Loading

İşhan Kilisesi ve Parkur Alanları

“Kanlı Kilise” olarak adlandırılan İşhan Kilisesi.. Artvin’in Yusufeli ilçesi, İşhan köyü sınırlarında pek çok internet sayfasında, yerel ve ulusal haberlerde, yer bildirimlerinde, acente önerilerinde ve sosyal kulüp oluşumlarında duyduğumuz fakat görmediğimiz bir yapıyla tanıştırmak isterim sizleri.

- REKLAM -

Her yıl yerli yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilen, mimarisi ve süslemeleriyle ziyaret edenleri hikâyesinde adı geçen Elen’in güzel gözleri ve saçları gibi kendine hayran bırakan efsane bir yapı.
1987 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasında alınmıştır. 2012 yılında restorasyonuna başlanmış ve çeşitli yapı incelemeleri sonucunda 2019 yılında tamamlanan bir yapıdır. Kubbealtı bazilika mimarisi, kilise ve şapelden oluşan yapıları vardır.

Manastır Gürcü Krallığı tarafından yapılmıştır. Manastır piskoposluk makamı olarak da kullanılmış ve bu görevini 16.yüzyıla kadar (Osmanlıların Artvin ve çevresini ele geçirene kadar) devam ettirmiştir. Osmanlılar Artvin ve çevresini ele geçirdikten sonra manastırın batıya bakan tarafı camiye dönüştürülmüş ve bu sayede yapının harap olması da engellenmiştir. Cami olarak ibadete açık konumda olması ise 1983 yılına kadar devam etmiştir. Şu anda kilise bölümü de cami bölümü de kullanılmamaktadır.

NEREDEDİR?

Navigasyon programlarında yer bildirimi olarak gösterilen İşhan Kilisesi, Yusufeli ilçe merkezine 34 km uzaklıktadır.  Artvin’den geliyorsanız Olur-Oltu güzergâhı üzerinde ilerlerken sol tarafta kalan bir tabelası bulunmaktadır. Ana yoldan ayrıldığınızda 9km kadar içeride bulunmaktadır. Araçlar kilisenin önüne kadar gidebiliyorsunuz. Köy girişine kadar yollar kısmen patika kısmen asfalt olarak devam ediyor. Köyün girişinde yer alan “Hoş geldiniz” tabelası ile tamamen asfalt bir yol ile kiliseye kadar gidebiliyorsunuz.(1km)

*Dilerseniz Erzurum-Oltu yolunu takip ederek Olur yol ayrımından devam edebilirsiniz. Bu kez kilise tabelası sağınızda kalacaktır

KANLI KİLİSE EFSANESİ NEDİR?

Efsaneye göre kilise sekiz yıl gibi uzun sürede yapılmış, çok uzun ve zor geçen yıllar esnasında birçok isyan olmuştur. Manastırın yapımı uzun sürdüğü için halk moral olarak çöker. O dönemde bölgeye Selçuklular hâkimdir. Hatta iş o kadar ileri gider ki bir isyan da olur. İsyan bastırılır. İsyan sonrası bölgenin kontrolünü sağlayan bey değiştirilir ve yeni bir bey gelir ve tadilat sürecini yeni beyin kızı Elen üstlenir. Elen dillere destan güzel mi güzel bir kızdır. Kızın sarı saçları o kadar uzunmuş ki yerlere sürünmesin diye arkasında bir bohça ile taşırmış.

Evlenme çağına gelen Elen evlenmek için bir yarış düzenler. Elen, yarışmacıların kiliseden 2 km uzaklıkta bulunan mezarlıktan bir ok atacaklarını, kilisenin üstünden aşıran kişiyle evleneceğini, aşıramayanların ise okun düştüğü yerde öldürüp, oraya gömüleceğini söyler. Güzel Elen ile evlenme hayali, birçok delikanlıyı bu yarışa çeker. Ancak birçoğu oklarının düştüğü yerde öldürülür. Gençler arasından birinin attığı ok tam kilisenin üstüne düşer, o da kiliseye gömülür. Şu anda kilisenin önündeki ardıç ağacının, oku kilisenin üzerine düşen bu gencin gömüldüğü yerde biten ağaç olduğu da söylenir.

Oku kilisenin üzerinden aşırmayı başarabilen tek kişi ise bir Türk genci olan Şerif Bey’dir. Ancak o da, oku attıktan sonra heyecanla atını hızlı koşturup, bir ağaca çarpıp ölür. Şerif Bey’in gömüldüğü yere Ramazan ayının 27. gecesi ışık düştüğü söylentileri yayılır. Bu olaydan sonra Elen, kilisenin onarımında görev yapan Yahudi bir ustaya âşık olur. Ancak Yahudi usta da, kilisenin onarımı sırasında üzerine düşen bir taşın altında kalarak can verir. İşte tüm bu olaylar, tarihi İşhan Kilisesi’nin “Kanlı Kilise” olarak anılmasına sebep olur.

Kilise ziyareti sonrasında devam etmeyi isteyeceğiniz üç alternatif parkur:

1-Kilise köy merkezinde bulunuyor. Köy merkezinde bölgede yapılan baraj sonrasında çokça ev terk edilmiştir. Eski metruk yapılar olarak dikkat çekiyor. Köyü baştan sona turlayabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Analog ve dijital fotoğrafçılıkta nadir bulabileceğiniz yapılar bunlar. Patika taş yollar ve ufak su giderleri ile yürüyüşünüze keyif katabilirsiniz. Köyün içinde “slowcity hiking” yaparak 5km parkur yapabilirsiniz.

2- Aracınızı kilise otoparkına bıraktıktan sonra sol tarafınızdan başlayan patika bir köy yolu bulunmaktadır. Buradan köyün eski yerleşim yerine doğru bir yol uzanıyor. Burayı takip ederek tam bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Patika yol üzerinde su kaynakları ve akan ufak su olukları var. Bahar ayında gitmenizi öneririm. Yeşilin çeşitli tonlarını görebilirsiniz. Kiliseden başlayarak köyün eski yerleşim yerine kadar 5km uzunluğundan tatlı bir parkur var. Buradan iki alternatif yol sunuyor size. Birincisi terk edilmiş eski köy evlerini ziyaret parkuru buraya kadar 2km daha var. Onlarca taş ev gözlemleyebilirsiniz.

3-Diğer alternatif ise köyün ana su kaynağına ve şekil almış taş yapılarına giden 5km uzunluğundaki bir parkur. Yol ayrımı noktasında bir parkura karar verdiyseniz zirvede seçmediğiniz diğer parkura bağlayan patika ile devam edebilir ve kiliseye tekrar dönebilirsiniz.

Ulaşım kolay olduğundan mutlaka uğrayın ve patika yollarda yürüyüş yapın!

 

GENEL BİLGİLER

Ulaşım, ana yol üzerinden 9km eğimli yol.
(Otoparkı vardır)
(Yarım otobüs büyüklüğünde araçların girebileceğiz yollar)

Dinlenme tesisi bulunmaktadır.
(Temel ihtiyaçlar için yeni yapılan yanındaki tesis kullanılabilir)

Yürüyüş derecesi=Kolay Yürüyüş

Yer ateşi yakılamaz.

Kamp alanı değildir.

İçilebilir su kaynakları ve çeşme var.
(Mataranızı hazırlıklı bulundurun)

Hiking, Trekking, Fotoğraf, Yapı Mimari Gözlemi, İnanç

Toplam tercih edilen parkur uzunluğu 10km

 

BİLGİ VE ACİL DURUMLAR İÇİN İLETİŞİM (Bölgede Operatör Servisleri Tam Verimle Çalışıyor)

ARTVİN VALİLİĞİ: 0466 212 10 08

ARTVİN BELEDİYESİ: 444 70 08

ARTVİN AFAD ARAMA VE KURTARMA BİRLİK MÜDÜRLÜÜ: 0 466 212 1103

YUSUFELİ KAYMAKAMLIĞI: 0466 811 22 12

YUSUFELİ BELEDİYESİ:  0466 811 20 09

YUSUFELİ İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI: 0466 611 25 01

 

YAZAN VE GEZEN

solonaturetr@gmail.com

instagram/solonaturetr

 

Kırmızı Periler Diyarı – Erzurum yazım için tıklayın..

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku