Loading

Kış Kampı Hakkında Bilmeniz Gereken 29 Önemli Bilgi

Kış kampı, soğuk havalarda doğada zaman geçirmenin en keyifli yollarından biri değil mi? 🙂 Sessiz ve bembeyaz bir manzaranın eşliğinde, vahşi tabiatın kucağında, taze ve canlandırıcı kış havasının tadını çıkarmak eşsiz bir deneyim oluyor.

- REKLAM -

Sunduğu güzelliklerin yanı sıra zorlukları da olan bu deneyim için hazırlıklı olmak, kış kampının nasıl yapıldığını öğrenmek, tam donanıma sahip olmanın yanı sıra tam bilgi ile donanmak da önemlidir. Uzaktan bakıldığında kolay gibi gözüken kış kampı bir çok detaya hakim olmayı zorunlu kılar. Aksi halde gün ışığından yararlanılan saatlerin kısıtlı olduğu, yüzünüzü soğuk rüzgar hatta tipinin dondurduğu zamanlarda kendinizi kampın dışına çıkarmamak için bahaneler üretirken bulabilirsiniz. Unutmayın kış kampı, bir hayatta kalma mücadelesi deneyimi değildir. Bu makalemizde keyifle kış kampı yapmanıza yardımcı olacak 29 ipucu bulacaksınız…

Kış Kampı ile ilgili YouTube videosuna ise BURAYA TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.

Kış Kampı Uygun Kıyafet Seçimi…

Kış kampı denilince sıcak kalmak basit bir görev gibi gözükebilir ancak sıcak kalmanın püf noktası doğru malzemeden üretilmiş doğru kıyafeti giymektir.


Önerdiğim kışlık giyim ekipmanlarını görmek için TIKLAYIN!

1- Kat Kat Giyinin…
Birden fazla giysinin üst üste giyilmesi fikir olarak sıkıntı verse de özellikle çok soğuk havalarda bu katmanlar sizi hem çok rahat ettirecek hem de aşırı hareketin gerektiği durumlarda vücut ısınızın kolayca ayarlanmasına yardımcı olacaktır. Tabi doğru kıyafetleri seçmek önemli, çok kat giyinmek sizi ısıtmaz. Katmanlama nedir, kışın nasıl giyinilmeli hakkında detaylı bilgi için TIKLAYIN! 

2- Çok Fazla Terlemekten Kaçının…
Hareket etmek vücut ısısını yükseltmek için harika bir seçenek olsa da aşırı hareket etmek terlemeye ve terin soğuması da hipertermi riskine neden olacaktır. Vücudunuzdaki fazla nemin atılması için giysilerinizin yün bazlı olmasına dikkat edin. Yünlü kumaşlardan içlikler terin emilimini sağlar. Ayrıca, terlemeye başlamadan evvel, ceket ve pantolonunuzun önce açabileceğiniz fermuarlı bölgelerinin bulunması da önemlidir. Böylece içeri giren hava hapsolmaz ve sirkülasyon ile katmanlar arası hava akışı sağlanır.

3- Kar ya da Güneş Gözlüğü Kullanın…

Karlı hava koşullarında kar körlüğü riskini en aza indirmek için güneş gözlüğü, kar veya kayak gözlüğü takmak çok önemlidir. Zeminde kar olmasa dahi kış aylarındaki güneş, gözünüze zarar verebilir. Kış kampı donanım listenize uygun gözlüğü eklediğinizden emin olun.

4- Rüzgar Geçirmez Donanım Kullanın…
Kış aylarında esen rüzgar sıcaklığın bir kaç derece daha düşük hissedilmesine neden olur. Eğer sert bir rüzgar fırtınasına denk gelirseniz rüzgarın üşütücü etkisinden de o denli sert etkilenirsiniz. Donma riski yaşamamak için giysinizin dış katmanlarının rüzgara karşı koruyucu olduğundan emin olun.


Kış Kampı Uygun Kamp Donanımı Seçimi

3 mevsim kamp yapmaya uygun kamp donanımlarının bazıları, soğuk hava koşullarıyla da uyumludur ancak yine de bu donanımın yeterli olduğu anlamına gelmez. Çadır ve uyku tulumlarının soğuğa dayanıklı olmasından ziyade kaç dereceye kadar soğuk ile mücadele edebildiği önemlidir. Kış kampı yapmadan evvel planlanan rotadaki ısı durumu ile uyumlu kamp donanımına sahip olmak gerekir.

5- Direkleri Güçlü Bir Çadır Kullanın…
3 mevsim çadırlarının pek çoğu ılımlı kış koşullarında da ayakta kalmaya devam eder ancak özellikle sert rüzgarlar, çetin hava koşulları ve kar söz konusu olduğunda çadırınızı taşıyan direklerin daha güçlü olmasına ihtiyaç duyarsınız. 4 mevsimlik çadırların genellikle daha güçlü direkleri vardır (daha fazla kar yükü taşırlar).

6- Zeminden İtibaren Sıcak Olun…
İyi bir uyku tulumuna sahip olmanız zeminden soğuk almayacağınızı garanti etmez. Kış kampında zemin ile uyku tulumunun arasının uyku pedi ile desteklenmesi önemlidir. Uyku pedinin yüksek R değerinin 5 ve üstü olması önerilir. Çok daha soğuğun söz konusu olduğu durumlarda köpük hücreli bir pad daha kullanılması ekstra izolasyon sağlar.

7- En Doğru Uyku Tulumunu Seçin…
Zeminden itibaren kuru ve sıcak kalmak önemli demiştik. Ancak burada vurguladığımız şey en yüksek sıcaklık derecesine sahip donanımı satın almak değil, sizin vücudunuza en uygun dereceli donanımı temin etmek. Aşırı sıcak tutan, yüksek dereceli bir donanım eğer size ve iklim koşullarına uyumlu değilse bu durum avantaj yerine dezavantaj doğurur. Unutmayın uyku alanınız kuru kaldığı sürece yalıtım sağlar. Konfor derecesi farklı, sıcaklık derecesi farklı şeylerdir. Kışlık uyku tulumunun sıcaklık derecesi yetişkin bir kadının hayatta kalacağı en düşük sıcaklığa göre belirlenir.

8- Uyku Tulumu İzolasyonuna Dikkat Edin…
Uyku tulumunun içinde kuru kalmanız önemlidir. Özellikle başın da içeride tutulduğu uyuma pozisyonunda, uyku tulumunun içinde buhar oluşmasına bağlı yoğuşma meydana gelir. Vücut ısısının neden olduğu aşırı nem ile yalıtım özelliğini kaybeden uyku tulumu, donma tehlikesine davetiye çıkaracaktır. Bunu önlemek için buhar bariyeri sağlayacak uyku tulumu astarı kullanılması önerilmektedir. Vücudunuzda nem birikmesini önlemek için yünlü kumaşlardan üretilmiş giysiler tercih etmeyi unutmayın.

9- Kamp Yastığının Üzerinde Oturun…
İyi yalıtım özellikli bir kamp yastığı uyku konfor seviyenizi arttıracaktır. Ayrıca kamp yastığı soğuk ve karlı havalarda iyi bir minder görevi de görür. Soğuk zemin üzerinde oturmak yerine, kamp yastığının üzerine oturmak, soğuk ve nemden korunmanıza yardımcı olacaktır. Kamp yastığının ıslanmaması için zemin ile yastık arasına mutlaka bir alt tabaka yerleştirin.

10- Lityum Pil Kullanın…
Soğuk hava pillerin kısa ömürlü olmasına neden olur. Lityum piller, düşük sıcaklıklarda alkalin pillerden çok daha yüksek performansa sahiptirler. Bu nedenle kamp listenizdeki pillerin lityum olduğundan ve mutlaka yedeklerinin de listeye eklendiğinden emin olun.

Bolu Sinekli Yaylası – Kar Kampı

Kış Kampı Yeme-İçme Rehberi

Kış kamplarında yemek pişirme, yeme ve içme diğer kamp türlerinden farklıdır. Donma noktası, saklama, pişirme ve tüketilecek gıdanın kalori düzeyleri kış koşulları gözetilerek planlanır. Kamp ateşi, mangal, ocak ve benzeri pişirme donanımlarının performansları da kış koşullarında farklılık gösterir. Gıdaların yüksek kalorili besinlerden hazırlanması vücut direnci için önemlidir.

Kış kampı öncesi bu kriterlere uygun, bir sırt çantası dolusu yiyecek hazırlayın.

11- Yemek Yiyin…
Yüksek kalorili, yüksek yağlı yiyecekler sizi sıcak tutmaya yardımcı olur ve soğuk havada yakacağınız ekstra kaloriler için vücudunuzun güçlü ve dirençli kalmasına yardımcı olur. Düzenli olarak beslenin, öğün atlamayın ve uykuya geçmeden evvel karnınızın tok olduğundan emin olun.

12- Endişe Etmeyin, Yiyecekleriniz Bozulmayacak…
Kış kampının en güzel yanlarından biri, yiyeceklerinizin bozulmadan korunabilmesidir. Kış kampı, yiyecekleriniz için evinizdeki buzdolabı kadar güvenlik sağlar. Bu nedenle dilerseniz gün boyu taze et ve peynirin tadını çıkarabilirsiniz!

13- Kamp Ocağınızı Yedekleyin…
Dünyanın en güvenilir kamp ocağına sahip olsanız bile, donma noktasındaki sıcaklıklar ocağın kolayca bozulmasına ya da düşük performans sergilemesine neden olur. Bu durumda ikinci bir ocağa sahip olmak günü kurtarmanıza yardım edecektir.

14- Doğru Yakıtı Seçin…
Kış kampında en sık yaşanan sorunların başında yakıtın donması gelir. Kar kampınızı özellikle -10°C altındaki sıcaklıklarda yapacaksanız, bütan propan ya da lpg yakıtlı kamp ocakları yerine benzinli ya da white gas kullanılan kamp ocaklarını ve buna bağlı yakıtları tercih etmeniz daha verimli sonuç elde etmenizi sağlayacaktır.

15- İçme Suyunu Mutlaka Kaynatın…
Kış kamplarında genellikle kar suyu içme suyu amaçlı kullanılır. Toplanan bu suyun güvenle tüketilmesi için mutlaka kaynatılması gerekir. Arındırmak için suyu kaynatın.

16- İçme Suyunuzu Doğru Şekilde Saklayın…
Karı eritip elde ettiğiniz suyu kaynattıktan sonra suyun tekrar donmaması için uygulayabileceğiniz 2 yöntem var. İlki hazırladığınız suyu karın içine geri gömerek, diğeri sürekli kullanacaksınız şişeyi mutlaka ters çevirerek saklayın. Şişe içindeki su baştan donar, ters çevirdiğinizde şişenin altı, üstüne geleceği için şişe dibinden donacak ve ihtiyaç duyduğunuzda şişenin ağız kısmında halen içilebilir su bulmanız mümkün olacaktır.

17- Kar Yemeyin…
Susuzluğunuzu gidermek için kar yediğinizde, vücudunuz yenilen karı sizi nemlendirecek sıvıya dönüştürmek için ekstra enerji harcar. Soğuk havalarda enerjiye ne denli ihtiyaç duyduğunuzu hatırlayın ve susuzluğunuzu gidermek için kar yemek yerine, ihtiyacınız olan suyu elde etmek için onu eritip, kaynatın…

Kışın Beslenme ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın!

Kişisel Hijyen İçin…

Kış Kampı
Yozgat – Akdağ Madeni Kış Kampı

Soğuk havada hijyen koşullarını sağlamak normal zamanlara göre çok daha zordur. Giysi ve çorapların yün olması, termal giysilerin kullanımı ısı yalıtımının yanı sıra istenmeyen ter kokusunun oluşumunu azaltmak için de idealdir. Vücut temizliği için ıslak mendil iyi bir çözüm olurken özellikle tuvalet ihtiyacı kış kamplarının en sorunlu yanlarındandır.

18- İdrarınızı Tutmayın…
Soğuk ve karlı havada çadırın dışına tuvalet ihtiyacı için çıkmak kulağa hiç de hoş gelmiyorsa bu amaç için boş bir şişe kullanmak ideal çözümdür. Vücudunuz idrar sıvısını vücudunuz ile aynı sıcaklıkta korumak için efor sarf eder bu nedenle vücutta gereksiz idrar sıvısı tutmak, üşümeye neden olur.

19- Karda Bir Çukur Kazın…
Kış kamplarında tuvalet ihtiyacı için su kaynaklarından uzak, herhangi bir patika yol üzerinde veya yamaç ya da yokuşta olmayan bir kar çukuru kazın. Kar eriyip de mevsim değiştiğinde ardınızda kötü bir iz bırakmamak için bu 3 unsurun da gözetildiği alanları tercih ettiğinizden emin olun.

20- Tuvalet Kağıtlarını Paketleyin ya da Yakın…
Tuvalet kağıdı ya da ıslak mendil kullanımında, kullanım sonrası onları kar içine gömmek o an için ideal çözüm gibi gelebilir. Ancak bu şekilde, karlar eridikten sonra ardınızda çöpünüzü bırakmış olacaksınız. En doğrusu kullanım sonrası çöpünüzü paketleyip uygun bir çöp kutusu bulana kadar yanınızda taşımak ya da ateş yakabilme şansınız olursa yakmaktır.

21- Güneş Koruyucu Krem Kullanın…
Kış kamplarında vücudunuz giysilerle korunurken; burun, yanak gibi alanlar açıkta kalacaktır. Kış güneşinin yakıcı etkisinden korunmak için mutlaka yanınıza yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi alın.

22- Cildinizi Korumak İçin Vazelin Bulundurun…
Kış kamplarında, güneş ışınlarının yanı sıra soğuk ve rüzgar da cilt için bir tehdittir. Cilt yüzeyini ince bir vazelin tabakası ile bu etkilere karşı koruma altına alın. Ellerin soğukta kuruması ve çatlaması oldukça can sıkıcı oluyor.

Kamp Alanının Etrafında…

İyi bir kamp kamp alanına sahip olmak, kamp deneyiminizi konforlu kılmanın yanı sıra soğukta geçirilen zamanı daha nitelikli ve keyifli yaşamanızı sağlar.

23- Ateş Hiç Sönmesin… (mümkünse)
Kamp alanında ateş yakmanın fiziksel ve psikolojik açıdan birçok olumlu etkisi vardır. Kamp ateşi; sizi ısıtırken moralinizi de yükseltir. Güne motive başlamak için ilk işiniz kamp ateşini yakmak olsun. Kamp ateşini yemek hazırlamak, içme suyu elde etmek için karı eritmek ve kaynatmak için de kullanabilir böylece yakıttan da tasarruf sağlayabilirsiniz.

24- Çadır Alanını Kardan Arındırın…
Çadırınızı kurmaya başlamadan evvel zemini iyice kardan arındırmak, ısı kaybı yaşamanın önüne geçer. Çadırınızı kurmaya başlamadan önce ilk iş çadır alanınızı temizlemek olsun.

25- Çadırının Giriş Bölümüne Bir Çukur Kazın…
Çadırın antresi kabul edilen giriş bölümüne bir çukur kazmak size ideal bir depolama alanı kazandırır. Ayrıca çadırın içine girmeden evvel oturup botlarınızı çıkarmak, ekstra eşyanızı koymak için de bir alan yaratmış olursunuz.

26- Çadırınızda Havalandırma Delikleri Açın…
Hava ne denli soğuk olursa olsun, havalandırma deliklerine sahip olmak çadırın içinde birikecek nemli havanın önüne geçer. Kış kampında kuru kalmanın öneminden bahsetmiştik, çadırın düzenli havalandırılması ve çadırın içinde yoğuşma meydana gelmemesi için doğru hava akışı sağlayacak havalandırma deliklerine sahip olmak önemlidir.

27- Botlarınızla Uyuyun…
Elbette ayağınızda botlarınızla uyumanızdan bahsetmiyoruz. Botları (su geçirmez kılıfına koyduktan sonra) ve varsa ekstra bot astarlarını uyku tulumunun içinde korumak, vücut ısınızla ısınmış sıcacık botlara sahip olmak anlamına gelir. Sabah uyandığınızda ayaklarınızı ısıtmak için bu konforu yaşamak çok hoşunuza gidecek.

28- Pil ve Cihazlarınızı Sıcak Tutun…
Pil ve cihazların sıcak tutulması uzun ömürlü kullanım demektir. Gece boyu uyku tulumunun içinde, gün boyu ise giysilerinizin iç cebinde bu donanımı korumak; kamp süresince sorunsuz olarak onları kullanmak anlamına gelir.

29- Kamp Mutfağı Hazırlayın…
Eğer bir yerde birden fazla gün kalmayı planlıyorsanız, mutfak için hendekler ve oturma alanları kazarak pişirme ve yemek için konforlu bir alan yaratmanıza yardımcı olur.

Herkese eğlenceli ve sıcak bir kamp dilerim…


 


Destek olmak için;
youtube.com/tekbasinadaolur
instagram.com/tekbasinadaolur

 

Loading

- REKLAM -

2 Yorumlar
  1. Batuhan Batur diyor

    Mükemmel bir yazı olmuş. GAYET açık net ve BİLGİLendirici. TECRÜBELERİNİZi PAYLAŞTIĞINız için teşekkür ederim.

  2. OZLEM YILHAN diyor

    Kisa bir hikaye gibi okudum. Cok guzel yazmissiniz. Cogunu gozumde canlandirarak okudum ustelik. Ancak, maddeleri gorsellerle de destekleseydiniz cok daha iyi olurdu diye dusunuyorum. Teknik bilgileri (cadir su gecirmezligi derecesi vb…) de vermeniz bu yaziyi desteklerdi. Ellerinize saglik. Keske bu yazdiklarinizi hayata gecirme sansim olsa.. sevgiler

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku