Loading

Kurt Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kurtlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kurt , köpekgiller ailesinin atası kabul edilir. Vahşi ve yırtıcı tabiatları nedeniyle kamp ve doğa sporları ile ilgilenenlerin korkulu rüyasıdır. Sürü halinde yaşayan kurtlar doğal yaşam içinde sıklıkla karşılaşabilen türler arasındadır. Yurdumuz genelinde Güneydoğu Anadolu ve Trakya dışında diğer tüm bölgelerde kurt sürülerine rastlanır. Kurt çakallada karıştırılabilir. Özellikle Türkiye’de yaşayan Altın Çakal, kurda benzemektedir.


- REKLAM -

DAHA FAZLASI İÇİN  : @tekbasinadaolur

Kurtlar Hakkında

Bozkır ve ormanlık alanlarda yaşar, anne-baba ve çocuklardan oluşan koloniler halinde dolaşırlar. Otobur, memeli hayvanlardan, kemirgen ve kuşlara kadar pek çok hayvan kurtlar için av demektir.

Kurtlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Kurtlar seri ve atik yapılı hayvanlardır. Saatte yaklaşık 50/60 km. hızla koşabilirler. Bu nedenle bir koşarak kaçamazsınız DENEMEYİN!
  • Kurtlar 2,5-3 km. uzaklıktan koku alma duyusuna sahiptirler. Avlarının kokusunu bu mesafeden alır izini sürerek bulurlar.
  • Geceleri ulurlar, etrafta bir kurt olup olmadığını anlamanızın en kolay yollarından biri budur.
  • Türkiyede rastlanan kurt türlerinden olan bozkurt ortalama 80 cm, kuyruk uzunluğu 30 cm, ağırlıkları ise 20-30 kg aralığındadır.
  • Genellikle sürü halinde avlanırlar. Tek gezen kurtlara nadir rastlanır.

kurtlar hakkında

Kurtları Kamp Alanından Uzak Tutmanın Yolları…

Kurtlar ateş ve dumandan hoşlanmaz bunu bir tehlike olarak görürler. Eğer kamp alanınızın etrafında bir kurt sürüsü varlığından şüpheleniyorsanız yakacağınız kamp ateşi onları bu alandan uzakta tutacaktır. Eğer sürüsünde yavrular varsa anne ateş ve dumandan etkilenmemeleri için alan değiştirmeyi tercih eder.

Yemek, yemek artıkları ve çöpler gibi kurtlar için kamp alanını cazibe merkezine dönüştürecek her türlü yiyecek içecek malzemesini kampın dışında tutun. Yiceceklerin kapalı kutular içinde arabanızın içinde saklanması, yemek artıklarının ve çöplerin anında kamp alanından uzaklaştırılması önemlidir.

Eğer civarda bir kurt sürüsü varsa, çalılar, taşlar, sivri sopalar ve benzeri doğanın içinden bulabildiğiniz şeylerle çadırınızın etrafına bir bariyer oluşturmak sizi daha güvenli bir alanda tutar.

kurtlar hakkında

Bir kurt ile karşılaştığınızda;

Eğer bir kurt görürseniz o sizi görmeden sessizce oradan uzaklaşmaya çalışın, dikkatini çekecek harekeler yapmaktan, görünülür olmaya çalışmaktan sakının. Unutmayın kurtlar sürü halinde yaşarlar, eğer bir kurt gördüyseniz sürüsü de yakınlarda bir yerlerdedir. Kurtlar zaman zaman yalnız başlarına dolaşsalar da  sürü halinde avlanırlar.

Eğer Kurt Sizi Görürse: Göz temasını kaybetmeden yavaş ve ağır hareketlerle geri geri gidin.

SAKIN KAÇMAYIN! Kurtlar sizden çok daha hızlı koşarlar, Ayrıca kaçmaya çalışmak kurtların sizi av olarak algılamasına neden olacaktır.

SAKIN BESLEMEYE KALKMAYIN! Kurtları beslemeye çalışmak onları evcilleştirmeye çalıştırmak anlamına gelir ki bu çok tehlikelidir. Doğası gereği vahşi yaradılışlı kurtların insanlara en çok bu yaklaşım sırasında saldırdıkları kaydedilmiştir. Kurtlara yemek vermek onları sizin dostunuz yapmayacaktır.

Kurt Size Saldırırsa;

Bir kurdun size doğru saldırmak için hareketlendiğini görürseniz öncelikli olarak kurdun sizi daha büyük/hacimli, daha güçlü ve daha vahşi algılamasını sağlayacak şekilde hareket etmek zaman kazandıracaktır. Bir adım ileri saldırı hamlesine benzer adım atarak bağırın, kısa ve sert bağırışlarla kurdun geri çekilmesini sağlayabilirsiniz. Göz temasınızı koruyun ve asla arkanızı dönmeyin.

  • Dövüşmeyin! Kurtlar güçlü ve akıllıdırlar ayrıca öldürme içgüdüsü ile yaşarlar. Başka bir şansınızın kalmadığını düşündüğünüz noktaya kadar dövüşmeye kalkmayın.
  • Soğuk Kanlı Olun! Kurtlar sezgileri gelişmiş hayvanlardır. Panik ve korkuyu sezebilirler bu nedenle sakin kalmaya çalışmak önemlidir. Eğer korktuğunuzu hissederlerse o zaman bu geliştireceğiniz hamleleri riske sokar. Korku yansıması ile kaçamazsınız hatta hayatta kalmak adına dövüşemezsiniz.
kurtlar hakkında
Kurt Saldırısı
  • Büyük Görünün! Eğer saldırıya geçerse, sopa, taş, ayı spreyi ya da sahip olduğunuz herhangi bir silahla kendinizi korumak için dövüşmeniz gerekir. Kolay bir savunma pozisyonu bulun ve sırtınızı geniş bir ağaç ya da büyük bir kayaya vermek önemlidir, bir kurdun size arkanızdan saldırma ihtimalini asla istemezsiniz.
  • Saklanmayın! Saklanmaya kalkışmayın ya da cenin pozisyonunda yatmaya çalışmayın her ikisi de saldırı anındaki bir kurdun sizi öldürme içgüdüsüne mani olmayacaktır.
  • Tetikte Olun! Eğer bir kurdun saldırısından kurtulabilirseniz en yakın ağaca çıkmak varsa yakındaki bir arabanın ya da binanın içine girmek kısa süreliğine de olsa sizi güvenli bir noktaya kavuşturmuş olur. Bu kaçış sizi rahatlatmasın, eğer yeterince aç ise kamp alanınıza geri dönecek ve şansını tekrar deneyecektir.
  • Birlikte Kalın! Eğer grubunuz ve/veya siz saldırıya uğradıysanız bir arada kalmanız önemlidir. Saldırılan en zayıf halka için kurt geri dönecektir. Bu en zayıf halka genellikle çocuklar, yaşlılar ya da hastalardır. Grubu bölmeye kalkmayın. Bir gözcü belirleyin ve tehlike geçene kadar birlikte kalın.
  • Yardım Alın! Küçük ya da büyük eğer bir kurt saldırısında yaralanırsanız en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna gidin ve mutlaka profesyonel yardım alın.

Hayvanları sevelim, doğayı ve ekolojik dengeyi koruyalım.


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

24 Yorumlar
  1. kurt uluması diyor

    kurtlar güzel hayvanlar en sevdiğim hayvanda kurt auuuuu

    1. Kurt saldırısı diyor

      emin ol kurtlar da seni seviyor

  2. ayhan diyor

    Trakya bölgesinde’de mevcuttur. kırklareli demirköy-dereköy bölgelerinde ayı ve kurt bolca bulunmakta ve edirne-uzunköprü meriç bölgesindede çokça görülmekte. diğer bölgelere nazaran popülasyon daha az olabilir ama hatrı sayılır derecede fazlasıyla var olduklarını kanıtladılar. ve son zamanlarda orman ve park müdürlüğü ekipleri kurt salımı yaptıklarını duyduk.

  3. auuu diyor

    acaba uluyunca nasıl tepki verirler

  4. EMİR YILDIRIM diyor

    Dünyada tek tür kurt yaşamamaktadır. kurtların çok farklı varyasyonları bulunmaktadır. ülkemizde özellikle iç anadolu ve çevresinde bulunan kurtlar 65 cm bel yüksekliğinde çok atletik ve dayanıklı hayvanlardır. aç kalmadıkları sürece insana saldırmamaktadırlar. kışın kar yağdığında aç kalan kurtlar insanda dahil her canlıya saldırmaktadır. çok akıllı olan kurtlar kışın köydeki bir köpeği peşine takan kurt daha sonra pusu mahaline getirdikleri köpeği sürü halinde öldürüp yedikleri gözlemlenmiştir. ülkemizde bulunan kangal, boz, anadolu çoban köpeği(karabaş), aksaray malaklısı, akbaş ve kars çoban köpekleri kurtları bire birde altına çok rahat basar. ama kangal hariç kurdun hızına hiçbiri yetişemez. kangal cüsse olarak daha küçük ve fiziki olarak daha atletik olduğu için kurtla mücadelede en etkili köpek ırkıdır. ama son zamanlarda kullanım amacına uygun beslenmeyen kangallar daha iri erkekler ile eşleştirilerek daha yapılı formda jenerasyonlar üretilmektedir. kas kütlesi artan kangalların güçü artarken hızı ve dayanıklılığı azalmaktadır. buda kurtla mucadelede kurdu yakalayamamasına neden olmaktadır. örneğin aksaray malaklısının bel boyu 110 cm’i bulsa bile hayvan çok hantallaştığı için kurdu koşup yakalayamamaktadır. ama sürü içerisinde daha atletik köpekler kurdu sıkıştırırsa aksaray malaklısı hiç zorlanmadan kurdu altına basıp boğabilmektedir. kurtlarda köpeklerde akıllı hayvanlardır. ancak açlık gibi derde düşerse kurt insanlara bulaşır. bulaştığında ise çok hırçın olur. asla insanlar ilede arkadaş olmaz. ancak yavru iken alıştırılırsa olabilir.

  5. sevgi mesajları diyor

    Bozkurtlar. türklüğü de temsil ettiği için çok severim.

  6. emre diyor

    Eger zorunda kalirsam yere dusmemeye arkami bir yere dayamaya calisirim. ISIRILDigimda BURNUNa sert yumruk atmaya calisirim ve hatta gozune PARMAKLARIMLA darbeler atarim sanirim daha iyi bir mücadele sekli yoktur. SAYGIlar

  7. mustafa aydın diyor

    siteniz çok güzel ama bu bilgilerin kaynağını gösterseniz iyi olur, hepsini siz tecrübe etmiş oolamazsınız değil mi ?

  8. Batuhan diyor

    Bende şunu şoylemeliyim göz temasını kurduktan sonra kurt size dogru hamle yaparsa sizde aslan gibi kükremeye çalışın kurt size doğru koşarsa aranizdaki mesafeyi koruyarak aslan gibi kukreyerek sizde ona dogru koşun kurt noluyoz lan diyip bi durucaktır eger durmazsa karni açtir kurt uzrtinize atladiginda kolunuzu yan tutarak boyun kisminizi koruyun kurt oradan isirdiginda yumurtalik kismina tekmeyi atip hizli bi sekilde 1 saniyelik bosluktan yararlanip boynunu kirin ve kesinlikle soğuk kanli olun

  9. Metin diyor

    Yemek verirsen seni bir yemek kaynagi olarak algilar. Gidecegi varsada gitmez

  10. Burak diyor

    bir kangal dahi olsa birebir kurtla baş edemez onun için böyle kulaktan dolma efsane tarzı şeylere inanmayın kangal dahi kurt saldıramaz dogiarjantin veya akita belki baş edebilir ama oda çok zor tabi kurt tek başınaysa bunlar olabilir eger suru halindeyse zaten yapacak hiç bir şey yoktur 10 kurt karşı 5 katı kangal olsun kangal yapacak birseyi yoktur kurtlar savaş taktiklerini kulanan komutanlar dahi olmuştur kurtlar çok zeki ve savaşçıdır…

  11. Mustafa diyor

    Peki Göz teması kurduk diyelim Kurda nasıl bakmalıyız sinirli bir şekildemi yoksa sakin bir şekildemi

    1. Gökhan Konaş diyor

      Sakin ve kararlı olmanız gerekiyor.

  12. Musa ulu diyor

    Doberman besliyorum, kasabamiza kurt çok iner kangal falan besleyen var sabahın çok erken saatleri deli gibi havliyor çıktım bahçeye kurt inmiş sürü tâbi köyde bir kaç kişi de köpekleri almış peşlerinde bende köpeği yollamıştım o gün kaybettik köpekleri…

    1. Gökhan Konaş diyor

      Bu çok ilginç bir hikaye olmuş. Doberman ‘ı bilmiyorum ama Kangal’ların başına birşey gelmiş olması çok ilginç, normal şartlarda olmayacak iş.

      1. duygu diyor

        anlamadım kurtlar 2 kangal bıle olduruyo amur parsına kafa tutmus hayvan benım 2 tane kurtum var ve cok cesaretli hayvanlar kangalların kaybolması dogaldır bıde kurtlar suru halınde gezıyorsa cok dogal

      2. Hilal feyza diyor

        Aynen bende Kangallar kurdu yenebilen tek köpek Diye biliyOrum belgeSelde izlemiştim

      3. korhan diyor

        bilmeyen herkes kendince bifseyler yazmis bilgisizliginizi kendinize saklayinki digerlerinide bu yanlisa yonlendirmeyin ,kangal varken dogodan bahseden yorum komik, en komigide kurdun boynunu kirmaktan bahsedeniydi, bilgiden uzak kisisel goruslerinizi gercekmis gibi yazmayin, kurtlar normal sartlarda insandan kacar saklanmak ister karsilasmaktan kacinir, kamp gibi ac bir kurtla karsilasma ihtimali olan bir yerde iseniz zaten tufeksiz dolasmamaniz gerekir

  13. Mert diyor

    yemek ile yaklaşırsan, yemek götürürsen seni sever. diğer türlü düşmanlık sergilersen canını yakar o kadar.

    1. Gökhan Konaş diyor

      Kesinlikle yanlış bir düşünce, vahşi hayvanların beslenmesi hem çok tehlikeli, hem de doğa hayatına zarar veren bir yaklaşımdır. Konu çok hassastır, asla yapılmamalı

    2. hASAN diyor

      Gerçekten ama gerçekten, çok yanlış bir düşünce şekli bu.

      Vahşi hayvanları evcilleştirmeye çalışırsan saldırırlar. kaçarsan saldırırlar, korkarsan saldırırlar. doğanın kanunu böyle.

      yAPILMASI GEREKEN YAVAŞÇA ÇEKİLMEK VE GÖZ TEMASINI ASLA KAYBETMEMEKTİR. EĞER İRİ BİRİ İSENİZ DİREK GÖZ TEMASI KURARAK HAYVANI KORKUTMAYA ÇALIŞABİLİRSİNİZ.

      1. Bayram diyor

        Dag evinde kurtların bolca buldgu bir yerde yaşamyı düşünüyorum ve onlarda kacmayı degil yaklaş mayı düşünüyorum ve bu yüzden orda yaşamyı düşünüyorum. Sizin yazılarnız bilgilendirici ve bir okadar da uzak durulmasını gösteriyor. Ama bu beni düşüncemden uzak tutcagnı sanmyorum öyleki yanımda cok sevdgim köpeklerimide götürmeyi düşünmyorum . tabi burdan konusmak kolay :):) yakn olnca da böyle düşüncekmiyim bilmiyorum

        1. SerTay24 diyor

          Köpeklerine de Kendine de yazık edersin. Kurdun hakimiyet bölgesinde er yada geç canın yanar.

    3. Ömer bülbül diyor

      Sen hiç denedin mi?

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku