Loading

Karda Kamp Yapmak – Kış Kampı

Karda kamp yapmanın zevkini çıkarmak için doğru çadır seçimi önemlidir ama yeterli değildir. Doğru alan seçimi ve hazırlıklardaki küçük detaylar büyük önem taşır. Birkaç başlık ile derlemeye çalıştım, faydası olacaktır. Ayrıca aşağıdaki linklerde diğer Kış Kampı yazılarını inceleyebilirsiniz.

- REKLAM -

Kış Kampı Yazı Dizisi

1. Giyim Ekipman Listesi – okumak için tıklayın!
2. Genel Ekipman Listesi – okumak için tıklayın!
3. Kışın Nasıl Giyinilir? Katmanlama Nedir? – okumak için tıklayın!
4. Kışın Beslenme – okumak için tıklayın!
5. Hipotermi Nedir? Nasıl anlaşılır? Ne yapılmalıdır? – okumak için tıklayın!
6. Karda Kamp – Yer seçimi, ipuçları, uyarılar! – okumak için tıklayın!

 

Karda Kamp Nasıl Yapılır?

Kışlık Çadır Seçimi

Birçok durumda korunma olmayan yerlerde seyahat edeceğiniz için kendinizinkini getirmeniz gerekmektedir. Çeşitli çadır şekilleri vardır. Temel faktörler:

  • Güçlü Çadır – hem rüzgar hem de kara dayanacak. Genel olarak 4-mevsimlik olarak işaretlenen çadırların kullanılması önerilir. Dört mevsimlik çadırların genellikle daha güçlü direkleri vardır (daha fazla kar yükü taşırlar).
  • Kar geçirmeme becerisi – çadırların karın düşmesini sağlayacak çatı hatları olmalıdır. Kar çadırın üstünde birikirse yoğun nem olacak ve damlacıklar halinde çadırın içi ıslanacaktır. Bu konudaki bir başka problem ise yoğun kar yağışı durumunda çadırların üzerinde yük artacak ve çadır yıkılacaktır.
  • Geniş Hacim – taşıdığınız eşyalar için kış seyahatlerinde daha geniş iç alana ihtiyaç duyacaksınız. Aynı zamanda karla kaplandığınızda çadırın içerisine daha uzun süre ile kalmanız gerekebilir. Diğer birçok insanla sıkışık bir çadırda kalmak rahatsız edici olabilir.
  • Yağmur / Nem Koruması – çadırda yağmur engelleyici olmalıdır. Dışarıda yağmurdan koruyan bir katmanı olan ve hava alabilen iç çadır çadırdaki yoğunlaşmayı azaltacaktır. Aynı zamanda hareket etmeyen hava boşluğu katmanlarını arttırarak daha iyi yalıtım sağlar. Genel olarak çadırın içerisi dışarıdan yaklaşık 10 derece daha sıcak olacaktır, tabii siz içerdeyken.
  • Serbest duran çadırlar (kubbe tarzı) önerilmektedir çünkü karın çadırın tepesinden düşmesini sağlayarak verimli iç alan sunar. Üreticinin çadırı kış kullanımı için önerdiğinden emin olun. Birçok kubbe çadır sadece üç mevsim için tasarlanmıştır ve dikişleri ve direkleri karın ağırlığını taşıyacak şekilde değildir.
  • Çadırlarla ilgili diğer bir sorun yoğunlaşmadır. Gece boyunca nefesini çadıra oldukça yoğun nemli bir hava pompalar. Bu hava yükselir ve çadırın tepesine çapar. Burada nem buza dönüşür. Bu parçacıklar size ve eşyalarınıza gelebilir. En iyisi sabah buz parçacıklarını temizlemek ve süpürmektir. Çadırın içerisine asılı buz astarı nemin geçmesine izin vererek siz ve buz arasında katman oluşturur.
  • Bagaj bölümü olan çadırlar geniş kullanım alanı sebebi ile tercih edilmedilir.

karda kamp (1)

Kışın Çadır Kurmak

  • Yanınızda ekstra direkler ve direk sabitleyicileri getirdiğinizden emin olun.
  • Zemin örtüsü (uzay battaniyesi veya muşamba gibi) çadır zeminini korumanıza yardımcı olur
  • Eğer rüzgarlı bir yere gidiyorsanız veya çadırı bir günlük gezi için bırakacaksanız her zaman çadırı sabitleyin. Mümkünse büyük kazıklar kullanın.
  • Küçük /fırça/süpürge bulundurun – tüm çadırlara eklenmesi gereken önemli bir malzemedir. Gece çadıra girmeden önce tüm karı kıyafet ve botlarınızdan süpürmeniz gerekir. Bu yoğunlaşmanın ve çadırın üstünde biriken suyun azalmasına yardımcı olur ve eşyalarını daha kuru tutar. Aynı zamanda gece çadıra giren buz genellikle vücut sıcaklığınızdan dolayı erir ve gün içerisinde siz çadırda yokken donar.
  • Çadırın içinde yemek pişirmeyin. Toplanan karbon monoksitten zehirlenebilirsiniz ve su buharı aşırı yoğunlaşmaya neden olur.

karda kamp (5)

Kış Kampı Yer Seçimi

Karda kamp alanı seçerken şu faktörleri dikkate alın.

  • Çadır zemini mümkün olduğunca düz alanlardan seçilmeli, çukur bölgelerden kaçının.
  • Rüzgarın çadırı devirebileceği veya sürükleyebileceği tepelerden ve açık alanlardan uzak durun.
  • Ağaçlardan sarkan ölü dallara dikkat edin. Çürük dal ve ağaçlar çadır üzerine devrilebilir
  • En soğuk havanın olduğu alçak alanlardan kaçının. Göl kıyıları vs..
  • Çığ tehlikesi – çığ riski olan alanları seçmekten kaçının.
  • Sabah güneşi alacak şekilde konumlandırmaya çalışın
  • Güneye bakan alanlar daha uzun günler sağlayacak ve daha doğrudan güneş alacaktır.
  • Göl veya akarsulardan su elde edebilmek için mümkünse yanında değil ama yakınında olun.

Karda Kamp Kurma

Kampa ilk geldiğinizde, kar ayakkabılarınızı veya kayaklarınızı bırakın ve çadırlarınız ve mutfağınız için yer aramaya başlayın. Eğer mümkünde karın 30 dakika boyunca yerleşmesini bekleyin.  Çadırları esen rüzgarla 90 derecelik açı oluşturacak şekilde kurun. Çadırları sabitleyin. Karda Kamp yaparken rüzgarı kesmek için soğuk gecelerde çadırın rüzgar alan tarafına kar duvarları örün. Çadırın kenarlarına kar yığın. Kar yerleştiğinde sadece çadıra göre daha iyi bir yalıtımı olan hibrit çadır-kar sığınağınız olacak. Veranda olması için çadırın önüne çukur kazın. Bu şekilde botlarınızı daha hızlı bir şekilde çıkarabilirsiniz. Köpük petlerinizi çadırın içine yerleştirin ve uyku tulumunuzu çıkarın ve sıkıştırılmış hacminden normal hacmine girmesi için “genişlemesine” izin verin.

karda kamp (2)
Bu şekilde tepeye kurmayın mesela 🙂

Karda Kamp yaparken akşam yemeğinden sonra, şişelerinize sıcak su doldurmayı tamamladıktan ve eşyalarınızı kaldırdıktan sonra yatmaya hazırlanma zamanı gelmiş demektir. Genel dikkat edilecekler şu şekildedir:

  • Uyku tulumuna girmeden ısının. Jumping jack gibi egzersizler yapın. Böylelikle tulumdan çıktığınızda ısınız artacaktır.
  • Dolu bir su şişesi, yarının yemeği ve ihtiyacınız olan tüm kıyafet/araçları sırt çantanızdan çıkarın.
  • Çadır kapısında kalan tüm karları süpürün. Çadırın girişine oturun ve botlarınızı dışarıda tutarak ya bir arkadaşınızdan temizlemesini isteyin ya da botları çıkarıp kendiniz temizleyin.
  • Çadıra girin ve kapısını kapatın.
  • Uyku tulumunda uygun olacak şekilde kıyafetlerinizi çıkarın. Ne kadar fazla katman giyerseniz o kadar yalıtılmış ve sıcak kalırsınız (iç çamaşırlarınızla uyuyun mitinin aksine). Yine de çok fazla kıyafet uyku tulumundaki ölü hava boşluğunu sıkıştırıp tulumun verimini azaltabilir.
  • Islak/nemli tüm katmanları, özellikle de çorapları, çıkarın ve kuru olanlarla değiştirin.
  • Uyku tulumu vücudunuzla önceden ısıtın.
  • Nemli malzemelerinizi uyku tulumuna koyun. Bu şekilde gece kuruyabilirler.
  • Botlarınızı uyku tulumu çantanıza koyun (ters çevrilmiş) ve bu çantayı da bacaklarınızın arasına yerleştirin. Bu sizi akşam donmaktan koruyacak ve bacaklarınızın arasındaki tulum çantasında duran eşyalarınızda ıslanmayacaktır.
  • Su şişeleri ve yiyecekleri çantaya koyun.
  • Polar bir şapka gece üşütmemeniz için önerilmektedir.
  • Suratınız tulumun dışındayken uyumaya çalışın. Bu tulumun içerisinde nem oluşumunu azaltacaktır (kuş tüyü tulumlar için nem oldukça kötü sonuçlar doğurabilir). Uyku tulumunun boyunluğunu (bazı insanlarda klostrofobik etki yaratarak uyumalarını güçleştiriyor) kullanmak yerine boynunuza bir atkı sarmak daha iyi olabilir.
  • Gece büyük ihtimalle birkaç kez kalkacaksınız. Soğuk havada bu oldukça normal. Baskılanan dokulardaki dolaşıma izin vermek için vücudunuz pozisyon değiştirmek ister ve biraz hareket etmek için kas hareketleriniz daha fazla ısı üretir. Eğer hala üşüyorsanız ısınmak için biraz protein yiyin.
  • Çadırda 10 saatten fazla zaman geçirdikten sonra, gecenin bir yarısında tuvalete gitmek isteyeceksiniz. Gidin! Yoksa tekrar uyuyamayacaksınız ve vücudun ekstra sıvıyı sıcak tutmak için enerji harcayacaktır. Ne kadar hızlı gidip gelip vücudunuzun aslında üşümediğine şaşıracaksınız.
  • Her çadırda bir sıcak içecek termosu olması yararlı olabilir.

Bu temel bilgiler dışında deneyimleriniz ve ihtiyaçlarınıza göre kendinizi geliştirebilir ve doğanın keyfini kışın da çıkarabilirsiniz. İyi kamplar…


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

3 Yorumlar
  1. pctechnic diyor

    +1
    öncelikle çadırı kuracağınız yer tamamen kardan arınmalı. mümkünse konaklamaya gittiğiniz yerde hemen ateş yakın sonra atesin içine bulabiliyorsanız bölgedeki büyük taşları atın . ve çadır koyacağınız yeri iyice kardan temizleyerek toprak zemine ulaşın ve çadır genişliğinde 30 cm derinliğinde çukur açın . daha sonra bu çukur içine ateşin iiçinde ısınan taşları atın ve üzerine toprak atın . bir müddet bekleyin topraktaki buhar gittikten sonra çadırı üstüne koyun . çadırı üstüne konulduktan sonra çadır zeminine battaniye serin yün olması önemli (sıcak tutar) sonra matınınız serin ve üzerine aliminyum battaniye serin . uyku tulumunuzu açın ve en az 45 dk bekleyin (anca kıvama geliyor) sonra yanınıza aldığınız sıcak su torbanızı içine koyun ve bekleyin tulumun içi ısınacaktır .daha sonra sıcak su torbasını çantanızın için koyun botlarınızı ve kıyafetlerinizide . bu şekilde sabaha kadar donmayacaktır. ve unutmayın ki ateşte ısıtıp koyduğunuz taşlar sizi gerçekten sıcak tutacakdır

    1. Gökhan Konaş diyor

      Bilgiler için çok teşekkürler. Güzel bir teknik ama tek gecelik kamplar için uzun bir süreç

  2. […] 1. Giyim Ekipman Listesi – okumak için tıklayın! 2. Genel Ekipman Listesi – okumak için tıklayın! 3. Kışın Nasıl Giyinilir? Katmanlama Nedir? – okumak için tıklayın! 4. Kışın Beslenme – okumak için tıklayın! 5. Hipotermi Nedir? Nasıl anlaşılır? Ne yapılmalıdır? – okumak için tıklayın! 6. Karda Kamp – Yer seçimi, ipuçları, uyarılar! – okumak için tıklayın! […]

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku