Loading

Yaban Domuzu – Bilmeniz Gerekenler

Yaban Domuzu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaban Domuzu ‘na Türkiye’nin neredeyse her yerinde rastlamak mümkün. Geceleri dolaştıkları için özellikle kamp yapanların karşılaştığı hayvanlardır. Kısaca bir özetlemek gerekirse yaban domuzu ; çok iyi tat ve koku alır. Sürüler halinde gezer. Hem otobur, hem de etoburdur, bitki kökleri, sebze, meyve, sürüngen ve böceklere kadar neredeyse herşeyi yer. Ortalama 1,5m. uzunluğunda, 1m. yükseliğinde olurlar. 300 kiloya kadar çıkabilirler. 20’li sürüler halinde gezerler. Bir kerede 12 yavruya kadar doğurabilir. Sıcağı çok sevmezler, gündüz uyur, gece gezerler. En büyük düşmanı insandır. Tek büyük faydası yiyecek bulmak için toprağı kazarak havalanmasını sağlamaktır.


- REKLAM -

DAHA FAZLASI İÇİN  : @tekbasinadaolur

Bu hızlandırılmış bilgilendirmeden sonra asıl konuya gelelim. Yaban Domuzu utangaç görünebilir ama önceden tahmin edilemeyen haraketleri sebebi ile son derece tehlikeli hayvanlardır.

  • Yaklaşık 15-20 km. hızla koşabilirler
  • Sivri çene dişleri sebebi ile çok ciddi zarar verebilirler
  • Dışkıları sebebi ile su kaynaklarını kirletebilirler
  • Temas halinde mikrop bulaştırabilir ve ateşe sebebiyet verebilir

yaban domuzu

Yaban Domuzu ile karşılaştığınızda ne yapabilirsiniz?

Domuzlar genelde insanlardan uzak dururlar. İnsan kokusunu 1-2 km. uzaktan alabilir ve yaklaşmazlar. Sizin göreceğiniz kadar yaklaşmasının sebebi ayılarda olduğu gibi; aç olması veya yavrularına karşı sizi bir tehdit olarak algılaması sebebi ile olabilir.

  • Yoğun çalılıklarda saklandıkları ve uyudukları için yol seçiminde dikkatli olun
  • Karşılaşma durumunda, tam geri istikamete dönerek sakince uzaklaşın, bir süre sonra karşılaştığınız yolun etrafını dolaşarak deneyebilirsiniz.
  • Saldırgan olduğunu hissediyorsanız yapabileceğiniz en iyi şey yakın bir ağaca çıkmaktır. Mümkünse 3m üstü olması daha güvenli.
  • Yaban Domuzu ‘nun size doğru ilk yaklaşması sizi anlamak için olacaktır. Koşmuyorsa bir sorun yok. İkinci yaklaşımında koşarak sizi test eder ve “bak ben ne kadar hızlı koşabiliyorum” diye güç gösterisi yapar. Bundan sonraki koşusu saldırmak için olacaktır. Yine de olaylar kesin böyle gelişecek diye bir durum yok. Domuzlar pek net belirti göstermiyorlar ve önceden tahmin edilemiyor.
  • Üstünüze doğru saldırıya geçerse ve kaçacak yeriniz yoksa, size yaklaşmasını bekleyip hızlı bir şekilde kenara çekilmeniz size vakit kazandırır. Domuzlar esnek olmayan yapıları yüzüden hızlı dönemezler.
  • Fiziksel temasa girdiyseniz yere düşmemeye çalışın, düştüğünüzde çok daha fazla zarar verebilirler. Mümkün olduğunca dayanmaya çalışın, zarar veremezsiniz belki ama yeteri kadar dayanırsanız kurtulma şansınız var. İstatistiklere göre insanlara yapılan saldırılar 1 dakika civarında sürüyor.
yaban domuzu
tatlı domuzcuk

Yaban Domuzu hakkında genel bilgi

  • Sürü halinde dolaşırlar
  • Sürelerin tamamı erkek veya tamamı dişidir, sadece çiftleşme (Kasım – Ocak) döneminde dişileri ile biraraya gelirler.
  • Sanılanın aksine dişlerini bilemezler, büyüyen dişler çeneye zarar verdiği için kırarlar
  • Domuz ayak izi keçi izine benzer
  • Kürkünü toprak ve çamura bulayarak zırh gibi kullanır.
  • Yaban Domuzu dolunayda çok aktif olur
  • Boyun yapısı nedeni ile hızlı yön değiştiremezler
  • Çamur banyosunu vücudundaki parazitlerden kurtulmak için yapar
  • Yaşam süresi ortalama 10 yıldır
  • Yaralı ise aşırı saldırgan ve tehlikelidir

Domuzlara yaklaşmak ve beslemek tehlikeli. Ben 1-2 defa karşılaştım, oldukça tedirgin edici bir deneyimdi. Dikkatli olmak önemli.

Keyifli ve güvenli geziler…


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

32 Yorumlar
  1. afra beren diyor

    ben köyde yaşıyorum ve domuz gibi saldırgan hayvan görme ihtimalim yüksek bu önriler bir gün işime yarayacağından eminim

  2. tayfur kocabey diyor

    her yeri sardılar

  3. BEHÇET diyor

    Dağda zirvede bir yerim var. En yakın ev aşağıda 3 km mesafede. Buraya ev yapmayı düşünüyorum. Düzlük bir yer. Geceleri burada domuzlar toplanıyor. Ev yaparsam yemek kokusunu alacaklar. Kazıp toprak altından içeri girerler diye korkuyorum. Evden uzak bir yere yiyecek artıkları bıraksam oraya alışacak sürekli yiyecek isteyecekler. Hiç yiyecek istemeseler bile acaba toplanma yerlerini işgal etmeme razı olacaklar mı? Silahla vurmak istemiyorum. Ne önerirsiniz?

    1. Gökhan Konaş diyor

      En uygunu oraya ev yapmamanız olur, onların yaşam alanı ise sıkıntı yaşarsınız

      1. Duma diyor

        Abi adamın dibisin senin sayende kurtuldum karşıma yaban domuzu çıktı dağda iken direk ağaca ÇIKTIM abi adamsın

  4. Turan ibiş diyor

    Gercek yaşamanmış hikaye istigram Turan İbiş
    Yozgat sorgun ilçesinden 1000cc YZF1000 R yamaha ile antalyaya gidiyordum erkek kardeşim arkamda gidiyordum toroslarda vadide viraj a girdigimde ayımı domuzmu kurtmu karanlıkta iri birsey bize saldırdı ama ben gördüm ve gaza virajda yüklendim ve kardesime arkam a baktım düştümü diye ve ilerde kardeşime sordum gördün mü sende diye ve evet dedi yanımıza cok yaklaştı dokunma hızasına kadar. babam arkanızdan dua etmiştim dedim. okotudu sizi dedi.

    1. ali diyor

      yamaha candır.. duruyor mu? arkidiş siz oradan geçerken domuzla tesadüfen karşılaşmışsınız ve güzel bir senaryo oluşmuş :). domuz saldırmaz . özellikle bahsettiğiniz koşullardaysanız. .yattıkları, yaşadıkları bölgelerden geçerken bile bahar aylarında değilseniz yine sıkıntı yok. arkalarına bakmadan, siz onları görmeden kaçarlar. ama malum bahar aylarında dişiler biraz savunmacı olabiliyor haklı olarak. Onlara denk gelmemeye çalışın 🙂

  5. Gül diyor

    Bence çok masum canlılar. Muğlada yaşıyorum ve hemen hemen herGece yaşadığım siteye geliyorlar. Çok defa karşı kaRşıya geldim. Sokak köpekleri ve kedilerini beslemek için Bıraktığımız yiyecekleri yiyorlar ve gidiyorlar. Aslında onların yaşam alanlarINı işgal ettiğimiz için geliyorlar ve gelmişken buldukları yiyecekleti yiyip gidiyorlar. Hiç bir zararlarını görmedim tabiki ben de ürkmüyor değilim Sonuçta vahşi doğanın canlıları ama bu onların İğrenç bir canlı olduklarını göstetmiyor. Biz insanlar okadar bencil ve korkağız ki Vahşi doğada onlara yer bırakmadığımız gibi yaşam ortamlarında onları gördüğümüz yerde yok etmek istiyoruz. ASıl bu zihniyet iğrenç!!!!!

  6. Eda diyor

    Merhaba izmirde ormanlik bolgeye yakin oturuyorum apartmanin arkasi orman oldugu icin bir kac kez kisin ac kalinca parka inip eselendiklerini biliyorum ama su an gece erken bir saatte yani gece 12 gibi copun oralarda parkta takilan bir domuzumuz var yuruyerek geliyordum golgesini gorunce baska sokaktan geldim. Biraz evcillesmis sanirim anlamadim yemegini yediysede neden halen gitmiyor acaba cok korktum gercekten:)

  7. Demet diyor

    Marmariste evimizin önüne geliyorlar gayet rahatlar Okul önlerinde kaldırımlarda geziyorlar besleyenler var ve çok yanlış hayvanın ne yapacağı belli olmaz çöp kutularına bile giriyorlar gece dışarı çıkmaya korkar olduk acaYip sesler çıkarıyorlar

  8. NAZIM diyor

    Eskiden ülkemizde anadolu parsı (pardusu) gibi yırtınıyor hayvanlar varmış. Dünyada bizim gibi hayvan katleden ülke var mı bilmem.
    Eh bu gariban pardusun, ve belki kim bilir kaç hayvanın nesli tükendi. Sonuç…
    Çiftçimiz yıllardır domuzla mücadele ediyor
    Sen doğanın dengesini o da senin dengeni öyle bir bozar ki…

  9. Metin diyor

    Bizde OĞLUMUz efe ve eren ile kirazlı bent kemerburgaz piknik alanındaki gölün parkurunda yürürken bir anda köpek havlamaları duyduk sese doğru bakalım derken bize doğru yavaş adımlarla gelen 300 kg civarında tek yaban domuzu gördük ve o Bizi fark etmeden hızla uzaklaştık hemen silahlara sarıldık öyle bildiğiniz silahlardan değil dev bir su tüfeği ve pilastik bir mumçika ? eğer domuz biraz aksiyon filmi izlediyse elimizdekiler in ne kadar acıttığı nı bilir? neyse parkuru geç saatte bitirebildik hava karardı ve yol bitmek bilmedi şükürki bir daha karşılaşmadık

    1. Gökhan Konaş diyor

      hahaah bence çok güzel bir hikaye olmuş bu. Özellikle su tüfeği ile güzel yıkayabilirsiniz 🙂

  10. Yeliz eren diyor

    Bizde bu gün eşimle birlikte sabah bir vadide YÜRÜYORduk ki bir domuzun bize doğru hızla KOŞTUĞUNu gördük 15-20 mt ye kadar geldi tek şansımız o tepeden üzerimize iniyordu biz vadideydik. Tam tersi istikamette HIZLA koştuk çünkü o düz inemiyor yan koşuyordu. İki tepe bir dereyi cok hızlı koştuk. O inince durdu ve tekrar koştu ama bizim yönümüzü doğru tespit edemediğini düşünüyorum. Çünkü bizi parçalamaya niyetli gibiydi ve gerçekten çok büyük bir DOMUZdu

    1. Gökhan Konaş diyor

      Geçmiş olsun, normalde onlara zarar vermedikçe pek saldırma eğiliminde değildir domuzlar, ilginç olmuş, ucuz atlatmışsınız.

  11. Tarkan diyor

    Normalde insanı gördükleri an kacarlar. Anlattığıniz olay çok nadir yaşanır. Saldırma niyeti yokmuş, belli. Kamp yaparken suya uzak yerler seçilirse hem tedbiren hem de yabani hayvanların ihtiyaçlarını giderebilmesi açısından iyi olur.

    1. Gökhan Konaş diyor

      Doğru yaklaşım bul olmalı ve kesinlikle besleme ve yaklaşma düşünüşmemeli, hatta giderken yesin diye yiyecek vs. bırakılmamalı.

  12. Arzu diyor

    kaŞ ta kaldığımız evin yanı makilik alan ,her gece saat 23:00 gibi sürü halinde gelirler ben de onLara karpuz veriRim, yerler ve giderler tabii aramızda bahçe çiti var..birkaç kez çöp atmak içim dışarı çıktığımda da karşılaştık fakat hemen kaçıyolar.,hiç bir zararlarını görmedim açıkçası fakat görüntüsü ürkütücü..aslınA bakarsanız onlar bizim yaşam alanlarımıza girmiyor,biz onLarın yaşam alanlarını işgal ediyoruz.,

    1. Gökhan Konaş diyor

      Açık konuşmak gerekirse bu yaptığın çok doğru değil 🙂 Bu tip vahşi hayvanları beslemek son derece yanlış, hem insan için, hem de hayvan için ciddi tehlikeli olabilecek sonuçlar doğuracaktır. Hem insanlara alışmasını ve yaklaşmasına sebep oluyorsunuz, hem de insanların vereceği tepkiler yüzünden hayvanın zarar görme ihtimalini yükseltiyorsunuz.

  13. Ali diyor

    Merhaba..
    Bugün yaşadığım bi serüveni sizlerle paylaşmak istedim .
    Arkadaşlatla “tavsancila yeşil vadi” adında mesire alanında gittik 4 kişiydik 2 kız ve 2 erkek. Kimse yoktu hava kararmıştı Çardak ta oturmuştuk. . Daha sonra karşımdaki kız “aa domuz” dedi ve sağa baktım 2 domuz biri yavru diğeri ise anaç ileri doğru gittiler dönüp bize doğru geldiler çok soğuk kanlı davranmak zorundaydm kızlarla beraber arkadaşım ozan da korkmuştu polisi aradık ve bekledik arabaya kaçamadk uzaktaydı “kaçalım” dediler ben yakalanacagimizi bildiğim için buna izin vermedim ve anaç domuz bize doğru yaklaştı dilini çıkarıp yeri yalamaya başladı 3 ü de karşımda oturuyor arkalarına bakamiyorlardı baktım ki domuz hızla yaklaşıyor 1 metre kaldı elimi sert şekilde masaya defalarca vurdum ve sesten ürkerek yukarı doğru çıktı ve orda bekledi allahtan ki polisler yetişti ne olurdu sonumuz bilemiyorum…

    1. Gökhan Konaş diyor

      Aslılnda domuzlar genelde saldırma meyilli değillerdir, tehlike ve tehtid algılarsa problem olabilir. Gördüğünüz domuz yaban domuzu sanırım. Yine de ucuz atlatmışsınız diyebiliriz. O kadar yaklaşması da ilginç olmuş. Saldırma durumunda ciddi zarar verebilirdi. Geçmiş olsun. İlginç bir macera yaşamışsınız.

      1. Ali diyor

        Teşekkür ederim 🙂 olayın olduğu gece bloğunuza baktım belirtiler hemen hemen aynıydı o yüzden sizlerle paylaşmak istedim . Hala bi ürperti var . Anlattığım çoğu kişi gülüyor. Bana anlatılsa belki bende aynı tepkiyi verirdim ama bu kadar yakın ve soğuk durmaları beni biraz etkiledi hala merak ediyorum acaba elimi masaya vurmayp ses cikarmasaydim sonumuz ne olurdu .. Bu yazıyı okuyan arkadaslara tavsiye gece vakti siz siz olun mesire alanlardan uzak durun hele ki sessiz yerse , karşılaşmanız anında ses çıkarıcak materyel bulundurun derim “yok ben cesaretliyim korkmam” demeyin basiretiniz tutuluyor. İyi günler dilerim

  14. Cem diyor

    Bende bir katkıda bulunmak istiyorum.Domuzlar sesden çok ürkerler.Oldu da karşınıza çıktı yada size saldırdı.Avazınız çıktığı kadar bağırın % 100 durur ve kaçar.Yaşadığım erdeki köylülerden öğrendim.
    Denenmiştir ve sabittir.

  15. Gamze diyor

    Bodrumda yasiyorum burada cok var 21 yasindayim hayatimda ilk kez bu kıs cok defa yaya olarak karsilastim gunduz ve gece fark etmiyo gayet sakinler hatta bizden ürküp hatur hutur hizli nefesler alarak kaciyolar bir cok fotograflari mevcuut

    1. Omer diyor

      Bende bodrum torba da her gün görüyorum . Fkgkgkgk daha demin önümden geçtiler

    2. ALex Hızarcı. diyor

      Gamze HANIM cesaretlisiniz. Sizi tebrik ediyorum. Sizden RİCAMIz mevcut fotoğrafları bizimle paylaşabilirmisiniz.

  16. Zulal diyor

    Ne urkutucu nede igrencler..yaratilislari nasilsa oyle yasiyorlar…bu sekilde yaratilmak onlarin tercihi degil neticede..bu dunyada en tehlikeli tur insan hic bir hayvan insan kadar tehlikeli ve urkutucu olamaz…

    1. Gökhan Konaş diyor

      Bu konuda size katılıyorum.

  17. Aslı Kodan diyor

    Ne ürkütücüler ne de iğrenç, o sıfatlar bakan gözlerdedir, Yaratanın her bir eseri gibi muhteşem ve elzem bir yaratık, şükürler olsun.

  18. Murat Yazıcı diyor

    Ürkütücü oldukları, kadar iğrençler de! Bir keresinde araçla giderken önümüze çıktılar, Skoda Octavia’ nın kaput yüksekliğinden daha yüksek sırt yüksekliği vardı. Ciddi büyüklerdi yani, yaya olarak karşılaşmayı hiç istemem!

    1. Gökhan Konaş diyor

      Umarım kimse karşılaşmaz, yine de hayvandır, doğası budur diyerek düşünmek lazım.

    2. ALex Hızarcı. diyor

      Zuhal hanım çok haklısınız.

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku