Loading

Altınova – Ayvalık

Sonbahar bitmeden deniz kıyısında kamp yapmak isteyenlere Altınova ‘yı ziyaret etmelerini öneririm. Ailemin yazlığı olması nedeni ile 20 yıldır her yaz mutlaka uğradığım Altınova’yı, kamp yapmaya başlamam ile birlikte farklı bir gözle değerlendirme şansım oldu. Harika kamp lokasyonları keşfettim. En kalabalık zamanında bile sanki etrafta kimse yokmuş gibi kalabileceğiniz yerler var. Aşağıdaki haritada paylaştım. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim Altınova ‘da gün batımı olağanüstü. Kafa dinlemek için ideal.

- REKLAM -

altınova_gunbatimi

Altınova Hakkında

Altınova, Balıkesir ‘in Ayvalık ilçesine bağlı sakin bir yazlık kasabası. Altınova’nın adı pek bir yerde geçmez, internet üzerinde bile çok az bilgi bulunabiliyor. 1980 sayımında 6.000 olan nüfusu 2007 sayımında sadece 15.000 ‘e çıkmış. Bu sayede her zaman sakin olma özelliğini korumuş. 8 km uzunluğunda ve yer yer genişlik olarak 30 metreye varan kumsalı ile harika bir belde.  Aynı zamanda nadir görünen bir Kum Adası ‘na sahip. Kum Adası karaya 450 mt’lik bir köprü ile bağlanmış.

5061

İzmir’le Balıkesir’in tam ortasında, ikisine de yaklaşık 150 km. Ayvalık’a ise yalnızca 13 km uzaklıkta. Adı üzerinde ova olduğu için genelde rüzgarlı. Benim gibi rüzgar sevenlerin bayılacağı bir yer. Midilli’ye uzaklığı 18 km civarında. Hava açıksa evleri bile görebiliyorsunuz. Dünya’da ender rastlanan deniz ve kıyı seviyesi aynı olan bir coğrafya. Su kaynakları oldukça zengin ve içilebilir olması ayrıca güzel.

Eski adı Ayazmend olan Altınova’yı 1934’de ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk ovada uçsuz bucaksız sapsarı buğday başaklarını görünce “buranın ismi Altınova olmalı” demiş ve o günden sonra ismi değişmiştir.

Altınova ‘da nerede kamp yapılır?

Bayram dönemlerinde yazlıkçıların gelişi ile kalabalık olan Altınova’da kalabalıktan uzak kamp yapabileceğiniz noktaları aşağıda verdiğim linklerde bulabilirsiniz. Hele Sonbahar aylarında koca sahilde neredeyse kimseyi görmüyorsunuz. Özellikle Kum Adası’nın en ucuna gittiğinizde tamamen dünyadan kopmuş gibi oluyorsunuz. Burayı mutlaka öneriyorum. Bunlar dışında tüm sahil boyunca çadır kurma imkanı var. Ateşi çok abartmadıkça sorun olmuyor. Bilgi olarak vereyim; ücretli kamp alanları Altınova’da yok.

erol_gunduz_balikesir_altinova_439
Fotoğraf Erol Gündüz

Bunlar benim önerilerim, kamp yapacak birçok yer bulabilirsiniz.

Kum Adası : Denize girilebiliyor, balık tutulabilir, Altınova sahilden 20-30 dakika yürüme mesafesi. Lokasyon için tıklayın!
Madra Çayı Koyu : Denize girilebiliyor, balık tutulabilir, otomobile ile gidilebiliyor. Lokasyon için tıklayın!
Altınova Çıkışı : Denize girilemiyor, balık tutulabilir, otomobil ile gidilebiliyor. Lokasyon için tıklayın!

Altınova ‘da başka neler yapılır?

Altınova ‘yı ziyaret etmenizin en önemli nedeni kafa dinlemek ve herşeyden uzaklaşmak olmalı. . Bunun dışında aşağıdaki madddelere gözatabilirsiniz.

  • Sahilde bulunan tostçularda Ayvalık Tostu yemeden dönmek olmaz. Özellikle Burcu Büfe’yi öneriyorum.
  • Kasabayı ziyaret ettiğinizde Tarihi Ege Lokantası’na mutlaka uğrayın. Yemek saatleri dışında yiyecek çok az şey kalıyor malesef ama yemek saatine denk getirirseniz harika yemekler yiyebilirsiniz. Farklı tarifler yok, genelde ev yemekleri var ve oldukça da lezzetli.
  • Yine kasabada eski Rum evlerini görebilirsiniz, fotoğraf merakınız varsa oldukça güzel zaman geçirebilirsiniz.

altinova-9

  • Sahil tarafındaki Tesadüf Balık Evi ‘ne uğrayın. Balıkçıların işlettiği bu teknede günlük taze balıkları yiyebiliyorsunuz. Mekanda alkol satışı yok ama kendi içkinizi alıp gidebiliyorsunuz. Ona göre bardak , buz vs.. veriyorlar. Bu şekilde de oldukça hesaplı oluyor.

altinova-24

  • Balık olarak Ayvalık bölgesine has Sardalya yavrusu Papalina’yı tercih etmenizi öneririm. Bahsettiğim mekanda tavasını gayet lezzetli yapıyorlar.
  • Sahil tarafında denize bakan birkaç kafe var. Buralarda gün batımına karşı akşam kahvesinin tadına doyum olmuyor.

altinova-32

  • Arka tarafında bulunan Aktepe’ye çıkıp hem gün batımını, hem de gün doğumunu izlemeyi yapılacak aktiviteler arasına koymanız iyi olur. Kamp kurduğunuz yerde de günün doğuşunu büyük bir keyifle seyredebilirsiniz.
  • Madra çayı’nın denize döküldüğü yerde oluşan koyda kamp yapmak mümkün.
  •  Altınova’ya 10 km uzaklığındaki Aşıklar Şelalesi’ni de mutlaka ziyaret edin. Özellikle sonbahar aylarında harika oluyor. Yaz döneminde önermiyorum, aşırı kalabalık olduğundan pek zevk alınmıyor malesef. Ayrıca şelalenin üst kısmına çıkıp küçük göletlere girebilirsiniz. Çok zevkli oluyor.

Kısaca kafa dinlemek, kumsalın ve denizin tadını çıkarmak için, özellikle Sonbahar aylarında tavsiye ettiğim bir lokasyon. Nem olmadığı için yazın ne kadar sıcak olursa olsun rahatsız olmuyorsunuz. Havası da, ova olması nedeni ile çok temiz ve oksijen oranı oldukça yüksek. Balık tutmayı seviyorsanız olta takımınızı yanınıza almanızı öneririrm.

Keyifli geziler…


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

1 yorum
  1. Levent diyor

    Sayfada gezerken tesadufen okudum. Sadece iskele mevkii uzerinde durmuşsunuz. Oysaki sahilde birde gece pazari ve gece pazari karsisinda cafe tarzi oturulabilecek nezih mekanlar var. Komagene yaninda anadolu kafe mutlaka oneririm. Yoresel yiyecekler el acmasi gozleme kayseri EL.ACma mantisi tarzinda.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku