Loading

Kışın Çocukları Nasıl Sıcak Tutarsınız?

Doğa etkinlikleri, yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de farklı ve eğlenceli bir deneyim. Hava sıcaklıkları nasıl olursa olsun, bir takım durum ve kurallara dikkat ederek, bebek ve çocuklarınızla doğa etkinliklerine katılmanız mümkün. Yaz aylarında güneş ve sıcaklara karşın vereceğiniz mücadele kış aylarında, soğuk, hastalıklar ve yaralanmalara karşı olsa da aslında temel olarak normalin biraz üstünde özen ve dikkat işinize yarayacaktır. Peki kışın çocukları sıcak tutmak için neler yapabilirsiniz?

- REKLAM -

Kış aylarında çocuklarınızla katılmayı planladığınız doğa aktiviteleri öncesinde, gerçekten dikkatli bir ön hazırlık yapmanız hayati önem taşır. Bebeğiniz ya da çocuğunuz için hazırlayacağınız çantada, tüm olası durumlara karşın hemen her tür malzeme, ilaç ve ekipmanın yer aldığından mutlaka emin olmalısınız.

Özellikle kamp ya da gece yürüyüşleri planlanıyorsa, hava sıcaklarının çok hızlı düşeceği akşam saatlerinde çocuklarınızın ısı kaybetmeden aktiviteye devam etmesi önem taşır. Vücudun ısı kaybı sonrasında, yeniden enerji seviyesini yükseltmesi ve yeniden ısınması zor olabilir. Bu nedenle önceliğiniz, çocuğunuzun vücut ısısının korunması olmalıdır.

Kışın Çocukları Sıcak Tutmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Çocuğunuzu Mutlaka Katmanlar Halinde Giydirin

Kışın çocukları sıcak tutmak için ilk ve en temel kural, kıyafetlerin mevsime uygun olarak seçildiğinden emin olunmasıdır. Kar ya da yağmur olaylarında, çocuğunuzun iç kıyafetlerinin ıslanmasını önleyen bir dış giyim ürünü ile ısı kaybını azaltabilirsiniz. Kar montları, astronot tulumlar ya da kayak pantolonları, özellikle karlı havalarda işinizi kolaylaştıracaktır. Bu en dış ve korunaklı katın altında ise en az iki kat giysi bulunması, ısı kontrolü açısından önem taşır.

Çocuğunuzun hareket esnasında terlemesi ihtimaline karşın, teri hızlı bir şekilde emecek ve vücuttan uzaklaştıracak hava alan bir içlik ve hemen üzerine mevsim koşullarına uygun, pamuklu bir kat kıyafet giydirmeniz uygun olacaktır. Bu şekilde üç kat giydirdiğinizde, katlar arasında vücut ısısı hapsedilerek çocuğunuzun üşümesi engellenebilecektir. Bu şekilde katmanlı giyinme yaparak çocuğunuzu soğuktan koruyabilirsiniz.

Temel kıyafetlerin dışında, çocuğunuzun elleri, burnu, kulakları, gözleri ve kafası için uygun aksesuarlar kullandığınızdan emin olmalısınız. Su geçirmez eldivenler, kulak koruyucuları, uygun şapkalar, UV koruyucu kar gözlükleri ve burnu kapatan kar maskeleri, ısı kaybı ihtimali yüksek olan bu küçük alanları koruyabilmenizi sağlar. Özellikle eldivenlerin ısı koruyucu özellikli olduğundan emin olmalı ve her ihtimale karşın yedeklerini de mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.

Çorap seçiminde, yünlü, uzun ve rahat parçalara yönelmeli, ayaklarını terletecek ya da sıkacak parçalardan kaçınmalısınız. Çocuğunuzun ayak numarasına ve doğa etkinliklerine uygun, mümkünse bilek korumalı outdoor bot ve ayakkabılar tercih etmeli, yedeğini yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız.

Beslendiğinden ve Yeterli Sıvı Aldığından Emin Olun

Soğuk havalarda, vücudun harcadığı enerjiyi yerine koyması son derece önemlidir. Açlık, kan şekerinin düşmesi ya da sıvı kaybı, enerji dengelerinin ve dolayısıyla vücut ısısının değişmesine sebebiyet verebilir. Bebeğinizin normal öğünlerine devam etmeli, ayrıca hareketli saatlerde enerji alabileceği ek besinlere de öğün aralarında yer vermelisiniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olarak, kuruyemişler, protein yönünden zengin atıştırmalıklar, tatlı kurabiye ve kekler, küçük şekerlemeler, çocuğunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi verecektir. Su ve sıvı içecekleri düzenli olarak tükettiğinden emin olmalı ve belirli aralıklarla çocuğunuzu su içmeye teşvik etmeyi unutmamalısınız.

Tuvalet İhtiyaçlarını Takip Edin

Özellikle soğuk havalarda, mesanede biriken idrar, vücudun enerjisinin büyük kısmının bu bölgeye yönelmesine neden olurken, ısı kaybına yol açabilir. Kışın çocukları sıcak tutmak için tuvalet ihtiyaçlarına özen göstermeniz kaçınılmazdır. Çocuklarınızın bez alışkanlıkları devam ediyorsa, bezlerini olabildiğince sık takip etmeli ve bezlerin ıslak kalmasına müsaade etmemelisiniz. Tuvalet eğitimini tamamlamış ve daha büyük çocuklarda ise tuvalet ihtiyaçlarını, ertelemeden giderdiklerinden emin olmalısınız. Çocuğunuza giydireceğiniz tüm kıyafetlerde, tuvalet ihtiyacını düşünerek kolay açılır fermuar ve düğmeler yer aldığından emin olmalısınız. Tuvalet ihtiyaçlarını her an giderebilmeleri için, portatif lazımlık ve şişe şeklinde tuvalet gereçlerinden faydalanabilirsiniz.

Gözünüz Her An Üzerlerinde Olsun

Islanmış bir kıyafet, delinmiş bir çorap, su almış bir ayakkabı ya da çıkarılmış bir eldiven, çocuğunuzun hızla üşümesine neden olabilir. Çocuğunuzun böylesine eğlenceli bir macera esnasında, tüm bunları fark edemeyebileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Sık aralıklarla eldivenlerini ve ayakkabılarını kontrol etmeli ve elbise katlarının kuru olduğundan emin olmalısınız. Çocuğunuzun terlediğini ya da vücudunun fazla ısındığını fark ettiğinizde vakit geçirmeden kıyafetlerini değiştirmeli ve mümkünse ateş kontrolü yapmalısınız.


Çocuklarla soğuk havalarda dışarıya çıkmak çok zorlayıcıymış gibi görünebilir ama birkaç ufak ayrıntıya dikkat ettiğinizde birlikte keyifle vakit geçirebilirsiniz.

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku