Loading

Keneler – Kene ‘den birşey olmaz?

Şehirde yaşayan bizler bir dönem Kırım-Kongo virüsü ile popüler olan kenelerden o zamana kadar pek haberdar değildik. Kene kırsal bölgelerde yaşayanlar ise konu oldukça sıradandır. Özellikle ilkbaharda yaygın olarak rastlanan keneler çimlerde, ağaçlarda, çalı ve yapraklarda yaşarlar. Kene malesef bir kan emici olarak hayvanları ve insanları çok severler. Kamp, gezi, yürüyüş ve pikniklerde karşılaşmanız muhtemeldir. Doğada gördüğünüz hayvanlarla yakın temas halinde size geçebilir. Genellikle farkında olmazsınız.

- REKLAM -

Kene ısırığı zararsızdır. Kenenin kendisi zehirli değildir.  Küçük bir ısırık izi dışında bir belirtisi olmaz. Zararlı dediğimiz keneler daha önce ısırdığı hayvanlardaki virüsleri taşıdıkları için zararlı hale gelirler. Keneler nadiren ciddi rahatsızlıklara ve ölüme sebep olur.

Kene Nedir?

Kan emici bir örümceğimsiler kategorisindedir.  Toplu iğne ucu büyüklüğünden, bezelye büyüklüğüne kadar çeşitleri olan 8 bacaklı bir kan emicidir. Köken olarak örümcekler ile akrabadır.

Kene’den Nasıl Korunulur?

  • Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında doğa aktivitelerinin ardından şüphelendiğiniz bir durum olursa kendinizi kontrol ediniz.
  • Doğada hayvanlar ile çok fazla haşır neşir olmanız keneye davetiye çıkarabilir.
  • Açık renkli kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Koyu renkli olduğu için açık renk kıyafetler görünmesini kolaylaştırır.
  • Ormanda ve çimenlerde çıplak ayakla gezmeyiniz.
  • Özellikle bahar aylarından bot ve kapalı ayakkabı kullanınız.
  • Doğa aktivitelerinden döndükten sonra kıyafetlerinizi çıkardığınızda direkt çamaşır makinasına atınız. Sıcak suda keneler de dahil olmak üzere böceklerin çoğu ölür.

Kene Isırığı?

Aslında ısırık demek çok doğru olmaz. Keneler derinize yapışır, kafasını derinizden içeri sokar ve orada kalarak beslenir. İşi bitince vücudunuzdan ayrılır. Genelde vücut üzerindeki nemli ve sıcak yerler tercih ederler. Saçlarınızda, koltuk altınızda saklanabilirler. Tek noktandan ısırırlar. Vücudunuzdan yakın bölgede birden fazla ısırık varsa kene değil, örümcek olması ihtimali yüksektir.

kene ısırığı

Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle kene sizi ısırdığında size kenetleneceği için ilk belirti bu olacaktır 🙂 Dediğim gibi genelde bir zararları yoktur. Ortalama bir kırsal insanı yılda 10-50 defa keneye maruz kalabilir.

Keneye alerjiniz varsa biraz sıkıntılı bir süreç. Isırdığı yerde acı, yanma, döküntü, şişlik olabilir. Nefes almada zorluk yaşatabilir.

Bazı keneler ise hastalık taşıyabilirler. Isırık durumunda insana geçebilir. Bu durumda rahatsızlık belirtilerinin kendini göstermesi genelde 3-7 gün arasında olur. Bu belirtiler aşağıdakilerin tümü veya bazıları şeklinde olabilir

  • Isırık bölgesinden döküntü
  • Boyun tutulması
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Güçsüzlük
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Ateş ve titreme
  • Lenflerde şişme

Bu belirtiler oluşursa hiç vakit kaybetmeden doktora görünmek gerekiyor. Mikrobun çeşidine göre farklı ilaç ve tedaviler önerebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi kenenin derinizden çıkarılması ile başlar. Bunu bir uzmanın yapması daha güvenlidir. Deriden çok kolay ayrılmayacakları için yanlış bir haraket yapıp kafasının içerde kalmasını istemezsiniz. Kendiniz yapmak zorunda kalır veya tercih ederseniz (ben öyle yapmıştım), yapmanız gereken nazikçe tutarak deriden dik açı ile dışarı doğru çekmek olacaktır. Büküp, çevirmeye çalışmayın. Çıkardıktan sonra bölgeyi alkol, kolonya, sabun vs.. ile temizleyin. Ayrıca bu çıkarma işlemi için eczanelerde bulabileceğini ürünler de var. İlk yardım çantanızda bulunması iyi olur. Keneyi çıkardıktan sonra her ihtimale karşı saklamanız iyi olur. Bu aşamadan sonra 2-4 günlük süreçte belirtileri oluşacak mı diye takip etmeniz yeterli. kene çıkarmak

Keneyi kendiniz çıkarmak istemiyorsanız doktora başvurun. Bunun dışında yukarı saydığım belirtiler oluşmadığı sürece kene ısırığı için doktora gitmenize gerek yok. Panik yapmayın, korkmayın. Yalnız belirtiler konusunda tedbiri elden bırakmayın. Birşey olmaz diyerek risk almayın.

2008’de yayınlanan kene reski olan lokasyonlar aşağıdaki şekilde verilmiş. Güncel bir haritaya malesef rastlayamadım. Bu bilgi de bir kenarda dursun.

kene haritasi

Kenesiz geziler…

 

Loading

- REKLAM -

6 Yorumlar
  1. Tayfun zeki şahin diyor

    Bir bisiklet turunda başıma gelmişti ve tur dahilindeki doktor bir arkadaş çıkarma yöntemi olarak kenenin etrafına akışkan olmayan yapıda (klasik nemlendirici krem vb) bir krem ile tabaka oluşturursak oksijensiz kalarak kendini salacağını ve peçetenin ucu vb birşey ile çıkartabileceğimizi söylemişti ve aynen öyle yaptık, sorunsuz çıkmıştı. Belki birilerinin daha işine yarar diye paylaşmak istedim. Ama sonrasında bile olsa mutlaka bir sağlıkçıya danışın ve fotoğrafını paylaşın bence.

  2. Neslihan diyor

    Oğlumu Eylül gibi kene ısırdı ensesinden 1 gün sonra fark ettkk ve doktora götürdük kan tahlilleri temiz çıktı fakat kene yarası iyilesmedi devamlı kabuk bağlıyor ve oğlum çok kasindigini3 söyleyip yaranın üstündeki kabuğu soyuyor tekrar başa dönüyoruz devamlı krem kullanıyorum …böyle olması normalmi acaba bilgi verirseniz sevinirim

    1. Gökhan Konaş diyor

      Bunu bir sağlıkçıya göstermeniz uygun olacaktır

    2. Sezen diyor

      Normal değil o bolgede kaşıntı kızarıklık varsa kene borellia bakterisi taşıyo demek bu da lyme hastalığı 😔😔 ne zaman oldu bu çocuğunuz şu an nasıl

  3. Bazen diyor

    Kene isiriginda mutlaka doktora gidin. Doktorlar bu işi çok ciddiye alıyor, kendiniz çıkarmaya kalmayın. Ölümle sonuçlanabilir.

  4. Ahmet diyor

    Eline sağlık, her zaman faydalanıyoruz senden, tecrübelerinden. Ayrım yapmadan sorulara da cevap vermen takdire değer. Sevgiler
    Ahmet bugra

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku