleri ve amaçları ile birlikte balta seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz bir yazı hazırladım. Merak edenler buyursun;

- REKLAM -

Yazıya giriş yapmandan önce farklı bütçelere uygun seçtiğim baltalara başlangıç seviyesi ve profesyonel baltalara ulaşmak için buraya TIKLAYABİLİRSİNİZ!

 

BAŞ ŞEKLİNE GÖRE BALTA TÜRLERİ

Baltaları birbirinden ayıran en önemli özellik başlarının şeklidir.

KESME BALTASI

Kesme baltasının ince bir profili vardır ve kesme amacını en iyi şekilde gerçekleştiren türdür. İnce bıçak ağzı en fazla gücü uygulayabilir ve ağacı becerikli bir şekilde kesebilir. Bu kesme baltası tüm amaçlar için kullanılabilir. Bu nedenle çok fazla sürtünme olmadan ağacın içerisine geçebilir.

kesme baltası

Ateş yakmak için veya barınak yapmak için odun kesme gibi işlerde bu tür baltalar kullanılır. Bir ağacı kökünden kesmek için de genelde bu tarz balta kullanılabilir.

Kesme baltası aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

  • Keskin bıçak.
  • İnce uç.
  • Konik baş kısmı.
  • Orta ağırlıklı olarak yaklaşık 1,5 kilodur.
  • Orta uzunluklu sap kısmıyla genellikle 80 santimetredir.
  • Kolay savrulabilir.
  • Oldukça esnek.

Kullanılma alanları:

  • Ağaç damarlarını kesme.
  • Derinlemesine kesme.
  • Ağaç köklerini kesme.
  • Ağacın dallarını kesme.
  • En sert ağaç kabuklarını kesme.

YARMA BALTASI

Yarma baltasının daha geniş bir profili vardır ve bu nedenle kesim aracı olarak pek tercih edilmez. Geniş olduğu için, kütükleri derinlemesine kesmek mümkün değildir. Diğer yandan bıçak ağzı ağacı ikiye ayırmak için mükemmeldir. Çünkü ağaç damarlarını kesmeyerek liflerini yarmaktadır.

Eğer elimizde kesme baltası yoksa, kesme amacıyla yarma baltasını kullanmayı deneyin. Ama kesimleriniz yüzeysel olacağı için kesmeniz zor olacaktır.

yarma baltası

Yarma baltasının temel özellikleri şu şekildedir:

  • Ağır baş kısmıyla yaklaşık 3 kg.
  • Kama gibi baş şekli
  • Tutma kısmı düz
  • Arka kısmı geniş
  • Kullanmak için tecrübe gereklidir, acemilere uygun değildir
  • Tutmak daha zordur

Yukarıdaki özelliklere göre yarma baltasının kullanılabileceği işler:

  • Kütükleri lifleri boyunca dikey olarak ikiye bölmek.
  • Kısa vuruşlara izin verir.
  • Baltanın takılıp kalmasını engeller.
  • İlk vuruştan sonra sürekli olarak daha derine ittirilebilir.
  • Geniş arka kısmında dolayı diğer bir yarma baltası için çekiç görevi görebilir.

ŞEKİLLENDİRME BALTASI

Daha önce ki iki balta modelinin şekilli bıçak eğrisi vardır ve bu onların oldukça küçük bir yüzey dışında ağaca dokunmasına izin vermez. Ağacı yatay olarak keserken veya dikey olarak ikiye ayırırken, yukarıdaki baltaların amacı ağacın içine geçmektedir.

Diğer yandan şekillendirme baltasının şekilli değil düz bıçak ucu vardır. Kesimi derin yapmak yerine düz uçlu eğriler daha eşit hale getirir. Kütükte eşit bir bölüm kesmek için mükemmel olan bu baltayı  şekillendirmek istediğiniz ağacın üzerine düz bir şekilde yerleştirebilir ve dikkatli bir şekilde hareket ettirebilirsiniz.

şekillendirme baltası

Şekillendirme baltası bitirici dokunuşlar için mükemmeldir ama kesim veya yarma baltaları gibi çok fonksiyonlu değildir.

Şekillendirme baltasının diğer özellikleri şu şekildedir:

  • Geniş uç kısım.
  • Uçları iki tarafta veya tek tarafta eğimli olabilir.

Bu baltaların kullanılabileceği alanlar:

  • Kütükleri yontmak ve kalas oluşturmak.
  • Eğer tek tarafı eğimli ise yontma kesimleri yapmak.
  • Eğer iki tarafı eğimli ise tarak kesimleri yapmak.
  • Temiz, düzgün kesimler yapmak.
  • Eğimli tarafına göre tek elle kullanılabilir.

SAP UZUNLUĞUNA GÖRE BALTA TÜRLERİ

Sap kısmı da baltanın önemli bir parçasıdır. Sap kısımlarının uzun veya kısa olmasına göre baltaları farklı sınıflara ayırabilirsiniz.

CEP BOYU

Bu, en küçük balta türüdür ve el baltasından bile daha küçüktür. Sap kısmı yaklaşık 30 santimetredir ve genellikle 500 gramdır. Yine de boyutuna göre oldukça sağlam ve güçlüdür. 15 santim kalınlığındaki kütükleri ikiye ayırmak için kullanılabilirler.

cep baltası

Eğer kamp yapıyorsanız ve ateş yakmak için odun kesen iyi bir baltaya ihtiyacınız varsa, taşınabilir özelliğinden yararlanarak cep baltası doğru bir model olacaktır.

EL BALTASI

Daha büyük olan bu balta türünün sap kısmı yaklaşık olarak 45 santimetre uzunluğuna sahiptir ve balta yaklaşık 600 gram ağırlığındadır. Tek elle kullanılabilir ve çok fonksiyonludur. Bu şekilde el baltası, bu kategoriden yaptığınız model seçimine göre kesim veya yarma işlemi için kullanılabilir.

AĞAÇ DALI BALTASI

60 santimetre uzunluk ve yaklaşık 1 kilo ağırlığı ile bu balta orta boyutlu olarak kabul edilir. Adında anlaşılacağı üzere özellikle ağaçların dallarını kesmek için yapılmıştır. İster kesilmiş ister kesilmemiş ağaç olsun, dalları temizlemek isteyen bir kişi, yerin yetersiz olması veya beceriklilik gerektirmesi gibi nedenler dolayı ne kadar zor bir iş olduğunu bilir.

Ağaç dalı baltası, çık ağır olmayan yapısıyla bu sorunları çözebilir. Eğer yeterince yeriniz yoksa bu baltaları kullanabilirsiniz. Yine de eğer doğru yere odaklanabileceğiniz yeterince alanınız varsa sapı kısmı iki elle tutulacak kadar uzundur.

KESİM BALTASI

Orta boylu ya da uzun boylu olabilen bu balta yaklaşık 80 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 1,5 kilo ağırlığındadır.

İki bıçak ağızlı başı olabilir ve konu çeşitlilik olduğunda oldukça iyidir. Kütükleri veya hatta ağaç dallarını kesmek için kesim baltasını kullanabilirsiniz.

felling axe

SAP MALZEMESİNE GÖRE BALTA TÜRLERİ

Baltanın uzunluğu ve ağırlığından bağımsız olarak, sap kısmını oluşturan malzeme de oldukça önemlidir. Sap kısmı için en sık kullanılan malzeme türlerinin artıları ve eksileri şu şekildedir:

Ahşap Saplı Baltalar

Klasik olarak tanımlayabileceğimiz ahşap saplı baltalar sağlamdır, vurduğunuz zaman şok ve titreşimi emer (çok önemli bir özelliktir) ve sap kısmı bir problem olması durumunda kolayca değiştirilebilir. Dezavantajı ise daha kolay zarar görmesidir. .

Plastik Saplı Baltalar

Saplarında güçlendirilmiş plastik kullanılan baltalar hafif ve ahşaptan daha sağlam olurlar. Sap kısmının değişmesi zordur ve kimyasallardan zarar görürler

Plastik Saplı Balta

Metal Saplı Baltalar

Metal saplı baltalar çok sağlamdır ve kolay kolay zarar görmezler. Bununla birlikte malesef çok ağır olurlar ve denge problemleri vardır. Sap kısmı değişmez.

Peki gelelim asıl konuya; balta seçimi nasıl yapılır?

BALTA NASIL SEÇİLİR?

Balta seçerken kendinize ilk sormanız gereken soru baltayı ne amaçlı kullanacağınız. Yukarıda bahsettiğim özelliklere göre seçiminizi yaptıktan sonra bir de vücudunuza uygunluğu var. Balta seçerken ele almanız gereken diğer özellikler şu şekildedir:

1. BOYUT

Eğer kamp için cep boyutu balta gibi daha küçük bir baltaya ihtiyacınız varsa, seçiminiz oldukça basittir. Yine de eğer kesim baltası ve çekiç balta gibi daha büyük bir balta isterseniz, eğer baltanın boyu vücut tipinize uymazsa kullanmakta zorlanabilirsiniz. Bu durumda baltayı baş kısmında tutun ve sonundaki sap kısmının koltuk altınıza tam oturup oturmadığını kontrol edin.

Eğer sap kısmı daha uzunsa ve iyi bir şekilde yerleşmiyorsa, balta sizin için çok büyüktür.

2. BAŞ KISMININ HİZALANMASI

Baltanın baş kısmı sap kısmıyla mükemmel bir şekilde hizalanmalıdır. Aksi halde balta kesmeyecektir. Bundan emin olmak için baltanın baş kısmını tutun ve sap kısmını gözünüze yaklaştırarak hizalamayı kontrol edin.

3. DENGE

Baltanın baş kısmını dikkatli bir şekilde baş parmağınız ve işaret parmağınızın arasına aldıktan sonra baltanın avuç içinizdeki dengesine bakın.

Baltanın sap kısmı, baltayı kolaylıkla kavramak için bu konumdayken düz olmalıdır.

4. AMAÇ

Eğer kamp yapmaya veya yürüyüşe gidiyorsanız ve ateş için odun parçalamak için baltaya ihtiyacınız varsa, o zaman hafifliği ve kolay taşınmasından dolayı cep baltası sizin için doğru model olabilir.

  • El baltaları hayatta kalma amacıyla ve balıkçılık gezileri için daha iyidir. Bu balta güçlü ve daha dayanıklıyken aynı zamanda hafiftir.
  • Ağaç dalı baltası düzgün bir yol açmak veya küçük ağaçları kesmek için dalların kesilmesi için uygundur ve bu nedenle daha zor hayatta kalma koşulları için daha iyidir. Aynı zamanda vahşi hayvan saldırılarına karşı savunma amacıyla da kullanılabilir.
  • Kesim baltaları ve çekiç baltalar eğer uzun süreli bir gezi düşünüyorsanız ve tüm kış için kütük veya ağaç kesmeniz gerekiyorsa tercih edilebilir.

Bunları söyledikten sonra balta alırken özellikle kesim ve ağaçlara vurma işleri için kullanacaksınız, kırılmayan veya kolaylıkla hasar görmeyen yüksek kalite baltalar seçmeniz gerekir.

Tedbirli davranmak adına birden fazla balta taşımanın size zararı olmayacaktır. Örneğin yeriniz varsa bir cep baltası ve kesim işleri için daha büyük bir balta tercih edebilirsiniz.

 

Farklı bütçelere uygun seçtiğim baltalara başlangıç seviyesi ve profesyonel baltalara ulaşmak için buraya TIKLAYABİLİRSİNİZ!

 

kaynak : survival-mastery.com


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BSNp_LJDr7-/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku