Site icon Tek Başına da Olur

Ömerli Baraj Gölü – Esenceli Köyü

1-2 günlük kaçamak planlıyor ve şehirden fazla uzaklaşmak istemiyorsam genelde haritayı açıp civarda nerede dağ, bayır, ormanlık alan var oralara bakarım. Eğer bir de etrafında dere, göl, deniz varsa her zaman tercih sebebim olur tabi. Ömerli Baraj Gölü ‘de tam böyle bir yer.

Yine bu yöntemi kullanarak geçtiğimiz günlerde İstanbul civarındaki Ömerli Barajı ‘na gitmeye karar verdim. Bildiğim, duyduğum kadarı ile yaz döneminde oldukça kalabalık olan bir yerdi. Harita üzerinden detaylı inceleyerek medeniyetten uzak bir köşe aramaya başladım ve aşağıdaki konumu buldum (pin’e dikkat). Esenceli Köyü ‘ne yakın, yarım ada gibi görünen, hem sahilde, hem de ormanın içinde bir yer. Merak edenler tam konuma bu linkten ulaşabilir.

Güncelleme 14 Kasım 2016 : Haritadan görünen lokasyona giriş yolunun kapatıldığı konusunda gelen bilgiler oluyor. Tam verilen noktaya ulaşmak mümkün olmayabilir. Bilgilerinize. 

Ömerli Baraj Gölü

Esenceli oldukça küçük bir köy.  Ömerli Barajı kıyısında sessiz, sakin bir yer. Köye vardığım sabah saatlerinde terk edilmiş gibi görünüyordu. Sokaklarında (zaten 3-5 tane var) gezinirken sadece 1 kişi gördüm. Bakkal, kahvehane vs. yoktu. Ormanın içinde, barajın kıyısında, hiç bozulmamış bir köy (en azından şimdilik). Aşağıda görebileceğiniz gibi güzel de bir manzarası var.

Esenceli Köyü – Ömerli Barajı – Şile

Ömerli Baraj Gölü ‘ne Nasıl gidilir?

Köye ulaşım araç ile oldukça kolay. İstanbul – Bostancı’dan yaklaşık 50 km. ‘lik bir mesafede. İstanbul’dan Şile otobanına çıktıktan sonra gözlemecilerin olduğu Avcıkoru’ya gelmeden, Esenceli tabelasını gördüğünüzde sapaktan girin ve yoldan hiç ayrılmayın. Bu aşamadan sonra yol toprak vs.. olur diye düşünüyordum ama aksine yeni yapılmış. Mis kokular eşliğinde, keyifli bir şekilde ormanının içinden köye kadar inebiliyorsunuz.

Köy etrafında, yani baraj çevresinde konaklayabilecek / kamp yapılabilecek muhtelif yerler bulmak mümkün. Yürüyüş yapmak, günübirlik geziler, piknik vs. için de oldukça uygun bir lokasyon. Yerleşmeden önce etrafı tanımak için kendinize biraz zaman ayırmanızı öneririm. Patika ve dağ yollarında birkaç saat geçirmek, yoğun oksijenin de etkisi ile sizi çok rahatlatacak. Sonra beğendiğiniz yere kurulabilirsiniz.

Benim derdim medeniyetten uzaklaşarak, biraz soluk almak olduğundan; yukarıda konumunu paylaştığım noktaya gitmeyi tercih ettim. Oraya ulaşmak için köye girmeden hemen önce sağa doğru “U” yapan toprak yola girmeniz gerekiyor. Yol biraz bozuk. Normal araçla zorlanabilirsiniz ama ulaşılmaz değil. Dikkatli olduğunuz sürece sorun yok. Gerisi sizin yeteneğinize kalmış. Motorsiklet veya 4×4 aracınız varsa rahat, hatta eğlenceli bir yol. Bu noktadan sonra sahile ulaşmak yaklaşık 4-5 km ‘yi buluyor. Aracınızı köye bırakıp, yürüyerek gitmeniz de mümkün. Biraz yorucu olabilir ama yürüyüş yapmayı seviyorsanız sizi çok güzel bir parkur bekliyor.

Hedeflediğim yer; haritadan da görebileceğiniz gibi, bir yarımadayı andırıyor. Üstelik bir de giriş kapısı var. Doğanın bir mucizesi işte… Yalnız buradan geçerken tüm şehri geride bırakmayı unutmayın.

Yarımadaya giriş

Bu doğal kapı dışında yarımadanın başka giriş yolu yok; gelen, giden olursa çok uzaktan görmenize olanak sağlıyor. Dalga, rüzgar, kuşlar ve malum kurbağa sesleri dışında pek bir şey duymanız mümkün değil.

Neden Esenceli Köyü ‘ne gidelim?

Ömerli Baraj Gölü kıyısındaki Esenceli Köyü’nün İstanbul’a yakın olması önemli bir avantaj. Doğası Ömerli’nin çevresindeki diğer yerlere kıyasla pek bozulmamış. Trekking için çok ideal. Orman yolları üstündeki patikalara girerseniz çok daha bakir alanlar bulmanız mümkün. Offroad sevenler için tecrübe gerektirmeyen yollar var. Çevrede neler bulacağınız ve göreceğiniz sizin keşif yeteneğinize ve maceracı ruhunuza kalmış. Vaziyet bu iken; size de tabiatın tadını çıkarmak kalıyor. Sizin için çektiğim bazı fotoğraflardan küçük bir albüm hazırladım, tadını çıkarın.

fotoğraftaki kampçıyı ve çadırını bulunuz…

Yapılan bilimsel araştırmalara göre doğa fotoğraflarına bakmak, stres seviyesini düşürüyor, üretkenliği artırıyor ve beyin aktivitelerinin düzenlemesine yardımcı oluyor.

Benim için Esenceli’de yaşadığım en farklı tecrübe; 48 saat boyunca hiç kimseyi görmeden ve konuşmadan yaşamak oldu. Sanırım hayatımda ilk defa yaşadığım bir deneyim. Enterasan hissediyor insan. İlk önce biraz tedirgin oluyorsunuz, sonra içinizi bir sevinç kaplıyor, yüzünüzde anlamsız bir gülümseme. En azından ben öyle hissettim.

İstediğiniz gibi bağırıp, çağırıp, şarkı söyleyip, dans edebilirsiniz. Ortalıkta aylak, aylak gezip sadece anı yaşayabilirsiniz. Gerisi hayal gücünüzle sınırlı. Hatta hazır fırsatını yakalamışken hayata bir “tirat” bile atabilirsiniz. Netekim ben yaptım, çok da eğlendim. Tüm söylemek istediklerinizi dünyaya sesli olarak anlatmak gibisi yok. Bir rahatlama ki sormayın gitsin…

Yani kısaca burası gerçekten yalnız kalabileceğiniz ve kafanızı dinleyebileceğiniz nadir yerlerden biri. Vaktim musait olsa 1-2 gün daha kalabilirdim. Gerçi çok da alışmamak lazım, zira sonra dönüşü zor oluyor : )

Son olarak…

Yola çıkmadan önce, yine köyün girişinde, soldaki taş döşenmiş orman yoluna girip tepeye çıkmayı ihmal etmeyin. Dönüşe geçmeden son bir kahve için ideal bir yer. Tüm gölü tepeden görme şansınız oluyor. Manzara şöyle;

Ömerli Baraj Gölü ‘ne Esenceli ‘den bakış

Ömerli Baraj Gölü ‘ne giderken ne götürmek lazım?

Özetle ne var, ne yok?

Ömerli Baraj Gölü, Esenceli Köyü kafa dinlemek için ideal yerlerden biri olabilir. Sorularınız olursa yorum olarak iletin, cevaplamaktan mutluluk duyarım. Keyifli geziler.

Exit mobile version