Loading

Babakale – Asya’nın en batı noktası

Edremit’e doğru yola çıkmadan önce planladığım rota üzerinde Babakale yoktu aslında. Bir yemek sırasında arkadaşımın Kaz Dağları ‘na gideceğimi duyunca “oralara kadar gitmişken Babakale’ye de uğra” önerisi üzerine gitmeye karar verdim. Bu küçük köyün en önemli özelliği Asya kıtasının en batı noktası olması. Bu bilgi Babakale ‘yi rotaya almak için yeterli oldu zaten. Bazılarınızın “bunu yeni mi öğrendin, ayıp!” dediğini duyar gibi oluyorum ama bilmemek ayıp değil, gitmemek ayıp diyerek yazıma devam ediyorum.

- REKLAM -

Babakale, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy. Biga Yarımadası’nın en uç noktası diyebiliriz. Edremit’ten yaklaşık 90 km. Sahilden gitmeye karar verirseniz yol üstünde Asos’a da uğrayabilirsiniz. Yolun Adatepe’den sonraki kısmı, yani yaklaşık yarısı tek şerit gidiş-geliş, virajlı ve dar bir yol. Özellikle Asos’dan sonrasının biraz yorucu olduğunu itiraf etmeliyim, neyse ki sakin ve keyifli. Önce ormanın içinden, sonra sol tarafınıza ormanı, sağ tarafınıza denizi alarak Babakale’ye ulaşıyorsunuz. Yolda manzara çok güzel, hatta bir tepenin manzarısını o kadar beğendim ki, yolun kenarına çadır kurmayı bile düşündüm.

burası köyden yaklaşık 2-3 km önce
burası köyden yaklaşık 2-3 km önce

Babakale hakkında

Tarihi kısaca şöyle; denizden geçen Osmanlı gemilerinden birindeki dini bir önder olan Bektaşi Sultan Baba vefat ettiğinde bu bölgeye gömülüyor. Denizciler de buraya Baba Burun diye isim veriyorlar. Ardından bölge halkını korsanlardan korumak için bir kale yapılınca isim Babakale olarak kalıyor.

Köye vardığınızda kalenin ön tarafında görünen meydana ulaşıyorsunuz. Bu alan şu an otopark gibi kullanılıyor. Köyü ziyaret edenler ve turist otobüsleri buraya park ediyor. Burası aynı zamanda kalenin giriş kapısı. Buradan liman 50 adım, kale 10 adım, köyün içi ise sadece 20 adım. Babakale benim tahmin ettiğimden küçük olduğunu arkasındaki tepeye çıkınca daha net gördüm. Adı köy ama garip bir yerleşimi var. Popüler olması ile birlikte limanın arka tarafında apartmandan bozma otellerin ve binaların kondurulduğu, bana sorarsanız güzel olmayan bir yapılaşma var. Açık konuşmak gerekirse, ben biraz hayal kırıklığına uğradım.

tüm köy bu fotoğrafta gördüğünüz kadar
tüm köy bu fotoğrafta gördüğünüz kadar

Babakale, 1 kalesi, 5 otel/pansiyonu, 3 çay bahçesi, tek barı, bir de limanı olan oldukça küçük bir yer. Tüm köyü 1-2  saat içinde gezmek mümkün. Kalmaktan ziyade, uğrayarak kaleyi görmek ve Asya kıtasının en batı noktasında durabilmek için gelinmeli. Bayram olduğu için tüm oteller doluydu ama gidecekleri uyarayım; 2 geceden fazla kalırsanız sıkılabilirsiniz. 1 gece bile yeter bence. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz. Köyde plaj veya kumsal da yok. Bunun için yaklaşık 6-7 km gerideki Akliman’a gitmelisiniz.

Babakale ‘de ne yapılır?

  • Çay bahçeleri çok ucuz, denize karşı bir Türk Kahvesi bana çok iyi geldi.
  • Köyün biraz daha iç kısımlarına girerek eski evleri ve sokakları fotoğraflayabilirsiniz
  • babakale bicakEl yapımı olan ve aile geleneği ile üretilen Babakale bıçaklarından almak lazım. Sapları boynuz veya ağaçtan, kılıfı ise deriden yapılıyor. Üstünde ise yine el yapımı, şık desenleri var. Eskiden 18 bıçak dükkanı varmış, şu an malesef bir tane kalmış.
  • Köyün arkasında bulunan kekik kaplı tepeler sebebi ile hayvansal ürünlerin lezzeti bir başka güzel. Özellikle %80 koyun, %20 keçi sütü ile yapılmış ezine peynirinden almayı ihmal etmeyin. Kekik, kekik suyu, zeytin, zeytinyağı vs. çok lezzetli.
  • Balık yemeden dönmek olmaz. Keşif gezisinden sonra akşam manzaraya karşı yemek yemek lazım. Deniz mahsüllerinin çok güzel olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Kalamar Dolması, Kırlangıç Balığı, Karides Tatlısı gibi özel lezzetleri var. Sinarit, Levrek, Mercan ve Karagöz bölgenin en lezzetli balıkları.
  • Ve tabii ki kale gezilecek…

Köy gibi kale de çok büyük değil, 15 dakikada her tarafını gezebilirsiniz. Kare şeklinde yapılmış ve 4 tane burcu var. Kaleden tüm Babakale Köyü’nü ve limanını tepeden görebiliyorsunuz. Köy kısmını bilemeyeceğim ama Ege’ye bakan tarafın uçsuz bucaksız manzarası gerçekten çok seyre değer. Benim gibi rüzgar seven biri için sürekli esiyor olması da ayrıca zevkli.

Babakale
Kalenin üzerinden Ege…

Kale, aşağıdaki fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi restore edilmiş durumda. Asya kıtasının en batı noktası olmasının ötesinde aynı zamanda şöyle özellikleri var;

  • Osmanlı’nın inşa ettiği en son kale (bayağı ilginç bir bilgi bence)
  • Kalenin yapılış amacı köyü halkını Frenk korsanlarının saldırılarından korumak
  • Kaleyi  ülkenin muhtelif yerlerinden toplanıp getirilen mahkumlar inşa etmiş
  • Kalenin bitirilmesinin ardından mahkumlar azad edilmiş ve özgürlüklerine kavuşmuşlar
  • Osmanlı Donanması için önemli bir liman, buradan su ve erzak alıyorlarmış
  • Kalenin içinde şu an sadece temelleri kalmış olan birkaç ev ve camii var
  • Kaynaklara göre yapım tarihi 1725

Babakale

Babakale ‘de nerede Kalınır?

Benim önerim Babakale’de kalmanız olmayacak malesef. Babakale’ye gelmeden 5-6 km. önce ana yoldan deniz tarafına doğru ayrılarak inebileceğiniz Akliman ‘da kalmanızı öneriyorum. Konumuna şuradan ulaşabilirsiniz. Çok zevkli tasarlanmış, son derece samimi butik otel/pansiyonlar var. Manzaraları harika ve doğa ile içiçe. Özellikle Altınkum Motel’e uğramanızı, bahçesinde manzaraya karşı yemek yemenizi öneririm. Fiyatlar da Babakale ‘ye göre çok daha uygun.

altinkum-motel

Bana gelince…. aslında o gece bir otelde kalmaya niyetlenmiştim ama bayram dolayısı ile boş yer bulmayınca yine özüme döndüm. Hiçbir otelde göremeyeceğiniz kadar denize yakın olan, dört tarafındaki pencerelerinden denizi, dağları, kumsalı ve yıldızları izlediğim aşağıdaki odamda kaldım 🙂

IMG_2589

Yukarda konumunu verdiğim koyda sorunsuz çadır kurulabiliyor. Akliman sakin bir yer olduğu için bayram olmasına rağmen akşam 19:00’dan sonra sahilde kimse kalmadı. Ben de keyfini çıkardım.

Bayram tatilinin en güzel gecelerinden biriydi.

————-

Babakale’den kalma küçük bir  anı;

Sabah kalktığımda çadırdan çıkıp denize girdim. Çıktığımda biri elinde 2 bardak çay ile yaklaştı, “günaydın” dedi, “günaydın” dedim.

– tek olduğunu farkettim, kahvaltı etmemişsindir diye sana da çay getirdim, biz de şu ileride kamp kurduk, karnın aç ise kahvaltıya da buyur

– çok naziksiniz, teşekkürler, harika bir sürpriz oldu bu

– rica ederim, neredensin?

– İstanbul, siz?

– Akçay ama kalabalık yüzünden kendi yaşadığımız yerde denize bile giremedik, o yüzden buraya gelip kamp kurduk, adım atacak yer yoktu

…demesiyle ikimizde gülmeye başladık.

Bu blog ne kadar yaşar bilmiyorum ama şehirde yaşayanların tam anlamı ile vahşi bir şekilde tatil yerlerini perişan ettiği tatil olarak “2016 Ramazan Bayramı” kayıtlara geçsin.

NOT:

Babakale’ye geldiğinizde Babakale Muhtarlığı tarafından size Babakale’yi ziyaret ettiğiniz için ve Asya’nın bittiği yere geldiğinizi belgelemek için bir sertifika veriliyor. Bu sertifikadan dünyada sadece iki yerde veriliyor. Biri Babakale’de diğeri ise Portekiz’de Avrupa’nın bittiği yer olmasıyla ünlü Capo da Roca da.
Babakale Sertifikası Capo da Roca’da verilenden daha anlamlıdır. Çünkü Babakale’deyseniz 44 Milyon km metrekare lik alanı ile dünyanın en büyük kıtasının bittiği yerdesiniz demektir. Siz denize doğru ellerinizi açtığınızda bilirsiniz ki o an sizin arkanızda dünya nüfusunun %60 durmaktadır.

Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

 

Loading

- REKLAM -

9 Yorumlar
  1. Turan Gökmenoğlu diyor

    Babakale’yi tanımak için bu öykümüzü okumanızı öneririm. İyi okumalar….
    TURAN GÖKMENOĞLU | BABAKALE ALTINKUM ÖYKÜLERİ/panukitap

    …Ayla gözlerindeki bulutu nereye çevireceğini bilemiyordu. Azgın dalgaların arasında sıkışmış bir tekne, nasıl ki emin bir liman arar. O da en güvenli limana sığınmayı uygun buldu. Biraz daha sokuldu yanı başındaki adama. Gözlerini çevirecek en uygun yeri seçti. Sinan’ın kirpikleri arasındaki yeşilli maviliğe!
    Dolunay, tüm ışığını genç kızın yüzüne yaymıştı. Gümüş bir heykeli andırıyordu. Kadehe uzanıp aldı. Yüzünü denize ve havuza dönüp oturdu. İncecik parmakları, kadehi yoklar gibi ovaladı. Yavaşça dudağına değdirdi. O anda kadeh, gümüş ışıltılı heykele karıştı. Ay ışığının büyüsü, gümüşle altın arası bir renge dönüştürdü genç kızı. Yakut rengi şarap, önce kızın diline, ardından damağına iki damla göz yaşı gibi aktı.

    Şimdi Tüm D&R ve Kitap Satış Sitelerinde online sipariş verebilirsiniz.

  2. İrem Karakahya diyor

    Siz orada kamplarken aynı yerde denize girmeye gelmiştim, yakındaki bir yazlık sitedeydim. O zamanlar sizi tanısam gelip bir selam verirdim. Sonradan blogunuzu ve instagram sayfanızı keşfettim 🙂

  3. Ece diyor

    Babakale küçük bir yer evet ama denize girmek isterseniz iki tane Yeri var yazı da bunu yanlış yazmışsınız

  4. cenk ince diyor

    balıkçılığı es geçmişsiniz, egenin en iyi balık meralarının olduğu yerdir, geçim kaynağının büyük kısmı da balıkçılıktan gelmektedir…
    balık tutmak için, türkiye’nin her yerinden balık meraklıları yılın 365 günü babakale yollarını aşındırır. bir çeşit av turizmi var orada, otellerde çoğunlukla balık meraklılarına hizmet etmekte…

  5. SIFIRSIKINTI diyor

    ASSOS TAN DÖNERKEN Bİ ASSOS YERLİSİ BİR ARKADASIN TAVSİYESİ İLE UĞRAMIŞTIM GEÇEN YAZ,HANİ KİTAPLARDA ROMANLARDA OKURSUNUZ HAYAL EDERSİNİZ YA SAKİN SESSİZ Bİ BALIKÇI KÖYÜ,HANİ HEP BETONLARDAN ,İNSANLARDAN UZAKLAŞMAK İÇİN BEYNİMİZİN BİR YERİNDE OLAN BİR KÖY,İŞTE O KÖY BU KÖY İŞTE,MÜKEMMEL BU YIL BU SEFER KALMAK İÇİN GİDECEĞİM SELAMLAR

  6. fatma fidan diyor

    Köyü yUkarıdan cektiğin kareyi drone ile mi cektin. hem bisiklet ile hem arabayla geçtim oradan ama o açıyı hatırlayamadım. kalenin restorasyonu maalesef çok kötü. bahsettiğin bıçakçıda sohbet ederken zamanın nasıl geçtiğini bile anlayamadım. ben gittiğimde 11 yaşındaki oğlu kendi armasını tasarlamış bıaklarını yapmaya başlamıştı. bir de evlerin kapılarında ipler var. düğümsüz evdeyim demek. tek düğüm yakındayım gelicem,2li düğüm uzak yerdeyim cabuk dnmem demek. (kusura bakma yazı karakterini bir türlü küültemedim) altın kumu görmemiştim. sayende bir daha babakale yolu gözüktü 🙂

    1. Gökhan Konaş diyor

      Düğüm hikayesini duymamıştım ilginç bilgi olmuş teşekkürler, yazıyı beğenmenize sevindim, şimdiden iyi geziler.

  7. Nibal diyor

    babakale yİ merak ediyordum. Hafta sonu oraya gideceğim için araştırma yaparken sizin yazınızı okudum.aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler.

    1. Gökhan Konaş diyor

      Faydalı olmasına sevindim, şimdiden iyi geziler

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku