Loading

Ateş Yakarken Dikkat Edilecekler

Ateş doğada yaban hayatı sizden uzak tutmak, ısınmanızı sağlamak, varlığınızı belli etmek, yemek pişirmenizi kolaylaştırma gibi önemli özelliklere sahiptir. Bunun yanında bir de vermiş olduğu aydınlıkla beraber gelen güven ve rahatlıkta söz konusu elbette. Başında yapılan uzun ve keyifli sohbetler de cabası. Doğada hayatta kalmanızı sağlayacak olan yegâne unsurların başında ateşin olduğunu söylemek çok yanlış olmaz. Yalnız ateş yakmak çocuk oyuncağı değildir. Bu nedenle ateş yakarken dikkat etmeniz gerekenleri bilmek de çok önemlidir.

- REKLAM -

Yaz ayları orman yangınlarının en yoğun olduğu dönem bildiğiniz gibi. Bu vesile ile ateş yakarken dikkat edilmesi gerekenleri hem hatırlatmak ve yeni başlayanları bilgilendirmek amacı ile dikkat edilecek konuları derlemeye çalıştım. Bilenlerin de okumasını öneririm.

Ateş yakma yöntemleri hakkında internet üzerinde bir çok bilgi var ama ateş yakarken dikkat edilecekler konusunda çok yazı göremedim. O nedenle “nasıl ateş yakılır?” dan önce, yakmadan önce neler yapmak gerekir okuyun bakalım.

Ateş Yakarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bunu bilmeyecek ne var canım demeden önce biraz düşünmek lazım. Özellikle orman yangınlarının asıl sebebi oluşturan ateşin dikkatsizce yakılması, nefes almak için sığındığımız doğaya önemli zararlar verebilir. Şu konulara özen gösterelim;

  • Öncelikle daha önceden ateş yakılmış olan yerleri tercih etmeye dikkat edin. Ateş yakılan yerdeki toprağın normale dönmesi uzun zaman almaktadır. Doğaya mümkün olduğunca az zarar vermek için bu konuda hassas davranın. Bazen yerini çok beğenmeseniz bile önceliğiniz daha önce yakılmış yeler olsun.
  • Mümkünse ağaçlara, çalılara en az 2-3 metre mesafede olmalı.  Ateşten sıçrayan kıvılcımların  yangına dönüşmesi saniyeler içinde gerçekleşebilir.
  • Ateş için kullanacağız kırpık, çıra, dal, odun vs.. yerlerden ve kurumuş ağaçlardan toplayın. Yaşayan bitki örtüsüne zarar vermeyin.
  • Ateş yakılan yerin zemini ve çevresi temizlenmeli ve yanıcı maddelerden arındırılmalı. Gerekirse bunun için kürek vs.. kullanarak temizlik ve ayrıştırma yapın.
  • Ateşi devam ettirmek için kullanacağınız odun ve yakacakları ateşten en az 1 metre uzakta konumlandırın.
  • Ateş yakacağınız alanın etrafını taşlar veya toprak ile çevirin.  Taşlar ateşin etrafa dağılmasını, yayılmasını engelleyecek bi bariyer görevi görür. Çok yakında taş vs. yok diye bu önlemi atlamayın. Üşenmeyin. Ateş alanını güvenceye almanız çok önemli.
Karaburun'da hazırladığım ateş yeri
Karaburun’da hazırladığım ateş yeri
  • Taş bulamadığınız durumlarda en az 30 cm derinliğinde bir çukur kazmak alternatif olabilir.
  • Yaktığınız yerin yanınında acil durumla için extra bir bidon vs. su bulunmasına dikkat edin.
  • İhtiyacınızdan büyük bir ateş yakmayın. Büyük ateş zevkli gibi görünebilir ama kontrol etmesi gerçekten güçtür.
  • Ateş yakacağınız yer eşyalarınızdan ve çadırınızdan en az 7 metre uzakta olmalıdır. Uçuşan veya basınç sebebi ile fırlayan parçalar malzemelerinize zarar verebilir. “Çadırımın dibinde ateş yakacağım” düşüncesi uçuşan küllerden dolayı delik deşik bir çadırla kampınızı bitirmenize sebep olabilir.
  • Asla ateşe yanıcı maddeler atmayın. Benzin, gaz gibi yanıcı maddeler ile ateş yakmayın. Durumun ciddiyetini göstermek için benzin ile yaptığım denemeyi buradan izleyebilirsiniz.
  • Pet şişe vs. gibi plastik maddeleri ateşe atarak çıkan zehirli gazlar ile doğayı kirletmeyin. Ayrıca solumanız tehlikelidir ve kötü kokmanıza sebep olur.

Ateş Nasıl Söndürülmeli?

Ateşi yakmak kadar doğru şekilde söndürebilmek de önemlidir. Özellikle bu aşamada yapılan yanlışlar ve ihmalkâr davranışlar istenmeyen sonuçların doğmasına sebep olabilir. Sönmeye yüz tutmuş, nasılsa sönecektir diyip uzaklaştığınız ateşin bir esintiyle tekrardan canlanmayacağının doğada bir garantisi ne yazık ki yok. Bir keresinde üzerine 5 litre su döktüğüm bir ateşin 1,5 saat sonra tekrar alevlendiğine şahit olmuştum.

ates-yakarken-dikkat-edilecekler

Bu bilgiler ışında ateşinizi söndürürken dikkat etmeniz gerekenler şöyle;

  • Söndürmek için yanınızda fazladan su bulundurun.
  • Tamamen sönmesini sağlamak ve bundan emin olmak için yatmadan ortalama 20 dakika önce ateşinizi söndürün ve takip edin.
  • Ateşi terk etmeden önce mutlaka tamamen söndüğünden emin olun.

ateş olmayan yerden duman çıkmaz

  • Su ile söndürdükten sonra ateşten duman çıkmadığına emin olsun. Söyledikleri gibi “ateş olmayan yerden duman çıkmaz”, duman varsa ateş de vardır. Sönmüş gibi görünebilir ama tekrar alevlenebilir.
  • Ateş tamamen söndüğünde artık “tıssss” sesi çıkmayacaktır.
  • Söndürdükten sonra elinizi üzerine yaklaştırarak (3-5 cm) sıcaklığı kontrol ediniz. Eliniz yanıyorsa henüz tam sönmemiş olabilir.
  • Yeterli miktarda su bulmak mümkün olmaz ise etraftan bulacağınız toprak ile üstünü örtün. Plastik poşetler toprak toplama işini çok kolaylaştırır, yalnız çok doldurursanız ağır olacağı için yırtılabilir, aklınızda bulunsun.
  • Ateşi söndürdükten sonra ertesi gün veya günün sonunda bir sonra gelecek misafirlere kolaylık olması için külleri bir torba ile yanınıza alarak çöpe atın. Üşenmeyin, yapın bunu.

Mutlaka dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassas davranın. Ateşin başında geçireceğiniz nice keyifli saatlariniz olması dileği ile…


Anlık videolar, fotoğraflar için instagram.com/tekbasinadaolur adresini takip etmeyi unutmayın;

https://www.instagram.com/p/BG9mX3wOBYd/?taken-by=tekbasinadaolur

Loading

- REKLAM -

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku