Site icon Tek Başına da Olur

Çakal – Bilmeniz Gerekenler

Kurnaz köpekgiller ailesinin en yaman üyesi Çakal, kamp yapanların sıklıkla karşılaştığı canlılardan biridir. Doğası ve fiziksel özellikleri ile Çakal genelde Tilki ile karıştırılsa da Tilki’den daha uzun ve iri yapılıdırlar. Genellikle gündüzleri dinlenir ve saklanır, geceleri ise avlanmak ve yemek bulmak için özellikle kırsal, ormanlık alanlar, çalılık bölgelerde ve yerleşim alanlarına yakın yerlerde ortaya çıkarlar. Dolayısıyla kamp alanları ve kampçılar çakalların besin bulması için ideal hedeflerdir.

Çakal

Çakallar ürkek ve vahşi yaradılışlarıyla insanlara pek fazla sokulmaktan hoşlanmazlar. Ancak doğal yaşam alanlarını yerleşim bölgelerine yakın seçtikleri için insanlara aşinadırlar. Kulağa sempatik gelse de bu aşinalık her zaman dostane karşılaşmalar anlamını taşımaz. Pek çok ülkede kampçılar çakal saldırılarına maruz kalmışlardır. Özellikle çiftleşme dönemi ilkbahar mevsimini takip eden aylarda yavrularıyla daha da kalabalıklaşan çakal sürüsü için en büyük düşman: İnsanlardır.
Bu nedenle kamp alanında çakalları bölgeye çekecek açık yiyecek bulundurmayın ve ASLA ÇAKALLARI BESLEMEYE KALKMAYIN!

Peki, bir çakalla karşılaşırsanız nasıl davranmalı ve ne yapmalısınız? Bu soruyu yanıtlamadan evvel çakallar hakkında bunları bilmenizde yarar var;

Çakallar Hakkında Genel Bilgi

Çakalları Kamp Alanından Uzak Tutmanın Yolları

Çakalları kamp alanınızdan uzak tutmanın bir numaralı kuralı; çakalların sevdiği yiyecekleri ki bunlar genelde et ve türevi yiyeceklerdir kamp alanınızda tutmamaktır. Çakallar fırsatçı hayvanlardır karşılarına çıkan herşeyi yerler. ASLA BESLEMEYE KALKMAYIN demiş miydim? Bu davranış onları evcilleştirmeye çalışmak anlamına gelir ki zaten fırsatçı yapıları ile sunulanı kabul etme eğilimindedirler, bir kere yemek verdiğinizde daha fazlasını almak için tekrar geri döneceklerdir. Uzak tutacağım derken bağımlı hale getirebilirsiniz.

Yiyecek atıkları ve çöpünüzü kamp alanında mümkün olan en korumalı şekilde saklayın. Mümkün ise açılması kolay olmayan bir çöp kutusu çakalın çabasını sonuçsuz bırakarak uzaklaşmasını sağlayacaktır.

Kamp alanında ya da civarında bir çakal ile karşılaşır ya da çakalın varlığını sezerseniz, keskin, yoğun ve gürültülü sesler çıkararak çakalın uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Tencere kapağı, çatal-cezve ikilisi gibi büyük metal parçalar bu iş için idealdir. Hiç biri yoksa bağırın…

Çakal ile karşılaştığınızda;

Peki, ne yapalım?

Eğer Bir Çakal Size Saldırırsa;

Diğer yazılarda da olduğu gibi son olarak yine hatırlatmak istiyorum; vahşi hayvanları beslemek hem onlar için, hem de sizler için iyi birşey değildir. Vahşi hayvanlar insanlardan çekinmezlerse kolayca yanaşarak belki o gün size değil ama sizden sonra karşılaştıkları kişilere zarar verebilirler. Bir süre sonra daha rahat insana içine inebilir ve bu sebepten onlar da zarar görebilirler. Bu konuda hassas davranmanız önemlidir.

Çok zor durumda kalmadığınız sürece hayvanlara zarar vermeyiniz. Onların doğal ortamlarına girenlerin biz olduğumuzu unutmayınız.


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

Exit mobile version