Site icon Tek Başına da Olur

Bivak Kampı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bivak Kampı Kelime anlamı ile Bivouac (Türkçe’de Bivak veya Bivaklama diye anılır) açık havada geceyi geçirmek amacıyla planlı ya da plansız yapılan, az malzemeli kamp yöntemine verilen addır. Özellikle dağ, kaya tırmanışı yapanlar, askeri birlikler gibi bir rota üzerinde hareket eden kişilerin sınırlı zaman diliminde, belli bir nedene bağlı verdikleri konaklama molasında asgari konforun sağlandığı kamp modelidir. 

Bivak kampı, zorunlu koşullara bağlı olarak gelişmiş bir kamp türüdür. Genellikle hızlı hareket gerektiren, sınırlı süreli tırmanışlarda, hedeflenen rota üzerinde varış noktasına erken gitmek için planlı ya da beklenmeyen bir durum karşısında (ani gelişen bir hava olayı, yaralanma, bulunulan bölgede çığ riski gibi…) plansız “Bivaklama” yapılabilir. “Bivaklama”nın tam karşılığı gecelemektir. 

Outdoor aktiviteleri, extreme sporlar ile ulaşan kişilerin Bivouac ile ilgili yeterli bilgi ve donanıma sahip olmaları önemlidir. Standart kamp ile bivak kampını birbirinden ayıran en temel özellik sahip olunan kamp donanımının taşıma, kurulum ve kullanımının çok daha pratik olmasıdır. “Bivouac kampı” bivak torbası ya da bivak çadırı denilen özel bir donanım gerektirir. Bivak çadırı ya da bivak torbası, tünel tipi çadırları andırır ancak yapısal olarak daha küçük; işlevsel olarak da daha pratiktir. Gore-Tex kumaştan tek katman olarak üretilir. Her tür aktivitede kolaylıkla sırt çantasında taşınabilir ve kişiyi zorlu-zorunlu koşullarda hayatta tutar. 

Bivouac Camping Nereden Çıkmıştır?

Fransızca bir kelime olan “Bivouac”, 1700’lerde “ordugah” anlamında kullanılmaktaydı. 18. Yüzyılda İsviçre kökenli Almanlar gece bekçisi anlamına gelen “bei” çift, “wacht” bekçi kelime köklerinin birleşmesinden oluşmuş “beiwacht” kelimesini kullanmaktaydı. Fiil olarak  “Bivouac” 1809 itibariyle “geceleri ordu göndermek” anlamında kullanılmaya başlandı, sonraları ise 1814 itibariyle kapıların dışında kamp yapmak yani açık havada gecelemek anlamını kazandı. Bivouac kelimesinin doğuş öyküsü, bivak kamplarının ortaya çıkış öyküsüne de işaret ediyor. 

“Bivouac Camping” Yaparken Ne Tür Malzeme Kullanmak Gerekir?

Bivak kampı için ihtiyaç duyulan donanım, ani konaklama durumunda hayatta kalmanıza yardımcı malzemelerden ibarettir. Rüzgar ve yağıştan sizi koruyacak kumaştan üretilmiş, dış alan ısısını +10 derece kadar perdeleyerek kuru ve sıcak kalmanızı sağlayacak, pratik kolay kurulumu, hafif ve taşıması kolay bivouac (bivak) torbası ana malzemedir. 

Bivak torbasının yanı sıra; sırt çantası, kıyafet, mat, battaniye ve/veya uyku tulumu Bivouac kampı için yeterli malzemelerdir. Soğuk ve çetin hava koşulları için ise bir küçük cep sobası bulundurmak bivak torbası içinde size ekstra ısı sağlayacaktır. 

Bivak torbası, içine uyku tulumu ile girilebilen büyüklüktedir. Uyku tulumu ve mat ile hava sıcaklığının eksi değerleri gördüğü alanlarda dahi kolaylıkla geceleyebilirsiniz. 

Bivak Kampı Nasıl Yapılır? 

Bivak Kampı için gerekli minimum malzemeler; çanta, battaniye, mat, yedek kıyafetler ve yeteri kadar yiyecek içecektir. Gerekli donanıma sahip olmak kadar Bivouac yapılacak yerin hazırlanması da önemlidir. Hava şartları ne kadar zor olursa olsun rahat bir bivak yeri hazırlanmalıdır. 

Bivak Kampı yaparken güvenlik gözetilmesi gereken en önemli detaydır. Düşme riskinin bulunduğu bivak alanlarında önce kolonla emniyet sağlanmalı sonra bivak torbasına girilmelidir. Ayrıca diğer eşyalar da koruma altına alınmalıdır. 

Bivaklama yaparken bivak çadırının etrafı olası yaban hayvanlarının gelişini duymak için çalı çırpı, ağaç dalları gibi üzerine basıldığında sizi uyaracak şekilde çevrelenmelidir. 

Tıpkı kamp yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar gibi bivak kampı sırasında da aynı konulara önem vermek gerekir. Özellikle kötü hava koşullarında bivaklamanın gerektiği durumlarda ıslak ya da nemli giysilerle, çoraplarla, eldiven ya da başlıkla geceyi geçirmemek altın kuraldır. Islak ya da nemli donanım hipotermi riskini beraberinde getirir, ayrıca hipotermi yaşamasanız dahi bazı uzuvlarınız donabilir. Böylesi bir durum ertesi gün hareket almayı zorlaştırır bazen de imkansız hale getirir. Asla ıslak ya da nemli kıyafetlerle uyumayın… 

Bivaklama sırasında grup arkadaşları ile bir arada olmak, bir arada kalmak önemlidir. Bu şekilde sürekli iletişim halinde olur, birbirinizi kollayarak koruyabilirsiniz. Kötü hava şartları, olumsuz durumlar ya da zorunlu haller karşısında moralli olmak motivasyon sağlar, grup halinde bir arada kalmak moral kazanmaya yardımcı olur. Bir arada kalmanın sağlayacağı bir diğer avantaj ise ısınma veya ısı kaybından korunmaktır. Birlikte olmak daha hızlı şekilde ısınmanızı sağlayacaktır. 

Bivak kampı sırasında sık aralıklarla sıcak sıvı ve/veya sıcak yemek tüketmek önemlidir. Sıcak yiyecek ya da içecekler vücudunuzun ihtiyacı olan enerji ve ısıyı korumanızı sağlayacaktır. Varsa cep sobası yoksa sıcak su şişeleri ya da torbası özellikle soğuk ve kötü hava koşullarında hayat kurtarır. Yanınızda mutlaka ısınmanıza yardımcı olacak bir donanım ile yol alın. 

Bivak Kampı Nerelerde Yapılır?

Bivak kampı diğer bir deyişle “bivaklama” yapmanın altın kuralı, doğru bivak alanı seçmektir. Bivak alanı, mümkün olduğunca hava kararmadan seçilmelidir böylece güvenlik noktalarını daha kolay etüt edebilirsiniz. Çığ düşme riski olan alanlar, taş ya da kaya yuvarlanabilecek bölgeler bivak kampı için güvensiz alanlardır. Tıpkı çadır kampı gibi, bivak alanı seçerken de güneşin açısı ayarlanmalı, rüzgardan korunmalıdır. Bivak kamplarının en büyük düşmanlarından biri rüzgardır. Özellikle eksi ısı değerlerinin söz konusu olduğu bölgelerde rüzgar hissedilen mevcut ısının daha da düşük olmasını sağlayacaktır. Rüzgardan korunacak bir alan mümkün değilse o zaman doğanın size sunduklarını bivak alanına siper etmek doğru olacaktır. (taşlardan duvar örmek, ağaç dallarından siperlik yapmak hatta kar duvarı oluşturmak… gibi) 

Dağ tırmanışı ya da trekking sırasında bivaklama gerektiren durumlarda, bivak alanı için uygun zemin bulmakta zorlanabilirsiniz. Dik yerlerde ve dar alanlarda bivaklamak durumunda kalabilirsiniz ki bu çok sık rastlanan bir durumdur. Böylesi pozisyonlarda hem kendinizi hem de malzemelerinizi korumanız gerekir. 

Bivak Kampının Avantaj ve Dezavantajları 

Bivouac demek özgürlük demektir… Engin gökyüzünün altında uyumak, yıldızlarla kucaklaşmak, doğanın kucağında olmak demektir. Bu duygu tarif edilmesi zor ancak yaşayanların birbirini anlayabileceği bir duygudur. Bivak kampının avantajı çok dezavantajı ise neredeyse yok denilecek kadar azdır. 

Önce dezavantajına değinerek başlayalım. Bivouac kampının yanyana anılamayacağı tek kelime konfordur. Tüm güzelliğinin yanında bivaklamak denildiğinde rahatsız bir geceye hazır olmak atacağınız en doğru adım olur. Sınırlı imkanlar, dar alanlar, yeteri kadar donanım, taşınabilecek oranda yemek ve su, bivaklama sırasında sahip olabileceğinizin tamamıdır. 

Avantajlarına gelince bir bivak torbasına sahip olmak hayat kurtarır. Evet yanlış duymadınız Bivouac kampı ya da bivaklamak, bu alanda bilgi ve donanım sahibi olmak her outdoor aktivitesi yapan kişi için önem taşır. Diyelim ki; mevcut kamp alanından uzaklaştığınız bir aktivite içindesiniz bu bir dağ tırmanışı ya da trekking olabilir, aniden hava koşulları kötüleşti ya da rotanızdan saptınız ve hava kararmak üzere. Yanınızda sırt çantanıza ek bir de bivak torbası varsa yeniden yol almak için sabahı beklemek ve bivaklamak en güvenlisi… 

Bivouac Camping doğada geçirdiğiniz her an sizi özgür kılar, güvende tutar. Outdoor faaliyetlerine gönül vermiş herkesin mutlaka bir bivak torbası edinmesini öneririm.  

Bu arada Bivak ilginizi çekiyorsa Hamak Kampı ‘nı da mutlaka denemenizi öneririm. Hamak Kampı ile ilgili detaylara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz!

Exit mobile version