Loading

Soğuk Havalarda Kampta Beslenme

Soğuk Havalarda Kamp ve Doğa Etkinliklerinde Beslenirken Dikkat Edilecekler

Soğuk havalarda kampta beslenme, kamp etkinliğinizin sağlıklı ve güvenli bir şekilde ilerlemesi için en önemli konuların başında gelir. Her ne kadar, çadırınızın özellikleri, uyku tulumunuzun ısı aralıkları, kullandığınız tüm diğer ekipmanların mevsim koşullarına uygun olması genel olarak kamp etkinliği planlamalarında öncelik listesinde görülse de, soğuk havalarda beslenmenin bu listenin en üst sırasına taşınması hayati önem taşır.

- REKLAM -

Açık hava etkinliklerinde, özellikle günün ilerleyen saatlerinde sıcaklıkların hızlı bir şekilde düşmesi, kişinin konforunu kaçıran ve sağlığını tehdit eden bir sorundur. Genellikle soğuk kamp gecelerinde ateş başında ısınmak, uygun uyku tulumu ile geceyi geçirmek, soğuğa karşı yeterli bir önlem olarak algılansa da, bu durumu uygun bir beslenme düzeni ile tamamlamadığınız sürece ciddi hastalıklara davetiye çıkarmanız kaçınılmazdır. Peki soğuk havalarda kampta beslenme konusunda nelere dikkat etmeniz gerekiyor?


SEÇİLMİŞ KAMP MUTFAĞI ÜRÜNLERİ!


Soğuk Havalarda Kamp Mutfağınızda Nelere Yer Vermelisiniz?

Bir geceden uzun sürmesi planlanan kamp etkinliklerinde genellikle yiyecekler konusunda yaşanan en büyük sorun, düşük ısıda korunması gereken et ve türevi proteinlerin, uygun saklama koşulları oluşmaması nedeni ile genellikle ilk gece tüketilmesi ve devam eden günlerin proteinden yoksun geçirilmesidir. Protein, vücudun önemli bir enerji kaynağı olmakla birlikte, kaslarımızın da en önemli besinidir. Kamp aktiviteleri gibi yorucu ve efor gerektiren açık hava etkinliklerinde, protein alımına önem vermek hem gücünüzü korumanız açısından hem de hastalıklara karşı dirençli olmanız anlamında büyük önem taşır.

1.Protein alımına dikkat edin

Soğuk havalarda kampta beslenme programınızı oluştururken, gün içerisinde yeterli protein alımı yapacağınızdan emin olmalısınız. Süt, et, balık, yumurta gibi en çok bilinen protein kaynakları, kamp ortamında saklama zorluğu nedeni ile devam eden günlerde tüketilemeyebilir. Bu süreçte, diğer bir protein kaynağı olan bakliyat çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Konserve bakliyat ürünleri, kamp beslenmesi için hem saklama koşullarının kolaylığı hem de tüketim pratikliği açısından uygun birer alternatiftir. Bunun yanı sıra, evlerinizde haşlayarak donduracağınız bazı bakliyatları, buz küpleri içerisinde kamp buzdolabınızda güvenle saklayabilir ve ihtiyaç halinde kolaylıkla tüketebilirsiniz. Protein barlar ya da protein içeren içecekler de kamp etkinliklerinde size destek olabilir. 

2.Mutfak malzemelerinizi yanınızda bulundurun

Soğuk havalarda kampta beslenme ekipmanları arasında, uygun ısıtıcıların ve ocakların olduğundan emin olmalısınız. Rüzgar ya da yağış durumunda dahi kullanabileceğiniz portatif kamp ocakları, beslenmenizin sekteye uğramasını engelleyebilir. Ancak, kamp tüpünüzün bir anda bitmesi ya da cihazlarınızın arızalanması gibi durumları da göze alarak, özellikle ücretli kamp alanları dışında ve yerleşim merkezlerinden uzak bir noktada kamp planlıyorsanız, yanınızda yemeğe hazır pratik yiyecekler bulundurmanız da son derece önemlidir.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kamp Malzemeleri – Yanımıza ne almalıyız?

soğuk havalarda kampta beslenme

3.Yanınıza bol bol atıştırmalık alın

Kampta beslenme, günlük programınıza bağlı olarak alıştığınız beslenme düzeninden farklı olabilir. Normal yaşamınızda 3 ana öğün ve 2 ara öğün şeklinde bir beslenme düzenine sahip olsanız dahi, kamp ortamı, günün erken saatlerde başlaması, gün içerisinde planlanan aktiviteler ve malzeme kısıtlılığı nedeniyle daha az sayıda öğünle günü tamamlamanızı gerektirebilir. Tüm bu nedenler göz önüne alındığında, şeker seviyesinin düşmesini engellemek için küçük atıştırmaları kamp beslenmenize dahil etmeniz gerekebilir. Badem, ceviz, fındık, fıstık, leblebi ve benzeri kuruyemişler, yanınızda kolaylıkla taşıyabileceğiniz ve gerekli durumlarda kolaylıkla tüketebileceğiniz alternatiflerdendir.

Küçük şekerleme ve çikolatalar, bir yandan gün içerisinde ani şeker düşmesi durumlarında size yemek hazırlayabilme için zaman kazandırırken diğer yandan gece uyku esnasında üşümeniz durumunda pratik bir çözüm olabilir. Hava sıcaklıklarının en alt seviyelerde seyrettiği gün doğumundan hemen önceki saatlerde, uyku tulumu kullanmanıza rağmen üşüme hissediyorsanız, ağzınıza atacağınız bir parça çikolata ile vücudunuza hızlıca enerji verebilir ve vücut ısınızın artmasına yardımcı olabilirsiniz.

4.Alkol tüketimine dikkat edin

Soğuk havalarda kampta beslenme  söz konusu olduğunda yapmanız gereken şeylerin yanı sıra yapmamanız gereken şeylere de dikkat etmelisiniz. Soğuk havalarda alkol tüketmek, içerisinde bulunan şeker nedeniyle kısa süreliğine enerji yönünden sizi desteklese de, kandaki alkol oranına bağlı olarak bir süre sonra hızla yeniden üşümenize neden olabilir. Alkol tüketimini soğuktan korunma şekli olarak görmemeli ve kontrollü olduğunuzdan emin olmalısınız.

5.Yeterince su içtiğinizden emin olun

Su tüketimi soğuk havalarda en çok atlanan şeylerden biridir. İnsanlar sıcak havada su ihtiyaçlarının farkına kolayca varabilirken, soğuk havalarda bu ihtiyacı fark etmedikleri için genelde çok az su tüketirler. Soğuk havalarda kampta beslenme aralarında mutlaka yeterli miktarda su içtiğinizden emin olmalı, yiyecek ve içeceklerinizin ideal ısıda olmasına özen göstermelisiniz. 

6.Yeterince öğün oluşturun

Son olarak; soğuk havalarda kampta beslenme programı yaparken porsiyonları eşit büyüklükte gün içerisine yayarak çok sayıda öğün oluşturmanız önemlidir. Bu sayede, vücudunuzun bu düşük sıcaklıklarda sağlıklı bir şekilde işleyişini sürdürmesini destekleyebilir, kamp etkinliğinizin keyifle devam etmesini sağlayabilirsiniz.

Soğuk havada kamp yapmak keyifli bir aktivitedir ancak özellikle kışın doğada kamp yapmayı planlıyorsanız hayati önem taşıyan beslenme konusuna dikkat etmeniz gerekir. Beslenme konusundaki ihtiyaçlarınızı karşıladığınızadan emin olduğunuzda, doğru kamp ekipmanları ile keyifli bir aktivite geçirebilirsiniz.

Kış kampı hakkında bu yazı da ilginizi çekebilir: Kış kampı hakkında bilmeniz gerken 29 Önemli Bilgi

Loading

- REKLAM -

2 Yorumlar
  1. Levent diyor

    Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Son günlerde sitenizde çok fazla zaman geçiriyorum. Bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Elinize sağlık…

  2. Mehmet Arif ATALAN diyor

    Harika bir paylaşım olmuş, emeğinize sağlık 👏🏼👏🏼

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku