Loading

Kamp Ekipmanları Bakımı ve Temizliği

Kamp ekipmanları bakımı ve doğru saklanması uzun ömürlü olmaları açısından çok önemlidir. Doğada geçirilen zaman gibisi yok. Doğa yürüyüşleri, kamp, tırmanış ve daha nice doğa sporları beraberinde outdoor ekipmanlarla gelir. Outdoor ayakkabılar, kamp malzemeleri, sırt çantası ve doğada ihtiyacınız olan her tür donanım ekstra bakım ve temizlik ister, ister de keyifli bir doğa tatili sonrası onları temizlemek, bakımını yapmak hemen herkesin yapmaktan hoşlandığı en son şeydir ama kamp ekipmanları bakımı çok önemlidir.

- REKLAM -

Kamp Ekipmanları Bakımı ve Temizliği

Genellikle ertelenen bu bakım ve temizlik ritüeli, bahar aylarının gelmesiyle birlikte, bir köşeye terk edilen kamp malzemelerinin, outdoor donanımlarının bir önceki seyahat hatta seyahatlerden kalan izleri ile yeniden karşılaşmamıza neden olur. Kir, çamur, ter, nem ve buna eklenen saklama koşulları ihtiyacınız olan ekipmanın kullanılamaz duruma geldiğini düşünmenize neden olabilir. Korkmayın! Doğru temizleme metotlarıyla aylar boyu doğaya yeniden kavuşmayı bekleyen outdoor donanımlarınızı kurtarabilirsiniz.

Sırt Çantası Bakımı ve Temizlemesi

Temizleme:

Sırt çantanız; ter, unutulmuş yemek kapları ya da çöplerden, kir ve çamur atıklarından dolayı soyunma odasındaki çöp kutusu gibi kokuyor olabilir. Kötü haber ise bunlar sadece koku yapmakla kalmıyor, sırt çantanızın ömründen de yiyor. Ter tuzu, sırt çantanızın metallerini aşındırıp, kumaş kısmında erime yapabiliyor.

Tamam sorun yok, çamaşır makinesinde bu sorun bir yıkamada çözülür diye düşünüyorsanız, yapmayın! Öncelikle çamaşır makinesinin devri, kullanılan deterjan gibi detaylar sırt çantanızın bel kemerleri, omuz kayışları gibi aksamlarına, sırt bölümündeki kumaş ve içeriğindeki köpük dolguya zarar verir. Peki ne yapalım?

Öncelikle bir elektrik süpürgesi yardımı ile çantanın iç ve detaylarında birikmiş kir, çamur gibi atıkları vakumlayın. Daha sonra, ılık suya çantanızı batırın ve bekleyin. Bu aşamada eğer çantanızın üretici firması tarafından bir uyarı yapılmamışsa ılık suya hassas bir deterjan ekleyebilir ya da karbonat dökebilirsiniz.

Sırt çantanızın temizliği sırasında fermuar aksamını incelemek önemlidir. Çamur, kir ve döküntüler en çok fermuar gibi detay bölgelerde saklanır ve bu bölümlerin işlevini kaybetmesine neden olabilir. Diş fırçası benzeri, yumuşak naylon bir fırça ile fermuarları temizleyip, soğuk su ile kirden arındırın.

Sırt çantanızın temizliği bittikten sonra kurutma işlemini de en doğru şekliyle yapmalısınız. Bu aşamada sırt çantanızın içini gazete kağıtları ile doldurup, gölgede kurumaya bırakmak sağlıklı sonuç verir. Sırt çantanızı asla kurutucuya koymayın. Tıpkı çamaşır makinesi gibi kurutucuların da ısı seviyeleri çok yoğundur ve çantanın kumaş ya da köpük aksamına zarar verebilir.

Saklama…

Sırt çantanızı temizledikten sonra onu, kuru ve serin bir alanda asarak saklayın. Sırt çantanızı, depo, garaj gibi ev dışı alanlarda saklayacaksanız mutlaka asarak korumaya dikkat edin, zeminde bırakılan çantalar hem mekandaki çeşitli sıvılardan hem de fare, böcek gibi canlılardan zarar görebilir.

Çadır Bakımı ve Temizlemesi

Temizleme:

Kamp ekipmanları bakımı dediğimiz zaman çadır en kritik malzeme haline gelebilir. Çadır seçimi kadar bakımı da çok önemli. Yağmurlu bir havada kamp seyahatinden döndüğünüzde çadırınızı mutlaka kurutun. Islak olarak depolanan çadırlarda, küf ve mantar oluşur ayrıca nem çadırın kokmasına da neden olur.

Çadırınız küflendiyse onu küften tamamen arındırmak çok zordur. Ortalama 4 litre suya, bir bardak tuz ve limon suyu ile birlikte deterjan içermeyen sabun-sabun tozu ekleyerek hazırlayacağınız karışım ile çadırınızı silerek temizleyin. Çadırın iç ve dış yüzeyini aynı zamanda sivri uçlarını bu karışımla temizleyebilir; fermuar ve detay temizlik isteyen alanları ise diş fırçası benzeri naylon ve sert olmayan bir fırça ile çamur ve kirden arındırabilirsiniz.

Çadırı mutlaka güneşte kurutmalısınız. Asla kurutucu kullanmayın. Sırt çantalarında olduğu gibi kurutucunun ısı dengesi, çadırın kumaş ve kaplamalarına zarar verir.

Saklama:

Çadırlar, mutlaka çadır koruyucusu içinde muhafaza edilmelidir. Çadırların saklama ve depolamasında en önemli kriter çadırın uzun süre ısı ve güneşe maruz kalmasını önlemektir. Bu nedenle çadırınızı kuru, serin bir alanda zeminle teması kesilmiş olarak asarak saklamak önerilir.

Uyku Tulumu Bakımı ve Temizlemesi

Temizleme:

Geçtiğimiz günlerde uyku tulumu seçimi ile ilgili bir yazı yazmıştım. Şimdi geldi onu korumaya. Uyku tulumu bakım ve temizlemesinde asla yapılmaması gereken 2 önemli uygulama vardır. Kuru Temizleme ve Kurutucuda Kurutma… Kuru temizleme uyku tulumunuzun yalıtım yapısına zarar verir. Aynı etki kurutucu için de geçerlidir. Kurutucunun ısı yoğunluğu uyku tulumunun yalıtım özelliğini bozar. Peki, nasıl temizlemeli?

Uyku tulumu eğer çok kirlenmiş ise o zaman çamaşır makinesinde yıkanabilir. Ancak bunun da belli bir kriteri vardır. Düşük hazneli ev tipi çamaşır makineleri uyku tulumunu yıkamak için uygun donanım değildirler. 10 Kg.ve üstü yıkama özellikli çamaşır makineleri ya da çamaşırhaneler uyku tulumu temizliği için ideal donanımlardır. Uyku tulumunu çamaşır makinesinde yıkayacaksanız mutlaka soğuk su içerikli programlar kullanılmalıdır. Deterjan kullanılmamalı onun yerine saf sabun tercih edilmelidir. Yıkama işlemi ardından uyku tulumunun su itici özelliğini yeniden kazandırmak için satılan DWR kaplaması yaratan DWR spreyi kullanılması önerilmektedir.

Eğer uyku tulumunuz aşırı kirli değilse; deterjansız sabun-sabun tozu, su ve yumuşak bir fırça yardımı ile temizliğini yapabilirsiniz. Tulumun hem dışı hem de içi silinerek temizlenmelidir. Fermuar bakımını da yapmayı unutmayın.

Uyku tulumunun kurutulması da güneş altında yapılmalıdır. Nemli ve ıslak kalan uyku tulumlarında küf ve mantar oluşabilir.

Saklama

Uyku tulumu, uyku tulumu koruyucu çantası içinde saklanmalıdır. Bu koruyucu çanta, uyku tulumunu sıkıştırmayan, yalıtım katmanına zarar vermeyen büyüklükte olmalıdır. Eğer uyku tulumu satın alırken size koruma çantası verilmemiş ise pamuktan bir çuval ya da battal boy bir yastık kılıfı da aynı işi görecektir. Uyku tulumunu asla sıkışacağı küçüklükte torba ya da kılıfların içinde saklamayın.

Outdoor Ayakkabı Bakımı ve Temizliği

Temizlik

Kir, çamur ve kum outdoor ayakkabıların/botların deri, kumaş ve sentetik yapılarını zamanla bozabilir; aşınma, yıpranma ve hatta taban bağlantılarında açılmaya neden olabilir. Bu nedenle her doğa seyahati sonrası outdoor ayakkabıların temizlik ve bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.

Outdoor ayakkabılar, üretici firması tarafından önerildiği şekli ile su, fırça ve özel temizleyicileri ile temizlenmelidir. Deterjan hatta doğal sabun dahi kullanılmamalıdır. Deterjan ya da sabunlar outdoor ayakkabıların su geçirmez özelliğine zarar verebilir.

Kurutma ve Saklama

Outdoor ayakkabıların temizlik sonrası kurutma aşamasında dil, astar, taban gibi parçaların nemli kalmaması için ayakkabının dışına çıkarılarak kurutulması gerekir. Ayakkabılar, serin ve kuru bir alanda hatta ev ortamında kurutulabilir. Tıpkı sırt çantalarında olduğu gibi ayakkabıların içini gazete kağıtları ile doldurup da kurumaya bırakabilirsiniz.

Outdoor ayakkabıları saklarken de kuru ve serin alanlar tercih edilmelidir. Çatı katı, garaj hatta araba bagajı gibi ısının yüksek olabileceği havasız alanlar outdoor ayakkabılar için uygun mekanlar değildir. Havasız, kötü havalı, sıcak ve nemli ortamlar ayakkabıların çabuk bozulmasına neden olur.

 

SONSÖZ

İyi ekipman kullanımı doğada işinizi çok kolaylaştırır ve iyi ekipmanlar pahallı ve değerlidir. Onları sahip olmak kadar onlara iyi bakmak da çok önemlidir. Ekipmanlarınıza çok iyi bakın, çünkü onlara ihtiyacınız olacak 🙂

İyi kamplar…

 

Loading

- REKLAM -

1 yorum
  1. Ozan diyor

    Hocam Cadırı güneşte kurutmAnın su geçirmezliğine Zarar verdiğini okumUştum. üstündeki Su damlaları biR mercek gibi çalışarak güneş IŞıĞını yakIcı bi şekilde Çadıra yansıtıyor ve bu durum su geçirmez kAtmanın ÖmRünden yiyor. Oda sıCaklıgında gölgede kurutMak daha mantıklı geliyor sanki siz yinede bi araştırın derim emeĞinize sağlık güZel Yazı:)). (Birde bu kısımda küçük harfLi yazAmIyoruz kendimi bağırıyor gibi hissediyorum.)

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku