Loading

Yılanlar – Yılan var, yılancık var

Eminim yılan kelimesini duyduğunda ürpermeyen yoktur. Aramızda her ne kadar yılanları seven hatta evinde besleyen, kucağına alabilenler olsa da bu kişilerin sayısı oldukça azdır diye tahmin ediyorum. Yılanlar genel anlamda korkulan, sevilmeyen bir hayvan olarak bilinir ama belki de günahını alıyoruzdur kim bilir?

- REKLAM -

Ekosistemde oldukça önemli bir yere sahip olan yılanlar yaşamsal döngünün devam edebilmesi için oldukça mühim görevlere sahiptir.

Yılanların dünya üzerindeki çeşitliliği oldukça fazladır. 456 farklı cins, 2900’ün üzerinde farklı tür ve 15 familyadan oluşur. Boyutları ve büyüklükleri de bir o kadar çeşitlidir. 10 santimetreden tutunda 8 metreye kadar ulaşabilirler.


ÖNERİLEN LİNK : YABAN HAYVANLARINDAN KORUNMA KİTABI

Genellikle ormanlık, kayalık vs. yerlerde yaşadıkları için kamp yapmayı sevenlerin zaman, zaman karşılaştığı hayvanlardan biridir. Yerleşmeden önce civarı inceleyerek hazırlıklı olmak lazım. Yılanların yuvaları toprak altında ve genellikle toprağın yüzeyinde büyüklüğüne bağlı olarak yuvarlak delikler olarak karşımıza çıkar. Tabi bu deliklere çomak sokmamanız gerektiğini söylememe gerek yoktur sanırım!?

Yılanlar insanı av olarak görmez, dolayısı ile korkacak birşey yoktur. Yılan görüldüğü yerde öldürülmelidir, hepsi zehirlidir, insanı kovalarlar… gibi saçmalıklara itibar etmeyiniz.

yilan sokmasi yilanlar (1)
” merhaba dünya 🙂 “

Yılan gördüğümüzde ne yapmalıyız?

Yılan görüp koşarak kaçanlar kadar durup bakanların olduğunu da gördüğüm için bu yazıyı yazmak istedim. Özellikle ani ve aşırı tepkiler vermenize gerek yok. Hızlı haraket ediyor olmaları insanı huzursuz ve tedirgin ediyor ama sizi tehlikte olarak görmediği sürece saldırması neredeyse imkansız. Vakit geçireceğiniz veya kamp yapacağınız alanı seçerek etrafı kontrol etmeniz alabileceğiniz ilk önlem. Yaşam alanlarına girdi iseniz size bir zararı olmaz ama huzursuz edebilir. Dolayısı ile yer değiştirmek mantıklı. yilan sokmasi yilanlar (8)

Yılan gördüyseniz ona zarar vermeden uzaklaşmanız yeterli. Özellikle Türkiye’de bir yılan zarar görmediyse veya sizi tehtid olarak algılamadı ise saldırma eğiliminde değildir. Türkiye’de insana zarar verebilecek yılan sayısı çok azdır, %70’den fazlası zehirsizdir. Karşılaştığınızda zaten kaçıp gider. Köşeye sıkışır ise korkutmak için ses çıkarma, agresif görünme, zehirli yılan gibi görünmeyi taklit etme, pis kokulu ses ve sıvı çıkarma ve buna benzer tepkiler verebilirler.

Eğer istemeden zarar verdiyseniz ve size saldırmak üzereyse uzun bir çubuk yardımıyla kendinizi koruyabilirsiniz. Öldürme çalışmayın. Hayvanlara zarar vermeyin. Ona zarar vermeden savunmaya çalışın, çok savaşmayacaktır.

Yılanın zehirli olduğunu anlayabilir miyiz?

Yılanlar uzmanlarca bir bakışta tür tespiti yapılabilen hayvanlardır. Bunun teşhisi için baş bölgesi en önemli bölgedir. Tür teşhisi ile yılanın zehirli olup olmadığı belirlenebileceği gibi bakılarak zehirli olup olmadığı da neredeyse kesin denecek kadar net anlaşılabilir. İşte zehirli ve zehirsiz yılanların farkları

  • Zehirli yılanların göz bebekleri kedilerdeki gibi dikey çizgi gibidir, zehirsiz yılanların gözleri ise insanların gözleri gibi yuvarlaktır.
  • Zehirli yılanlara yandan bakıldığında üst çeneleri gözleri arasında birden çok sıralı pul bulunur, zehirsiz yılanlarda bu tek sıralıdır.
  • Zehirli yılanlar daha kısadır, anüsten sonra hemen kuyruk sonu gelir, kuyruk küt sonlanır, zehirsiz yılanlar genelde daha uzundur kuyruk kademeli olarak incelerek sonlanır.
  • Zehirli yılanlara üstten bakıldığında baş kısmında pullar küçük ve sık yayılmıştır. Zehirsiz yılanda ise daha büyük ve az.
  • Zehirli yılanlarda baş belirli bir şekilde üçgen oluşturur. Zehirsiz yılanlarda baş geçişi belirgin değildir, çıkıntı yoktur.
  • Zehirli yılanlarda anüsten sonra karın plakları tek sıra halindedir, zehirsiz yılanlarda çift.
  • Zehirli yılanlar genellikle daha renkli, göz alıcıdır, Zehirsiz yılanlar ise genellikle daha koyu mat renklere sahiptir.

Bunların hepsini o an nasıl aklımda tutayım derdine düşerseniz en basiti olan 1. maddeyi dikkate almanızı şiddetle tavsiye edebilirim.

Cute-snake-snakes-14181141-720-539

Yılan ısırırsa ne yapmak lazım?

Türkiye’de yılan ısırması ile ölümcül ve ağır vakalar görülmesi çok nadirdir. Zehirli olanların çoğu insanların kolay ulaşabileceği yerlerde yaşamazlar. Zehirli yılana denk ihtimaliniz düşük iken, bir de sizi ısırması ihtimalini göz önünü alınca çok şanslı?! biri olmanız gerekiyor. Bu durumda mümkün olabilirse fotoğrafını çekmeye çalışın, tıbbi müdehale söz konusu olursa veya konuyu araştırırken çok işinize yarayabilir. Etrafınızda konuya hakim biri yoksa, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna gitmeniz iyi olur.  Riske girmenin anlamı yok. Bunun dışında şunlara dikkat edilmeli;

  • Kişi çok heyecanlandı ve panik yaptı ise ise kan dolaşımı hızlanacak ve varsa zehir hızlı yayılmasına sebep olacaktır. Sakinleştirin. Panik yok!
  • Fazla hareket ettirilmemeli. Zehirli olması durumuna karşın zehrin yayılmasını hızlandıracaktır
  • İlgili bölge su ile temizlenmeli ve yüzeydeki sıvılar giderilmelidir.
  • Alkol veya tentürdiyot ile dezenfekte edilmedilir.
  • Ucu kesilmiş bir enjektör ile ısırılan yere mekanik emme yapılmalıdır. Bu işlem kesinlikle ağız ile yapılmamalıdır. Mümkünse ilk 15 dakika içinde yapılmalıdır. Ne kadar hızlı o kadar iyi. 30 dakikadan sonra pek anlamı yok. Bu işlem 20 dakika boyunca tekrarlanmalı.
  • 30 dakika içinde ilgili yerde belirtiler ortaya çıkarsa zehirlenme olabilir. Hızlıca bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.
  • Hafif bile olsa zehire alerjik kişilerde kasılmalar ortaya çıkabilir, panik yapmadan sağlık kuruluşuna gidilmelidir

Yılan ısırmasında zehirlenme belirtileri

  • Şişme
  • Isırma bölgesinde deri renginin değişmesi
  • Kasılma
  • Bölgesel ağrı
  • Mide bulantısı
  • Karın ağrısı
  • Tansiyon dengesizlikleri

 


OKU : Köpeğinizle Doğaya Çıkarken Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şey


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

Loading

- REKLAM -

4 Yorumlar
  1. KaraKalem diyor

    10 Yıldır komşuyuz 5 tane var Bahçede. 🙂

  2. Yasin Genç diyor

    Şimdiye kadar çok kez yılanla karşılaştım. Yılanlar saldırmak yerine sizden uzaklaşmayı yada sizin uzaklaşmasını tercih eden hayvanlar. O kadar karşılaşmama rağmen halen daha her görüşümde ürperirim. Onlar yoluna ben yoluma 🙂

  3. Gökhan Konaş diyor

    İşinize yaramasına sevindim. Teşekkürler.

  4. Orkun Baylar diyor

    Eline sağlık hocam ???

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku