Loading

Tek Başına Kamp Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 9 Önemli Konu

Tek başına kamp. Kendinle başbaşa kalmak, kendini dinleyebilmek vs… Keyfi bambaşka. Herkese uygun olmayabilir ama ben çoğunlukla tek olmayı tercih ediyorum. Şurada benim tek gezmeyi neden sevdiğimle ilgili biraz daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

- REKLAM -

Ben daha keşfetmeden hatta belki anlamadan önce bile bir çok gezgin yurtiçi ve yurtdışı gezilerinde yalnız olmanın keyfini sürüyordu zaten. Benimse yeni başlayacaklar için birkaç önerim olacak, sizin de eklemek istedikleriniz olursa yorumlar kısmında lütfen paylaşın! Bu arada ilk kampınızı tek başına yapmayın, en azından biraz kamp deneyiminizin olması size büyük fayda sağlar.

Yazıya girmeden önce son notum; tek başına olduğunuz durumlarda paranoyak olmak iyidir. Biraz tedbirli olmak ve önlem almak asla zarar getirmez. Buyrun bakalım;

Tek Başına Kamp ‘ta Dikkat Etmeniz Gerekenler

1. Rota ve Lokasyon Seçimine Dikkat

silede

Öncelikle hava ve yol durumuna dikkat edin! Rota ve kalacağınız lokasyonu seçerken gideceğiniz yerle ilgili çok okuyup araştırmak önemli. Mümkün olduğunca fazla bilgiye hakim olmak ve güncel olmasına dikkat etmek gerekiyor. Örneğin; çok güzel olduğunu düşündüğünüz bir koy, civardakilerin içmeye geldiği sote bir yer olabilir.

2. Çevrenize İyi Bakın

Aynı doğa belgesellerinde gördüğünüz gibi etraf size çok şey anlatır, özellikle çöpler. Etrafta çok içki şişesi varsa orası doğru yer değildir. Civarda çok çöp varsa sabah yüksek ihtimalle yalnız uyanmazsınız ya da uğrayıp sohbet etmek isteyen, konuşmak isteyen çok olabilir. Bu arada ayak izleri ve hayvan pislikleri de size bölge hakkında önemli bilgiler verecektir.

3. Telefonunuz Çekiyor Olmalı

tekbasinadolur

Belli bir deneyim kazanana kadar gittiğiniz yerde telefonun çekiyor olması çok önemli. Güvenliğinizi tehlikeye atabilecek dış etkenler (insan faktörü, vahşi hayvanlar vs..) gibi konular dışında sağlık problemi, yaralanma gibi durumlarda acil destek istemek durumunda kalabilirsiniz. Bu şartlar oluştuğunda telefon hayatınızı kurtaracaktır.

4. Çevrenizi Mutlaka Bilgilendirin

Gittiğiniz yere karar verdiğiniz veya vardığınızda dost ve/veya ailenize lokasyon bildirin. Size ulaşamadıkları durumlarda nerede olduğunuzu bilmeleri güvenlik açısından önemlidir. Ayrıca yapabiliyorsanız bölgedeki otoriteleri haberdar edebilir veya en azından muhtar vs.. ile tanışıp telefonunu alabilirsiniz. Acil durumlarda büyük faydası olur.

5. Telefon Rehberiniz Hazır Olsun

Akut, kurtarma ekipleri, polis, jandarma gibi kolluk kuvvetleri telefonlarının kayıtlı olmasının kimseye zararı olmaz. 1 yılda sadece bir kere ihtiyacım oldu, o da günü kurtarmaya yetti.

6. Ekipmanınız Tam Olsun

tekbasinadaolur

Özellikle medeniyetin olmadığı yerler için ekipmanınızın yeterli olması için biraz ağırlık taşımaya katlanın. Üşürseniz size sarılıp ısıtacak kimse olmaz örneğin. Ve mutlaka yanınızda en azından doğru dürüst bir bıçağınız olsun. Kolay ulaşabileceğiniz bir yerde, hatta belinizde taşıyın. Bazı durumlarda görüntüsü bile yeterli olur.

7. Yabancılarla İletişime Dikkat

Kamp yaptığınız yere giderken adres vs.. soracağınız zaman bir şekilde tek olmayacağınızı hissettirin ve asla nokta atışı lokasyon vermeyin. Sizin samimiyetle yaklaştığınız birinin ne kadar iyi niyetli olduğunu bilemezsiniz.

tanisma

Kamp alanında karşılaştığınız kişilerle de iletişime çok dikkat edin. Hemen samimiyet kurmayın. Güvenmeyin. Başta da söylediğim gibi biraz paranoyak olmak hayat kurtarır.

8. Alkol Almayın

Yoğun bir kamp günü sonunda belki 1 bira ve 1-2 kadeh şarap çok rahatlatıcı olabilir diye düşünebilirsiniz. O kadarla kalacaksa sorun olmaz belki ama yalnız olduğunuz bir kampta alkolü fazla kaçırmak reflekslerinizi, algılarınızı, duymanızı, iletişiminizi bozacaktır. Tek başına olduğunuz zaman daima ayık ve hazır olmak önemlidir.

9. İlk Yardım Çantası

Bana birşey olmaz demeyin, keyifli bir kamp macerası ızdıraba dönüşmesin;

  • Yara bandı
  • Açık yaraların mikrop kapmasını önlemek için önlemek için en azından bir kolonya
  • Kas ağrıları uykunuzu bölmesi bir ağrı kesici iyi olur
  • Gıda Zehirlenmelerine karşı ilaç

Şuna da bir gözatın;

İhtiyacınız olabilecek herşey - uzun liste
ihtiyacınız olabilecek herşey – uzun liste

 —–

Dikkat ettiyseniz hayvanlar ve vahşi doğa ile ilgili pek birşey paylaşmadım. Hayvanlar ile ilgili korunma yöntemlerine Hayvanlar Alemi Bölümü ‘nden ulaşabilirsiniz. Onlara zarar vermedikçe kimseye zararları dokunmaz. Bizim gibi vahşilerin yanında onlar zavallı kalıyor 🙂

Neyse sözün özü; tek başına kamp veya gezileri mutlaka denemenizi öneririm, size hem gezi deneyimi, hem de kişisel gelişim olarak büyük tecrübe katacak. Ve son olarak unutmayın;

herşeyin yolunda gitse macera olmaz….


TAKİP ETMEYİ UNUTMAYIN!

instagram.com/tekbasinadaolur | facebook.com/tekbasinadaolur | youtube.com/tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

5 Yorumlar
  1. Oğuzhan Kurnaz diyor

    Yazı için çok teşekkür ederim. Sonunda böyle bir yazı buldum. Kamp hayalimi gerçekleştirmeme daha çok var ama şimdiden bu bilgileri edinmek işime yarayabilir. Sormak istediğim bir şey var. Kamp hayalini kurduğum bölge 3000 rakımdan fazla ve yerleşim yeri olmayan bir tabiat parkı. Bir telsiz edinsem bununla otoritelere erişmem mümkün mü? Kaç KM öteye gidiyor sinyaller ve diyelim jandarmaya ulaşmak istedim, nasıl ulaşacağım. Mailime geri dönüş yaparsanız mutlu olurum.

    1. Gökhan Konaş diyor

      bu bilgiler için Google’dan destek almanız uygun olacaktır, oldukça detaylı bir konu ama kabaca telsiz ile iletişim kurabilirsiniz, doğrudur.

  2. Yunus emre diyor

    Bu yazıyı okuyupta kampta bocalıCak adam sakın kaMP yapmaya gitmesin helal olsun ??

  3. Arif diyor

    Ne yazık ki anlatılanlar çok doğru aslında tecrübe aktarımı, içki içip şişeleri kıranlar, kamp ateşinizi görüp jandarma çağıranlar, meraklı gibi görünen amacı kestirileyemeyen insanlar. Örnekler çok ama hayvanların tek bir amacı var; Yiyecek. tabi sadece aç OLDUKLARINDA. Teşekkürler tbo

  4. @harunozdn diyor

    Söylenenler doğru,ilave olarak da yiyecekler hakkında bir not çadırın içine almayın yakındaki bir ağaca asın en azından vahşi hayvanlar kokusunu alırsa çadırınıza dalmaz, gece ise kamp bıçağı ve bir adet biber gazı yanımda hep durur,ilave olarak bildiğimiz kapı pencere alarmından bir düzenek yaptım,çadırın etrafından misine ile dolaştırıyorum,bir nevi bubi tuzağı ayak takılınca ötüyor 🙂

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku