Loading

Kaz Dağları – Mehmetalan Köyü – Edremit

Kaz Dağları hakkında bir gezi yazısı yazmak benim için gerçekten çok önemli. Her ziyaretimde beni daha da çok büyüleyen, doğasına hayran olduğum, gezilecek, görülecek ve keşfedilecek yerleri hiç bitmeyen bir çoğrafya. Bundan 4 yıl önce ilk kampımı yaptığım yer; Kaz Dağları. Kamp alanına ulaştığımızda “burada, 4 gün dağın başında ne yapacağız!” dediğimi ve sonra tatili 3 gün daha uzattığımı hatırlıyorum. Hatta şu an içine girdiğim bu maceranın tohumları orada atıldı desem daha doğru olur.

- REKLAM -

Kaz Dağları, aslında öyle kolay kolay bir yazıda toparlanıp anlatılacak bir bölge değil. Anlatılacak çok hikayesi ve gezilecek çok yeri var. Bu bölgeye yapılacak en güzel gezi için rotA Kaz Dağları’na Edremit’ten girip Çanakkale’den çıkmak olur, ama hakkını vermek için en az 10 gün ayırmak gerekir.

Biga Yarımadası ortasında, yaklaşık 1800 metreye yükselen ve mitolojideki adı ile İda Dağı olarak da bilinen Kaz Dağları ‘nın tarihi, hakkındaki efsaneleri, gezilecek yerleri anlatmakla bitmez. Ayrıca konu ile ilgili yaptığım araştırmalarda (resmi bir belgeye rastlamadım) konumu ve yapısı itibarı ile Türkiye’nin oksijen seviyesi en yüksek yeri olarak da biliniyor.

Kaz Dağları ile ilgili internet üzerinde sayfalarca bilgi var. Herşeyi, her tarafı yazılmış, anlatılmış. Hasan Boğuldu Şelalesi ‘ni duymayan yoktur heralde, o kadar çok yazılmış ki; gittiğinizde mangal kokusundan nefes alamıyor, kalabalıktan yürüyemiyorsunuz. Çok yazıldığı için oradan da bahsetmeyeceğim.

Mehmetalan Köyü - Zeytinli Deresi
Mehmetalan Köyü – Zeytinli Deresi

Kaz Dağları Gezisi

Benim ziyaret ettiğim bölge dağın biraz daha sessiz, sakin ve az bilinen tarafı, Mehmetalan Köyü. Ulaşmak için Edremit üzerinden Asos istikametine giderken sağda Zeytinli tabelasını gördüğünüzde giriş yaparak birkaç km sonra Zeytinli Köyü ’ne ulaşıyorsunuz. Burada küçük bir mola verip meydandaki kahvede çay veya kahve eşliğinde bir şeyler atıştırabilirsiniz. Kamp için ihtiyaçlarınızı, eksiklerinizi burada tamamlayın, zira buradan sonra alışveriş için bir yer bulmanız mümkün olmayacak. Köy olduğuna bakmayın oldukça gelişmiş bir yer. İstediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Köyün tam ortasından geçerek yine birkaç km sonra Mehmetalan Köyü’ne ulaşacaksınız. Buraya kadar yol asfalt.

Mehmetalan’da etrafı biraz gezip eski taş evleri fotoğraflayabilir, sokaklarda evlerinin önünde zeytin, zeytinyağı ve köy yumurtası gibi ürünler satan köy halkından alışveriş yapabilirsiniz. Köyün içinden stabilize yola girerek dağa doğru çıkışa başlıyorsunuz.

Zeytin ağaçları ile çevrili bu yola her girdiğimde büyülü bir kapıdan geçiyormuş gibi hissediyorum kendimi.

Herşey geride kalıyor sanki. Buradan itibaren artık doğa ile başbaşasınız. Bütün sesler kesiliyor. Duyduğunuz yegane ses esen rüzgarın, cırcır böceklerinin ve akan derelerin sesi oluyor.

Stabilize yoldan ayrılmadan 6-7 km yukarı doğru çıktığınızda, Zeytinli Deresi kıyısına kurulmuş 3 tane tesis/kamp alanı var. Bunlar yol kenarında olmadığı için tabelaları iyi takip etmeniz gerekiyor. Tabela derken de, öyle otoyol tabelası beklemeyin. Taşlara ve tahtalara yazılmış isimlerden bahsediyorum. Sırası ile Hızır Kamp, Akaleos ve Akyar. Ben bu sene Akaleos’da kaldım. Hızır Kamp’a rezervasyonsuz giriş yapılamadığı için ve ben de önceden yapılmış planları sevmediğimden oraya girmedim (Hızır Kamp ile ilgili internet üzerinde yeteri kadar bilgi bulabilirsiniz) Daha çok yoga ve benzeri aktiviteler ile uğraşan kişlierin tercih ettiği bir işletme ve buna odaklanmış bir kültür var. Hızır Kamp’ı geçtikten 500 m. sonra Akaleos ‘a ulaşıyorsunuz.

Akaleos Hakkında

Akaleos öğretmen bir ailenin emeklilik dönemlerinde yaşamak için aldıkları bir arazi. Çok fazla talep gelmesinin ardından burayı bir kamp alanı halinde işletmeye karar vermişler. Çok güzel kurgulanmış bir tesis. Gerek dekorasyonu, gerekse yerleşimi oldukça keyifli. Küçük bir alan olmasına rağmen her köşesinde ayrı bir tat ve doku var.

Akaleos 'da bulunan gün içinde vakit geçirebileceğiniz çardakları
Akaleos ‘da gün içinde vakit geçirebileceğiniz çardaklar

Zeytinli Deresi önünden aktığı için kahvaltınızı ettikten sonra 10 adım atarak kendinizi buz gibi suya bırakabiliyorsunuz. Gerçi ben bunu uyanır uyanmaz yapmayı tercih ediyorum. Uyanınca ilk yaptığım şey suya girmek genelde, orada kaldığım sürece bu hiç şaşmadı. Çadırın hemen önünden akan bir dere olması kamp yapanlar için büyük bir lüks.

Çadırı kurduğum yer ve önümden akan Zeytinli Deresi
Çadırı kurduğum yer ve önümden akan Zeytinli Deresi

Henüz çok yeni, 2 yıldır hizmet veriyorlar. Her sene biraz daha gelişen, duyulan bir yer. Konaklama için ormanın içine yerleştirilmiş çadırları ve 1 tane de ağaç evleri var. Çadırı ister kendiniz getirin, ister onların çadırlarını kullanın geceliği kişi başı 35 TL. Referans olması açısından; gözleme, menemen 10 TL , kahvaltı veya köfte ise 20 TL. Akaleos en sevdiğim yanı gelenleri özgür bırakmaları. Hiçbir konuda dayatmaları yok. Ayrıca Ali Hoca ve eşi ile birlikte yaptığı nefis Sızma Zeytinyağı ‘ndan mutlaka alın. Nefis oluyor, hatta adımı verirseniz indirim de yapabilir :))

Çadırını istediğin yere kur, kendi yiyeceğini getir, çadırının önünde ateşini yak, kafana göre takıl.

Bazı kamp alanlarında olduğu gibi wc, şezlong vs. hizmetleri için ek bedel talep edilmiyor. Bir tesis içinde ama sanki tek başınıza dağda kamp kurmuş gibi zaman geçirebileceğiniz bir yer. Çadırların kurulduğu alan ile restoran arasında kısa bir mesafe olmasına rağmen 2 farklı yer gibi bölünmüş. Arazi dereye paralel uzandığı için her zaman dere kenarındasınız, bu da büyük bir avantaj.

Ayrıca tesiste her türlü içecek, yiyecek olmasına rağmen buradan satın almak zorunda değilsiniz. Hatta onlar her gün Zeytinli Köyü’ne giderek verdiğiniz siparişleri alarak market fiyatına size teslim ediyorlar. Bu daha önce hiçbir yerde rastlamadığım oldukça önemli bir hizmet.

Akaleos'un restoran alanından bir görüntü
Akaleos’un restoran alanından bir görüntü

Fotoğrafların büyük hali için üzerine tıklayın

Akaleos’da ne var, ne yok?

  • Otopark VAR
  • Oldukça temiz duş ve tuvaletler VAR
  • Geniş ve kullanışlı mutfak VAR
  • Yiyeceklerinizi korumak için buzdolabı VAR
  • İstediğiniz taktirde köy ürünlerinden hazırlanmış kahvaltı, gözleme ve yemek VAR
  • Güneş enerjisi sayesinde elektrik VAR
  • Elektrik sadece restoran bölgesinde VAR (çadır alanında elektrik YOK)
  • Otomobil ile ulaşım VAR (yani araba ile ulaşabilirsiniz, yol bozuk ama gidilebiliyor)
  • 3G ve internet YOK (telefon belirli yerlerde biraz çekiyor)

İletişim Bilgisi : Ali Akbulut (nam-ı diğer Ali Hoca) – 0537 418 35 68

Kaz Dağları ‘nın bu bölgesinde başka ne yapılır? 

Hemen yakın mesefade yapılabilecekler konusunda önerilerim şöyle;

Akyar Kamp – Ana yoldan Akaleos’a ayrılmadan yukarı doğru devam ettiğinizde Milli Park’tan önce son kamp yeri olan Akyar’ı ziyaret edebilirsiniz. Çok daha sakin bir yer olduğunu söyleyebilirim, ayrıca hemen aşağısında bulunan gölete mutlaka uğrayın, burada suya girmek oldukça keyifli

Zeytinli Deresi – Akyar’dan sonra yoldan yukarı doğru devam ettiğinizde artık başka kamp yeri yok ama Zeytinli Deresi’nin kaynağına paralel giden yola ulaştığınızda dere üstünde küçük şelaleler ve jakuzi büyüklüğünde göletler var. Tabii yukarı çıktıkça suyun soğuduğunu asla unutmayın. Ben soğuk sevdiğim için buralara bayıldım.

Kaz Dağları

Yangın Gözlem Evi – Yol üstünde tabelası yok ama sorarak bulabilirsiniz. Kaz Dağları ve tüm vadiyi Akçay’a kadar gören, muhteşem manzarasıyla sizi etkileyecek bir tepe. Burada zaman geçirmek çok dinlendirici. Vaktiniz ve aracınız varsa geç saate kadar durmanızı öneririm. Geceleri, özellikle dolunayda harika oluyor.

Dağda Kamp – Bu işletmeleri geçtikten sonra kamp alanları bitiyor ama üst taraflarda derelerin kenarında veya ormanın içinde kamp yapmak için doğa harikası yerler var. “Ben doğada yaşarım arkadaş, korkmam, çekinmem” diyorsanız tercih edebilirsiniz, ama vahşi hayvanlar konusunda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle aracınız yoksa oldukça tehlikeli olabilir. Ayı, domuz, yılan, çakal, vaşak, kurt vs. konusunda bilgili olmanız gerekiyor.

Yol üstünde öylesine yapılmış dinlenecek yerlerden biri
Yol üstünde öylesine yapılmış dinlenecek yerlerden biri

Kaz Dağları ’nda diğer ziyaret edilecek yerler?

Kaz Dağları, doğa severler için her köşesinde ayrı güzellik bulabileceğiniz, bazen dağ yollarında gezerken gördüğünüz dere kenarındaki kocaman bir ağaca hayran olup, “burada gece kamp kurmalıyım” dediğiniz 100’lerce yeri olan bir çoğraya harikası. Yolunuz Kaz Dağları’na düştü ise aşağıdaki yerler de ziyaret edilmek üzere aklınızda olsun.

Çamlıbel Köyü: Eski çağlara kadar uzanan bir tarihi var. Tuncel Kurtiz’in meşhur oteli ile Düşler Vadisi’de bu köyde.

Yeşilyurt Köyü: Medeniyete daha yakın olan bu köy daha turistik bir yer. Taş evlere merakı olanlar için gezmesi oldukça keyifli olacaktır. Çok bilinen bir yer olduğu için fiyatları da ona göre tabii.

Tahtakuşlar Köyü: Türkiye’de ki ilk özel müze olan Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi bu köyde.

Adatepe Köyü: Sit alanı olarak korunan bu köyde restore edilmiş çok şık taş evleri görebilirsiniz. Hoca Kayası adlı yer köyü tepeden görür ve güzel bir manzaraya sahiptir. Zeus Altarı’na yakındır. Buradan tüm körfezi görebilirsiniz.

Kızılkeçili Köyü: Özellikle zeytini ile ünlü bu bölgede Anıt Ağacı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Mıhlı Çayı: Ormanlık olan bu bölge doğada kamp yapmak isteyenler için idealdir. Çay kenarında güzel yerler bulmanız mümkün. Roma döneminden kemerli köprüsü ve Rumlar’dan hediye kalan miras kalan değrimeni ile bilinir. Değirmenin yakınında güzel bir de şelalesi var.

Şahindere Kanyonu: Burası Orman İşletme Müdürlüğü kontrolünde ve ancak izin ile girilebiliyor. Kanyon 27 km uzunluğunda ve 600 m yüksekliğinde. Yine bu bölgede Dereçatı’da bulunan gölcüklerde yüzebilirsiniz.

Hasan Boğuldu: Sütüven Şelalesi ile aynı bölgede şelalenin etkisi ile havuz oluşmuş bir yer. Suyu da buz gibi, yalnız son dönemde çok duyulduğu için aşırı kalabalık olabilir.

Yeni dostlar edindiğim, yeni yerler keşfettiğim ve yıllardır gidiyor olmama rağmen yine doyamadığım bir Kaz Dağları gezisi oldu. Umarım gitmeyenler de en yakın zamanda ziyaret eder ve bu güzelliğin keyfini çıkarır.

Not : Yazıda eksik kaldığını düşündüğünüz bilgileri, sormak istediklerinizi yorum olarak aşağıya, Facebook üzerinden sayfaya veya mail ile bana iletebilirsiniz. Böylece gözden kaçanları yazıya ekleyebilirim. 


Kaz Dağları nerede  merak ediyorsanız Gezitta.com çok güzel bir yazı yazmış.


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

30 Yorumlar
  1. Feyzullah diyor

    Selam hocam yazılarınız ve bilgileriniz için çok saolun bize rehber oluyorsunuz. Nasip olursa 22 temmuz da 3 yada 4 günümüzü kaz dağlarında kamp yapmaya ayırmayı planlıyoruz lakin bir arkadaşın yazısında motorsikletlileri almadıklarını duydum bu konuda sizin gittiğiniz yerin bir bağlantısı var mıdır yani motorla gidebilir miyiz istanbuldan gideceğin şimdiden teşekkür ederim.

  2. […] Kazdağları kamp gezileri ile ilgili tekbasinadaolur.com çok güzel içerikler hazırlamış, inceleyebilirsiniz. […]

  3. Soner diyor

    Merhaba
    Gezginfest ten sonra, yani 01 temmuzda kaz daglarinda kamp yapip yuruyerek canakkaleye gidebiliyormuyuz?

  4. HÜLYA diyor

    merhaba,

    öncelikle yazınız için teşekkürler. hayatında ilk defa kamp yapacak biri olarak müthiş yararlı bilgiler içeriyor. 🙂

    Bahsettiğiniz kamp alanı kendi çadırımız ile gittiğimizde de ücretli mi ? öyleyse fiyat nedir?
    bahsettiğiniz göle girmenin herhangi bir sakıncası var mı?

    şimdiden teşekkür ederim.

    1. Gökhan Konaş diyor

      Selam, kamp alanı Akaleos diye geçiyor ve evet ücretli 40 TL kişi başı konaklama ücreti var ve dereye girilebiliyor. Şimdiden iyi kamplar.

      1. mustafa cumur diyor

        balık tutmak serbestmi. kamp kişi başımı yoksa çadır başınamı.çocuklar için eğlence alanı, kafeterya, restorant gibi şeyler mevcutmudur. cevap için teşekkür ederim…

  5. mustafa cumur diyor

    ramazan bayramında ailemle birlikte trakya tarafına çadır kuracaktık. FaKAt tesadüfen bir şekilde bu siteye girdim 🙂 hem yüzmek hem balık tutmak hemde yürüyüş açısından hangi kampı önerirsiniz ?

  6. rahime kurt diyor

    selamlar kazdağı gezisi planı yapmıştık. kamlarla ilgili bir sürü olumsuz yazılara sebep muallakta kalmıştık. sayenizde biraz daha cesaret oldu teşekkürler 🙂
    bayram sonu inş.

  7. furkan diyor

    merhaba , çok güzel bir yazı emeğinize sağlık buraya çok gitmek istedik bu yazıdan sonra fakat arabamızın altı alçak toyota yaris 🙂 . tek sorum olacak bizim araç oraya cıkar mı ? cıkar derseniz bu hafta sonu oradayız 🙂 iyi akşamlar

    1. Gökhan Konaş diyor

      Çıkabilirsiniz sorun olmaz, dikkatli olmak lazım tabii.

  8. nur diyor

    kaz dağları gezisi için alan klavuzu şart mı ??? bir kaç. yerde öyle bir şey okudum. sizin yazınızda geçmiyor.

    1. Gökhan Konaş diyor

      Benim kaldığım yer Milli Park içinde değil, Milli Park’a rehberesiz çıkmak yasak, verdiğim rota Milli Park sınırlarına dahil olmadığı için sorun yok

  9. siamak diyor

    Gökhan bey,

    Bu yazı için teşekkür etemek istedim. Sayenizde gittik ve gerçekten güzeldi. Yine de gideriz 🙂

    Sevgiler,

  10. aysegul cbk diyor

    merhaba, bizde eşimle kurban bayramında orada olacagız. bugün yola cıkıp geceye orda oluruz diye düşünüyorum.ali hocayı aradığımda çok kalabalık olacağını söylemişti bayram için. herkese iyi tatiller 🙂

  11. siamak diyor

    Merhaba, Kurban Bayram’inda kalabalik olacak mi acaba?

    Simdiden tesekkurler

    1. Gökhan Konaş diyor

      Bence çok kalabalık olacak 🙂

  12. Nur diyor

    Merhaba,
    Yazı için teşekkürler, sitenizi de bu yazı ile birlikte takip etmeye başladım. Tek bulamadığım, yazıyı yayınlama tarihiniz oldu. Bu bilgiyi görmek de iyi olabilir okuyan için, varsa ve ben görmediysem…
    Sevgiler,

  13. burçin diyor

    kurban bayramı öncesi gitmek istiyoruz arkadaşımla ama rezervasyon yaptırmak için kimseye ulaşamadım. internet sayfası açılmıyor, face teki telf na ulaşılamıyor, KAMPIN TELF. VAR MI SİZDE? şimdiden teşekkür ederim…

  14. Cüneyt diyor

    Adamsın ?

  15. Sapphire diyor

    Yolda kalanların kurtarıcısı da buradaydı. ONUR’A BURDAN SEVGİLER.
    YAZI ŞAHANE ELİNİZE SAĞLIK.
    BAĞIRMIYORUM, CAPS LOCK BOZUK BRO :d

  16. Ünzile günal diyor

    Akaleosa motorla ulaşım sağlanabilirmi

    1. Gökhan Konaş diyor

      Sağlanabilir sorun yok. Yol stabilize ona bilerek gitmek iyi olur.

  17. Funda altin diyor

    Mekân çok güzel ortam güzel doğa harika yalancı cennet sanki. Tek kusuru var hizmet kötü çalışanların ve kurucularının insanlara davranış şekilleri sanki doymusluk hissi uyandırıyor çalışanlarla sahipleriyle muhattap OLMUYCAZ diyorsanız gidip kalınabilecek bir yer

  18. Kadir diyor

    İyi günler önümüzdeki ay kaz dağında kamp yapmayı düşünüyoruz.
    Hızır kamp mı akaleos mu ?:) temiz bir soru

    1. Gökhan Konaş diyor

      Hızır Kamp güzeldir, yalnız orası Yoga Kampı, bu konsepti bilerek düşünmek lazım. Akaleos bir aile işletmesindeki kamp alanıdır.

  19. AySun diyor

    merhabalar pekİ aracımız olmaması durumunda akaleos kampa ulaşım nasıl olmaktadır? Bilgileriniz için şimdiden teşekkürler 🙂

    1. Gökhan Konaş diyor

      Zeytinli Köyü içinden taksi ile ulaşabiliyorsunuz, şimdiden iyi kamplar

      1. MEl diyor

        Taksi ne kadar tutuyor acaba bilgi verebilir misiniz?

        1. Gökhan Konaş diyor

          Net bilmiyorum malesef ama tahminim 20-30 TL arası olması gerekir. İyi kamplar.

  20. Hakan diyor

    Resimler geçişli olabilir mi acaba?

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku