Loading

Doğada İlk Yardım Çantası İçinde Neler Olmalı?

Doğada İlk Yardım Çantası İçinde Neler Olmalı?

Doğada yapılan aktiviteler, zaman zaman içerisinde bazı tehlikeler barındırabilir. Burkulma, çıkıklar, kırık, kesikler, yanıklar ya da ezilmeler doğa aktivitelerinde en sık karşılaşılan sağlık problemlerindendir. Her ne kadar doğa aktivitelerinde kaza risklerine karşı tetikte olmak esas olsa da bazen görünmez tehlikeler, ciddi sonuçlar doğurabilir. Doğada ilk yardım çantası, tüm bu risklerin sonuçlarında ilk müdahaleyi yapabilmeniz açısından son derece önemlidir.

- REKLAM -

İster günübirlik yürüyüşler ya da aktiviteler, isterseniz konaklamalı kamp ya da tırmanış etkinlikleri olsun, yanınızda uygun ilk yardım ekipmanlarının olması, hayati tehlikelere karşı tedbirli olmanızı sağlayacaktır.

Doğada İlk Yardım Çantası Nasıl Olmalı?

Doğada ilk yardım çantası içeriği kadar, çantanın özellikleri ve saklandığı konum da önem taşır. Uzun yürüyüş, koşu ya da tırmanışlarda, ilkyardım çantası bireysel olarak her bir üyenin çantasında yer almalıdır. Çantanın mümkünse en ön gözünde ve tek başına yer almalı, en hızlı şekilde bulunabileceğinden emin olunmalıdır. Doğada ilk yardım çantası, hafif malzemeden üretilmiş ancak yine de yağmura, soğuğa, darbeye ya da ısınmalara karşı dayanıklı olmalıdır. İçerisinde yer alan malzemelerin, ezilmeden ya da özelliklerini kaybetmeden taşınabilmesini sağlayabilmelidir.

İlk yardım çantasının basit bir kilit sistemine sahip olması ve içerisinde yer alan malzemelerin karışmadan ve dağılmadan taşınabilmesini sağlaması önemlidir. Su geçirmeyen bez çanta ya da kilitli poşetler de ilk yardım ekipmanlarının taşınmasına destek verebilir. Ancak bu durumda, içerisine yerleştirilen krem, şişe ya da kesici aletlerin düzgün yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.

İlk Yardım Çantasında Neler Yer Almalıdır?

Doğada ilk yardım çantası olabildiğince hafif ancak bir o kadar da kapsamlı olmak zorundadır. Bu nedenle, ilk yardım çantası hazırlarken temel malzemelerin yeterince bulunduğundan emin olunmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçların ilk yardım çantası dışında uygun bir bölümde taşınması kullanım kolaylığı sağlayabilir. Doğada ilk yardım çantası içerisinde yer alan temel malzemeler şöyle sıralanabilir;

  • Gazlı bez
  • Yara bandı
  • Turnike
  • Batikon
  • Flaster
  • Makas
  • Oksijenli su
  • Sargı bezi
  • Elastik bandaj
  • Yanık kremi olarak sıralanabilir.

Bu temel malzemelerin, yanma, düşme, çarpma, böcek ısırması, güneş çarpması ya da kırık durumlarında ilk müdahaleleri yapabilmeniz açısından yeterli olacaktır. Daha ileri tedavi için hızlıca en yakın sağlık kuruluşuyla iletişime geçerek vakit geçmeden tedavinizi burada devam ettirmeniz önemlidir.

İlk Yardım Hakkında Önemli Hatırlatmalar

Kırık durumunda, kırılan bölgenin hareketsiz kalmasını sağlayabilmek açısından sert bir tahta, karton, plastik ya da benzeri malzemeden destek alarak sabitlemek gerekebilir. Ancak bu tarz bir malzeme ilk yardım çantası içerisinde taşınması mümkün olmadığından çevre araştırılarak bulunmalıdır. İlgili bölgeye sert cisim yerleştirildikten sonra, sargı bezi ile sabitlenerek, sağlık kuruluşuna kadar kırığın ve çevre dokunun korunması sağlanabilir.

Yanık durumlarında, yanığın derecesi ve kapsadığı yüzey göz önünde bulundurularak müdahalede bulunulmalıdır. Kıyafet altında kalan bölgece sıvı ya da ateş nedeniyle yanık oluşmuşsa, kıyafetler çıkarılmaya çalışılmamalı ve hızlı bir şekilde sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmelidir.

Doğada ilk yardım çantası içerisinde neşter, enjektör gibi uygulama tecrübesi gerektiren malzemelerin bulunması gerekli değildir. Bu malzemeleri kullanabilecek ilk yardım tecrübesine sahip kişiler dilerse çanta içeriğine ekleyebilir.

Yılan ya da böcek ısırıklarında, bölgenin hızlı bir şekilde temizlenmesi önemlidir. Akan su altında bir süre beklenerek sonrasında mümkünse ısırılan bölge kalp seviyesinde sabit tutularak sağlık ekibi beklenmelidir. Hastanın mümkün olduğunca az hareket etmesi, dolaşımı, dolayısıyla zehrin yayılmasını yavaşlatacağı için önemlidir. Isırılan bölgeyi emerek tükürmek ise son derece yanlıştır. Bu hatalı müdahale ile zehrin ağız içerisine alınmasına neden olunabilir.

Doğada İlk Yardım Eğitimi

Doğada başınıza gelebilecek yaralanmalarda veya akut durumlarda ilk yardım yapmak çok önemlidir. Ancak bazı durumlarda bilinçsizce yapılan ilk yardım son derece tehlikeli olabilir. Eğer ilk yardım bilmiyorsanız, kulaktan dolma bilgilerle yanlış uygulamalar yaparak mevcut durumu daha da kötüleştirebilirsiniz. Böyle bir durumda herhangi bir müdahale yapmadan, kendinizi güvenli bir konuma alarak, (kanama varsa durdurmak için bölgeye baskı uygulayarak vb.) sağlık ekiplerinin gelmesini beklemek daha iyi olabilir.

Hem doğada hem de şehir hayatında yaşanabilecek ani yaralanmalar için yetkili bir kuruluştan ilk yardım eğitimi alabilirsiniz. Bu sayede hem kendinize hem de çevrenizdeki insanlara doğru şekilde müdahale ederek yardımcı olabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı onaylı bir çok eğitim bulmak mümkün, eğitim kapsamı için AKUT ‘un içeriğini görmek isteyenler BURAYA TIKLAYABİLİR!

 

İlk Yardım Eğitimi Kapsamı

Eğitimin genel kapsamı ve konu başlıklarını aşağıda inceleyebilirsiniz;

 

  • GENEL İLK YARDIM BİLGİLERİ
  • HASTA/YARALININ VE OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
  • TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
  • KANAMALARDA İLK YARDIM
  • YARALANMALARDA İLK YARDIM
  • YANIK, DONMA VE SICAK ÇARPMASINDA İLK YARDIM
  • KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM
  • BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
  • ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM
  • HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM
  • GÖZ, KULAK VE BURUNA YABANCI CİSİM KAÇMASINDA İLK YARDIM
  • BOĞULMALARDA İLK YARDIM
  • HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

 

İlk yardım ihtiyacınız olmayacak kamplar dilerim 🙂

Önerilen İçerik

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku