Site icon Tek Başına da Olur

Kula Volkanik Park – Kuladokya – Manisa

Kula Jeopark Kuladokya

Kula Jeopark Kuladokya

Kula diğer adı ile Yanık Ülke oldukça çarpıcı bir yapıya sahip Türkiye’de Unesco çatısı altında korunan tek Volkanik Jeopark. Kış kampları yapmak niyeti ile İzmir’den başladığım turumun 2 sürmesini planlıyordum. Rotamda önce Spil Dağı ardından Uşak’taki Ulubey Kanyonu vardı. Yol üstünde haritayı incelerken gördüğüm siyah bölgeyi merak edip araştırdığımda Manisa’nın Kula ilçesinde Volkanik bir Park olduğunu farkettim. Ve rotayı bölgeye doğru çevirdim. Kula’ya girer girmez ilk yaptığım şey karnımı doyurup lavlardan oluşan yığınları görmeye gitmek oldu.

Kula Volkanik Park

Kula Jeopark Volkanik Oluşumu

Bölge 3. evre Volkanik Hareketlerle bugün ki halini almış. Saptanabilen ilk hareketlerin 1.7 milyon yıl önce olduğu tahmin ediliyor. Lav akıntıları ve bazalt sütun ve örtüler oluşmasına sebep olmuş.

 

2. Evre (Elekçitepe Volkanitleri); bu süreç ise tahminen ortalama 150bin yıl öncesine dayanıyor. Bu yıllarda bölgede 45 civarında volkan konisi oluşmuş. Yani aslında bütün bölgede küçük yanardağlar var gibi düşünebilirsiniz. Oldukça çarpıcı rakamplar.

3. Evre (Divlit Tepe Volkanitleri):  bu evre ise günümüze ulaşan halini almasını sağlayan son hareketleri kapsıyor. Günümüzden 30bin ila 2600 yıl arasında oluşan lav akıntıları inanılmaz görünüyor. Şu an bunlara dokunabilmek, soğumuş ve taşlaşmış lavlara temas edebilmek gerçekten çok etkileyici. Oldukça taze görünüme sahip olan bu evre volkanitleri,  insana  volkanizmanın adeta dün gerçekleştiği hissini vermektedir. Lavlar koyu siyah renkleri ile diğer evrelerden kolaylıkla ayırt edilirler.

Beni en çok etkileyen kısmı da bu oldu. Yüksek sıcaklığa sahip lavların yeryüzeyine ulaşması ve yüzeyde akışa geçmesi sonucunda oluşan bu örtü çok etkileyici. Bu hareket lav soğuyana kadar devam eder.  Bir sure sonra katılaşıp kalan bu lav  üzerinde akmakta olduğu arazinin üzerini örter. Lav akıntısının yaklaşık alanı 20,73 km2’dir.

 

Sandal Divlit

Kula’dan Salihli’ye doğru giderken yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta Sandal Köyü içerisinde Divlit Yanardağı’nı görebilirsiniz. Yerbilimleri araştırmacılarının sıkça geldikleri bu yanardağının yüksekliği 120 metre civarındadır ve üzerine rahatlıkla çıkılabilmesi için ahşap köprü yapılmıştır. Yaklaşık 15.000 yıl önce patladığı düşünülen yanardağın lavlarının ne kadar geniş bir alan kapladığını görebilme imkanı sağlamaktadır. En önemli özelliklerinden birisi de üzerindeki kraterin bozulmadan, gayet ihtişamlı şekilde durmasıdır. Ayrıca kraterin etrafında dolaşıla bilinmesi için yürüyüş yolu yapılmıştır.

Kula Peri Bacaları

Kuladokya olarak de geçen Kula Peribacaları Volkanik bölgenin hemen yanında. Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgar ve erozyon etkisiyle oluşmuş, peri bacaları görünümlü doğal oluşumlar bulunuyor. Çok büyük bir alan değil ama anayola da çok yakın olduğu için bölgedeyseniz mutlaka görmelisiniz.

Kula Jeopark Kuladokya

Kula Nerede? Nasıl Gidilir?

Kula Manisa – Uşak yolu üstünde yolun hemen kenarında diyebiliriz. Manisa merkeze 132 km , Uşak merkeze ise 102 km uzaklıkta. Kula ‘ya geldikten sonra Jeopark ‘a gitmek için öyle çok araziye girmenize, zorlu yollardan geçmeniz gerek yok. Her türlü araca uygun yollardan bölgeye ulaşmak mümkün. Ayrıca bölgenin çevresini yürüyerek de gezebilirsiniz. Çok daha güzel detaylar yakalayacağınıza eminim.

 

Bölge Hakkında Hap Bilgiler

Kaynak : Wikipedia

Bunu yazıyı beğendiyseniz şunları da okuyabilirsiniz;

 


 

 

Exit mobile version