Loading

Solo Adventuring; Tek Başına Macera Seyahati Planlamanın Püf Noktaları…

 

- REKLAM -

Tek Başına Seyahat (Solo Travelling) ardından Tek Başına Macera da (Solo Adventuring) son zamanlarda popüler olmaya başlayan kavramlardan ve tüm dünyada hızla yayılıyor. Tek başına çıkılacak bir macera seyahati kulağa heyecan verici, benzersiz bir deneyim olarak gelse de seyahatin her bir detayının olası tüm şartlar düşünülerek planlanması sorunsuz bir macera yaşamanın en önemli şartı.

Geçtiğimiz günler Tek Başına Kampa Giderken Dikkat Edilecek 9 Önemli Konu ‘yu yazmıştım. Bu sefer konumuz Macera Seyahati ile ilgili temel bilgiler.

Çocukluk hatta ilk gençlik yıllarında tek başına maceranın adı “ıssız bir adaya düşmek ve böylesi bir durumda yanımıza alacağımız 3 şeyin ne olacağını düşünmekti.” Issız bir ada demek doğanın tam da ortasında, alışılageldik tüm konforlu detaylardan uzak, tek başına hayatta kalma mücadelesinin o yıllardaki karşılığıydı. Bu nedenle soruya aranan yanıtta bizi koşullar karşısında hazırlıklı kılacak en temel 3 malzemeyi belirlemeye çabalar, her verilen yanıtta kendimizi biraz güvende hissetmenin büyüsü ile ıssız adada tek başına macera yaşamanın hayallerini kurardık. Tıpkı ıssız ada sorgulamasında olduğu gibi “Solo Adventuring- Tek başına Maceralamak” hayalleri kurarken de dikkat edilmesi gereken en önemli kural HAZIRLIKLI OLMAKTIR.

Profesyonel rehber ve yazar Michael Ghiglieri, “Yalnız olmanın yanlış bir yanı yok, yanlış olan hazırlıksız olmaktır” der ve ekler “Tek başına çıkılan macera seyahatleri ödüllendirici deneyimlerdir.” Peki bu ödülden payımıza düşeni almak için nelere dikkat etmeli, nasıl hazırlanmalıyız?

 

Yola Çıkmadan Önce

 

1- Küçük Bir Başlangıç Yapın ve Bilinen Rotalar İçinde Kalın…

Çok deneyimli bir dağcı olabilirsiniz, yıllarınızı trekking yaparak geçirmiş ya da çocukluğunuzdan beri kamp hayatına aşina olabilirsiniz… Ama bu sizin ‘tek başına’ ilk defa çıkacağınız bir yol… Bu yolda “kamp çadırının dışından gelen bir çıtırtı sizi ürküttüğünde” yanınızda size güç verecek kimse olmayacak, görev paylaşımı, iş bölümü, rota takibi, acil durumlarda bir yardım eli ya da fikir danışabileceğiniz biri de olmayacak… Bu nedenle ne kadar bilgili ve deneyimli olduğunuzu unutun ve ilk solo macera seyahatinizi “küçük başlangıçlar” ilkesinden hareketle planlayın.

İlk kez “Solo Adventuring” yapmanın birincil kuralı- kısa ve daha önceden grupça gidilmiş – aşina yani tanıdığınız bir rota üzerinde yol almaktır. Böylece karşılaşılabilecek her türlü duruma karşı bilgi sahibi olunan güvenli bir alanda ilk deneyimi gerçekleştirmiş olursunuz. Hiç bilmediğiniz rotaları keşfetmek için solo macera alanında deneyim kazanmayı beklemek gerekir.

Tek başına kamp yapmak konusunda endişeleriniz varsa, vahşi doğaya hemen çıkmak yerine evinize en yakın ve güvenli noktayı belirleyerek bir kaç gece geçirmeyi de düşünebilirsiniz. Böyle bir şansınız yoksa şehre en yakın gidilebilecek bir bölge seçin ve aracınızı eviniz gibi kabul ederek, park ettiğiniz alandan birkaç yüz metre uzakta solo macera yapmanın nasıl bir şey olduğunu deneyebilirsiniz.

2- Önceden Plan ve Araştırma Yapın

“Solo Adventuring” yapmaya karar verdiğinizde tüm detayları önceden planlamak, olası durumlar karşısında hazırlıklı olmayı beraberinde getirir. Planlanan seyahat tarihinde havanın durumunun nasıl olacağı, çıkılacak arazinin özellikleri, konaklama noktaları, su kaynakları ve bu macera sırasında karşılaşılabilecek olası durum ve gelişebilecek koşullar üzerine araştırma ve plan yapmak hayatta kalmanızı sağlayacaktır. Birçok kazanın, bazı öngörü ve planlamalarla önlenebilir olduğunu unutmayın.

3- Vahşi Yaşam Üzerine Bilgi Sahibi Olun…

Bilgi, korkuların üstesinden gelmeye yardımcı olur. Dağlık bölgelerde, vahşi doğada karşılaşılabilecek canlı türleri hakkında bilgi edinmek, önlem almayı ve doğru davranmayı sağlar. Doğanın kendi içinde bir dili vardır. Her canlı iz bırakır, bırakılan izin hangi canlıya ait olduğunu bilmenin, doğanın dilini çözmenin yolu araştırma ve kendini eğitmekten geçer. Solo Macera yaşamak planlanan bölgedeki vahşi türlerin neler olduğunu bilmek, o bölge içindeyken ona göre davranma ve önlemler almaya yardımcı olur. Örneğin; ayıların yaşadığı bir bölgeden geçmeniz ya da konaklamanız gerekiyorsa yemeğinizi veya çöplerinizi nasıl koruyacağınızı önceden bilmek istenmeyen ziyaretçileri bölgenizden uzak tutmanızı sağlayacaktır.

4- Bir Uzmana Danışın…

Gidilmesi planlanan bölgeyi bilen tanıyan rehber, izci, köy korucuları gibi kişilerle önceden iletişime geçmek, seyahat için gerekli olan öngörüyü edinmenize yardımcı olacaktır. Bölgeyi tanıyan kişiler, tek başına maceralamanızı sıkıntıya sokacak bir hava muhalefeti veya doğa olayına karşı sizi uyarabilir. Ayrıca acil bir durumda yerinizi önceden bilen birilerinin olması da macera seyahatinizin güvende kalmasını sağlayacaktır.

5- İletişim Listesi Hazırlayın…

Tek başına maceralamanın altın kurallarından bir diğeri arkadaş ve aile üyeleri için bir iletişim listesi hazırlamaktır. Gidilecek bölgenin konum bilgisi, belirlenen zamanda geri dönmediğiniz takdirde irtibat zincirinin nasıl kurulacağı, yardıma ihtiyaç duyulması halinde aranacak yerel arazi sorumlusu gibi kişilerin iletişim bilgilerini almayı ve paylaşmayı unutmayın.

6- Hazırlanan Seyahat Planını Mutlaka Biriyle Paylaşın…

Solo Adventuring – Tek Başına Maceralama için yola çıkmadan evvel, hazırlanılan yol planı mutlaka yakın bir kişi ile paylaşılmalıdır. Eğer birden fazla plan söz konusuysa hangi koşullara bağlı plan değişikliği yapılacağına dair ek bilgi ile tüm olası senaryoların aktarılması önemlidir. Sadece gidilecek rota değil, kullanılacak çadırın renginden, sırt çantasının özelliklerine hatta giyilecek botların modeline kadar acil bir durumda ihtiyaç duyulacak her türlü bilgi eksiksiz olarak bir arkadaş ya da aile üyesine verilmelidir.

7- Planınıza Sadık Kalın

Kaybolmamak ve bulunmak için bir plan yaptıktan ve onu paylaştıktan sonra, o plana sadık kalmak önemlidir.

8- Cep Telefonu Yetmez…

Yardım istemeniz gerektiğinde cep telefonu her zaman yeterli değildir. Çift yönlü mesajlaşma özelliğine sahip bir uydu cihazı (manuel olması önerilir) ya da telsiz bulundurmak hayat kurtarır. Çoğumuz konuyu önemsemiyoruz ama özellikle sert rotalarda ve mevsimlerde şart olan bir donanımdır.

9- Mesaj Vermeye Yardımcı Donanımla Yola Çıkın…

Sinyal aynası, düdük, işaret fişeği, ışıklı çubuk, parlak renkli kıyafetler… Yanınızda taşıdığınız donanımın sizi zorlu koşullardan kurtaracak ekipmanla dolu olduğundan emin olun. Ekipmanın nasıl en doğru şekli ile kullanılacağını önceden öğrenin. Yardıma ihtiyacınız var ve bir yere sıkışıp kaldınız; düdük çalın, aynanın yansıtma gücünden yararlanın, kıyafetleri sallayıp enerjinizi hızla tüketmek yerine, zemine serip kurtarıcıların sizi yukarıdan görebilmesini sağlayın. Işıklı çubuk kırıldıktan sonra 12 saat süresince ışık verecektir, bunun için doğru zaman önemlidir, yardım için gelen kişilerin size yakın olduğundan emin olduktan sonra yerinizi belli edecek ışığı yakın aksi halde beyhude bir çaba olacaktır.

Yola Çıktıktan Sonra…

 

1- Farkındalık Uygulayın

Solo Adventuring – Tek Başına Maceralamak bir zihin oyunudur. İlk adım; zihninizi endişe, korku ve rahatsız düşüncelerden uzak tutmaktır. Odaklanmak ve dikkatli olmak sizi gereksiz düşüncelerden arındıracaktır. Grup ile birlikte çıkılan macera seyahatlerinde insan doğası gereği sosyalleşmeye odaklanır. Söz konusu tek başına maceralamak olunca etrafta sosyalleşmeyi gerektiren kimse olmayınca kişi kendi ihtiyaçlarına daha kolay odaklanabilmektedir. Dikkati tek bir konu üzerinde toplamak yapmakta olduğunuz işin içine tamamen dahil olmayı dolayısıyla da daha derine inerek kendi farkındalığınızla birlikte yol almayı kolaylaştıracaktır.

2- Dikkatini Dağıt…

Evet bir önceki maddede odaklan derken şimdi de dikkatini dağıt diyoruz. Bu kulağa çelişkili gelse de odaklanmak ve her zaman tetikte olma duygusu birbirinden farklı kavramlardır. Tetikte olmak kaygıyı arttırır, buna bağlı sürekli dikkatli olma çabası ise yorucudur. Korku ve kaygılarınızdan uzaklaşmak sürekli odaklanma halinde kalmak yerine bulunduğunuz yerin ve anın tadını çıkarın. Vardığınız bir rotayı tüm senaryolar içinde değerlendirmek ve keşfetmeye çalışmak yerine önce oturup anın ve manzaranın keyfini yudumlayın…

3- Enerjinizi Kontrollü Kullanın – Ekstra Enerji İhtiyacı İçin Tasarruf Yapın

Solo Adventuring- Tek Başına Maceralamak için belirlediğiniz rota üzerinde gidilecek yol planını kurgularken ya da hali hazırda içinde yol alırken, enerjinizi kontrollü kullanmak önemlidir. Bir adın daha atamayacak kadar yorulana kadar yol almak içinizdeki adrenalin duygusuna iyi gelse de bu güvenli bir fikir değildir. Durmak ve soluklanmak istediğiniz zamanlarda kendinizi bu şensı tanıyın. Günün sonunda ekstra yol almanızı gerektirecek koşullar gelişebilir.

Tedbirli, planlı, bilinçli ve dikkatli organize olunduğu takdirde “Solo Adventuring- Tek Başına Maceralamak” benzersiz bir deneyimdir. Gün doğumunun eşsiz manzarası ya da gün batımının büyülü renklerini uçsuz-bucaksız bir evrende, kimse tarafından bölünmeden, rahatsız edilmeden yaşamanıza imkan tanır. Kendi iç yolculuğunuz içinde yol alıyormuş gibi hissetmenizi, tek başına bir şeyler başarmanın haklı gururunu yaşamanızı sağlar…

 

Şimdiden keyifli geziler…


Destek olmak ve daha fazla içerik için takip edebilirsiniz;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

 

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku