Loading

Benzinle Ateş Yakmak ?

Kamp ve günlük gezilerin vazgeçilmezidir ateş yakma etkinliği. Becerenler günü kurtarır, kahraman olur, beceremeyenler için ise ızdıraba dönüşebilir. Keyif yapacağım derken rezil olma ihtimaliniz var, ısınma, yemek ve korunma ihtiyaçların mahrum kalmak da cabası. Peki benzinle ateş yakmak sizi kurtarır mı?

- REKLAM -

Mevsim yaz, odunlar kuru ise biraz çalı, çırpı ile işiniz kolay. Yalnız hava soğuk veya yağmurlu ve odunlar ıslak ise çıra ve tutuşturucular da iş görmeyebilir. İşte o noktada kuvvetli bir ateşleyici olsun hevesi ile benzini düşünen kişiler buradan sonrasını dikkatli okusun. Pek tavsiye edebileceğim bir yöntem değil. Yani kısaca; önermiyorum.

hadi baba ateşleyelim şunu!

gazı ile başınıza iş almayın. Benzinle ateş yakmaya çalışmak hem sizin için, hem de çevreniz için son derece tehlikeli ollabilir. Biraz işleri hızlandıracağım diye bu kadar ciddi bir riske girmenize gerek yok.

Birkaç senaryo üzerinde konuşursak;

  • “Odunları yerleştirip üzerine biraz benzin dökeyim ve sonra ateşe vereyim” senaryosu genelde ani bir alevlenmenin ardından kaşlarınıza ve kirpiklerinize veda etmenizle sonuçlanabilir. Miktarı çok ayarlanabilir olmadığı gibi, ne zaman parlayacağı da belli olmuyor.
  • “Ateşim alev aldı ama odunlar tutuşmuyor, üzerine biraz benzin dökeyim.” Yanan ateşi harlamak amacı ile yakından/uzaktan üzerine dökmeye çalışmak elinizdeki kabın/şişenin vs..  alev almasına sebep olur. Siz panikle söndürmek için sallamaya başlayınca etrafa ve üzerinize sıçrama ihtimali yüksek.

Farklı senaryolarda da ateşin ani parlaması sebebi ile panikleyerek ortalığı daha fazla batırmanız büyük olasılık. Boş ve toprak bir alanda değilseniz denemeniz gerçekten tehlikeli. Ateşin aniden alev alması (küçük bir patlama şeklinde oluyor) sebebi ile etrafa fırlayacak odun vs parçalarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Bu bilgiler ışığında deneysel yaklaşımlardan kaçınmanızda fayda var.

Benzinle Ateş Yakmak nasıl birşey? İşin ciddiyeti daha iyi anlaşılsın diye aşağıdaki sizler için bir demo yaptım. Tabii su kenarında ve güvenli bir alanda. Burada kullanılan benzinin miktarı sadece yarım çay bardağı kadar. Durumun ciddiyeti hakkında fikir verecektir diye umuyorum.

Bonus bilgiler;

  • Benzinden elde edilen enerji hidrokarbon’un karbon dioksit ve suya dönüştürülmesi ile elde edilir. Yani kısaca 2 C8H18 + 25 O2 → 16 CO2 + 18 H2O
  • Dünyadaki tüm benzinin %44 ‘ünü Amerika’da tüketilmekte.
  • 1 litre benzinde 8.000.000 ‘a yakın kalori vardır
  • 19. Yüzyılda benzin o kadar değersizdi ki, rafinerileden çıkan petrolün ihtiyaç fazlası atılıyordu.
  • Türkmenistan’da yaşıyorsanız her araç için aylık 120 Litre ücretsiz benzin hakkınız var.
  • 1 litre benzin elde etmek için 23 ton bitki gerekiyor. Yani kaba bir hesapla 1 depo benzin için 180 ton bitkinin toprak altında yıllanması gerekiyor.
  • Venezuella dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülke. 46.000 milyar litre falan, Amerika’nın ise 460 milyar litre mesela.

Loading

- REKLAM -

1 yorum
  1. […] maddeler ile ateş yakmayın. Durumun ciddiyetini göstermek için benzin ile yaptığım denemeyi buradan […]

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku