Loading

Ebegümeci Hakkında Bilgiler

mTanıtmak için Ebegümeci ‘ni seçmek çok zor olmadı. Doğanın mucizelerle dolu olduğunu bir kanıtı adeta. Biraz dikkat ve doğru kullanımla hayatınıza hem sağlık ve keyif katabilecek bir bitki. Ben Ebegümeci ‘ne hayat kurtaran diyorum neden mi? Kendi kendine yetişen, bakım istemeyen, sulama istemeyen, her türlü iklim koşuluna neredeyse ayak uyduran, birazcık güneş olsa yeter diyen uyumlumu uyumlu bir bitki.

- REKLAM -

Ebegümeci (Malva sp.)

Çoğunuzun “aaa evet ben bunu çok gördüm!” dediğini duyar gibiyim. Mutlaka görmüş olmanız gerekiyor çünkü kutuplar hariç dünyanın hemen her yerinde yetişiyor. Ülkemizde doğal olarak yetişen yerler aşağıdaki haritada işaretli ama tüm bölgelerde rastlamak mümkün.

Ebegümeci ‘nin doğada mavi, sarı ve beyaz çiçekli açan türlerini görebilirsiniz. Yaprak yapılarına baktığınızda benzerdir ve hepsi yenilebilir türdedir. Taze olan tüm toprak üstünü kullanabilirsiniz. Bitkiyi ilkbahardan sonbahara kadar bulmanın mümkün.

Ebegümeci Nerede Yetişir?

Neredeyse yetiştiği tüm ülkelerde geleneksel kullanımları var. Özellikle kırsal kesimlerde daha fazla.

Yunanlılar ebegümecini açlığı ve susuzluğu gidermek için mükemmel bir besin olarak kabul ederlerdi ve birçok hastalıkta kullanırlardı. Halen bitki yaprakları ve sürgünleri tüketilmektedir. Balkanlarda ve Avrupa’da geleneksel olarak kullanımı oldukça yaygındır.

Eski savaşlarda tozun güneşe perde çekeceği, bu yüzden birçok bitkinin yetişmeyeceği düşünülürmüş. Oluşacak kıtlığa karşı savaş öncesi toplanan ebegümeci tohumları savaş sonrasında toprağa atılır büyüyen yapraklar yemek ve çay yapılırmış.

 

Ebegümeci Nasıl Kullanılır?

  • Genç yapraklar salatada marul yerine harika bir alternatiftir.
  • Demleyerek bitki çayı olarak kullanabilirsiniz. Okaliptüs yaprağıyla karıştırıp çay yaptığınızda göğsünüzün açıldığını ve nasıl daha rahat nefes aldığınıza siz bile şaşıracaksınız. Okaliptüs bulamazsanız bile çayını yapabilirsiniz. Kuru veya yaş haliyle kullanılabilir.
  • Tereyağında soğanla ot kavurması şeklinde tüketebilirsiniz. Benim en sevdiğim kavurması. Taze yaprakları haşlıyoruz sonra soğanla kavuruyoruz o kadar.
  • Ayrıca üzüm yaprağı yerine kullanarak sarma yapabilirsiniz.

Ebegümeci ‘nin Faydaları

Ebe gümeci kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir ve iyi bir besindir. İçeriğinde malvin ve malvidin maddeleri bulunur bu maddeler ağızdaki bakterilere karşı güçlü bir antibakteriyeldir. Hazır buldunuz bitkiyi sıcak suya bir tutam atın 3-5 dk demleyin, ağız, diş ve bademcikleriniz için gargarasını da yapın.

Dikkat etmemiz gereken bir şey var mı diye sorarsanız çok fazla çiğ olarak tüketildiğinde özellikle çocuklarda müshil etki yapabilir.

O zaman bol gezmeli, tozmalı, bitkili günler

 

Sevil GÜLSOY
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı
Blog : bitkigunlukleri.blogspot.com
Instagram : instagram.com/gezgin

 

 


Kaynaklar

Jarić, S., Kostić, O., Mataruga, Z., Pavlović, D., Pavlović, M., Mitrović, M., & Pavlović, P. (2017). Traditional wound-healing plants used in the Balkan region (Southeast Europe). Journal of ethnopharmacology.
Facciola. S. Cornucopia – A Source Book of Edible Plants. Kampong Publications 1990 ISBN 0-9628087-0-9
Chevallier. A. The Encyclopedia of Medicinal Plants Dorling Kindersley. London 1996 ISBN 9-780751-303148
Guarrera, P. M., & Savo, V. (2016). Wild food plants used in traditional vegetable mixtures in Italy. Journal of ethnopharmacology, 185, 202-234.
http://www.tubives.com/index.php?sayfa=1&tax_id=2113

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku