Site icon Tek Başına da Olur

Hacıllı Köyü – Şile

Şile’de bulunan Hacıllı Köyü ‘ne yaptığım ziyaretin son derece zevkli geçtiğini söyleyerek başlamak istiyorum. Gezimi 1 gecelikti ama vaktim musait olsa 2 gün kalmayı tercih ederdim. İncelediğim bazı kaynaklarda “doğa parkı” benzetmesi yapılmış, ziyaretimden sonra bu ifadenin bölgeyi çok güzel tanımladığını söylemeliyim. Artık havaların soğuması nedeni ile ekipmanlarımı kış için yenilemeden İstanbul’dan fazla uzaklaşmayı düşünmüyorum, İstanbul yakınlarındaki Hacıllı Köyü  yaptığım araştırmalarda çok güzel anlatılıyordu, ben de haftasonu dümeni o tarafa kırdım.

Hacıllı Köyü

Hacıllı Köyü Şile ‘nin en güzel köylerinden biri ve çevresindeki doğal yapı sayesinde oldukça popüler olmuş. İstanbul’a uzaklığı 90 km civarında. Şile otobanından ayrıldıktan sonra yaklaşık 15-20 kilometrelik bölümün dar ve çok virajllı olması dışında gidiş çok kolay. Zaten Osmanköy ‘den sonra yola dökülen yeni asfalt sayesinde oldukça rahat ulaşıyorsunuz. Kısaca İstanbul’dan 1,5 saat uzaklıkta diyebiliriz. Haftasonu gezileri için oldukça ideal.

Hacıllı ‘da ne yapılır?

Yukarıda da söylediğim gibi Hacıllı Köyü için doğa parkı demek yanlış olmaz. Doğa aktivitelerini seven yetişkinler için lunapak diyebiliriz 🙂 Harika olanaklar var. Yüzmek için göletler ve şelale (ben Ekim ayında suya girdim mesela, buz gibi olmasına rağmen inanılmaz keyifli oldu), Göksü Deresi kıyısından yürüyebileceğiniz harika patikalar ve yürüyüş parkurları, tırmanış meraklıları için tırmanmaya uygun kayalar, offroad meraklıları için her türlü zorluk seviyesinde harika güzergahlar var.

Ben şelale ziyaretini bu programıma katmadım ama 1,5 km’lik orta zorluk seviyesinde bir parkur ile ulaşılabiliyor. Şelale için Hacıllı Köyü meydanından itibaren tabelalar sizi yönlendiriyor. Normal bir araçla Şelale’ye giden parkurun önüne kadar rahatlıkla inebiliyorsunuz. Oradan sonrasını keşfetmek size kalmış.

Hacıllı Köyü ‘nde kamp?

Neredeyse tüm çevrede kamp yapma imkanı var. Güvenlik açısından köy muhtarına uğrayıp iletişimde olmanızda fayda var. Zaten bu şekilde bir uyarı da koymuşlar. Ateş yakmak ile ilgili bir sorun yok. Tabii doğayı koruma için daha önceden yakılmış yerleri tercih etmeye dikkat edin. Biraz vakit ayırıp etrafı gezerseniz dere kenarında kamp yapmak için nefis yerler bulabilirsiniz.

Ben çok zevk aldığım için özellikle belirtmek istediğim bir konu daha var. Bu bölgede yöre için çok önemli olan Mercanköşk adlı bitkiye denk geleceksiniz. Kekik benzeri bir yaban çiçeği. Göksu Vadisi ve civarında beliren Mercanköşk (Origanum Heracleoticum)  mavi renkli ve inanılmaz güzel kokulu bir bitki. Benim kamp yaptığım 1 nolu bölgede denk geldim. Bu nefis kokular kampa ayrı bir güzellik katıyor.

Aşağıdaki haritada önerdiğim kamp lokasyonlarını ve hakkında bilgileri derlemeye çalıştım. Dere kenarında uyumanın psikolojisi bambaşka, su sesi gece uyurken terapi gibi geliyor. Kuş sesleri ile uyanıyorsunuz. Hacılllı Köyü kamp için çok keyifli bir bölge.

Haritayı büyütmek için üzerine tıklayın

Lokasyon 1: Burası benim kamp yaptığım ve fotoğraflarda gördüğünüz yer. Burası benim en beğendiğim alan, buraya normal araçla girmek zor, 4×4 varsa sorun yok. Köy girişinde aracı bırakıp 1-2 km yürüyerek inilebilir. Önerdiğim yer burası. Lokasyon için tıklayın!

Lokasyon 2: Lokasyon 1’den sonra 500 m daha ilerisi, oldukça geniş yeşil alan, yine derenin kenarında. Lokasyon için tıklayın!

Lokasyon 3: Buraya normal araçla rahatlıkla gidilebiliyor. Şelale parkuruna daha yakın ve derenin geniş olduğu bir alanda oldukça güzel manzarası var. Lokasyon için tıklayın!

Lokasyon 4: Lokasyon 2’nin karşı kıyısı, aynı özellikleri taşıyor. Lokasyon için tıklayın!

Lokasyon 5: Şelale parkuruna oldukça yakın. Sezonda oldukça kalabalık olabilir. Özellikle şelaleyi ziyaret etmek isteyenler için ideal. Kampı kurup parkura girebilirsiniz. Lokasyon için tıklayın!

Ne zaman gidilir?

Araba ile kolay ulaşılabilen Hacıllı Köyü çevresi yaz aylarında piknikçi akınına uğradığı için İlkbahar ve Sonbahar aylarını tercih etmenizi öneririm. Yine de 1 ve 2 nolu alanlar diğer bölgelere göre yazın daha sakin olacaktır. Kalabalık sebebi ile yazın suya girmeyi pek tercih etmeyebilirsiniz. Benim önerim Sonbaharda ziyaret etmeniniz yönünde. Kafa dinlemek için ideal. Doğa ile başbaşa kalabileceğiniz bir yer.

Hacıllı’da ne var, ne yok?

En başta söylediğim gibi Hacıllı Köyü tam bir doğa kampı, keyfini çıkarın. Şimdiden iyi geziler.

Hacıllı Köyü ile ilgili EK BİLGİ

Hacıllı Köyü ‘nün büyük bir bölümü geçimini mangal kömürü üretimi ile kazanıyor. Yol üstünde aşağıdaki manzara ile karşılaşmanız olası. Çadıra benzeyen özenle dizilmiş bu meşe odunları üst üste dizilerek bu 10-15 metre çapındaki şekli oluşturuluyor. Üzerinde duman tütüyorsa üretim başlamış demektir. Üzeri toprak veya yapraklar ile örtülerek hava alması engelleniyor ve ortasından yakılarak az oksijenli bir ortamda baca delikleri açılarak yanması sağlanıyor. Merak edenler için internet üzerinde detaylı bilgi bulmak mümkün. Görüntüler ise aşağıdaki gibi. Yıllardır mangal yaptığımız kömürün bu şekilde üretildiğini ben de 4 sene önce öğrendim, oldukça dikkatimi çekmişti. Büyük emek işi. Yanma işlemi 10 gün civarında devam ediyor.


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

Exit mobile version